Domov Zanimivosti Najbolj zanimivi planeti – Goreči led, Velikanski dijamant in več!

Najbolj zanimivi planeti – Goreči led, Velikanski dijamant in več!

Tam gor, med zvezdami frči po brezkončnih poteh vesolja na milijarde različnih planetov in tukaj z naše zemeljske perspektive, se to zdi nedoumljivo. Številka je pravzaprav tako velika, da naši možgani takšne informacije ne morejo niti dodobra doumeti. Ko, govorimo o planetih imamo predstavo o tistih nekaj tipov planetov, ki smo jih videli v šolskih knjigah in ki so podobni planetom iz našega sončnega sistema. To je običajna predstava, ki povprečnemu zemljanu pride pred oči. V resnici pa svetlobna leta stran od naše zemlje, ležijo planeti za katere bi si morda mislili, da prihajajo iz sveta znanstvene fantastike…Pravzaprav, pa so predvsem resnični.

55 CANCRI E – Velikanski dijamant

55 CANCRI E

Ta planet, ki je vsaj dvakrat večji in osemkrat težji od zemlje, bi totalno porušil našo dijamantno ekonomijo.  Vročina in pritisk sta se združila in nastala je 55 CANCRI E, kot jo poznamo; – Znanstveniki predvidevajo – čisti dijamant od planeta!

TRES-2B E – Temačni ogenj

TRES-2B E

Najtemnejši planet, ki ga poznamo. TrEs-2b je znan po tem, da odseva manj kot 1% svetlobe.

Ampak to sploh ni vse. Ali veste da gori z 1,100 stopinjami Celzija? Je rdeče, in ne črne barve… Kako strašljivo!

GLISE 436B – Goreči led

GLISE 436B

Ali led lahko gori? Če bi Glise 436b lahko govoril, bi verjetno pljunil kakšno psovko ali dve, ko bi nekega dne vesoljska ladja z človeško posadko “prijadrala” mimo. Da, dame in gospodje, ta planet je narejen iz ledu. Ampak, gori. Kako je to mogoče? Poleg vrste ledu, je treba imeti v mislih, da ima Glise 436b močno gravitacijo, ki “podi” led nazaj v svoje jedro. Ta se torej ne bo stopil, pa naj kar gori. Bolje je, da ga pustimo, kar lepo pri miru.

KEPLER 438B – Veliko vsega

KEPLER 438B

Ta zemlji podoben planet ima tri plati. Kjer je obrnjen proti svoji zvezdi (Kepler-37), je izjemno vroč in kadar je obrnjen na nasprotno stran, obratno; – Leden. Toda, kaj je potem tretja plat? Nekje med smrtonosno vročino in mrazom je temperatura, ki je menda pravšnja za življenje. Kdo ve, morda kdo biva tam (če le že niso prestopili svojega praga, seveda…).

Kaj menite? Kateri planet je VAM najbolj zanimiv?

Foto: SHUTTERSTOCK