Domov Zanimivosti Marilyn Monroe bi včeraj dopolnila 95 let, po tragični smrti je postala...

Marilyn Monroe bi včeraj dopolnila 95 let, po tragični smrti je postala ikona pop kulture

Rojena prvi dan junija 1926, filmsko kariero ji je uspelo zgraditi brez kakršnega koli ozadja in podpore, po tragični smrti pa je postala ikona pop kulture. Edinstvena Marilyn Monroe bi danes dopolnila 95 let, če ne bi umrla tako zgodaj in tragično.

Vse življenje je bila ikona sloga, predmet oboževanja, izjemno priljubljena hollywoodska zvezda, vendar ji nič od tega ni prineslo notranjega miru. Marilyn Monroe se je rodila 1. junija, letos pa bi, če bi še živela, dopolnila 95 let. Rodila se je kot Norma Jean Baker in že od malih nog jo je spremljala nesrečna usoda. A na koncu je mali Normi Jean uspelo uresničiti sanje, o katerih je sanjala njena mama Gladys, kljub vsemu je imela zavidljivo filmsko kariero.

Depresivna in nestabilna mati Gladys jo je prepustila rejnikom, kjer je mala Norma Jean doživela le travme, vrnitve v sirotišnico e je rešila s poroko pri 16 letih. Potem, ko je mož odšel v vojno, je delala v tovarni, kjer so jo seznanili s fotografom, ki ji je ponudil službo manekenke. To je bila njena vozovnica za Hollywood.

Dala si je ime Marilyn Monroe, sestavila ga je iz srednjih imen matere in babice. Potem, ko se ji je uspelo boriti za resnejše vloge, so še na začetku kariere v javnost pricurljale njene popolnoma razgaljene fotografije, absolutni škandal za konservativno Ameriko v petdesetih letih. A to je ni uničilo.

Filmski hiti, vojska pretežno moških oboževalcev in cel kup prigod, ki so slavno blondinko žalostile. Slava ji ni prinesla sreče. Dogodki so jo potisnili k alkoholu in pomirjevalnim sredstvom. Romanca s takratnim predsednikom Johnom F. Kennedyjem jo je le še bolj potisnila v brezno. Avgusta leta 1962 so mrtvo našli v njenem stanovanju, šlo naj bi za predoziranje, staro le 36 let. Veliko njenih besed je ostalo, eden od njenih znanih citatov je “Vsi smo zvezde, vendar se moramo naučiti sijati.

Foto: Facebook