Connect with us

Življenjski Stil

Strokovnjak svetuje: Kako naj se postavim zase?

Objavljeno

on

Prejeli smo vprašanje bralke. Prosi za nasvet:

Prosim za nasvet, kako naj se postavim zase. Vedno, ko nekdo nekaj želi, pomagam, četudi nimam časa. Strah me je reči ‘ne’ in zato vedno prikimam, pa čeprav sama pri sebi nočem. Ne znam se postaviti zase, bojim se, kaj bodo rekli, če bom povedala svoje mnenje, svoje želje, če bom odklonila pomoč. Prosim za nasvet, kako naj postanem malo bolj samozavestna.

Bralka Bumnovic

Odgovoril ji je Miran Peterman Certificirani Energy Success Coach, Energijski Terapevt za partnerstvo. Parom in posameznikom pomaga obuditi njihovo partnerstvo in mu dati novega zagona:

Hvala za vaše vprašanje. Najslabši nasvet, ki ga lahko dobite je, da se postavite na prvo mesto, udarite po mizi in naredite red. Lahko poskusite, vendar boste dobila negativen odziv in boste samo razočarana.

Samozavest večina ljudi napačno razume. Misli, da je povezana z rezultati. Če bi imela rezultate, potem bi bila lahko samozavestna. Rezultate imamo vsi, takšne in drugačne. Samozavest pomeni, da razumemo kdo smo, od kod prihajamo in kam gremo. In to lahko vemo samo mi. Samozavest in ponižnost sta tesno povezani. Če me nekdo pohvali, ker sem nekaj naredil, bi bil lahko ponosen, če ne vem, kam sem dejansko namenjen, kakšen je moj cilj. In ravno tako, ko me nekdo graja; lahko sem potrt, vendar, če vem od kod prihajam in kje sem začel, ni nobenega razloga za moje slabo počutje.

Samozavest pomeni zavest o sebi. Problem je, da velikokrat sami v sebi težko vidimo in odkrijemo te stvari in je bistveno lažje, da nam jih nekdo pokaže. Samozavesti bi nas morali naučiti naši starši in ker nas niso, nas lahko nauči naš mentor.

Samozavest je predvsem notranji proces, proces razumevanja kaj se z nami dogaja, doživljanja in sprejemanja sebe. Najlažje, če želimo to delati sami, napredek naredimo skozi pisanje dnevnika, svojih občutkov, doživljanj in hkrati raziskovanjem (branjem, poslušanjem videov) življenja, kako živijo, doživljajo svet, se čustveno odzivajo, komunicirajo srečni, zadovoljni, ljubezni polni ljudje.

Življenje je čudovito, ko imamo mi čudovit pogled na življenje. (foto: pixabay.com)

Samozavest je energija, ki jo (ali pa ne) oddajamo in jo začutijo (ali pa ne) drugi ljudje. Ko se postavimo zase, ko resnično čutimo svojo vrednost, potem ljudje to čutijo in sprejmejo. Samozavest je podobno kot avtoriteta, ne moreš je nekomu vsiliti, ljudje je ne bodo sprejeli, ker si glasen ali celi kričiš, samozavest ali avtoriteto si zaslužiš z delom na sebi in delom za druge ljudi.

Strah nas je reči “ne”, ker se bojimo, da ne bomo sprejeti, da ne bomo cenjeni, da bomo izgubili ljubezen. Vse to pa se bojimo, ker mislimo, da te stvari prihajajo od zunaj od drugih ljudi. Ko se naučimo sebe sprejeti, se ljubiti, ko razumemo, da naša vrednost lahko prihaja smo od nas samih, ali mogoče od višje sile, ki je čista ljubezen in ki nas ne glede na vse sprejema in ima rada in ko to začutimo, potem smo svobodni. Ni nas strah in hkrati nimamo nobenega razloga, da bi bili arogantni. Samo smo. Veseli smo če ljubezen prejmemo tudi od drugih, vendar je ne potrebujemo, ker smo sami ljubezen.

Pot samozavesti je proces, ki jo lahko odkrivamo in prehodimo sami, bistveno lažje in hitreje pa jo osvojimo, ko nam pomaga izkušeni mentor, nekdo, ki v nas lahko vidi lepoto in veličino, ki je sami zaenkrat še ne znamo in zmoremo videti.

Povsem vas razumem in velikokrat me vprašajo: “Kaj pa lahko naredim sama?”. Življenje je proces učenja in v mladosti nas učijo naši starši. Velikokrat pa sami niso imeli znanja in sedaj potrebujemo nekoga, ki te stvari, ki jih mi iščemo, že živi in razume. Lahko poskušamo sami odkriti kako se zaveže vezalke, vendar je lažje in hitreje, če nam nekdo pri tem pomaga in stoji ob strani.

Življenje je čudovito, ko imamo mi čudovit pogled na življenje. In prvi korak je, da začnemo sebe gledati kot čudovito in edinstveno bitje, bitje, ki se razvija in je na poti, do svoje popolnosti.

– –

Miran Peterman
je Certificirani Energy Success Coach, Energijski Terapevt za partnerstvo. Parom in posameznikom pomaga obuditi njihovo partnerstvo in mu dati novega zagona.

Spletna stran: https://www.miranpeterman.com/
Facebook: https://www.facebook.com/miran.peterman.coach/
Facebook skupina: https://www.facebook.com/groups/Partnerstvo.in.Odnosi

Imate tudi vi vprašanje za terapevta za partnerstvo Mirana Petermana? Napišite nam ga na elektronski naslov [email protected], objavili ga bomo popolnoma anonimno.

Foto: pixabay.com

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals