Sebastian: »Danes se trudim, da živim življenje« INTERVJU

Priljubljeni slovenski pevec Sebastian, je nazaj! In spet je poskrbel, da so ženske, tako tiste, ki se njegove pesmi spominjajo izpred dvajsetih let, kot tudi današnje najstnice in mlajše oboževalke vročega učitelja plesa, zakričale od navdušenja. Končno nekaj zares dobrega, pozitivnega in optimističnega v teh časih, ko vsi, mladi in tudi nekoliko starejši, potrebujemo pesem, energijo in upanje. Tudi Sebastian pravi, da hoče to nazaj.

Za portal BumNovice.si je razkril nekaj več o remixu svoje pesmi Hočem to nazaj!, pa tudi o svojem življenju, načrtih, željah …

20 let je minilo, odkar ste na posterjih krasili sobe najstnic. Kaj se je v tem času za vas spremenilo? Kot so opazile vaše oboževalke in oboževalci, se v vseh teh letih sploh niste postarali!
Uh, spremenilo se je kar veliko. Komentarjev, da se sploh nisem postaral, je zdaj resda veliko, ja, sam pa vseeno upam, da imam zdaj na sebi malo več moške energije, kot sem je imel takrat, hahaha. No, šalo na stran: seveda sem se spremenil, predvsem pa se je v tem času zgodilo življenje: veliko je novih izkušenj in spoznanj, preko tega pa seveda čisto drug pogled na svet in to, kaj je v življenju res pomembno. ‘Showbusiness’ morda ni najbolj zdravo okolje, v katerem bi fant, kakršen sem takrat bil, naj odraščal, a sem sam imel izjemno vzgojo mojih staršev, zaradi česar me stranpoti niso nikoli premamile. Ravno skozi vse te izkušnje začneš potem z leti gledati na življenje drugače: spremenijo se prioritete, glasbeni okus, psiha in telo se umirjata in morda ti niti kot osebi niti kot umetniku ni več tako zelo pomembno biti zraven pri čisto vsaki stvari. Če je takrat recimo bilo prav vse podrejeno delu, je danes precej drugače: zdaj vendarle najprej gledam na to, da lahko živim življenje. Da sicer ko sem v pogonu, veliko in dobro delam, a imam na drugi strani tudi uravnoteženo mero časa zase, ki ga izkoristim za bolj umirjen tempo in polnjenje baterij. No, vseh lekcij o smislu življenja sicer zagotovo še nisem osvojil, se mi pa zdi, da sem na kar dobri poti.

Ste z remixom pesmi Hočem to nazaj! želeli pokazati tudi, kako ste se skozi življenje spremenili tudi vi?
Iskreno povedano: jaz nisem bil osrednja figura pri 2020 remixu pesmi “Hočem to nazaj!”. Šlo je bolj za to, da smo se šele ob ogledu posnetka premiernega nastopa in reakciji, ki jo je sprožila objava posnetka na socialnih omrežjih, zavedli, kako zelo sem vplival na otroštvo cele generacije mladih, pesem in vse, kar je sledilo, pa je močno zaznamovalo tudi moje življenje; prav zato 23. september, ko je obletnica premiernega nastopa, vsako leto obeležujem z voščilnico celotni ekipi od takrat. Že vsa leta. A ker se piše leto 2020 in je prav zdaj 20. obletnica pesmi, se mi je zdela lepa igra številk, glavna odločitev pa je potem res padla zaradi oboževalcev, ki so se vsuli s spomini in zgodbami, ki so nas za vedno povezale. Prav tako leto, s katerim se bojujemo, ni najlepše leto v naših življenjih: veliko je tesnobe, slabih novic, depresij in strahov, s katerimi ljudje vsak večer legajo v postelje, zato se mi je zdela izjemna ideja, da bi pesem, ki ima že sama po sebi neko svoje življenje, karakter ter zgodovino, predvsem pa nosi s sabo veliko prijetnih spominov, predelati v modernejšo preobleko ter na ta način poskrbeti za malo psihoterapije, da se bodo ljudje lažje teleportirali nazaj v nek drugi svet, neke druge okoliščine in čas, ki nas ni tako omejeval. Nenazadnje pa tudi besedilo pesmi kar malo preroško opisuje čas, v katerem živimo, čeprav je bilo napisano pred 20 leti: “V meni še živi goreč spomin, ko skupaj sva bila; imela sva vse: ljubezen, raj; zdaj hočem to nazaj!”

Ko se je v javnosti izvedelo, da prihaja remix, je na družbenih omrežjih ‘zagorelo’. Mnoge ženske, nekoč najstnice, so pričele obujati spomine na vaše nastope, na vaše pesmi. Vse se zdi, da ste v ljudeh prebudili lepe spomine iz mladosti. Kakšni so ob tem občutki?
Veste, morda je prav to glavna razlika s časom pred 20 leti: takrat smo se gnali za uspehi, za mesti na lestvicah, za čim več nastopi in bili druge bitke. Danes zame štejejo samo še spomini. Intenzivno se ukvarjam resnično samo z energijo ljudi, situacij in dogodkov. Prav zato je tako lepo opazovati in brati vse, kar se zdaj dogaja okoli mene: ko ljudje obujajo spomine, ko mi pošiljajo sporočila, ko delijo mojo glasbo in ob tem zapišejo, kako sem ob njej počutijo. Izjemno sem ponosen in počaščen, da mi po vsem tem času še vedno najdejo mesto v svojih srcih in tudi sam nosim v sebi ogromno spominov nanje. Prav zanimivo bi jih bilo srečati danes — odrasle, poročene, mnoge morda tudi z otroci … precej drugače od takrat, ko smo se nazadnje srečevali.

Zelo uspešni ste na področju plesa in tam, kjer imate svoje plesne treninge, vas imajo ljudje zelo radi. Zakaj, menite, je tako?
Rekel bi, da imam v življenju eno resnično veliko srečo: da zares počnem stvari, ki me veselijo, polnijo in delajo iz mene boljšega človeka. Veliko stvari se da naučiti, a ne verjamem, da se da na dolgi rok zaigrati pristnost, iskrenost in avtentičnost. Nikoli nisem podcenjeval ljudi; vedno sem vedel, da imajo izjemno dobre radarje glede tega in morda je to tisto, kar začutijo, ko smo skupaj — pa naj bo glasbeno ali plesno. Tudi ko je hektično, ko sem utrujen ali ko gre teden h koncu ter me boli vsaka mišica v telesu, ker so za mano naporni dnevi, si v glavi — preden stopim na oder ali v dvorano — ponovim: “Hvala, da sem lahko tukaj in hvala, da lahko počnem točno to, kar počnem, z ljudmi, s katerimi se imamo radi in ki mi namenjajo toliko iskrene ljubezni.”

Kaj še imate radi poleg plesa in petja? Kaj najraje počnete, ko niste na očeh javnosti? Kaj vas veseli?
Moja strast so potovanja. Na Facebook strani @SebastianPublic in Instagram profilu @SebastianPrivat delim veliko utrinkov iz tujih dežel, ki jih doživim. Obožujem potapljanje v drugo okolje, arhitekturo, običaje. Rad opazujem ljudi, vonjam tuja mesta in občutim utrinke, ki jih doma ne morem. Najraje jo mahnem na toplo, na plaže in v kratke rokave, kjer se mi zdi, da moja duša kar poleti. Malo manj se odločam za mrzla podnebja, a je tudi letošnja Islandija avgusta ostala v zares nepozabnem spominu. Velikokrat se hecam, da sem v prejšnjih življenjih bil potepuh ali brezdomec, ker sem tako veliko naokoli. No, se pa seveda na koncu vsakega potovanja vedno z vsem srcem vrnem domov ter še bolj cenim vse, kar nam ta naša lepa dežela nudi.

Vedno ste nasmejani, še gubice imate le smejalne! Ste res tako pozitivna oseba, ste optimist? Kako gledate na življenje? Kako se soočate s trenutnimi korona razmerami? Kaj je za vas v teh trenutkih najtežje?
Vedno se mi je zdelo, da podcenjujemo moč smeha — tako tistega bolj bežnega in vljudnostnega kot tistega glasnega, iskrenega in zato že kar terapevtskega. Po značaju sem optimist. Verjamem, da se stvari, tudi slabe, zgodijo z nekim namenom, ki ga pogosto opazimo šele z nekaj časovne distance. Verjamem tudi, da žanjemo to, kar sejemo in da se dobro prej kot slej obvezno vrne z dobrim. Vodi me misel, da me bog, vesolje, usoda ali kakorkoli boste to poimenovali vodi po poti, ki je zame nekako najprimernejša in najboljša; da se stvari zgodijo, ko dozorijo in ko je najboljši trenutek — nič prej in nič kasneje. Zato velik JA: sem optimist, sem pozitivec, verjamem v dobro v ljudeh, verjamem v energijo … in verjamem, da imajo tudi ti Korona trenutki, kakorkoli naporni že so, neko svojo vlogo v naših življenjih. Da se ustavimo, pogledamo nazaj, preanaliziramo in razmislimo o sebi ter svetu, ki ga puščamo za sabo. Upam, da tudi tisti, ki so jih razmere zadnjih nekaj mesecev potisnile na rob ali že morda malo čez, nekako preživijo prihodnje mesece, ko nas vreme ne bo tako božalo, kot nas je marca. Želim, da se zavejo, da se vedno vse uredi, da za vsakim dežje čisto vedno posije sonce in da se črni scenariji, ki si jih rišemo, praktično nikoli ne uresničijo, le glavo gor in strumno korakati naprej; korak za korakom, dan za dnem nam bo uspelo in čez nekaj let bo vse to, kar doživljamo zdaj, le meglen, zaprašen spomin.

Foto: osebni arhiv

PREBERITE ŠE:

Lombardo: “Igrali smo v izložbi” INTERVJU

Sasha Raven, glasbenik, ki piše ponoči INTERVJU

1 comment on “Sebastian: »Danes se trudim, da živim življenje« INTERVJU

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com