Connect with us

Zanimivosti

Najbolj zanimivi planeti – Goreči led, Velikanski dijamant in več!

Published

on

Tam gor, med zvezdami frči po brezkončnih poteh vesolja na milijarde različnih planetov in tukaj z naše zemeljske perspektive, se to zdi nedoumljivo. Številka je pravzaprav tako velika, da naši možgani takšne informacije ne morejo niti dodobra doumeti. Ko, govorimo o planetih imamo predstavo o tistih nekaj tipov planetov, ki smo jih videli v šolskih knjigah in ki so podobni planetom iz našega sončnega sistema. To je običajna predstava, ki povprečnemu zemljanu pride pred oči. V resnici pa svetlobna leta stran od naše zemlje, ležijo planeti za katere bi si morda mislili, da prihajajo iz sveta znanstvene fantastike…Pravzaprav, pa so predvsem resnični.

55 CANCRI E – Velikanski dijamant

55 CANCRI E

Ta planet, ki je vsaj dvakrat večji in osemkrat težji od zemlje, bi totalno porušil našo dijamantno ekonomijo.  Vročina in pritisk sta se združila in nastala je 55 CANCRI E, kot jo poznamo; – Znanstveniki predvidevajo – čisti dijamant od planeta!

TRES-2B E – Temačni ogenj

TRES-2B E

Najtemnejši planet, ki ga poznamo. TrEs-2b je znan po tem, da odseva manj kot 1% svetlobe.

Ampak to sploh ni vse. Ali veste da gori z 1,100 stopinjami Celzija? Je rdeče, in ne črne barve… Kako strašljivo!

GLISE 436B – Goreči led

GLISE 436B

Ali led lahko gori? Če bi Glise 436b lahko govoril, bi verjetno pljunil kakšno psovko ali dve, ko bi nekega dne vesoljska ladja z človeško posadko “prijadrala” mimo. Da, dame in gospodje, ta planet je narejen iz ledu. Ampak, gori. Kako je to mogoče? Poleg vrste ledu, je treba imeti v mislih, da ima Glise 436b močno gravitacijo, ki “podi” led nazaj v svoje jedro. Ta se torej ne bo stopil, pa naj kar gori. Bolje je, da ga pustimo, kar lepo pri miru.

KEPLER 438B – Veliko vsega

KEPLER 438B

Ta zemlji podoben planet ima tri plati. Kjer je obrnjen proti svoji zvezdi (Kepler-37), je izjemno vroč in kadar je obrnjen na nasprotno stran, obratno; – Leden. Toda, kaj je potem tretja plat? Nekje med smrtonosno vročino in mrazom je temperatura, ki je menda pravšnja za življenje. Kdo ve, morda kdo biva tam (če le že niso prestopili svojega praga, seveda…).

Kaj menite? Kateri planet je VAM najbolj zanimiv?

Foto: SHUTTERSTOCK

Zanimivosti

Znana slovenska igralka s takšno korenito preobrazbo vse pustila brez besed

Published

on

Odločila se je za veliko spremembo videza in to tudi pokazala.

Priljubljena slovenska igralka Tina Gorenjak je s svojimi spletnimi oboževalci delila nekaj fotografij, na katerih pa je popolnoma drugačna.

50-letna igralka je sklenila, da se poslovi od svojih dolgih las in po mnogih letih spremeni frizuro.

»Malo spremembe,« je pripisala poleg fotografij, s katerimi je pokazala, kako je videti sedaj. Igralka je videti več kot odlično, svoja leta zelo dobro skriva!

Foto: Facebook

Continue Reading

Zanimivosti

Znana Slovenka v objemu žalosti: Usoda ji je vzela dve ljubi osebi

Published

on

Znana Slovenka je z javnostjo delila žalostno novico. Izgubila je dve, njej zelo ljubi osebi …

Nekdanja televizijska voditeljica, danes pa uspešna podjetnica in avtorica knjig, Alenka Kesar, je s svojimi spletnimi prijatelji delila žalostno novico. Razkrila je namreč, da je pred nekaj leti izgubila svojo mamo in tudi svojo prijateljico.

»Moji čudoviti mami, ki je umrla na današnji dan pred 5. leti.

In moji čudoviti prijateljici Špeli, ki je umrla na današnji dan pred 8. leti.

Pogrešam vaju vsak dan je zapisala poleg objave.

Številni njeni prijatelji so ji poslali tolažilni emotikon, zapisali nekaj lepih besed …

Foto: pexels.com

Continue Reading

Zanimivosti

Ojoj, ste slišali, kakšen spodrsljaj se je zgodil Jani Morelj?

Published

on

Priljubljena televizijska voditeljica je priznala, da je bil to njen največji spodrsljaj …

Priljubljena radijska napovedovalka in televizijska voditeljica vremena na POP TV Jana Morelj, je v posnetku na družbenih omrežjih razkrila, katerega spodrsljaja, ki se ji je zgodil pred kamerami, se najbolj spominja.

»Odkar delam na Popu sem si jaz osebno najbolj zapomnila, pa imam občutek, da tudi vi vsi gledalci, moj mali spodrsljaj,« je pričela in dodala, da je nekoč z nekoliko drugačnimi besedami napovedala vreme.

»Nekoč mi je med vodenjem vremenske napovedi ušel seks do nižin. Skratka, od tistega dneva dalje mislim, da je Višnja Gora pridobila na prepoznavnosti in vsi se zabavamo, ko pade sneg,« je smeje priznala Moreljeva.

Foto: POP TV

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals