Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

10 razlogov, zakaj bi se morali smejati vsak dan

Objavljeno

V redu

Mnogi preprosto vidijo nasmeh kot reakcijo na stvari ali dogodke, ki vam prinašajo veselje ali smeh. Čeprav to v neki meri zagotovo drži, večina ljudi spregleda dejstvo, da je nasmeh lahko zavestna in močna odločitev.

Našli smo vam 10 razlogov, zakaj se smejati!

1. Nasmeh nas naredi privlačne

Po naravi nas privlačijo ljudje, ki se nasmehnejo. Z nasmehom je povezan dejanski dejavnik fizične privlačnosti.

Ni presenetljivo, da strožji ali bolj negativni izrazi obraza, kot so mrzlice, mrgoli in grimase, dejansko delujejo nasprotno in učinkovito odganjajo ljudi. Namesto tega uporabite privlačnost svojega nasmeha, da privabite ljudi.

2. Nasmeh lajša stres

Nasmeh nam ne le preprečuje, da bi bili videti utrujeni ali preobremenjeni, ampak lahko tudi pomaga zmanjšati stres.

Verjeli ali ne, nasmeh lahko zmanjša stres, tudi če se ne počutite ravno, da bi se smejali. Če ste pod stresom, si vzemite čas za nasmeh.

3. Nasmeh nam izboljša razpoloženje

Ko se boste naslednjič počutili slabo, si nadenite nasmeh. Obstaja velika možnost, da se bo vaše razpoloženje spremenilo na bolje. Nasmeh lahko telesu pomaga izboljšati vaše razpoloženje, saj fizično dejanje nasmeha dejansko aktivira nevronska sporočila v vaših možganih.

Preprost nasmeh lahko sproži sproščanje nevropeptidov, ki izboljšujejo komunikacijo, in nevrotransmiterje, ki izboljšujejo razpoloženje, kot sta dopamin in serotonin. Predstavljajte si nasmeh kot naravni antidepresiv.

4. Nasmeh je nalezljiv

Foto: SHUTTERSTOCK

Nasmeh ima ne le moč, da izboljša vaše razpoloženje, lahko tudi spremeni razpoloženje drugih in stvari naredi bolj srečne.

Del vaših možganov, ki je odgovoren za nadzor obraza na obrazu, je nezavedno območje samodejnega odziva. To pomeni, da je nasmeh lahko popolnoma nezavesten, še posebej, če gre za posnemanje nasmeha nekoga drugega. Da, znanstveno je dokazano, da so nasmehi “nalezljivi”!

5. Nasmeh krepi vaš imunski sistem

Nasmeh lahko izboljša tudi vaše splošno zdravje. Nasmeh dejansko pomaga imunskemu sistemu človeka, da deluje bolj učinkovito. Verjamemo, da se imunska funkcija nasmeha izboljša, ker ste bolj sproščeni (zahvaljujoč se sproščanju nekaterih nevrotransmiterjev).

6. Smeh znižuje krvni tlak

Ko se nasmejete, vam krvni tlak pade. Poskusite, če imate doma merilec.

7. Dobro se počutimo z nasmehom

Študije so pokazale, da nasmehi sproščajo endorfine, naravno lajšanje bolečin in serotonin. Ti trije nevrotransmiterji skupaj zagotavljajo, da se počutimo udobno od glave do pete.

Te naravne kemikalije ne samo izboljšajo vaše razpoloženje, temveč tudi sprosti vaše telo in lajšajo fizične bolečine. Nasmeh je naravno zdravilo.

8. Nasmeh vam omogoča, da ste videti mlajši

Foto: SHUTTERSTOCK

Nasmeh vas ne more samo narediti bolj privlačne, ampak tudi lahko izgledate bolj mladostni. Tudi mišice, s katerimi se nasmehnemo, dvignejo obraz in človeka naredijo mlajšega.

9. Nasmeh vam omogoča, da ste videti uspešni

Študije so pokazale, da se ljudje, ki se redno nasmehnejo, zdijo bolj samozavestni, pogosteje napredujejo.

Poskusite se nasmehniti na sestankih in poslovnih sestankih. Ljudje lahko drugače reagirajo na vas.

10. Nasmeh vam pomaga ostati pozitiven

Poskusite s tem testom: nasmejte se. Zdaj poskusite misliti na nekaj negativnega, ne da bi izgubili nasmeh. Težko je, kajne?

Četudi se nasmeh počuti nenaravno ali prisilno, pošlje možganom in navsezadnje preostalem telesu sporočilo, da je “življenje dobro!” Izognite se depresiji, stresu in skrbi z nasmehom.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

V redu

Avtor

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

V redu

Avtor

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

V redu

Avtor

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals