Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Tomaž Kavčič: “Če ne ustvarjam za goste, nimam ustvarjalnega navdiha!”

Objavljeno

V redu

Tomaž Kavčič, prva misel Zemono in njegov nasmeh ob tem, ko v rokah drži in predstavlja eno od svojih jedi. Chef in človek z velikim srcem in nasmehom, ki se rad pogovarja, prisluhne in deli, pa naj gre za nasvet ali dobro voljo.

Dvorec Zemono je njegovo zatočišče in ustvarjalno okolje. Svetovno znani Chef, ki prejema nagrade  in izjemne pohvale je skozi leta ostal na trdnih tleh in tudi zato ga imajo ljudje, gostje radi. Vse skupaj je umetnost, Dvorec Zemono in tisto, kar naredijo Tomaževe roke, no, tudi glava, saj se tam začne.

Ideja, ali lahko vleče naprej tudi v težkih časih v kakršnih smo trenutno. Za vas je še posebej težko, že dolgo je vaš delovni prostor zaprt.

Najteže prenašam to, da sem ostal brez neposrednega stika z gosti. Gostilniško okolje, torej življenje z gosti, je bilo okolje, v katerem sem se rodil in odraščal. Zato je bil stik z gosti sestavni del mojega življenja, še preden sem se z gostinstvom začel profesionalno ukvarjati. Moram priznati, da v času, ko je dvorec Zemono zaprt za goste, nisem sestavil nekega novega recepta, novega krožnika. Pač nimam pravega navdiha. Če ne ustvarjam za goste, nimam ustvarjalnega navihda! K sreči sem si postavil nov izziv. To so izdelki pod blagovno znamko Zemono+, ki mi omogočajo, da stik in odnos z gosti na nek drugačen način ohranim in ga dvignem na drugo raven. Da jih gostim, da se družimo, pri njih doma, oziroma kjerkoli že so.

Najteže prenašam to, da sem ostal brez neposrednega stika z gosti.

Po ginu panettone, seveda v sožitju z okoljem v katerem ustvarjate. Vedno se zdi, da ste tako ponosni na svoje korenine in okolje, veliko dobrega je tam. Kaj bo naslednje presenečenje?   

Temeljni pravili mojega kulinaričnega ustvarjanja sta lokalno in sezonsko. Med lokalne značilnosti krajev, v katerih ustvarjam, sodi tudi prepletanje Mediterana in Alpskega sveta, ob bližini Balkana. Prepletanje izročila in tradicije slovenske in italijanske kuhinje. Zato je panettone v naših krajih, tako slovenski, kot italijanski. Brinove jagode z nanoških planot in Krasa, pa so seveda še posebej kakovostna osnova za gin. Zato je gin panettone izdelek, ki ima posebej izraženo lokalno noto. Naslednje presenečenje bo zagotovo povezano z okusi, ki me na te kraje vežejo od rane mladosti. Okusi, na osnovi katerih sem kulinarično rastel in se razvijal.

Presenečenje za nas je, da lahko vaše dobrote naročimo, nova realnost pravijo nekateri, sama upam, da le iznajdljivost in še ena možnost.  ZEMONO + kaže, da je to plod iskrene želje, ljubezni do lokalnega in hkrati sodelovanje vseh, ki v okolju ustvarjanja delajo dobro, po starem pa vendar z iznajdljivostjo? 

Živimo v časih, ko moramo biti konkretni. Ko o vrednostni verigi neke lokalne kulinarike, prepoznavne v širšem mednarodnem okolju, ne moremo le govoriti. Potrebno jo je udejanjiti, tudi takrat, ko naši krožniki, na katerih so lokalno in sezonsko pridelane sestavine, ne morejo neposredno do gostov. Da bi bila ponudba ZEMONO+ prepoznana v tem okviru in v teh okoliščinah kot iznajdljivost, mi je v bistvu všeč. Saj so ljudje, ki skrbijo za najboljše, kar nam zagotovi narava, le z iznajdljivostjo obstali na zemlji in prebrodili tudi največje težave in še tako zapletene izzive, kot jih postavlja čas, ki ga živimo.

Bogastvo je okoli nas, narava daje in preizkuša, se vam zdi, da je to vse bolj očitno?

Potrebno je razumeti, kako deluje okolje v katerem živimo in delamo. Zame je to Vipavska dolina. Dolina, v kateri živijo številni pridelovalci hrane, od skrbnih kmetov  do vrhunskih vinarjev. Blage mediteranske sapice, ozračje polno arom in vonjav kraškega in predalpskega sveta, ostra burja, ki očisti, ne le naravo, marveč tudi misli. Vendar  tega, kar nam narava daje, ne smemo jemati kot samoumevno. Z njo moramo živeti v sozvočju in ravnovesju. Ji tudi vračati. Predvsem s spoštovanjem in zavedanjem, da je vse v naravi ciklično in v sorazmerno krhkem ravnovesju, če grobo posežemo vanjo. S tem, ko ustvarjam čim krajšo in neposredno pot od narave do krožnikov oziroma izdelkov tudi z ohranitvijo, kar se da pristnih okusov, spoštujem naravo in naravne danosti v bližnjem okolju, ne da bi ga obremenjeval.

Živimo v časih, ko moramo biti konkretni.

Kako preživljate dneve, večere? Običajno bi bili v kuhinji, ustvarjalni ali dobre volje v krogu gostov.

Z zasnovo in izdelavo izdelkov ZEMONO+ sem zaposlen na drugačen način kot v Gostilni pri Lojzetu, dvorec Zemono. Tako da sem čez dan v polnem pogonu. Priznam pa, da so večeri mirnejši. Tako smo z domačimi bolj povezani in živimo življenje, ki ga doslej nismo. Kar ima tudi svoje prednosti. Vendar brez gostov ne zmorem živeti in je to zame resnično nekaj, kar me teži.

Vas nagrade, ki jih prejemate tudi zdaj, vsi komplimenti držijo gor, vam dajejo polet in upanje, zaupanje?

Nagrade in priznanja so potrditev minulega dela. Čeprav sem si kakšno še posebej želel in upal, da jo kdaj dobim, pa nisem nikoli deloval na način, da bi svoje življenje podredil pridobivanju priznanj in nagrad. Vedno sem želel biti konkreten in se z gostinstvom in kulinariko ukvarjati celostno. Skrbel sem, da se gost pri nas kar najbolje počuti, od »dober dan do nasvidenje«. Kulinarična ponudba, ki je podrejena predvsem pridobivanju laskavih nagrad, postane na koncu namenjena sama sebi, nekako mimo gostov. Jaz pa sem se rodil, živim in delam v Gostilni pri Lojzetu. Torej gostim ljudi, odkar vem zase in s ponosom nadaljujem več kot stoletno družinsko tradicijo.

Kaj najbolj pogrešate in prva stvar, ki jo boste storili, ko bo mogoče?

Kot sem povedal, pristen, oseben stik z gosti. Prva stvar, ki jo bom izrekel, ko bo mogoče, dober dan, pozdravljeni, dobrodošli v Gostilni pri Lojzetu na Dvorcu Zemono!

Nagrade in priznanja so potrditev minulega dela.

foto: Nebojša Babić

Življenjski Stil

Lepotne skrivnosti, ki so jih poznale že naše prednice

Objavljeno

V redu

Avtor

Ženske so že od nekdaj hrepenele po lepoti. Rade so se razvajale in se lepšale. Nekaj starih lepotnih nasvetov, ki so uporabni še danes, smo zbrali v prispevku.

Olivno olje

Že nekoč so cenili oljčno olje, ga uporabljali na različne načine. Tudi v lepotne namene. Z njim so mazali lase in kožo. Olivno olje igra še danes pomembno vlogo v negi in lepoti.

Kopeli

V starem Rimu so ženske mnogo ur preležale v raznih dišečih kopelih. Uživale so v razvajanju, se pogovarjale in uporabljale tudi tako imenovano knajpanje. Menjale so vročo in hladno vodo in tako skrbele za svojo kožo.

Masaža z aromaterapijo

Aromaterapija je znana že od nekdaj. Takšna masaža je bila med ženskami priljubljena že nekoč. Do danes se to ni spremenilo.

Bombažna krpica za umivanje

Že nekoč so uporabljali za nego telesa bombažno krpico. Z njo lahko zelo temeljito odstranimo odmrle delce kože, jo masiramo in pospešimo prekrvavitev.

Sladka depilacija

Ne ve se, kdo je izumitelj sladke depilacije, a dejstvo je, da so si ženske na tak način odstranjevale dlačice že nekoč. Tudi danes je ta metoda še vedno priljubljena.

Vrtnica za nego in lepoto

Vrtnice so že nekoč predstavljale pojem lepote. Iz njih so izdelovali mila, parfume, negovalne kreme. Tudi danes so še vedno zelo dragocene in priljubljene v te namene.

Medene maske

Tudi med je že dolgo v službi lepote. Medene maske so priljubljene že stoletja. Z medom so odpravljali celulit, negovali obraz, lase. Tudi danes je zelo dobrodošel za nego in lepoto.

Kana

Naravna barva iz kane je bila poznana že nekoč. Z njo so negovali lase in jih barvali. Tudi danes jo lahko uporabite v tak namen.

Jajčni rumenjak za sijaj

Tako nekoč, kot tudi danes se uporablja jajčni rumenjak za zdrave, močne in sijoče lase.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: MSN ali PCT, saj ne vem, katero nadlegovanje je hujše?

Objavljeno

V redu

Avtor

Vse gre nekam. Sploh ne smem razmišljati, kaj ima tip v glavi ali v hlačah, da ti kar piše na msn. In seveda, kaj piše. Nisva frenda na FBju, ne poznam ga, a uletelo je. Kako si? Men si ful huda. Jaz vedno ignoriram in zbrišem preden v resnici odprem, ker itak vidim kaj je, ko uleti.

Naprej nakupujem, sem bila ravno v trgovini tik pred PCT sranjem. In opa, prleti kaj delaš v erotiki? Ja nič, budala zmešana, jogurte kupujem. Seveda moj odgovor le v moji glavi, ki je potegnil za seboj razmišljanje.

A ti tipi res mislijo, a ti tipi res dobijo kakšen resen odziv, morda celo zmenek, skok, novo erotično spoznanje? Seks igračko?

Ja, osamljenost, ja, korona gonja že predolgo, ljudje se nimajo več kje spoznati, ženske same okol, moški očitno doma, domišljija dela svoje, glava in gate tudi. Ampak stil  navezovanja stikov je pa hud.

Morda sem pa jaz zaplankana pa gre skozi? In to omenim prijateljici in ona pravi, itak gre skozi, vsaj dve ženski poznam, ki si tako najdeta oziroma z odzivom priskrbita noč erotike, takšne in drugačne!

No, mene je čas povozil, mene ni v tem kontekstu, ne obstajam!  A se ve kdaj odzovete? To me res zanima.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Jaz se ne. Poznam pa punce, ki se včasih zabavajo v smislu, da odgovorijo: nimam časa, ker kuham za moža in 6 otrok ali pa, kje pa si in potem nadaljujejo,  mož prihaja, ti bo razložil kaj delam v postelji. Slišala sem tudi za zgodbe »ljubezen življenja« na podlagi msn pogovorov. Očitno je bolj pestro kot si predstavljate, predstavljam. Ampak moj princip je ignoriraj, briši, blokiraj.  Slišim pa, da je tega vse več. Osamljenost, izolacija in premikanja nekih mej ter večja sproščenost na online področju, so tudi tu očitno naredile svoje. Se pa spomnim časov, ko ti je kakšen model v živo prišel pred obraz in spregovoril, na prav tak način.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Trik, ki prepreči, da bi se strgale najlonke

Objavljeno

V redu

Avtor

Hladnejši dnevi prihajajo, spet bomo nosile hlačne nogavice. Kako jim podaljšati obstojnost in preprečiti, da bi se strgale? Preprosto je.

Hlačne nogavice ali po domače najlonke, pa tudi dokolenke se zelo pogosto zelo hitro strgajo. Največkrat je celo tako, da jih oblečemo le enkrat, pa so že strgane, ali se pričnejo gubati, včasih se na njih pričnejo delati majhne kepice in podobno. Kako doseči, da se to ne bo več dogajalo? Zelo preprosto.

Zamrznite jih!

Ko boste kupili nove hlačne nogavice, jih vzemite iz škatlice, zmočite jih pod hladno vodo, dajte v plastično vrečko, zaprite in postavite v zamrzovalnik ali skrinjo.  Ta jih pustite kar čez noč, da dobro zamrznejo. Zjutraj pa jih postavite na sobno temperaturo in počasi odtalite. Nato jih osušite in uporabite. Boste videli, da se ne bodo več trgale!

Če boste hlačne nogavice zamrznili, se ne bodo trgale. (foto: Shutterstock)

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

NOVO! BUM IGRE

Igrajte spletne igre na Bum novicah! Obiščite naše BUM Igre!

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO