Kontaktirajte nas

Promo

TAO: Tehnika samozdravljenja

Objavljeno

V redu

Tao – popoln sistem samozdravljenja za izboljšanje vseh vidikov svojega življenja.

Univerzalni tao je moderna, praktična različica sistema, ki temelji na starodavnih taoističnih veščinah.

Kako deluje TAO?

Sistem temelji na krepitvi življenjske – vitalne energije, ki ji rečemo či, z uporabo enostavnih tehnik in telesne vadbe. Ob izvajanju teh tehnik in vaj energija či zakroži po akupunkturnih točkah v telesu, kar pozitivno vpliva na zdravje, vitalnost, uravnoteženje čustvovanja, kreativnost in duhovno zavest.

Tri glavni cilji vaj pri univerzalnem tau:

1. Učenje, kako zdraviti, ljubiti in biti prijazni do sebe, ko razvijamo sočutna srca in celovitost bivanja.

2. Učenje, kako pomagati, zdraviti in ljubiti druge z obiljem zdravilnih in ljubečih energij, ki jih prejmemo od naravnih sil, nebes in Zemlje.

3. Spoznavanje našega prvotnega vira in učenje, kako mu pomagati, da se razvije znotraj nas.

Tri glavne ravni, ki sestavljajo TAO:

  • raven I  – univerzalna energija, krepitev in umiritev telesa,
  • raven II – pretvarjanje negativnih čustev v močno in zdravo pozitivno energijo,
  • raven III – kreativnost in duhovne vaje.

Pri notranjem smehljaju gre za bistveno začetno prakso na ravni I.

Po taoizmu vsaka bolezen nastane zaradi blokade energije v določenem delu telesa. Težave na energijski ravni so prvi znaki bolezni v nastajanju.

Preveč ali premalo energije v določenem delu telesa povzroči bolezen tega dela in pahne telo iz ravnovesja. Z tehnikami univerzalnega taa znova vzpostavimo ravnovesje tako, da prebudimo či in jo razporedimo po delih telesa, ki jo potrebujejo.

Kaj je ČI?

  • Či je vir vseh gibanj v vesolju. Velja za vir naše življenjske moči in dejavnik, ki oživlja vsa živa bitja.
  • Či obenem povezuje stvari. Ohranja organe, žleze, krvne žile in druge dele telesa na svojem mestu.
  • Či ogreva telo; vsako povečanje ali zmanjšanje telesne toplote se kaže v moči njenega pretoka.
  • Či oblikuje vsa živa bitja. Je v nebesih in na Zemlji. Zveza či energije neba in Zemlje se imenuje človek

Ravnotežje, ki izhaja iz umirjene energije či je zelo pomembno za naše zdravje in dolgoživost. Z umirjeno energijo či pomembno vplivamo tudi na osebe v svoji bližini.

Pet različic miru, ki je potreben v vsaki družini

1. duševni mir

2. mir v srcu

3. mir v telesu

4. mir v organih

5. mir čutil

Več v knjigi Notranji smehljaj na povezavi: https://www.cangura.com/notranji-smehljaj

Druge knjige mojstra Mantak Chia:

Pripravila: Mirela Smajić
www.pravljicna-agencija.si
FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo

Foto: Pixabay.com

Brezplačna objava

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Promo

Za nekatere odpadki, za modno industrijo zlato

Objavljeno

V redu

Avtor

Pomarančna lupina, ananasovi listi, korenine gob so nadomestki za bombažne in poliestrske materiale ter usnje, kateriega proizvodnja ni ekološko sporna. 

Čeprav kolekcije oblačil in dodatkov znanih modnih hiš največ pozornosti pritegnejo s kroji, barvami in vzorci, prava revolucija v oblačilih ne poteka v oblikovalskih studiih, temveč v laboratorijih biotehnoloških podjetij, ki se ukvarjajo z raziskovanjem tehnološko naprednih materialov. 

Tako na primer nemški AMsilk proizvaja svilenim podobne niti s pomočjo gensko spremenjenih bakterij iz pajkovega DNK, japonski Spiber se ukvarja s proizvodnjo materialov s fermentacijo iz sadja in zelenjave, izraelski Algalife pa vlakna iz morskih alg.

Čeprav zveni kot znanstvena fantastika, ne gre za neko ekstravagantno akcijo namenjeno bogati klianteli, ki stalno hoče nekaj posebnega, ampak za materiale, ki bodo v bližnji prihodnosti zamenjali bombaž in poliester.

Njihova proizvodnja namreč zahteva znatno porabo že tako omejenih naravnih virov: sadike bombaža, črede ovc, porušeno naravno ravnovesje, ogromna poraba pitne vode. Njihova predelava pa zastruplja okolje z veliko kemikalijami, da o proizvodnji poliesterskih vlaken, kot je poliester, pridobljen z rafiniranjem nafte ne  govorimo.

Zato so partnerji biotehnoloških podjetij velike modne korporacije, ki želijo imeti “zeleno” podobo in pravočasno zagotoviti dostop do novih materialov. Tako že obstaja Myla, usnju podoben material, pridobljen iz micelija, rastlinskega dela gobe. 

Vse gre v smer razvoja tehnologije, da bi bil kos oblačila popolnoma okolju prijazen, tako mora biti vsaka stopnja njegove izdelave okolju prijazna. Zato je slavna modna univerza Central Saint Martins v Londonu lani uvedla specializacijo iz biodizajna, katere udeleženci so med drugim izdelali material iz gobe kombuče, ki je močnejši od jekla in bolj odporen od materiala za izdelavo neprebojnih jopičev ter material Immunotex, ki ščiti pred mikrobnimi in bakterijskimi okužbami.

V Sloveniji je tako ekološko naravnana oblikovalka Matea Benedetti, ki že uporablja nove materiale, materiale prihodnosti, iz katerih bodo izdelana oblačila in obutev. Njena jakna iz usnja iz listov ananasa je požela veliko odobravanja, o tem so pisale pomembne modne revije po vsem svetu. Pri ananasovem usnju so za razvoj porabili 9 let. Zdaj so zmožni proizvajati velike količine, svoje usnje pa prodajajo samo ekološko naravnanim podjetjem.

Foto: CLAYTON COTTEREL, Profimedia

NADALJUJTE Z BRANJEM

Promo

Poprova meta odpravi glavobol in lajša migreno

Objavljeno

V redu

Tako dišeča in uporabna je znana že od antičnih časov. Grki in Rimljani so eterično olje uporabljali v svojih kopelih, za parfume, ga dajali v vino in omake za izboljšanje prebave. S poprovo meto so drgnili mize pred postavitvijo, ker ima ta sposobnost odganjati žuželke, zlasti mravlje.

Zaradi osvežujočega vonja so jo cenili tudi Kitajci, ki so na nek način kot nakit nosili dišeče kroglice iz metinih listov. V srednjem veku so jo uporabljali za prikrivanje neprijetnih vonjav, zaradi sposobnosti hlajenja pa kot obkladek pri pikih žuželk, bolečinah v mišicah in pri vnetjih živcev.

Danes je  poprova meta nepogrešljiva pri odpravljanju glavobola in migrene, kapljica mete v izparilniku ali v baznem olju, ki ga vtrete v senca bo pomirila napad migrene. Uporablja se tudi  za zdravljenje vnetnih stanj sklepov in mišic zaradi hladilnega učinka, za zdravljenje živčne izčrpanosti in splošne izčrpanosti kot posledice dolgotrajne bolezni. Uporablja se tudi pri prebavnih motnjah in v pripravkih za nego ustne votline

Danes je  poprova meta nepogrešljiva pri odpravljanju glavobola in migrene, kapljica mete v izparilniku ali v baznem olju, ki ga vtrete v senca bo pomirila napad migrene.

Vendar previdno, manj je več, saj majhni odmerki pomirjajo, večji pa spodbujajo in tako povzročajo nelagodje.

Avtorica prispevka Urša Mravlje, Aromatica Slovenija, je diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije.

Brezplačna objava

Foto: Photospinglavobol, MediMetry

NADALJUJTE Z BRANJEM

Promo

Vrtnica, kraljica rož in lepega razpoloženja

Objavljeno

V redu

Vrtnica polepša vsak vrt, dom in tudi počutje. Zasladi trenutke v dvoje, aromatizira sladico in spodbuja spolno poželenje. Na prvi pogled mila pa vrtnica oziroma njeno olje, v sebi nosi neverjetno moč in tak vpliv ima tudi na kožo.

Obstaja legenda, ki govori, da je vrtnica nastala takrat, ko se je Afrodita rodila iz morske pene. Najprej je bila bela, roza je postala takrat, ko se je Afrodita zbodla na njen trn.  Spet druga legenda pravi, da je rdeča od Adonisove krvi, ki ga je Mars ubil zaradi ljubosumja na njegovo ljubezen do Venere. No, v novejših časih pa so z lepoto, milino vrtnice povezovali Lady Di.

Eterično olje damaščanske ali bolgarske vrtnice je dragoceno, tudi najdražje. Vrtnice nabirajo zjutraj še v rosi, destilacijo morajo opraviti v sedmih urah, da se ohrani vonj in svojstva. Za 1 kg eteričnega olja je potrebno približno 1000 vrtnic.

Eterično olje vpliva na razpoloženje in je izjemno pri negi kože.  Lajša potrtost, žalovanje in blaži tesnobo. Odpravlja živčno napetost in spodbuja spolno poželenje. Rožna kopel, slana kopel z oljem vrtnice,  že milo s tem eteričnim oljem, z vonjem vpliva na naše razpoloženje.      

Zelo so cenjeni tudi izdelki za nego kože, ki vsebujejo damaščansko vrtnico, pravi luksuz za suho, zrelo in utrujeno kožo, občutljivo ter kožo brez sijaja.  Ima moč, da kožo nahrani, neguje, vlaži in obnovi. Koži vrača sijaj, prožnost in mladostni izgled. Olje damaščanske vrtnice v kremi ali serumu kožo revitalizira, regenerira, tonizira in gladi gubice.

Uporablja se tudi v parfumski industriji, vonj vrtnice včasih dela čudeže, odpre srce za ljubezen do sebe in drugih. Prija tudi v gin toniku, sladici ali kot okras na poročni torti.

Foto: Urša Mravlje/Aromatica Slovenija

Brezplačna objava

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO