Connect with us

Življenjski Stil

5 načinov kako se povezati s svojim otrokom

Published

on

Ker večina naše družbe postaja bolj nepovezana, še ne pomeni, da morate žrtvovati tudi to bližino s svojim otrokom. Pomembno je graditi in vzdrževati močno vez s svojimi otroki in ne pustiti, da zunanji dejavniki negatino vplivajo na vaš odnos.

Tu je pet preprostih načinov, kako lahko ostanete v stiku s svojimi otroki:

1. Zastavite jim vprašanja o njihovem življenju

Vemo, da se sliši očitno, toda ne moremo vam povedati, koliko staršev tega ne počne in ne vedo, kaj se pravzaprav dogaja v življenju njihovih otrok, saj niso v njihovih življenjih popolnoma prisotni. Če pa veste, kaj se dogaja v življenju vaših otrok, se boste znašli v situaciji, v kateri vas bo otrok lahko vprašal tudi za nasvet saj bo imel občutek, da se na vas vedno lahko zanese. Takrat poskusite biti objektivni.

2. Objemite otroka, navežite osebni stik

Ljudje potrebujejo dotik. Veliko znanstvenih raziskav je pokazalo, da je to res! Rezultati raziskave pravijo, da lahko dotik poveča zaupanje, zmanjša nasilje, okrepi imunski sistem in poveča splošno počutje. Za nekatere ljudi je to lahko težko, še posebej, če so odraščali v družini, v kateri ni bilo takšnega vedenja, kot so objemi ali poljubi. 

3. Ugotovite, kaj je vašemu otroku všeč in to bolje spoznajte

Ima vaš otrok rad drsanje, kolesarjenje, nogomet, tenis? Vsak otrok ima svojo “stvar”, ki jo ima rad in ki je njegova strast. Vzemite si nekaj časa, da ugotovite, kaj je tisto, kar vašega otroka motivira, naredi veselega in sproži tisti lesk v njihovih očeh. Tako boste z otrokom lahko delili svoje veselje! Otroku bo veliko pomenilo, če boste spoznali bolje njegov hobi in ga pri tem podpirali. Še večji efekt dobite, ko z otrokom skupaj nekaj ustvarjate. Vzemite si čas in bolje spoznajte njegove sanje.

4. Dovolite si imeti čas z otrokom, ampak brez tehnologije

Z otrokom preživljajte več skupnega časa. / Foto: SHUTTERSTOCK

Ste že bili v restavraciji in ste opazovali druge ljudi? Če ne, bi morali. Običajno vidite ljudi, ki gledajo v svoje telefone in se ne pogovarjajo med seboj. Dovolj je hudo, če tam sedita samo dva, a ko vidimo družine, ki to počnejo, nas to žalosti. Tehnologija je v teh dneh skoraj nadomestilo za človekovo interakcijo. In ne pozabite, oblikovati vedenje, ki ga bo vaš otrok verjetno osvojil pozneje v življenju. Če ste stalno na telefonu ali računalniku, vas bo tudi otrok kopiral. Seveda ste fizično »tam«, vendar ne čustveno in mentalno. In to je resnično pomembno.

5. Igrajte se in imejte skupne aktivnosti

Niso vsi dobri “govorci”. Z drugimi besedami, nekateri imajo raje dejavnosti kot govorjenje. Če ste (in niste), zakaj ne bi s svojim otrokom poskusili več različnih dejavnosti? Lahko igrate karte, se sprehodite, igrate košarko ali karkoli drugega, kar je zabavno za vas in vašega otroka. Ni važno, kaj je. Bistvo je, da čas preživite s svojim otrokom. 

To je samo vrh ledene gore. Biti dober starš ni enostavno. Vendar ne pozabite, da so vaši otroci v tej fazi življenja le kratek čas in vse, kar rečete, naredite (ali ne), lahko vpliva na to kdo so in kdo bodo postali. Naj torej vaša dejanja štejejo!

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals