Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Tao: Kako uskladiti življenje v najboljših in najslabših časih?

Objavljeno

V redu

Kako najti kompas za krmarjenje po svetu, za katerega nimamo zemljevida? Obstaja kakšen glas modrosti, ki lahko premaga besnečo absurdnost, omili negotovost, ki nas razjeda, in nam nakloni žarek upanja?

Obstaja. Čeprav se zdi, da prevladujejo nemiri in norost, obstaja kot kamen trdna razsodnost, ki ni podvržena vetrovom sprememb ne glede na to, kako ostro nas bičajo.

Tao de jing ponuja ene izmed najkoristnejših vpogledov v to, kako živeti, kar jih je kdaj zapisalo kakšno človeško bitje. Knjižica starega mojstra z zgolj 5000 pismenkami prepoznava vir človekovega trpljenja in zdravilo zanj; z izjemo Svetega pisma velja za največkrat prevedeno, interpretirano in natisnjeno knjigo v zgodovini. Lao Zi je osupljivo jedrnato zasadil časovno kapsulo za zdravljenje, ki je nismo še nikoli bolj potrebovali.

Prepusti se naravnemu poteku dogodkov

Najboljše stvari se zgodijo, kadar niso načrtovane. Tao si je zamislil, kaj se hoče zgoditi. Naj se. 5000 pismenk Tao de jinga je sicer že tako ali tako dokaj jedrnatih, ampak celoten nauk lahko strnemo v pet besed:

Prepusti se naravnemu poteku dogodkov.

Prej ali slej se moramo odločiti, ali narava deluje v našo korist ali v našo škodo. Je življenje naš sovražnik ali naš prijatelj? Svet, ki so ga ljudje naredili, je sicer izjemno disfunkcionalen, ampak ali obstaja temeljna razumnost onkraj kaosa, ki ga zaznava peterica čutov? Je bil svet vzpostavljen tako, da deluje, in ali deluje kljub drugačnemu vtisu? Obstaja kakšen načrt, ki vključuje naravne cikle, obenem pa jih presega?

Naša tehnološko nasilna kultura je osupljiv primer prepričanja v načelo »človek nad naravo«. Naravo imamo za sovražnika, ki ga je treba poteptati, za oviro, ki jo je treba obvladati, nadzirati in podrediti svojim namenom. Podiramo gozdove, zajezujemo reke, konzerviramo hrano s kemikalijami, manipuliramo z geni in bruhamo strupe v zrak, ne da bi se zavedali, da s tem, ko škodimo planetu, škodimo tudi sebi. Starodavne bogove je zamenjal bog tehnologije, naš neomajni zaveznik, ki nam omogoča orožja za osvajanje vesolje z dotikom gumba.

Toda, kot uči Tao de jing, obstalo bo samo tisto, kar je iz taa.

 »Narava ima zadnjo besedo.«
Spoštovati moramo ustvarjeno, namesto da to skušamo ovreči.

Tretji model, »človek v naravi«, je edini, ki deluje, in za takšno življenje smo bili tudi rojeni. Številne kulture blizu zemlje razumejo, da je naš cilj sodelovati z naravo, biti usklajen z njo, zahvaljevati se njenemu Stvarniku, odkrivati darove, ki jih daje, se ji odkupovati in skrbeti zanjo. Ameriški in kanadski staroselci, havajska, aboridžinska in maorska kultura med drugimi prvotnimi prebivalci prepoznavajo ključno potrebo po sodelovanju z naravo, namesto da bi jo nadzorovali ali se skrivali pred njo. Zaradi globoke poduhovljenosti takšna ljudstva sprejemajo spoštovanje do stvarstva in ga skušajo zgolj uporabiti za dobrobit vseh.

DAR PREUSMERITVE

Dobra novica, ki se sprva mogoče zdi slaba, vendar nas na koncu pozdravi, je to, da ko zaidemo stran od narave, nas ta spodbudi (to je obziren izraz za pogosto neprijetnejšo izkušnjo) k temu, da najdemo pot nazaj. Takšno usmerjanje je lahko blago, če smo občutljivi za znamenja in ukrepamo ob njih, lahko pa je tudi ostro, če se ne zmenimo za sporočila ali se jim upiramo. Če prisluhnemo šepetanju, ne potrebujemo zaušnice.

Kakšna sporočila dobivate od taa, ki naj bi vam pomagala vrniti se v naravno stanje dobrega počutja? Kaj vam dopoveduje telo? Vaša služba? Vaši odnosi? Vaš finančni svet? Kaj takšnega vidite v oblasti, gospodarstvu, zdravstvu, izobraževanju in poslu, kar predstavlja poskuse narave pokazati nam, kaj ni Velika pot, da bi lahko zahtevali nazaj pot, ki nam je namenjena? Narava je najjasnejši in najiskrenejši učitelj v stvarstvu. Drug drugega lahko vlečemo za nos, naravnega sveta pa ne. Dovolimo mu, da nas pouči, kako se vrniti na Veliko pot elegantno in zlepa namesto zgrda.

Kdor pa pozna skladnost mnogozvočja, pozna večnost.
Kdor večnost pozna, doseže razsvetljenje.
Nesreča pa tistemu grozi, ki pretirava in s tem izčrpa življenjsko silo.
Kdor ostari v cvetu mladosti, je skrenil s poti Taa.
Kdor skrene s poti Taa, ta zgodaj premine.

RITMI IN CIKLI

Vse v naravi deluje v ritmih, valovih in ciklih. Vizionarski znanstvenik Nikola Tesla je dejal: »Če hočeš odkriti skrivnosti vesolja, naj te pri razmišljanju vodijo energija, frekvenca in nihanje.« Vsak element stvarstva, od najdrobnejšega atoma do najbolj oddaljene galaksije, niha in se giblje ciklično. Poskusiti preprečiti naraven potek dogodkov so res nemogoče sanje.

Ne moremo premagati narave; če bi res razumeli genialnost v ozadju tkiva življenja, si tega ne bi želeli. Zakaj bi umorili svojega najboljšega prijatelja? Je načrt, po katerem je Stvarnik zagnal obstoj vesolja in nas postavil v središče stvarstva, da bi nas lahko to blagoslavljalo in nam omogočalo življenje. Če imamo kakšno možnost, da preživimo in se uspešno razvijamo, moramo zaupati naravi, najti svoje mesto v njej in narediti vse, da bi ji pomagali, tako da lahko ona pomaga nam.

Podobno obstajajo valovi in cikli v politiki, gospodarstvu, poslu in odnosih. Politika temelji na polarnosti, nihalo vodstva in usmeritev pa niha sem in tja. Gospodarstvo doživlja vzpone in padce. Nepremičninski trg je živahen, potem na njem vlada mrtvilo, nato pa je znova živahen. Na osebni ravni si mogoče včasih želite biti z ljudmi, drugič pa ste rajši sami. Obstaja čas za delo in čas za zabavo.

Vsi potrebujemo smisel.
Na svetu smo zato, da bi obenem nekaj počeli in bili sproščeni;
da bi hodili ven in se nato vračali noter.
Ko razumete ta bistveni cikel, hodite po Veliki poti.

Bistvo Tao de jinga je vlivanje moči. Ne takšne moči, po kateri hrepeni svet, temveč gre pri njem za moč nepremagljive resnice, ki zareže skozi zaplete, ki jih splete strah, in vreže pot do čudežev. Tao bo za vas dosegel vse, česar ne morete narediti sami.

Več v knjigi Tao na povezavi: https://www.gnostica.si/zbirke/tao

Zbirka PREPROSTO je namenjena hitremu, učinkovitemu in praktičnemu učenju.

Delo na sebi je najtežje začeti, zato nas te knjige spodbujajo k premiku v izkušnjo,
ki nas bo naprej usmerila v bolj poglobljeno raziskovanje tistega, kar doživljamo v svoji notranjosti.

V zbirki sta poleg knjige Tao izšli tudi knjigi:

Meditacija: https://www.gnostica.si/zbirke/meditacijaOdkrivanje preteklih življenj: https://www.gnostica.si/zbirke/odkrivanje-preteklih-zivljenj

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

Raziskava: Kakšne ženske se zdijo moškim privlačne?

Objavljeno

V redu

Avtor

Seveda nimajo vsi moški enakega okusa. Povsem normalno je, da vsak posameznik dojema privlačnost na individualen način. Če pa vas zanima, si vseeno poglejte rezultate izsledkov, ki kažejo na to, kaj moške pri ženskah najbolj privlači.

So moškim bolj všeč vitke ženske ali tiste s polnejšo postavo? Kaj pa velikost prsi in skrb za zunanji videz? Raziskovalci so opravili niz testiranj moških iz vsega sveta, objavljamo del izsledkov na temo zunajega videza.

PostavaVečina moških iz zahoda je v raziskavah vezanih na telesno težo izjavila, da imajo raje ženske z normalno telesno težo. Študije iz drugih delov sveta pa nakazujejo na to, da na okus najbolj vplivajo razmere v katerih živijo. Moški iz revnejšega okolja denimo dojemajo ženske z bujno postavo kot zdrave, plodne in zapeljive. Na splošno pa se veliki večini zdijo poželenja vredne tiste ženske, ki imajo vitek pas in izrazite boke. Privlačnosti v veliki meri niso povezovali z višino.

Prsi: Pri ocenjevanju velikosti dojk študije navajajo poudarek na individualni izbiri, ki temelji na kulturi in okusu posameznika. Največ testirancev ocenjuje kot idealne in najbolj privlačne srednje velike dojke, torej velikost košarice C.

Ličenje: Medtem ko večina moških javno zatrjuje, da so jim všeč ženske, ki se ne ličijo, saj jim je ljubši naravni videz, rezultati raziskave kažejo, da temu ni tako. Tekom anonimnega testiranja je namreč večina navedla, da naličene ženske prej pritegnejo njihovo pozornost. Ob tem velja poudariti, da se na splošno testirancem ne zdi privlačno prekomerno ličenje in uporaba temnejše šminke.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Jurij in Vojka o avanturi na Krasu

Objavljeno

V redu

Ste že slišali, da se po Štanjelu potika Črna mačka? Da je v Tomaju še vedno nerazrešena Kosovelova enigma, da je v kraški gmajni soba pobega in da je vasica Tomaj  polna skrivnosti?

Vsaka stvar je za nekaj dobra. Ta nova realnost kot jo mnogi imenujejo, se meni lepše sliši nova regionalnost ali lokalnost.  Toliko lepega tako blizu pa največkrat ne vemo, da obstaja, ker smo vedno prevozili, preleteli zdaj bi pa lahko prehodili. »Doma je najlepše« naj ne bo le fraza ampak način življenja, tudi dopustovanja.

Na Krasu lahko počnete marsikaj, spoznate, se spomnite, okusite.

Poleg domače hrane in pijače vas na Krasu čaka prava avantura in ni nujno, da bo le en dan dovolj, da boste odkrili, spoznali vse.

In da bo tole še bolj zanimivo, vam predstavljamo dva, ki sta posebne sorte, zdaj že kraške.

Jurij Clemenz, po izobrazbi zdravnik in Vojka Žgavec Clemenz, po izobrazbi novinarka, nista le vikendaša, ampak sta na Kras preselila svoji življenji in vse, kar sodi zraven, na Krasu pa sta še marsikaj dodala.

Lov za zakladom v Tomaju (foto Karra)

Zdaj sta že nekaj let lokalca, ki močno ljubita Kras in vse, kar sodi zraven.  Kaj imata najraje?

  • Jurij: Všeč mi je, da sva se iz mestnega vrveža umaknila v lepo in prijazno okolje. Kras se nepoznavalcen zdi odmaknjen, v resnici pa je do Ljubljane le 45 minut, odlično je povezan z obema najbližjima letališčema, v Trstu in Ljubljani, do morja je 25 minut vožnje, pa tudi potovanje do najbližjih italijanskih smučišč ne traja dlje kot 2 uri. Ker živiva na robu vasi, imava neomejene možnosti za sprehode tik pred vrati. Tomaj je vas, za katero pravijo, da ima največ sonca v Sloveniji. To se zanesljivo pozna, saj imamo okna in vrata hiše odprta večino časa od sredine marca do sredine oktobra.
  • Vojka: Kot kateri dan.;) In odvisno od letnega časa. Mene čez vse leto zelo navdušuje kraška narava in vse vedute, ki se rišejo po Krasu. Tisti, ki smo v Kras zaljubljeni, vemo, kako se le-ta iz kilometra v kilometer spreminja. Kras nad Devinskim zalivom je npr. povsem druga zgodba, kot je tomajski Kras. In ja, zelo »po moji meri« je na Krasu klima: veliko sonca čez vse leto, zelo nizke temperature nikoli ne trajajo dlje časa in zares krasna indijanska poletja in jeseni. Ja, še celo v res slabem vremenu je Kras krasen.

Nista domačina. A vendar sta raziskala, odkrila marsikaj, kar je bilo leta skrito? V bistvu »priseljenca« predstavljata bogastvo Krasa, kako to?

  • na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je vpisana tudi naša suhozidna gradnja, a domačinu se zdi povsem normalno in prav, da njegova čreda še naprej ruši suhozidove povsod, kjer se pase. Tega npr. nonoti in none na Krasu nikoli ne bi dopustili. To bi bil »smrtni greh.« Seveda so tudi izjeme, ki jim je mar, si prizadevajo, a so resnično maloštevilne in zato še toliko bolj dragocene.
  • Jurij: Nama se marsikaj, kar se zdi domačinom od nekdaj prisotno, samoumevno in morda dolgočasno, zdi zanimivo in vredno, da to spozna svet.
Soba pobega v kraški gmajni (foto Karra)

Prva soba pobega v gmajni, Kosovelova enigma, Črna mačka v Štanjelu, Viktorijina skrivnost? Kot epizode dobre kriminalke, kdo piše scenarije?

  • Jurij: Vse igre zasnuje Vojka, jaz pa sem vedno prvi poskusni zajček in pomoč pri tehničnih izvedbah posameznih segmentov iger.
  • Vojka:  Hehehehe, pa ne smeš pozabiti marmeladnega kviza Akademija Mmm Beatrice. Zna biti, da je to edini tovrstni kviz na svetu.

Če bi želela vlogo v eni od teh epizod, po domače, če bi se lotila ali potrebujem predhodno znanje ali se lahko izletniško odpravim in spopadem?

Meni osebno je zelo pomembno tudi to, da z našimi igrani – rečemo jih »kraški pobegi« – oživljamo pozabljeno in skozi napeto zabavo ozaveščamo. Zgodovinski spomin na Krasu se namreč strahovito krajša, kar ni le žalostno, je tudi nevarno. Osebe, ki je ne le za našo vas Tomaj temveč za širši Kras in širšo primorsko regijo naredila zares ogromno in to v zanjo izrazito neprijaznih časih, domačini malodane ne poznajo več. In pazite – živela je še pred manj kot sto leti. Enako zgodbo sem odkrila v Štanjelu. Zato sta oba lova za zakladom po teh dveh najlepših kraških vaseh (Štanjelu in Tomaju) v prvi vrsti poklon tema pozabljenima, zanemarjenima, a veličastnima osebama, potem pa šele poslovna priložnost našega podjetja in naše blagovne znamke. Sledimo torej sloganu Karre, ki se glasi »odkriti skriti Kras«. Lahko bi rekli tudi »obuditi umrlo«.

Se strinjata, da moramo vse, kar se dogaja, izkoristiti na najboljši možen način in se nekako prilagoditi, kar je lahko celo zelo zabavno?

  • Jurij: Vsaka stvar je za nekaj dobra in življenje je prekratko, da bi izpuščali priložnosti zaradi lastne neprilagodljivosti.
  • Vojka:  To zelo drži. Življenje je vedno veličastno. In kot bi rekel moj prijatelj: zagotovo je tudi prekratko, da bi ga preživeli v senci.
Črna mačka v Štanjelu.
NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: O kako dolgo se nisva videli, ti, a si se mal zredila?

Objavljeno

V redu

Avtor

Kar v redu sem, hvala, ker si vprašala! Sploh ne razumem več, a res ni dovolj Covid, Korona, sranje od A do Ž, da bi se malo spametovali, bili človeški, da ne rečem normalni. Po skoraj letu dni sva se videli in na misel ji je najprej prišlo: ti, a si se mal zredila? Ja, mal sem se in kaj? Več sem doma, več je dobrot pri roki,  več hodim in sem očitno nagnjena k več, ker imam tudi več kilogramov. Več kot to te očitno ne zanima? Uffffff. No, najraje bi ji vse to rekla v obraz ampak sem preslišala in rekla, kar v redu sem ja, hvala, pa ti? Kako ste zdržali vse skupaj, ste vsi zdravi? In, če je že ravno sprožila, morda se zredila ni, postarala se pa je v tem letu odkar sem jo nazadnje videla. Samo to res ni prva stvar, ki mi je prišla na misel, sama jo je sprožila s pripombo zredila.

Sicer priznam, da sem to opažala zadnja leta, tudi pred korono, da je bil najpogosteje uporabljeno, a si se zredila, a se nisi zredila, a se boš zredila? Hvala no, ker te tako zanima moj položaj na tehtnici,  tudi sicer se še kar držim, položaj je za silo, enkrat sem bolj proti slabo, drugič proti dobro. A zdravje? Še kar ja. A če se držim? No ja,  bo že. A dieta? Ma vtakni si jo nekam!

Večina tega je ostala seveda v mojih mislih ampak mi gre pa res močno na živce. Verjamem, da se tudi vam to dogaja pogosto. Ženske vedno pristanemo pri kilogramih. Moških kil začuda nihče ne opazi in tudi moški sami ne. Kako reagirate? Zasolite kaj nazaj ali preslišite?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ja, je zelo poznano. Kot, da je to edina pomembna stvar in edino merilo. Ne se sekirat. Sploh se ne obremenjujte s tem, kaj kdo opazi in kaj ne, sploh, če se v enem oziroma po enem letu ni spomnila drugega kot to. Si niti ne zasluži pozornosti, tudi s tem ne, da bi jo ošteli ali ji povedali svoje, ker verjetno ne bi niti razumela. Preslišite, enostavno preslišite in tudi misli o postaranju prepodite, ne potrebujete tovrstne slabe energije. Kilogrami pridejo in grejo. Shujša se lahko, omejenost je težje spremeniti. 

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO