5 načinov kako se povezati s svojim otrokom

<div id="midasWidget__r92"></div>

Ker večina naše družbe postaja bolj nepovezana, še ne pomeni, da morate žrtvovati tudi to bližino s svojim otrokom. Pomembno je graditi in vzdrževati močno vez s svojimi otroki in ne pustiti, da zunanji dejavniki negatino vplivajo na vaš odnos.

Tu je pet preprostih načinov, kako lahko ostanete v stiku s svojimi otroki:

1. Zastavite jim vprašanja o njihovem življenju

Vemo, da se sliši očitno, toda ne moremo vam povedati, koliko staršev tega ne počne in ne vedo, kaj se pravzaprav dogaja v življenju njihovih otrok, saj niso v njihovih življenjih popolnoma prisotni. Če pa veste, kaj se dogaja v življenju vaših otrok, se boste znašli v situaciji, v kateri vas bo otrok lahko vprašal tudi za nasvet saj bo imel občutek, da se na vas vedno lahko zanese. Takrat poskusite biti objektivni.

2. Objemite otroka, navežite osebni stik

Ljudje potrebujejo dotik. Veliko znanstvenih raziskav je pokazalo, da je to res! Rezultati raziskave pravijo, da lahko dotik poveča zaupanje, zmanjša nasilje, okrepi imunski sistem in poveča splošno počutje. Za nekatere ljudi je to lahko težko, še posebej, če so odraščali v družini, v kateri ni bilo takšnega vedenja, kot so objemi ali poljubi. 

3. Ugotovite, kaj je vašemu otroku všeč in to bolje spoznajte

Ima vaš otrok rad drsanje, kolesarjenje, nogomet, tenis? Vsak otrok ima svojo “stvar”, ki jo ima rad in ki je njegova strast. Vzemite si nekaj časa, da ugotovite, kaj je tisto, kar vašega otroka motivira, naredi veselega in sproži tisti lesk v njihovih očeh. Tako boste z otrokom lahko delili svoje veselje! Otroku bo veliko pomenilo, če boste spoznali bolje njegov hobi in ga pri tem podpirali. Še večji efekt dobite, ko z otrokom skupaj nekaj ustvarjate. Vzemite si čas in bolje spoznajte njegove sanje.

4. Dovolite si imeti čas z otrokom, ampak brez tehnologije

Z otrokom preživljajte več skupnega časa. / Foto: SHUTTERSTOCK

Ste že bili v restavraciji in ste opazovali druge ljudi? Če ne, bi morali. Običajno vidite ljudi, ki gledajo v svoje telefone in se ne pogovarjajo med seboj. Dovolj je hudo, če tam sedita samo dva, a ko vidimo družine, ki to počnejo, nas to žalosti. Tehnologija je v teh dneh skoraj nadomestilo za človekovo interakcijo. In ne pozabite, oblikovati vedenje, ki ga bo vaš otrok verjetno osvojil pozneje v življenju. Če ste stalno na telefonu ali računalniku, vas bo tudi otrok kopiral. Seveda ste fizično »tam«, vendar ne čustveno in mentalno. In to je resnično pomembno.

5. Igrajte se in imejte skupne aktivnosti

Niso vsi dobri “govorci”. Z drugimi besedami, nekateri imajo raje dejavnosti kot govorjenje. Če ste (in niste), zakaj ne bi s svojim otrokom poskusili več različnih dejavnosti? Lahko igrate karte, se sprehodite, igrate košarko ali karkoli drugega, kar je zabavno za vas in vašega otroka. Ni važno, kaj je. Bistvo je, da čas preživite s svojim otrokom. 

To je samo vrh ledene gore. Biti dober starš ni enostavno. Vendar ne pozabite, da so vaši otroci v tej fazi življenja le kratek čas in vse, kar rečete, naredite (ali ne), lahko vpliva na to kdo so in kdo bodo postali. Naj torej vaša dejanja štejejo!

<div id="midasWidget__r92"></div>

Written By

Bum Novice