Connect with us

Življenjski Stil

Tomaž Kavčič: “Če ne ustvarjam za goste, nimam ustvarjalnega navdiha!”

Published

on

Tomaž Kavčič, prva misel Zemono in njegov nasmeh ob tem, ko v rokah drži in predstavlja eno od svojih jedi. Chef in človek z velikim srcem in nasmehom, ki se rad pogovarja, prisluhne in deli, pa naj gre za nasvet ali dobro voljo.

Dvorec Zemono je njegovo zatočišče in ustvarjalno okolje. Svetovno znani Chef, ki prejema nagrade  in izjemne pohvale je skozi leta ostal na trdnih tleh in tudi zato ga imajo ljudje, gostje radi. Vse skupaj je umetnost, Dvorec Zemono in tisto, kar naredijo Tomaževe roke, no, tudi glava, saj se tam začne.

Ideja, ali lahko vleče naprej tudi v težkih časih v kakršnih smo trenutno. Za vas je še posebej težko, že dolgo je vaš delovni prostor zaprt.

Najteže prenašam to, da sem ostal brez neposrednega stika z gosti. Gostilniško okolje, torej življenje z gosti, je bilo okolje, v katerem sem se rodil in odraščal. Zato je bil stik z gosti sestavni del mojega življenja, še preden sem se z gostinstvom začel profesionalno ukvarjati. Moram priznati, da v času, ko je dvorec Zemono zaprt za goste, nisem sestavil nekega novega recepta, novega krožnika. Pač nimam pravega navdiha. Če ne ustvarjam za goste, nimam ustvarjalnega navihda! K sreči sem si postavil nov izziv. To so izdelki pod blagovno znamko Zemono+, ki mi omogočajo, da stik in odnos z gosti na nek drugačen način ohranim in ga dvignem na drugo raven. Da jih gostim, da se družimo, pri njih doma, oziroma kjerkoli že so.

Najteže prenašam to, da sem ostal brez neposrednega stika z gosti.

Po ginu panettone, seveda v sožitju z okoljem v katerem ustvarjate. Vedno se zdi, da ste tako ponosni na svoje korenine in okolje, veliko dobrega je tam. Kaj bo naslednje presenečenje?   

Temeljni pravili mojega kulinaričnega ustvarjanja sta lokalno in sezonsko. Med lokalne značilnosti krajev, v katerih ustvarjam, sodi tudi prepletanje Mediterana in Alpskega sveta, ob bližini Balkana. Prepletanje izročila in tradicije slovenske in italijanske kuhinje. Zato je panettone v naših krajih, tako slovenski, kot italijanski. Brinove jagode z nanoških planot in Krasa, pa so seveda še posebej kakovostna osnova za gin. Zato je gin panettone izdelek, ki ima posebej izraženo lokalno noto. Naslednje presenečenje bo zagotovo povezano z okusi, ki me na te kraje vežejo od rane mladosti. Okusi, na osnovi katerih sem kulinarično rastel in se razvijal.

Presenečenje za nas je, da lahko vaše dobrote naročimo, nova realnost pravijo nekateri, sama upam, da le iznajdljivost in še ena možnost.  ZEMONO + kaže, da je to plod iskrene želje, ljubezni do lokalnega in hkrati sodelovanje vseh, ki v okolju ustvarjanja delajo dobro, po starem pa vendar z iznajdljivostjo? 

Živimo v časih, ko moramo biti konkretni. Ko o vrednostni verigi neke lokalne kulinarike, prepoznavne v širšem mednarodnem okolju, ne moremo le govoriti. Potrebno jo je udejanjiti, tudi takrat, ko naši krožniki, na katerih so lokalno in sezonsko pridelane sestavine, ne morejo neposredno do gostov. Da bi bila ponudba ZEMONO+ prepoznana v tem okviru in v teh okoliščinah kot iznajdljivost, mi je v bistvu všeč. Saj so ljudje, ki skrbijo za najboljše, kar nam zagotovi narava, le z iznajdljivostjo obstali na zemlji in prebrodili tudi največje težave in še tako zapletene izzive, kot jih postavlja čas, ki ga živimo.

Bogastvo je okoli nas, narava daje in preizkuša, se vam zdi, da je to vse bolj očitno?

Potrebno je razumeti, kako deluje okolje v katerem živimo in delamo. Zame je to Vipavska dolina. Dolina, v kateri živijo številni pridelovalci hrane, od skrbnih kmetov  do vrhunskih vinarjev. Blage mediteranske sapice, ozračje polno arom in vonjav kraškega in predalpskega sveta, ostra burja, ki očisti, ne le naravo, marveč tudi misli. Vendar  tega, kar nam narava daje, ne smemo jemati kot samoumevno. Z njo moramo živeti v sozvočju in ravnovesju. Ji tudi vračati. Predvsem s spoštovanjem in zavedanjem, da je vse v naravi ciklično in v sorazmerno krhkem ravnovesju, če grobo posežemo vanjo. S tem, ko ustvarjam čim krajšo in neposredno pot od narave do krožnikov oziroma izdelkov tudi z ohranitvijo, kar se da pristnih okusov, spoštujem naravo in naravne danosti v bližnjem okolju, ne da bi ga obremenjeval.

Živimo v časih, ko moramo biti konkretni.

Kako preživljate dneve, večere? Običajno bi bili v kuhinji, ustvarjalni ali dobre volje v krogu gostov.

Z zasnovo in izdelavo izdelkov ZEMONO+ sem zaposlen na drugačen način kot v Gostilni pri Lojzetu, dvorec Zemono. Tako da sem čez dan v polnem pogonu. Priznam pa, da so večeri mirnejši. Tako smo z domačimi bolj povezani in živimo življenje, ki ga doslej nismo. Kar ima tudi svoje prednosti. Vendar brez gostov ne zmorem živeti in je to zame resnično nekaj, kar me teži.

Vas nagrade, ki jih prejemate tudi zdaj, vsi komplimenti držijo gor, vam dajejo polet in upanje, zaupanje?

Nagrade in priznanja so potrditev minulega dela. Čeprav sem si kakšno še posebej želel in upal, da jo kdaj dobim, pa nisem nikoli deloval na način, da bi svoje življenje podredil pridobivanju priznanj in nagrad. Vedno sem želel biti konkreten in se z gostinstvom in kulinariko ukvarjati celostno. Skrbel sem, da se gost pri nas kar najbolje počuti, od »dober dan do nasvidenje«. Kulinarična ponudba, ki je podrejena predvsem pridobivanju laskavih nagrad, postane na koncu namenjena sama sebi, nekako mimo gostov. Jaz pa sem se rodil, živim in delam v Gostilni pri Lojzetu. Torej gostim ljudi, odkar vem zase in s ponosom nadaljujem več kot stoletno družinsko tradicijo.

Kaj najbolj pogrešate in prva stvar, ki jo boste storili, ko bo mogoče?

Kot sem povedal, pristen, oseben stik z gosti. Prva stvar, ki jo bom izrekel, ko bo mogoče, dober dan, pozdravljeni, dobrodošli v Gostilni pri Lojzetu na Dvorcu Zemono!

Nagrade in priznanja so potrditev minulega dela.

foto: Nebojša Babić

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals