Na Ta veseli dan kulture glasbeno scenske miniature ljubljanske Opere

V četrtek, 3. decembra, na Ta veseli dan kulture bo in Ljubljana preko spletnega kanala You tube premierno predvajala kratke utrinke – glasbeno scenske miniature, kot so jih poimenovali. Gre za krajše umetniške točke, s katerimi v aktualnih razmerah, ko najlepša v mestu sameva, občinstvu doma sporočajo, da je njihova umetnost še kako živa in ustvarjalna. bo ob 19.30.

»Odločitev, da vključimo v naš »korona program« tudi snemanje inštrumentalnih, opernih in baletnih miniatur, je dozorela v sodelovanju z umetniškima vodjema opere in baleta. Namen takšnega ustvarjalnega duha je predvsem ohranjanje stika z zvestim občinstvom in obenem omogočanje umetnikom, da se lahko izražajo, seveda pa je to tudi izjemna priložnost, da dokažemo, da nas ta katastrofa ni uspela onemogočiti,« je projekt, ki so ga podprli vsi hišni umetniški ansambli, pozdravil ravnatelj gledališča Staš Ravter.

Po besedah umetniškega vodje opere Marka Hribernika je v tem trenutku in danih razmerah ustvarjanje v manjših zasedbah in na odru edina možna pot, da umetnost in z njo ustvarjalnost pri nas ne obstane. »Posnetke, na katere so se odzvali vsi umetniški korpusi, smo pripravljali dobra dva tedna. Vsi posamezniki so pokazali voljo in željo do dela, kar kaže na nujo vsakega umetnika, ki je poklican da dela in služi umetnosti. To je naše poslanstvo,« je povedal Hribernik in napovedal nov niz predvajanja miniatur, ki ga bodo občinstvu ponudili med božično-novoletnimi prazniki. Glasbeno plesne točke bodo tudi takrat razgibane in žanrsko različne, da bodo na ta način zadostili različnim glasbenim okusom in k zanimanju pritegnili še več gledalcev.

Sicer pa so lahko oboževalci operne in baletne umetnosti del priprav na premierno že ujeli na profilu, kjer so še vedno na voljo mini pogovori z nastopajočimi umetniki iz zakulisja, ki je največkrat javnosti skrito. 

Foto: SNG Opera in balet