Connect with us

Življenjski Stil

Tao: Kako uskladiti življenje v najboljših in najslabših časih?

Published

on

Kako najti kompas za krmarjenje po svetu, za katerega nimamo zemljevida? Obstaja kakšen glas modrosti, ki lahko premaga besnečo absurdnost, omili negotovost, ki nas razjeda, in nam nakloni žarek upanja?

Obstaja. Čeprav se zdi, da prevladujejo nemiri in norost, obstaja kot kamen trdna razsodnost, ki ni podvržena vetrovom sprememb ne glede na to, kako ostro nas bičajo.

Tao de jing ponuja ene izmed najkoristnejših vpogledov v to, kako živeti, kar jih je kdaj zapisalo kakšno človeško bitje. Knjižica starega mojstra z zgolj 5000 pismenkami prepoznava vir človekovega trpljenja in zdravilo zanj; z izjemo Svetega pisma velja za največkrat prevedeno, interpretirano in natisnjeno knjigo v zgodovini. Lao Zi je osupljivo jedrnato zasadil časovno kapsulo za zdravljenje, ki je nismo še nikoli bolj potrebovali.

Prepusti se naravnemu poteku dogodkov

Najboljše stvari se zgodijo, kadar niso načrtovane. Tao si je zamislil, kaj se hoče zgoditi. Naj se. 5000 pismenk Tao de jinga je sicer že tako ali tako dokaj jedrnatih, ampak celoten nauk lahko strnemo v pet besed:

Prepusti se naravnemu poteku dogodkov.

Prej ali slej se moramo odločiti, ali narava deluje v našo korist ali v našo škodo. Je življenje naš sovražnik ali naš prijatelj? Svet, ki so ga ljudje naredili, je sicer izjemno disfunkcionalen, ampak ali obstaja temeljna razumnost onkraj kaosa, ki ga zaznava peterica čutov? Je bil svet vzpostavljen tako, da deluje, in ali deluje kljub drugačnemu vtisu? Obstaja kakšen načrt, ki vključuje naravne cikle, obenem pa jih presega?

Naša tehnološko nasilna kultura je osupljiv primer prepričanja v načelo »človek nad naravo«. Naravo imamo za sovražnika, ki ga je treba poteptati, za oviro, ki jo je treba obvladati, nadzirati in podrediti svojim namenom. Podiramo gozdove, zajezujemo reke, konzerviramo hrano s kemikalijami, manipuliramo z geni in bruhamo strupe v zrak, ne da bi se zavedali, da s tem, ko škodimo planetu, škodimo tudi sebi. Starodavne bogove je zamenjal bog tehnologije, naš neomajni zaveznik, ki nam omogoča orožja za osvajanje vesolje z dotikom gumba.

Toda, kot uči Tao de jing, obstalo bo samo tisto, kar je iz taa.

 »Narava ima zadnjo besedo.«
Spoštovati moramo ustvarjeno, namesto da to skušamo ovreči.

Tretji model, »človek v naravi«, je edini, ki deluje, in za takšno življenje smo bili tudi rojeni. Številne kulture blizu zemlje razumejo, da je naš cilj sodelovati z naravo, biti usklajen z njo, zahvaljevati se njenemu Stvarniku, odkrivati darove, ki jih daje, se ji odkupovati in skrbeti zanjo. Ameriški in kanadski staroselci, havajska, aboridžinska in maorska kultura med drugimi prvotnimi prebivalci prepoznavajo ključno potrebo po sodelovanju z naravo, namesto da bi jo nadzorovali ali se skrivali pred njo. Zaradi globoke poduhovljenosti takšna ljudstva sprejemajo spoštovanje do stvarstva in ga skušajo zgolj uporabiti za dobrobit vseh.

DAR PREUSMERITVE

Dobra novica, ki se sprva mogoče zdi slaba, vendar nas na koncu pozdravi, je to, da ko zaidemo stran od narave, nas ta spodbudi (to je obziren izraz za pogosto neprijetnejšo izkušnjo) k temu, da najdemo pot nazaj. Takšno usmerjanje je lahko blago, če smo občutljivi za znamenja in ukrepamo ob njih, lahko pa je tudi ostro, če se ne zmenimo za sporočila ali se jim upiramo. Če prisluhnemo šepetanju, ne potrebujemo zaušnice.

Kakšna sporočila dobivate od taa, ki naj bi vam pomagala vrniti se v naravno stanje dobrega počutja? Kaj vam dopoveduje telo? Vaša služba? Vaši odnosi? Vaš finančni svet? Kaj takšnega vidite v oblasti, gospodarstvu, zdravstvu, izobraževanju in poslu, kar predstavlja poskuse narave pokazati nam, kaj ni Velika pot, da bi lahko zahtevali nazaj pot, ki nam je namenjena? Narava je najjasnejši in najiskrenejši učitelj v stvarstvu. Drug drugega lahko vlečemo za nos, naravnega sveta pa ne. Dovolimo mu, da nas pouči, kako se vrniti na Veliko pot elegantno in zlepa namesto zgrda.

Kdor pa pozna skladnost mnogozvočja, pozna večnost.
Kdor večnost pozna, doseže razsvetljenje.
Nesreča pa tistemu grozi, ki pretirava in s tem izčrpa življenjsko silo.
Kdor ostari v cvetu mladosti, je skrenil s poti Taa.
Kdor skrene s poti Taa, ta zgodaj premine.

RITMI IN CIKLI

Vse v naravi deluje v ritmih, valovih in ciklih. Vizionarski znanstvenik Nikola Tesla je dejal: »Če hočeš odkriti skrivnosti vesolja, naj te pri razmišljanju vodijo energija, frekvenca in nihanje.« Vsak element stvarstva, od najdrobnejšega atoma do najbolj oddaljene galaksije, niha in se giblje ciklično. Poskusiti preprečiti naraven potek dogodkov so res nemogoče sanje.

Ne moremo premagati narave; če bi res razumeli genialnost v ozadju tkiva življenja, si tega ne bi želeli. Zakaj bi umorili svojega najboljšega prijatelja? Je načrt, po katerem je Stvarnik zagnal obstoj vesolja in nas postavil v središče stvarstva, da bi nas lahko to blagoslavljalo in nam omogočalo življenje. Če imamo kakšno možnost, da preživimo in se uspešno razvijamo, moramo zaupati naravi, najti svoje mesto v njej in narediti vse, da bi ji pomagali, tako da lahko ona pomaga nam.

Podobno obstajajo valovi in cikli v politiki, gospodarstvu, poslu in odnosih. Politika temelji na polarnosti, nihalo vodstva in usmeritev pa niha sem in tja. Gospodarstvo doživlja vzpone in padce. Nepremičninski trg je živahen, potem na njem vlada mrtvilo, nato pa je znova živahen. Na osebni ravni si mogoče včasih želite biti z ljudmi, drugič pa ste rajši sami. Obstaja čas za delo in čas za zabavo.

Vsi potrebujemo smisel.
Na svetu smo zato, da bi obenem nekaj počeli in bili sproščeni;
da bi hodili ven in se nato vračali noter.
Ko razumete ta bistveni cikel, hodite po Veliki poti.

Bistvo Tao de jinga je vlivanje moči. Ne takšne moči, po kateri hrepeni svet, temveč gre pri njem za moč nepremagljive resnice, ki zareže skozi zaplete, ki jih splete strah, in vreže pot do čudežev. Tao bo za vas dosegel vse, česar ne morete narediti sami.

Več v knjigi Tao na povezavi: https://www.gnostica.si/zbirke/tao

Zbirka PREPROSTO je namenjena hitremu, učinkovitemu in praktičnemu učenju.

Delo na sebi je najtežje začeti, zato nas te knjige spodbujajo k premiku v izkušnjo,
ki nas bo naprej usmerila v bolj poglobljeno raziskovanje tistega, kar doživljamo v svoji notranjosti.

V zbirki sta poleg knjige Tao izšli tudi knjigi:

Meditacija: https://www.gnostica.si/zbirke/meditacijaOdkrivanje preteklih življenj: https://www.gnostica.si/zbirke/odkrivanje-preteklih-zivljenj

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals