Domov Zanimivosti V 88. letu starosti nas je zapustila legendarna jugoslovanska glasbena ikona

V 88. letu starosti nas je zapustila legendarna jugoslovanska glasbena ikona

Vera Svoboda, ena največjih glasbenih legend nekdanje skupne države, je umrla v starosti 88 let. Rodila se je v Osijeku, kjer je preživela otroštvo in obiskovala osnovno šolo. Kasneje je v Osijeku tudi nadaljevala izobraževanje na glasbeni šoli ter študirala in diplomirala angleški jezik na Pedagoški akademiji. S svojim pevskim talentom je že pri šestnajstih letih leta 1952 začela nastopati na Radiu Osijek ter v gledaliških predstavah.

VERA SVOBODA (FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT / CROATIA RECORDS)

Njen glas se je sčasoma razvil v enega najbolj prepoznavnih v regiji, saj je nastopala na številnih festivalih zabavne in tamburaške glasbe. Vera je bila v sedemdesetih letih preteklega stoletja ena največjih glasbenih zvezd bivše Jugoslavije. Izdala je petnajst dolgih plošč, pet CD-jev, dvajset kaset in posnela več kot 300 pesmi za potrebe HRT-a. Nastopala je po vsej Hrvaški ter na številnih odrih po Evropi in preko oceanov za hrvaške izseljence.

Vera Svoboda se je kasneje poročila z znanim glasbenim in medijskim ustvarjalcem Julijem Njikošem, ki je produciral in aranžiral večino njenih pesmi.

Za svoje izjemne dosežke je prejela številna priznanja in nagrade, med njimi nagrado za življenjsko delo ter naziv pevke stoletja narodnih in starogradskih pesmi. Prejela je tudi državno odlikovanje Red Danice hrvatske za izjemen prispevek kulturi. Leta 2022 je prejela tudi prestižno nagrado Porin za življenjsko delo.