Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Strokovnjak svetuje: Kako naj se postavim zase?

Objavljeno

V redu

Prejeli smo vprašanje bralke. Prosi za nasvet:

Prosim za nasvet, kako naj se postavim zase. Vedno, ko nekdo nekaj želi, pomagam, četudi nimam časa. Strah me je reči ‘ne’ in zato vedno prikimam, pa čeprav sama pri sebi nočem. Ne znam se postaviti zase, bojim se, kaj bodo rekli, če bom povedala svoje mnenje, svoje želje, če bom odklonila pomoč. Prosim za nasvet, kako naj postanem malo bolj samozavestna.

Bralka Bumnovic

Odgovoril ji je Miran Peterman Certificirani Energy Success Coach, Energijski Terapevt za partnerstvo. Parom in posameznikom pomaga obuditi njihovo partnerstvo in mu dati novega zagona:

Hvala za vaše vprašanje. Najslabši nasvet, ki ga lahko dobite je, da se postavite na prvo mesto, udarite po mizi in naredite red. Lahko poskusite, vendar boste dobila negativen odziv in boste samo razočarana.

Samozavest večina ljudi napačno razume. Misli, da je povezana z rezultati. Če bi imela rezultate, potem bi bila lahko samozavestna. Rezultate imamo vsi, takšne in drugačne. Samozavest pomeni, da razumemo kdo smo, od kod prihajamo in kam gremo. In to lahko vemo samo mi. Samozavest in ponižnost sta tesno povezani. Če me nekdo pohvali, ker sem nekaj naredil, bi bil lahko ponosen, če ne vem, kam sem dejansko namenjen, kakšen je moj cilj. In ravno tako, ko me nekdo graja; lahko sem potrt, vendar, če vem od kod prihajam in kje sem začel, ni nobenega razloga za moje slabo počutje.

Samozavest pomeni zavest o sebi. Problem je, da velikokrat sami v sebi težko vidimo in odkrijemo te stvari in je bistveno lažje, da nam jih nekdo pokaže. Samozavesti bi nas morali naučiti naši starši in ker nas niso, nas lahko nauči naš mentor.

Samozavest je predvsem notranji proces, proces razumevanja kaj se z nami dogaja, doživljanja in sprejemanja sebe. Najlažje, če želimo to delati sami, napredek naredimo skozi pisanje dnevnika, svojih občutkov, doživljanj in hkrati raziskovanjem (branjem, poslušanjem videov) življenja, kako živijo, doživljajo svet, se čustveno odzivajo, komunicirajo srečni, zadovoljni, ljubezni polni ljudje.

Življenje je čudovito, ko imamo mi čudovit pogled na življenje. (foto: pixabay.com)

Samozavest je energija, ki jo (ali pa ne) oddajamo in jo začutijo (ali pa ne) drugi ljudje. Ko se postavimo zase, ko resnično čutimo svojo vrednost, potem ljudje to čutijo in sprejmejo. Samozavest je podobno kot avtoriteta, ne moreš je nekomu vsiliti, ljudje je ne bodo sprejeli, ker si glasen ali celi kričiš, samozavest ali avtoriteto si zaslužiš z delom na sebi in delom za druge ljudi.

Strah nas je reči “ne”, ker se bojimo, da ne bomo sprejeti, da ne bomo cenjeni, da bomo izgubili ljubezen. Vse to pa se bojimo, ker mislimo, da te stvari prihajajo od zunaj od drugih ljudi. Ko se naučimo sebe sprejeti, se ljubiti, ko razumemo, da naša vrednost lahko prihaja smo od nas samih, ali mogoče od višje sile, ki je čista ljubezen in ki nas ne glede na vse sprejema in ima rada in ko to začutimo, potem smo svobodni. Ni nas strah in hkrati nimamo nobenega razloga, da bi bili arogantni. Samo smo. Veseli smo če ljubezen prejmemo tudi od drugih, vendar je ne potrebujemo, ker smo sami ljubezen.

Pot samozavesti je proces, ki jo lahko odkrivamo in prehodimo sami, bistveno lažje in hitreje pa jo osvojimo, ko nam pomaga izkušeni mentor, nekdo, ki v nas lahko vidi lepoto in veličino, ki je sami zaenkrat še ne znamo in zmoremo videti.

Povsem vas razumem in velikokrat me vprašajo: “Kaj pa lahko naredim sama?”. Življenje je proces učenja in v mladosti nas učijo naši starši. Velikokrat pa sami niso imeli znanja in sedaj potrebujemo nekoga, ki te stvari, ki jih mi iščemo, že živi in razume. Lahko poskušamo sami odkriti kako se zaveže vezalke, vendar je lažje in hitreje, če nam nekdo pri tem pomaga in stoji ob strani.

Življenje je čudovito, ko imamo mi čudovit pogled na življenje. In prvi korak je, da začnemo sebe gledati kot čudovito in edinstveno bitje, bitje, ki se razvija in je na poti, do svoje popolnosti.

– –

Miran Peterman
je Certificirani Energy Success Coach, Energijski Terapevt za partnerstvo. Parom in posameznikom pomaga obuditi njihovo partnerstvo in mu dati novega zagona.

Spletna stran: https://www.miranpeterman.com/
Facebook: https://www.facebook.com/miran.peterman.coach/
Facebook skupina: https://www.facebook.com/groups/Partnerstvo.in.Odnosi

Imate tudi vi vprašanje za terapevta za partnerstvo Mirana Petermana? Napišite nam ga na elektronski naslov [email protected], objavili ga bomo popolnoma anonimno.

Foto: pixabay.com

Življenjski Stil

Lepotne skrivnosti, ki so jih poznale že naše prednice

Objavljeno

V redu

Avtor

Ženske so že od nekdaj hrepenele po lepoti. Rade so se razvajale in se lepšale. Nekaj starih lepotnih nasvetov, ki so uporabni še danes, smo zbrali v prispevku.

Olivno olje

Že nekoč so cenili oljčno olje, ga uporabljali na različne načine. Tudi v lepotne namene. Z njim so mazali lase in kožo. Olivno olje igra še danes pomembno vlogo v negi in lepoti.

Kopeli

V starem Rimu so ženske mnogo ur preležale v raznih dišečih kopelih. Uživale so v razvajanju, se pogovarjale in uporabljale tudi tako imenovano knajpanje. Menjale so vročo in hladno vodo in tako skrbele za svojo kožo.

Masaža z aromaterapijo

Aromaterapija je znana že od nekdaj. Takšna masaža je bila med ženskami priljubljena že nekoč. Do danes se to ni spremenilo.

Bombažna krpica za umivanje

Že nekoč so uporabljali za nego telesa bombažno krpico. Z njo lahko zelo temeljito odstranimo odmrle delce kože, jo masiramo in pospešimo prekrvavitev.

Sladka depilacija

Ne ve se, kdo je izumitelj sladke depilacije, a dejstvo je, da so si ženske na tak način odstranjevale dlačice že nekoč. Tudi danes je ta metoda še vedno priljubljena.

Vrtnica za nego in lepoto

Vrtnice so že nekoč predstavljale pojem lepote. Iz njih so izdelovali mila, parfume, negovalne kreme. Tudi danes so še vedno zelo dragocene in priljubljene v te namene.

Medene maske

Tudi med je že dolgo v službi lepote. Medene maske so priljubljene že stoletja. Z medom so odpravljali celulit, negovali obraz, lase. Tudi danes je zelo dobrodošel za nego in lepoto.

Kana

Naravna barva iz kane je bila poznana že nekoč. Z njo so negovali lase in jih barvali. Tudi danes jo lahko uporabite v tak namen.

Jajčni rumenjak za sijaj

Tako nekoč, kot tudi danes se uporablja jajčni rumenjak za zdrave, močne in sijoče lase.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: MSN ali PCT, saj ne vem, katero nadlegovanje je hujše?

Objavljeno

V redu

Avtor

Vse gre nekam. Sploh ne smem razmišljati, kaj ima tip v glavi ali v hlačah, da ti kar piše na msn. In seveda, kaj piše. Nisva frenda na FBju, ne poznam ga, a uletelo je. Kako si? Men si ful huda. Jaz vedno ignoriram in zbrišem preden v resnici odprem, ker itak vidim kaj je, ko uleti.

Naprej nakupujem, sem bila ravno v trgovini tik pred PCT sranjem. In opa, prleti kaj delaš v erotiki? Ja nič, budala zmešana, jogurte kupujem. Seveda moj odgovor le v moji glavi, ki je potegnil za seboj razmišljanje.

A ti tipi res mislijo, a ti tipi res dobijo kakšen resen odziv, morda celo zmenek, skok, novo erotično spoznanje? Seks igračko?

Ja, osamljenost, ja, korona gonja že predolgo, ljudje se nimajo več kje spoznati, ženske same okol, moški očitno doma, domišljija dela svoje, glava in gate tudi. Ampak stil  navezovanja stikov je pa hud.

Morda sem pa jaz zaplankana pa gre skozi? In to omenim prijateljici in ona pravi, itak gre skozi, vsaj dve ženski poznam, ki si tako najdeta oziroma z odzivom priskrbita noč erotike, takšne in drugačne!

No, mene je čas povozil, mene ni v tem kontekstu, ne obstajam!  A se ve kdaj odzovete? To me res zanima.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Jaz se ne. Poznam pa punce, ki se včasih zabavajo v smislu, da odgovorijo: nimam časa, ker kuham za moža in 6 otrok ali pa, kje pa si in potem nadaljujejo,  mož prihaja, ti bo razložil kaj delam v postelji. Slišala sem tudi za zgodbe »ljubezen življenja« na podlagi msn pogovorov. Očitno je bolj pestro kot si predstavljate, predstavljam. Ampak moj princip je ignoriraj, briši, blokiraj.  Slišim pa, da je tega vse več. Osamljenost, izolacija in premikanja nekih mej ter večja sproščenost na online področju, so tudi tu očitno naredile svoje. Se pa spomnim časov, ko ti je kakšen model v živo prišel pred obraz in spregovoril, na prav tak način.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Trik, ki prepreči, da bi se strgale najlonke

Objavljeno

V redu

Avtor

Hladnejši dnevi prihajajo, spet bomo nosile hlačne nogavice. Kako jim podaljšati obstojnost in preprečiti, da bi se strgale? Preprosto je.

Hlačne nogavice ali po domače najlonke, pa tudi dokolenke se zelo pogosto zelo hitro strgajo. Največkrat je celo tako, da jih oblečemo le enkrat, pa so že strgane, ali se pričnejo gubati, včasih se na njih pričnejo delati majhne kepice in podobno. Kako doseči, da se to ne bo več dogajalo? Zelo preprosto.

Zamrznite jih!

Ko boste kupili nove hlačne nogavice, jih vzemite iz škatlice, zmočite jih pod hladno vodo, dajte v plastično vrečko, zaprite in postavite v zamrzovalnik ali skrinjo.  Ta jih pustite kar čez noč, da dobro zamrznejo. Zjutraj pa jih postavite na sobno temperaturo in počasi odtalite. Nato jih osušite in uporabite. Boste videli, da se ne bodo več trgale!

Če boste hlačne nogavice zamrznili, se ne bodo trgale. (foto: Shutterstock)

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

NOVO! BUM IGRE

Igrajte spletne igre na Bum novicah! Obiščite naše BUM Igre!

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO