Domov Kulinarika Mit, ki ne drži: Tudi oljčno olje je primerno za peko

Mit, ki ne drži: Tudi oljčno olje je primerno za peko

Ali ste tudi vi verjeli, da je oljčno olje zdravo le, če uporabljamo hladnega? To ne drži. Preberite več.

Mit, da je oljčno olje primerno le za hladno uporabo, kot dopolnilo k že pečenim jedem ali kot polivka za solato, ni resničen.

Kot so potrdili strokovnjaki, je to olje prav tako priporočljivo za peko in kuho. Dokazali so celo, da lahko prenese temperaturo do 190 stopinj Celzija, deviško oljčno olje do 191 stopinj, ekstra deviško oljčno olje pa svojih lastnosti ne spreminja niti do temperature 207 stopinj Celzija. In te raziskave dokazujejo, da lahko oljčno olje uporabljamo tako pri kuhi kot tudi pri peki in cvrtju.

Tudi oljčno olje je primerno za kuhanje in peko. (foto: pixabay.com)

Idealna temperatura za praženje hrane je okrog 180 stopinj, pri katerih ekstra deviško oljčno olje ne spreminja svoje kemijske sestave.

Je pa res, da strokovnjaki za prehrano še vedno menijo, da je najbolje kvalitetno oljčno olje uživati hladno zaradi kvalitete okusa in barve. Tako v njem ostane največ zdravilnih snovi.

Foto: Pixabay.com