Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Tomaž Kavčič: “Če ne ustvarjam za goste, nimam ustvarjalnega navdiha!”

Objavljeno

V redu

Tomaž Kavčič, prva misel Zemono in njegov nasmeh ob tem, ko v rokah drži in predstavlja eno od svojih jedi. Chef in človek z velikim srcem in nasmehom, ki se rad pogovarja, prisluhne in deli, pa naj gre za nasvet ali dobro voljo.

Dvorec Zemono je njegovo zatočišče in ustvarjalno okolje. Svetovno znani Chef, ki prejema nagrade  in izjemne pohvale je skozi leta ostal na trdnih tleh in tudi zato ga imajo ljudje, gostje radi. Vse skupaj je umetnost, Dvorec Zemono in tisto, kar naredijo Tomaževe roke, no, tudi glava, saj se tam začne.

Ideja, ali lahko vleče naprej tudi v težkih časih v kakršnih smo trenutno. Za vas je še posebej težko, že dolgo je vaš delovni prostor zaprt.

Najteže prenašam to, da sem ostal brez neposrednega stika z gosti. Gostilniško okolje, torej življenje z gosti, je bilo okolje, v katerem sem se rodil in odraščal. Zato je bil stik z gosti sestavni del mojega življenja, še preden sem se z gostinstvom začel profesionalno ukvarjati. Moram priznati, da v času, ko je dvorec Zemono zaprt za goste, nisem sestavil nekega novega recepta, novega krožnika. Pač nimam pravega navdiha. Če ne ustvarjam za goste, nimam ustvarjalnega navihda! K sreči sem si postavil nov izziv. To so izdelki pod blagovno znamko Zemono+, ki mi omogočajo, da stik in odnos z gosti na nek drugačen način ohranim in ga dvignem na drugo raven. Da jih gostim, da se družimo, pri njih doma, oziroma kjerkoli že so.

Najteže prenašam to, da sem ostal brez neposrednega stika z gosti.

Po ginu panettone, seveda v sožitju z okoljem v katerem ustvarjate. Vedno se zdi, da ste tako ponosni na svoje korenine in okolje, veliko dobrega je tam. Kaj bo naslednje presenečenje?   

Temeljni pravili mojega kulinaričnega ustvarjanja sta lokalno in sezonsko. Med lokalne značilnosti krajev, v katerih ustvarjam, sodi tudi prepletanje Mediterana in Alpskega sveta, ob bližini Balkana. Prepletanje izročila in tradicije slovenske in italijanske kuhinje. Zato je panettone v naših krajih, tako slovenski, kot italijanski. Brinove jagode z nanoških planot in Krasa, pa so seveda še posebej kakovostna osnova za gin. Zato je gin panettone izdelek, ki ima posebej izraženo lokalno noto. Naslednje presenečenje bo zagotovo povezano z okusi, ki me na te kraje vežejo od rane mladosti. Okusi, na osnovi katerih sem kulinarično rastel in se razvijal.

Presenečenje za nas je, da lahko vaše dobrote naročimo, nova realnost pravijo nekateri, sama upam, da le iznajdljivost in še ena možnost.  ZEMONO + kaže, da je to plod iskrene želje, ljubezni do lokalnega in hkrati sodelovanje vseh, ki v okolju ustvarjanja delajo dobro, po starem pa vendar z iznajdljivostjo? 

Živimo v časih, ko moramo biti konkretni. Ko o vrednostni verigi neke lokalne kulinarike, prepoznavne v širšem mednarodnem okolju, ne moremo le govoriti. Potrebno jo je udejanjiti, tudi takrat, ko naši krožniki, na katerih so lokalno in sezonsko pridelane sestavine, ne morejo neposredno do gostov. Da bi bila ponudba ZEMONO+ prepoznana v tem okviru in v teh okoliščinah kot iznajdljivost, mi je v bistvu všeč. Saj so ljudje, ki skrbijo za najboljše, kar nam zagotovi narava, le z iznajdljivostjo obstali na zemlji in prebrodili tudi največje težave in še tako zapletene izzive, kot jih postavlja čas, ki ga živimo.

Bogastvo je okoli nas, narava daje in preizkuša, se vam zdi, da je to vse bolj očitno?

Potrebno je razumeti, kako deluje okolje v katerem živimo in delamo. Zame je to Vipavska dolina. Dolina, v kateri živijo številni pridelovalci hrane, od skrbnih kmetov  do vrhunskih vinarjev. Blage mediteranske sapice, ozračje polno arom in vonjav kraškega in predalpskega sveta, ostra burja, ki očisti, ne le naravo, marveč tudi misli. Vendar  tega, kar nam narava daje, ne smemo jemati kot samoumevno. Z njo moramo živeti v sozvočju in ravnovesju. Ji tudi vračati. Predvsem s spoštovanjem in zavedanjem, da je vse v naravi ciklično in v sorazmerno krhkem ravnovesju, če grobo posežemo vanjo. S tem, ko ustvarjam čim krajšo in neposredno pot od narave do krožnikov oziroma izdelkov tudi z ohranitvijo, kar se da pristnih okusov, spoštujem naravo in naravne danosti v bližnjem okolju, ne da bi ga obremenjeval.

Živimo v časih, ko moramo biti konkretni.

Kako preživljate dneve, večere? Običajno bi bili v kuhinji, ustvarjalni ali dobre volje v krogu gostov.

Z zasnovo in izdelavo izdelkov ZEMONO+ sem zaposlen na drugačen način kot v Gostilni pri Lojzetu, dvorec Zemono. Tako da sem čez dan v polnem pogonu. Priznam pa, da so večeri mirnejši. Tako smo z domačimi bolj povezani in živimo življenje, ki ga doslej nismo. Kar ima tudi svoje prednosti. Vendar brez gostov ne zmorem živeti in je to zame resnično nekaj, kar me teži.

Vas nagrade, ki jih prejemate tudi zdaj, vsi komplimenti držijo gor, vam dajejo polet in upanje, zaupanje?

Nagrade in priznanja so potrditev minulega dela. Čeprav sem si kakšno še posebej želel in upal, da jo kdaj dobim, pa nisem nikoli deloval na način, da bi svoje življenje podredil pridobivanju priznanj in nagrad. Vedno sem želel biti konkreten in se z gostinstvom in kulinariko ukvarjati celostno. Skrbel sem, da se gost pri nas kar najbolje počuti, od »dober dan do nasvidenje«. Kulinarična ponudba, ki je podrejena predvsem pridobivanju laskavih nagrad, postane na koncu namenjena sama sebi, nekako mimo gostov. Jaz pa sem se rodil, živim in delam v Gostilni pri Lojzetu. Torej gostim ljudi, odkar vem zase in s ponosom nadaljujem več kot stoletno družinsko tradicijo.

Kaj najbolj pogrešate in prva stvar, ki jo boste storili, ko bo mogoče?

Kot sem povedal, pristen, oseben stik z gosti. Prva stvar, ki jo bom izrekel, ko bo mogoče, dober dan, pozdravljeni, dobrodošli v Gostilni pri Lojzetu na Dvorcu Zemono!

Nagrade in priznanja so potrditev minulega dela.

foto: Nebojša Babić

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

KOLUMNA: Jezi me. Sosedje dnevno mečejo hrano v smeti

Objavljeno

V redu

Avtor

Jezi me, ko vidim kako sosedje mečejo hrano v smeti. Vsak dan. Njihovi bio odpadki torej ta kontejner je poln sveže hrane, niso smeti ampak hrana, ki jo kupijo in skoraj takoj zavržejo.

To sem opazila pred časom, potem sem bila tako pogumna, da sem začela gledati v njihov kontejner. Imamo skupaj ene vrste otok za smetnjake. Hrana v smeteh izgleda tako kot, če bi jo jaz iz vrečke, ko prinesem domov namesto v hladilnik vrgla v smetnjak.

Sadje, zelenjava, solata, kruh, rogljički. Noro prav noro. In ker sem že skoraj obsedena s tem sem pogledala še v njihov smetnjak z embalažo. Mleko, sok, jogurti, ne embalaža ampak na pol, četrt uporabljeno, kakšen jogurt še neodprt in nikjer ni pretečen rok. Sploh ne razumem.   Vmes je kdaj tudi škatla piškotov, neodprta, z rokom trajanja še pol leta. Mene je groza, res.

Vem, da ne živijo v pomanjkanju, oba imata res dobri službi in vodstveni mesti ampak vse, kar je prav, toliko hrane v smeti.

Nimamo sosedskih odnosov, dober dan, dober dan, sem in tja par vljudnih stavkov in to je v glavnem to. Ne poznam jih dobro. Par dni se nekako že pripravljam, da bom šla, kar na vrata. Zdaj se sploh bolj od daleč pozdravljamo in druge možnosti skoraj ni. Mislim, da je moja dolžnost, da grem k njim in jim povem, da je to početje nesprejemljivo, če se zelo lepo izrazim, in jim poskušam dopovedati naj tega ne počnejo več. Naj raje preberejo koliko ljudi, otrok je lačnih. Kaj mislite? Si lahko drznem in to storim?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

To morate storiti. Ni važno, vtikanje gor ali dol. To je pravzaprav vaša dolžnost. Počakajte, če se morda vendarle  srečate, sicer pa pozvonite pri vratih in odraslim povejte kot je. Da ste pač opazili, da imajo dnevno veliko še dobre hrane v smetnjaku in da vas to moti in se vam zdi nesprejemljivo. Recite, da jih prosite, ker se vam zdi to, da zavržejo toliko hrane res grozno in naj s tem početjem nehajo.  Potem se pa odzovite glede na odziv, morda bo šlo lepo in ste zlepa preprečili grozno početje. Če ne bo zaleglo, še vedno lahko pokličete pristojne in prijavite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Japonska voda: Topi maščobo na trebuhu in stegnih

Objavljeno

V redu

Avtor

Japonska voda? Gre za priljubljen pripravek iz ingverja, ki spodbuja izgorevanje maščob tudi na trdovratnejših predelih, kot sta denimo trebuh in stegna.

Prek meja je v teh dneh priljubljen pripravek, ki sliši na ime japonska voda. Recept je deležen številnih delitev, kar gre nemara predpisati predvsem poimenovanju in obljubljenim učinkom. Tako imenovana japonska voda je pravzaprav ingverjev napitek ali ingverjeva voda, ki se resnično ponaša s številnimi zdravju koristnimi učinkovinami. Pijača namreč deluje tako, da pospeši metabolizem, zmanjšuje občutek lakote, pomaga pri topljenju maščobnih oblog, uravnava krvni tlak, blaži simptome prehlada in gripe, krepi imunski sistem, deluje protivnetno, odplavlja strupe iz telesa, pospešuje cirkulacijo krvi, preprečuje nalaganje holesterola, lajša bolečine v sklepih in mišicah, povečuje energijo, odpravlja utrujenost, blaži slabosti in še in še.

Ingver topi odvečno maščobo. (foto: freepik.com)

Tole se pa ne sliši slabo, kajne? Bi si ingverjev napitek želeli pripraviti tudi vi? Nič lažjega. Potrebujete liter in pol vode, sok polovice limone ter košček ingverjeve korenike (vsaj 1 cm).

Postopek priprave: Vodo zavrite, medtem olupite kos ingverja. Ko bo voda zavrela, vanjo na tanko narežite ingver. Vse skupaj lahko ugasnete ali na nizki temperaturi pokuhavate 20 min. Temu naj sledi hlajenje pripravka. V ohlajen poparek dodajte sok limone, premešajte, precedite in pretočite  v sterilno steklenico. Ingverjevo vodo lahko uživate vsak dan, zlasti je priporočljivo, da si jo privoščite na tešče.

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To je daleč najbolj šarmanten astro znak

Objavljeno

V redu

Avtor

Ali veste, v katerem astrološkem znaku so rojeni ljudje, ki slovijo po tem, da so najbolj šarmantni?

Kot pravijo astrologi, so ljudje, ki so rojeni v znamenju leva, najbolj šarmantni. To so ljudje, ki že s svojo pojavo znajo pritegniti druge. So rojeni igralci in se v življenju vedno dobro znajdejo. Kadar so v družbi, so vedno v središču pozornosti, pa jim v to sploh ni potrebno vlagati veliko truda. Ljudje jih imajo radi, saj niso vsiljivi, pa vendar zelo markantni.

So tudi zelo zabavni, vedno se znajdejo in znajo povedati pravo šalo. Kadar so v družbi, je vedno dovolj smeha in zabave. Znajo biti sproščeni in prijazni.

Ker pa se znajo tudi dobro promovirati in vnovčiti, jim je pogosto odprta tudi pot do bogastva.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO