Domov Življenjski Stil 10 razlogov, zakaj bi se morali smejati vsak dan

10 razlogov, zakaj bi se morali smejati vsak dan

Mnogi preprosto vidijo nasmeh kot reakcijo na stvari ali dogodke, ki vam prinašajo veselje ali smeh. Čeprav to v neki meri zagotovo drži, večina ljudi spregleda dejstvo, da je nasmeh lahko zavestna in močna odločitev.

Našli smo vam 10 razlogov, zakaj se smejati!

1. Nasmeh nas naredi privlačne

Po naravi nas privlačijo ljudje, ki se nasmehnejo. Z nasmehom je povezan dejanski dejavnik fizične privlačnosti.

Ni presenetljivo, da strožji ali bolj negativni izrazi obraza, kot so mrzlice, mrgoli in grimase, dejansko delujejo nasprotno in učinkovito odganjajo ljudi. Namesto tega uporabite privlačnost svojega nasmeha, da privabite ljudi.

2. Nasmeh lajša stres

Nasmeh nam ne le preprečuje, da bi bili videti utrujeni ali preobremenjeni, ampak lahko tudi pomaga zmanjšati stres.

Verjeli ali ne, nasmeh lahko zmanjša stres, tudi če se ne počutite ravno, da bi se smejali. Če ste pod stresom, si vzemite čas za nasmeh.

3. Nasmeh nam izboljša razpoloženje

Ko se boste naslednjič počutili slabo, si nadenite nasmeh. Obstaja velika možnost, da se bo vaše razpoloženje spremenilo na bolje. Nasmeh lahko telesu pomaga izboljšati vaše razpoloženje, saj fizično dejanje nasmeha dejansko aktivira nevronska sporočila v vaših možganih.

Preprost nasmeh lahko sproži sproščanje nevropeptidov, ki izboljšujejo komunikacijo, in nevrotransmiterje, ki izboljšujejo razpoloženje, kot sta dopamin in serotonin. Predstavljajte si nasmeh kot naravni antidepresiv.

4. Nasmeh je nalezljiv

Foto: SHUTTERSTOCK

Nasmeh ima ne le moč, da izboljša vaše razpoloženje, lahko tudi spremeni razpoloženje drugih in stvari naredi bolj srečne.

Del vaših možganov, ki je odgovoren za nadzor obraza na obrazu, je nezavedno območje samodejnega odziva. To pomeni, da je nasmeh lahko popolnoma nezavesten, še posebej, če gre za posnemanje nasmeha nekoga drugega. Da, znanstveno je dokazano, da so nasmehi “nalezljivi”!

5. Nasmeh krepi vaš imunski sistem

Nasmeh lahko izboljša tudi vaše splošno zdravje. Nasmeh dejansko pomaga imunskemu sistemu človeka, da deluje bolj učinkovito. Verjamemo, da se imunska funkcija nasmeha izboljša, ker ste bolj sproščeni (zahvaljujoč se sproščanju nekaterih nevrotransmiterjev).

6. Smeh znižuje krvni tlak

Ko se nasmejete, vam krvni tlak pade. Poskusite, če imate doma merilec.

7. Dobro se počutimo z nasmehom

Študije so pokazale, da nasmehi sproščajo endorfine, naravno lajšanje bolečin in serotonin. Ti trije nevrotransmiterji skupaj zagotavljajo, da se počutimo udobno od glave do pete.

Te naravne kemikalije ne samo izboljšajo vaše razpoloženje, temveč tudi sprosti vaše telo in lajšajo fizične bolečine. Nasmeh je naravno zdravilo.

8. Nasmeh vam omogoča, da ste videti mlajši

Foto: SHUTTERSTOCK

Nasmeh vas ne more samo narediti bolj privlačne, ampak tudi lahko izgledate bolj mladostni. Tudi mišice, s katerimi se nasmehnemo, dvignejo obraz in človeka naredijo mlajšega.

9. Nasmeh vam omogoča, da ste videti uspešni

Študije so pokazale, da se ljudje, ki se redno nasmehnejo, zdijo bolj samozavestni, pogosteje napredujejo.

Poskusite se nasmehniti na sestankih in poslovnih sestankih. Ljudje lahko drugače reagirajo na vas.

10. Nasmeh vam pomaga ostati pozitiven

Poskusite s tem testom: nasmejte se. Zdaj poskusite misliti na nekaj negativnega, ne da bi izgubili nasmeh. Težko je, kajne?

Četudi se nasmeh počuti nenaravno ali prisilno, pošlje možganom in navsezadnje preostalem telesu sporočilo, da je “življenje dobro!” Izognite se depresiji, stresu in skrbi z nasmehom.