Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

5 načinov kako se povezati s svojim otrokom

Objavljeno

V redu

Ker večina naše družbe postaja bolj nepovezana, še ne pomeni, da morate žrtvovati tudi to bližino s svojim otrokom. Pomembno je graditi in vzdrževati močno vez s svojimi otroki in ne pustiti, da zunanji dejavniki negatino vplivajo na vaš odnos.

Tu je pet preprostih načinov, kako lahko ostanete v stiku s svojimi otroki:

1. Zastavite jim vprašanja o njihovem življenju

Vemo, da se sliši očitno, toda ne moremo vam povedati, koliko staršev tega ne počne in ne vedo, kaj se pravzaprav dogaja v življenju njihovih otrok, saj niso v njihovih življenjih popolnoma prisotni. Če pa veste, kaj se dogaja v življenju vaših otrok, se boste znašli v situaciji, v kateri vas bo otrok lahko vprašal tudi za nasvet saj bo imel občutek, da se na vas vedno lahko zanese. Takrat poskusite biti objektivni.

2. Objemite otroka, navežite osebni stik

Ljudje potrebujejo dotik. Veliko znanstvenih raziskav je pokazalo, da je to res! Rezultati raziskave pravijo, da lahko dotik poveča zaupanje, zmanjša nasilje, okrepi imunski sistem in poveča splošno počutje. Za nekatere ljudi je to lahko težko, še posebej, če so odraščali v družini, v kateri ni bilo takšnega vedenja, kot so objemi ali poljubi. 

3. Ugotovite, kaj je vašemu otroku všeč in to bolje spoznajte

Ima vaš otrok rad drsanje, kolesarjenje, nogomet, tenis? Vsak otrok ima svojo “stvar”, ki jo ima rad in ki je njegova strast. Vzemite si nekaj časa, da ugotovite, kaj je tisto, kar vašega otroka motivira, naredi veselega in sproži tisti lesk v njihovih očeh. Tako boste z otrokom lahko delili svoje veselje! Otroku bo veliko pomenilo, če boste spoznali bolje njegov hobi in ga pri tem podpirali. Še večji efekt dobite, ko z otrokom skupaj nekaj ustvarjate. Vzemite si čas in bolje spoznajte njegove sanje.

4. Dovolite si imeti čas z otrokom, ampak brez tehnologije

Z otrokom preživljajte več skupnega časa. / Foto: SHUTTERSTOCK

Ste že bili v restavraciji in ste opazovali druge ljudi? Če ne, bi morali. Običajno vidite ljudi, ki gledajo v svoje telefone in se ne pogovarjajo med seboj. Dovolj je hudo, če tam sedita samo dva, a ko vidimo družine, ki to počnejo, nas to žalosti. Tehnologija je v teh dneh skoraj nadomestilo za človekovo interakcijo. In ne pozabite, oblikovati vedenje, ki ga bo vaš otrok verjetno osvojil pozneje v življenju. Če ste stalno na telefonu ali računalniku, vas bo tudi otrok kopiral. Seveda ste fizično »tam«, vendar ne čustveno in mentalno. In to je resnično pomembno.

5. Igrajte se in imejte skupne aktivnosti

Niso vsi dobri “govorci”. Z drugimi besedami, nekateri imajo raje dejavnosti kot govorjenje. Če ste (in niste), zakaj ne bi s svojim otrokom poskusili več različnih dejavnosti? Lahko igrate karte, se sprehodite, igrate košarko ali karkoli drugega, kar je zabavno za vas in vašega otroka. Ni važno, kaj je. Bistvo je, da čas preživite s svojim otrokom. 

To je samo vrh ledene gore. Biti dober starš ni enostavno. Vendar ne pozabite, da so vaši otroci v tej fazi življenja le kratek čas in vse, kar rečete, naredite (ali ne), lahko vpliva na to kdo so in kdo bodo postali. Naj torej vaša dejanja štejejo!

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Slovenski vrtičkarji pridelke rešili s pomočjo sveč

Objavljeno

V redu

Avtor

To je uporaben trik, ki so se ga med aprilskim prihodom nizkih temperatur posluževali številni vrtičkarji.

Aprila nas je močno vznejevoljila vrnitev nizkih temperatur, ki so prizadele zlasti sadno drevje in vrtnine. Da bi preprečili pozebo, so se mnogi posluževali preventivnih ukrepov, vendar vsi žal niso obrodili sadov. Je pa vsekakor vredno omeniti trik za zaščito rastlin v rastlinjaku, saj so vrtičkarji z njim poželi daleč največji uspeh in odlično zaščitili vrtnine.

Ogrevanje rastlinjaka z nagrobnimi svečami

Ko se boste prihodnjič spraševali, kako vrtnine v rastlinjaku zaščititi pred nizkimi temperaturami, se spomnite na trik z nagrobnimi svečami, ki jih prižgete in čez noč namestite okoli rastlin. S tem boste dosegli, da se bo prostor segrel za kar nekaj stopinj nad ničlo, kar bo vrtnine obvarovalo pred pozebo. Da bo učinek še boljši, vrtnine prekrijte s kopreno.

Pozor! Ko nameščate sveče v rastlinjak, bodite pozorni na to, kam in kako jih boste postavili. Če bi se denimo sveča prevrnila na kopreno, lahko zlahka zanetite požar. Za varno namestitev tako poskrbite, da se bodo sveče nahajale na ravni podlagi, denimo na betonski ali kovinski plošči. Nekateri za varnost poskrbijo tudi tako, da sveče (eno ali več) postavijo v glineno ali odsluženo emajlirano posodo.

Foto: Pixabay

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Zakaj folk misli, da lahko sika na druge

Objavljeno

V redu

Avtor

Nikoli ne bom razumela zakaj nekateri, zadnje čase se mi zdi, da večina, misli, da lahko komentira, daje pripombe, sika na vsakega, ki pride mimo. Kako so si to zamislili, da si pač lahko, kar dovolijo.

Grem iz trgovine s polnim vozičkom, ker bi rada nakup odpeljala v avto in tam v miru zložila in tudi zaradi teže, pa saj to nima veze, ker tip, ki vstopa v trgovino z dvignjenim glasom reče proti meni; a boš zmogla? Halo, kdo pa si ti, da me tako ogovarjaš, da spuščaš pripombe, da me tikaš? Sem ravno hotela odgovoriti ne in mu v roke poriniti voziček pa ga že ni bilo več.  Takih je vse več, vsak dan se kakšen najde. A mislijo, da so smešni al kaj, vsemogočni? Pred pošto me je nazadnje en nahrulil, da sem bila nekam dolgo not? Ne razumem. Tega res ne razumem, s kakšno pravico se vsak, ki mu je malo dolgčas al pa bi rad dobil svojih par sekund pozornosti obregne ob prvega, ki pride mimo. Kje je olika, osnova obnašanja, spoštovanja? In ne niso vedno le moški, tudi kakšna ženska me je nahrulila, če grem v trgovino? Ja, če čakam pred trgovino zaradi omejitve  števila oseb, verjetno grem v trgovino, na uro nisem prišla gledat. No in to ni bilo takole; a čakate za v trgovino? To je bilo; a boš šla not, v trgovino al kaj čakaš?

Kljub maski se vidi, da sem gospa v zrelih letih in takšno obnašanje je zame nedopustno pa me že mika, da bi kaj rekla, ampak kaj, kaj naj pa rečem, saj ne bi razumeli oziroma z ljudmi, ki nimajo osnov obnašanja verjetno ne bi prišla daleč. Ignoriram in si mislim svoje, se mi pa zdi to skrajno neprimerno in žaljivo. Kaj menite?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ja, žal je tovrstne komunikacije vse več. Vse več dvigovanja glasu in vse več tega, da si mnogi res dovolijo preveč, ko kar tako tikajo, po vaše sikajo, imajo pripombe, komentarje. Brez osnovnega  bontona, spoštljive komunikacije, brez dober dan in tako naprej.  Vse se da z dobro komunikacijo, vse se da, če se hoče, je pa res, da se zadnje čase prav ti, ki jih opisujete počutijo še pomembnejši, saj prav tako komunikacijo slišijo vsak dan s strani tistih, ki nas dnevno nagovarjajo, tudi v medijih, žal.   

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO