Tao: Kako uskladiti življenje v najboljših in najslabših časih?

<div id="midasWidget__r92"></div>

Kako najti kompas za krmarjenje po svetu, za katerega nimamo zemljevida? Obstaja kakšen glas modrosti, ki lahko premaga besnečo absurdnost, omili negotovost, ki nas razjeda, in nam nakloni žarek upanja?

Obstaja. Čeprav se zdi, da prevladujejo nemiri in norost, obstaja kot kamen trdna razsodnost, ki ni podvržena vetrovom sprememb ne glede na to, kako ostro nas bičajo.

Tao de jing ponuja ene izmed najkoristnejših vpogledov v to, kako živeti, kar jih je kdaj zapisalo kakšno človeško bitje. Knjižica starega mojstra z zgolj 5000 pismenkami prepoznava vir človekovega trpljenja in zdravilo zanj; z izjemo Svetega pisma velja za največkrat prevedeno, interpretirano in natisnjeno knjigo v zgodovini. Lao Zi je osupljivo jedrnato zasadil časovno kapsulo za zdravljenje, ki je nismo še nikoli bolj potrebovali.

Prepusti se naravnemu poteku dogodkov

Najboljše stvari se zgodijo, kadar niso načrtovane. Tao si je zamislil, kaj se hoče zgoditi. Naj se. 5000 pismenk Tao de jinga je sicer že tako ali tako dokaj jedrnatih, ampak celoten nauk lahko strnemo v pet besed:

Prepusti se naravnemu poteku dogodkov.

Prej ali slej se moramo odločiti, ali narava deluje v našo korist ali v našo škodo. Je življenje naš sovražnik ali naš prijatelj? Svet, ki so ga ljudje naredili, je sicer izjemno disfunkcionalen, ampak ali obstaja temeljna razumnost onkraj kaosa, ki ga zaznava peterica čutov? Je bil svet vzpostavljen tako, da deluje, in ali deluje kljub drugačnemu vtisu? Obstaja kakšen načrt, ki vključuje naravne cikle, obenem pa jih presega?

Naša tehnološko nasilna kultura je osupljiv primer prepričanja v načelo »človek nad naravo«. Naravo imamo za sovražnika, ki ga je treba poteptati, za oviro, ki jo je treba obvladati, nadzirati in podrediti svojim namenom. Podiramo gozdove, zajezujemo reke, konzerviramo hrano s kemikalijami, manipuliramo z geni in bruhamo strupe v zrak, ne da bi se zavedali, da s tem, ko škodimo planetu, škodimo tudi sebi. Starodavne bogove je zamenjal bog tehnologije, naš neomajni zaveznik, ki nam omogoča orožja za osvajanje vesolje z dotikom gumba.

Toda, kot uči Tao de jing, obstalo bo samo tisto, kar je iz taa.

 »Narava ima zadnjo besedo.«
Spoštovati moramo ustvarjeno, namesto da to skušamo ovreči.

Tretji model, »človek v naravi«, je edini, ki deluje, in za takšno življenje smo bili tudi rojeni. Številne kulture blizu zemlje razumejo, da je naš cilj sodelovati z naravo, biti usklajen z njo, zahvaljevati se njenemu Stvarniku, odkrivati darove, ki jih daje, se ji odkupovati in skrbeti zanjo. Ameriški in kanadski staroselci, havajska, aboridžinska in maorska kultura med drugimi prvotnimi prebivalci prepoznavajo ključno potrebo po sodelovanju z naravo, namesto da bi jo nadzorovali ali se skrivali pred njo. Zaradi globoke poduhovljenosti takšna ljudstva sprejemajo spoštovanje do stvarstva in ga skušajo zgolj uporabiti za dobrobit vseh.

DAR PREUSMERITVE

Dobra novica, ki se sprva mogoče zdi slaba, vendar nas na koncu pozdravi, je to, da ko zaidemo stran od narave, nas ta spodbudi (to je obziren izraz za pogosto neprijetnejšo izkušnjo) k temu, da najdemo pot nazaj. Takšno usmerjanje je lahko blago, če smo občutljivi za znamenja in ukrepamo ob njih, lahko pa je tudi ostro, če se ne zmenimo za sporočila ali se jim upiramo. Če prisluhnemo šepetanju, ne potrebujemo zaušnice.

Kakšna sporočila dobivate od taa, ki naj bi vam pomagala vrniti se v naravno stanje dobrega počutja? Kaj vam dopoveduje telo? Vaša služba? Vaši odnosi? Vaš finančni svet? Kaj takšnega vidite v oblasti, gospodarstvu, zdravstvu, izobraževanju in poslu, kar predstavlja poskuse narave pokazati nam, kaj ni Velika pot, da bi lahko zahtevali nazaj pot, ki nam je namenjena? Narava je najjasnejši in najiskrenejši učitelj v stvarstvu. Drug drugega lahko vlečemo za nos, naravnega sveta pa ne. Dovolimo mu, da nas pouči, kako se vrniti na Veliko pot elegantno in zlepa namesto zgrda.

Kdor pa pozna skladnost mnogozvočja, pozna večnost.
Kdor večnost pozna, doseže razsvetljenje.
Nesreča pa tistemu grozi, ki pretirava in s tem izčrpa življenjsko silo.
Kdor ostari v cvetu mladosti, je skrenil s poti Taa.
Kdor skrene s poti Taa, ta zgodaj premine.

RITMI IN CIKLI

Vse v naravi deluje v ritmih, valovih in ciklih. Vizionarski znanstvenik Nikola Tesla je dejal: »Če hočeš odkriti skrivnosti vesolja, naj te pri razmišljanju vodijo energija, frekvenca in nihanje.« Vsak element stvarstva, od najdrobnejšega atoma do najbolj oddaljene galaksije, niha in se giblje ciklično. Poskusiti preprečiti naraven potek dogodkov so res nemogoče sanje.

Ne moremo premagati narave; če bi res razumeli genialnost v ozadju tkiva življenja, si tega ne bi želeli. Zakaj bi umorili svojega najboljšega prijatelja? Je načrt, po katerem je Stvarnik zagnal obstoj vesolja in nas postavil v središče stvarstva, da bi nas lahko to blagoslavljalo in nam omogočalo življenje. Če imamo kakšno možnost, da preživimo in se uspešno razvijamo, moramo zaupati naravi, najti svoje mesto v njej in narediti vse, da bi ji pomagali, tako da lahko ona pomaga nam.

Podobno obstajajo valovi in cikli v politiki, gospodarstvu, poslu in odnosih. Politika temelji na polarnosti, nihalo vodstva in usmeritev pa niha sem in tja. Gospodarstvo doživlja vzpone in padce. Nepremičninski trg je živahen, potem na njem vlada mrtvilo, nato pa je znova živahen. Na osebni ravni si mogoče včasih želite biti z ljudmi, drugič pa ste rajši sami. Obstaja čas za delo in čas za zabavo.

Vsi potrebujemo smisel.
Na svetu smo zato, da bi obenem nekaj počeli in bili sproščeni;
da bi hodili ven in se nato vračali noter.
Ko razumete ta bistveni cikel, hodite po Veliki poti.

Bistvo Tao de jinga je vlivanje moči. Ne takšne moči, po kateri hrepeni svet, temveč gre pri njem za moč nepremagljive resnice, ki zareže skozi zaplete, ki jih splete strah, in vreže pot do čudežev. Tao bo za vas dosegel vse, česar ne morete narediti sami.

Več v knjigi Tao na povezavi: https://www.gnostica.si/zbirke/tao

Zbirka PREPROSTO je namenjena hitremu, učinkovitemu in praktičnemu učenju.

Delo na sebi je najtežje začeti, zato nas te knjige spodbujajo k premiku v izkušnjo,
ki nas bo naprej usmerila v bolj poglobljeno raziskovanje tistega, kar doživljamo v svoji notranjosti.

V zbirki sta poleg knjige Tao izšli tudi knjigi:

Meditacija: https://www.gnostica.si/zbirke/meditacijaOdkrivanje preteklih življenj: https://www.gnostica.si/zbirke/odkrivanje-preteklih-zivljenj

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

<div id="midasWidget__r92"></div>

Written By

Bum Novice