Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Tomaž Kavčič: “Če ne ustvarjam za goste, nimam ustvarjalnega navdiha!”

Objavljeno

V redu

Tomaž Kavčič, prva misel Zemono in njegov nasmeh ob tem, ko v rokah drži in predstavlja eno od svojih jedi. Chef in človek z velikim srcem in nasmehom, ki se rad pogovarja, prisluhne in deli, pa naj gre za nasvet ali dobro voljo.

Dvorec Zemono je njegovo zatočišče in ustvarjalno okolje. Svetovno znani Chef, ki prejema nagrade  in izjemne pohvale je skozi leta ostal na trdnih tleh in tudi zato ga imajo ljudje, gostje radi. Vse skupaj je umetnost, Dvorec Zemono in tisto, kar naredijo Tomaževe roke, no, tudi glava, saj se tam začne.

Ideja, ali lahko vleče naprej tudi v težkih časih v kakršnih smo trenutno. Za vas je še posebej težko, že dolgo je vaš delovni prostor zaprt.

Najteže prenašam to, da sem ostal brez neposrednega stika z gosti. Gostilniško okolje, torej življenje z gosti, je bilo okolje, v katerem sem se rodil in odraščal. Zato je bil stik z gosti sestavni del mojega življenja, še preden sem se z gostinstvom začel profesionalno ukvarjati. Moram priznati, da v času, ko je dvorec Zemono zaprt za goste, nisem sestavil nekega novega recepta, novega krožnika. Pač nimam pravega navdiha. Če ne ustvarjam za goste, nimam ustvarjalnega navihda! K sreči sem si postavil nov izziv. To so izdelki pod blagovno znamko Zemono+, ki mi omogočajo, da stik in odnos z gosti na nek drugačen način ohranim in ga dvignem na drugo raven. Da jih gostim, da se družimo, pri njih doma, oziroma kjerkoli že so.

Najteže prenašam to, da sem ostal brez neposrednega stika z gosti.

Po ginu panettone, seveda v sožitju z okoljem v katerem ustvarjate. Vedno se zdi, da ste tako ponosni na svoje korenine in okolje, veliko dobrega je tam. Kaj bo naslednje presenečenje?   

Temeljni pravili mojega kulinaričnega ustvarjanja sta lokalno in sezonsko. Med lokalne značilnosti krajev, v katerih ustvarjam, sodi tudi prepletanje Mediterana in Alpskega sveta, ob bližini Balkana. Prepletanje izročila in tradicije slovenske in italijanske kuhinje. Zato je panettone v naših krajih, tako slovenski, kot italijanski. Brinove jagode z nanoških planot in Krasa, pa so seveda še posebej kakovostna osnova za gin. Zato je gin panettone izdelek, ki ima posebej izraženo lokalno noto. Naslednje presenečenje bo zagotovo povezano z okusi, ki me na te kraje vežejo od rane mladosti. Okusi, na osnovi katerih sem kulinarično rastel in se razvijal.

Presenečenje za nas je, da lahko vaše dobrote naročimo, nova realnost pravijo nekateri, sama upam, da le iznajdljivost in še ena možnost.  ZEMONO + kaže, da je to plod iskrene želje, ljubezni do lokalnega in hkrati sodelovanje vseh, ki v okolju ustvarjanja delajo dobro, po starem pa vendar z iznajdljivostjo? 

Živimo v časih, ko moramo biti konkretni. Ko o vrednostni verigi neke lokalne kulinarike, prepoznavne v širšem mednarodnem okolju, ne moremo le govoriti. Potrebno jo je udejanjiti, tudi takrat, ko naši krožniki, na katerih so lokalno in sezonsko pridelane sestavine, ne morejo neposredno do gostov. Da bi bila ponudba ZEMONO+ prepoznana v tem okviru in v teh okoliščinah kot iznajdljivost, mi je v bistvu všeč. Saj so ljudje, ki skrbijo za najboljše, kar nam zagotovi narava, le z iznajdljivostjo obstali na zemlji in prebrodili tudi največje težave in še tako zapletene izzive, kot jih postavlja čas, ki ga živimo.

Bogastvo je okoli nas, narava daje in preizkuša, se vam zdi, da je to vse bolj očitno?

Potrebno je razumeti, kako deluje okolje v katerem živimo in delamo. Zame je to Vipavska dolina. Dolina, v kateri živijo številni pridelovalci hrane, od skrbnih kmetov  do vrhunskih vinarjev. Blage mediteranske sapice, ozračje polno arom in vonjav kraškega in predalpskega sveta, ostra burja, ki očisti, ne le naravo, marveč tudi misli. Vendar  tega, kar nam narava daje, ne smemo jemati kot samoumevno. Z njo moramo živeti v sozvočju in ravnovesju. Ji tudi vračati. Predvsem s spoštovanjem in zavedanjem, da je vse v naravi ciklično in v sorazmerno krhkem ravnovesju, če grobo posežemo vanjo. S tem, ko ustvarjam čim krajšo in neposredno pot od narave do krožnikov oziroma izdelkov tudi z ohranitvijo, kar se da pristnih okusov, spoštujem naravo in naravne danosti v bližnjem okolju, ne da bi ga obremenjeval.

Živimo v časih, ko moramo biti konkretni.

Kako preživljate dneve, večere? Običajno bi bili v kuhinji, ustvarjalni ali dobre volje v krogu gostov.

Z zasnovo in izdelavo izdelkov ZEMONO+ sem zaposlen na drugačen način kot v Gostilni pri Lojzetu, dvorec Zemono. Tako da sem čez dan v polnem pogonu. Priznam pa, da so večeri mirnejši. Tako smo z domačimi bolj povezani in živimo življenje, ki ga doslej nismo. Kar ima tudi svoje prednosti. Vendar brez gostov ne zmorem živeti in je to zame resnično nekaj, kar me teži.

Vas nagrade, ki jih prejemate tudi zdaj, vsi komplimenti držijo gor, vam dajejo polet in upanje, zaupanje?

Nagrade in priznanja so potrditev minulega dela. Čeprav sem si kakšno še posebej želel in upal, da jo kdaj dobim, pa nisem nikoli deloval na način, da bi svoje življenje podredil pridobivanju priznanj in nagrad. Vedno sem želel biti konkreten in se z gostinstvom in kulinariko ukvarjati celostno. Skrbel sem, da se gost pri nas kar najbolje počuti, od »dober dan do nasvidenje«. Kulinarična ponudba, ki je podrejena predvsem pridobivanju laskavih nagrad, postane na koncu namenjena sama sebi, nekako mimo gostov. Jaz pa sem se rodil, živim in delam v Gostilni pri Lojzetu. Torej gostim ljudi, odkar vem zase in s ponosom nadaljujem več kot stoletno družinsko tradicijo.

Kaj najbolj pogrešate in prva stvar, ki jo boste storili, ko bo mogoče?

Kot sem povedal, pristen, oseben stik z gosti. Prva stvar, ki jo bom izrekel, ko bo mogoče, dober dan, pozdravljeni, dobrodošli v Gostilni pri Lojzetu na Dvorcu Zemono!

Nagrade in priznanja so potrditev minulega dela.

foto: Nebojša Babić

Življenjski Stil

Hitro in enostavno: Recept za naravni prašek za perilo

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste se že kdaj lotili izdelave praška ali detergenta za pranje perila? V prispevke najdete zares odličen recept, navdušil vas bo!

Priprava detergenta je povsem enostavna. Preberite si navodila.

Če doma izdelujete mila, potem jih, ko postanejo majhna, premajhna za umivanje rok, nikar ne zavrzite, shranite jih, iz njih boste pripravili detergent za perilo. Če pa mila ne izdelujete doma, potem za pripravo detergenta potrebujete marsejsko milo, ki ga lahko kupite v trgovini z zdravo prehrano.

Za domači detergent za pranje perila potrebujete pest mila (ki ste ga izdelali sami) ali marsejsko milo, približno tri litre vroče vode, dve žlici sode bikarbone in po želji še skodelico kisa.

Sami lahko naredite močan detergent za pranje perila. (foto: Shutterstock)

Za izdelavo potrebujete še velik lonec, da segrejete do tri litre vode, sama včasih uporabim kar dva lonca. Vode ni potrebno zavreti, glavno da je dovolj vroča, da se milo raztopi. Medtem ko se voda greje, nasekljajte majhna mila na še manjše koščke ali jih naribajte. Počasi dodajte koščke mila v vročo vodo in mešajte, dokler se vsi ne raztopijo. Na tem mestu ponavadi lonec vzamem s štedilnika in nato dodam sodo bikarbono. Dodajte sodo bikarbono in jo dobro vmešajte. Pustite, da se vse skupaj ohladi na sobno temperaturo. Ko se ohladi, lahko dodate kis, da bo perilo mehkejše. Poskusite narediti detergent z in brez kisa ter ugotovite, kateri vam bolj ustreza. Dodate lahko tudi eterična olja, da bo perilo prijetneje dišalo, vendar doma narejena mila dišijo tako prijetno, da večinoma sploh ne dodajam eteričnih olj. Nalijte “novi” naravni in seveda okolju prijazen detergent v kakšno staro embalažo pralnih detergentov …

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Bi radi shujšali in si uredili prebavo? Jejte češnje

Objavljeno

V redu

Avtor

Sezona češenj je tu. Ne le, da je to sadje zelo okusno, tudi zelo zdravilno je. Tako sadež kot tudi peške, peclji, smola. Preberite, kako zdravilne so češnje, pa tudi nekaj zelo koristnih receptov.

Češnje urejajo prebavo

Češnja že od davnine velja v ljudski medicini za sadež, ki osvežuje notranje organe. Ugodno vpliva na celotni prebavni sistem, še posebej pa na črevesno floro in črevesje. Zdravilno delovanje češenj uporabljamo pri zaprtju, saj pospešuje izločanje, ter pri razstrupljanju črevesja.

Češnja pa pomaga tudi pri oslabelih jetrih in težavah z žolčem. Na naraven način nadomešča različne minerale, kar je pomembno za organizem še zlasti pri obolenjih, ki so nastala zaradi pomanjkanja le teh.

Iz češenj lahko pripravite sokove in sirupe, ki spodbujajo izkašljevanje in blažijo kašelj. Zdravilne kure s češnjami uspešno odpravljajo utrujenost, črevesne parazite, pomirjajo organizem in živce.

Češnjevi peclji zdravijo vnetja in kamne v sečnih poteh. Smola češnjevega debla raztopljena v vinu, zdravi kronični kašelj.

Sveže češnje hitro porabite

Plodove obirate, ko so popolnoma zreli in jih uporabite takoj. Svežih češenj ne morete shranjevati dolgo, lahko pa jih zamrznete.

Zdravilni so tudi peclji. Ti se ločujejo od zrelih češenj, uporabite jih lahko takoj, ali pa jih posušite. Sušite jih na soncu ali v senci, shranjujete v papirnatih vrečkah na suhem prostoru.

Koščice zrelih češenj posušite v senci, suhe spravite v papirnate vrečke in shranite. Če potrebujete jedrca, jih vzamete iz njih takrat, ko jih boste uporabili.

Smolo iz drevesa jemljete med vegetacijo ali ob koncu poletja in jeseni. Če je potrebno, jo lahko uporabite takoj, če pa jo boste shranili, jo shranite v steklen kozarec in postavite v shrambo.

S češnami se lahko očistite

Zdravilna kura iz češenj traja dva dneva. V tem času lahko jeste le češnje in sicer kilo do dve dnevno. Če je lakota prehuda, lahko pojeste nekaj prepečenca. Pijete vodo in zeliščne čaje.

S to kuro razstrupite črevesje in organizem, čistite kri, uničujete razne črevesne zajedalce, izboljšujete prebavo.

Zdravljenje s češnjami

Proti mešičkom pod očmi: skuhate čaj iz češnjevih pecljev, prepojite z njim gazo in jo položite na mešičke. Obloge obdržite čez noč.

Proti bolezni ledvic in sečnih organov: Pest češnjevih pecljev kuhate dve minuti v litru vrele vode. Pustite nekaj časa stati, nato precedite in pijete po požirkih čez dan.

Proti impotenci: Del zdrobljenih jedrc iz češnjevih koščic date v štiri dele vinjaka in pustite stati odkrito 15 dni. Tekočino nato precedite in pijete trikrat dnevno po jedi, razredčeno v kozarcu vode.

Proti telesni in duševni izčrpanosti: Trikrat na dan pojeste po 300 gramov sladkih češenj.

Proti potrtosti: Trikrat na dan pojeste po 250 gramov svežih kislih češenj.

Za nego obraza in vratu: Stlačite zrele bele ali rumenkaste češnje brez koščic in pecljev in naredite gosto kašo. Zmes nanesete na obraz in vrat in pustite delovati 20 minut. Nato umijete z mlačno vodo.

Proti kamnom in pesku v sečnem mehurju: V možnarju stolčete jedrca iz koščic divje češnje. Dve žlički tega prahu date v 100 gramov 70 odstotnega alkohola, steklenico dobro zaprete in pustite stati deset dni. Na dan jemljete po šest do sedet kapljic pripravka, raztopljenega v nekaj vode.

Proti zastaranemu kašlju: Smolo iz lubja češnjevega debla raztopite v vročem vinu in pijete po požirkih večkrat dnevno.

Proti garjam in prhljaju: Smolo češnjevega debla raztopite v kisu in si z raztopino večkrat namažete obolele dele na lasišču.

Proti revmi: Najmanj osem dni zaporedoma pijete svež češnjev sok, trikrat dnevno po en kozarec.

Proti vnetju vrhnjih dihalnih poti: Dokler traja vnetje, pijete vsak dan sok iz svežih češenj, oslajen z medom.

Foto: Shutterstock

Vir: Zdravljenje s sadjem in zelenjavo (Bogomir Mihajlović), Zdravilnost zelenjave, sadja in začimb (Ivan Lesinger)

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Preproste tehnike sproščanja: Izberite pravo zase

Objavljeno

V redu

Avtor

Naj postane tudi sproščanje del vašega vsakdana. Ugotovili boste, da se bo vaše življenje hitro obrnilo na bolje. Preberite, katere so enostavne tehnike sporščanja in zakaj je dobro, da jih izvajate …

Preprostih tehnik sproščanja se vam ni potrebno učiti na tečaju. Je pa sproščanje zelo priporočljivo, saj umiri duha in vas napolni z energijo. Potrebujete le nekaj minut dnevno. Preberite si nekaj tehnik in izberite sebi primerno.

Že nekaj kratkih minut sproščanja vam lahko da energijo in umiri vaše misli. Če čez dan nimate časa ali miru, potem si vzemite nekaj minutk pred spanjem. Izberite tehniko, ki vam najbolj ustreza.

Avtogeni trening

Avtogeni trening je ena od najbolj razširjenih tehnik sproščanja. Temelji na predstavi, da vsak posamezni del telesa postaja težak in topel in to stanje se po večkratni ponovitvi tudi dejansko pojavi.

Pri izvajanju avtogenega treninga potrebujete miren in temen prostor, primerna je tudi postelja. Umirite se in počasi začnite. Najprej si predstavljajte, da vaša desna noga postaja vse težja. Če čez čas občutite težo, se osredotočite še na levo nogo, nato nadaljujte z rokami, trupom in glavo. Ko vam to uspe, se spet osredotočite na posamezne dele telesa, postajajo naj vse toplejši. Na tak način lahko pogrejete hladne noge, sprostite občutek zategnjenosti in odpravite težave z nespečnostjo.

Bolj izkušeni lahko s to enostavno tehniko umirijo svoj srčni utrip, živce, dihanje, ohladijo čelo.

Avtogeni trening sprošča mišice, vpliva na duševno umiritev in umiritev presnove. Če ga boste izvajali redno, vam lahko pomaga do celotne sproščenosti, z njim lahko odpravite glavobol ali težave z organi.

Meditacija odpravlja stres.

Meditacija

Sprostitev in čustveno stabilnost lahko najdete tudi v meditaciji. Pri teh tehniki je poudarek na vdih in izdih v območju nosu in trebuha. Pri izvajanju meditacije se osredotočite na določene telesne vaje tako intenzivno, da nazadnje pozabite na svet okrog sebe.

Da bi zmanjšali stres, se številni zatekajo k hatha jogi, ki izvira iz Indije. Ta ima poudarek na kombinaciji globokega dihanja in manter. Mantre so pozitivne, ponavljajoče in pomirjujoče se besede iz sanskrta.

Pri jogi se osredotočite nase, na svoje telo in svoj um. vadba vključuje telesne vaje, ki vam pomagajo k razširjeni zavesti, doseženo z meditacijo.

Z redno vadbo boste postali bolj gibčni, uspeli vam bodo gibi, ki jih dolgo niste zmogli narediti, izboljšale se vam bodo koordinacijske sposobnosti telesa.

Joga vam bo pomagala pri odpravljanju stresa, pri lajšanju bolečin in bolezni, postali boste bolj samozavestni. Izvajate jo lahko sami doma, je pa priporočljivo, da se osnov naučite pri mojstrih, na tečaju.

Kineziologija

Podobno kot kitajska akupunktura in akupresura tudi pri kineziologiji velja, da vsi organi in deli našega telesa razpolagajo z energijskimi potmi. Če stimuliramo določeno točko telesa, se energija, ki pri tem nastane, prek mišic prenese naprej nas organ. Kineziologija pomaga pri težavah z organi in mišicami. Pomaga tudi pri težavah, ki so povezane s stresom (krči, glavoboli, boleč želodec)

Preprosta vaja je masiranje ušesnih mečic s palcem in kazalcem. Ta vaja preganja utrujenost, poveča koncentracijo in deluje sproščujoče.

Kineziologijo lahko izvajate sami doma, strokovnjaki pa svetujejo, da se prej vaj naučite na ustreznih seminarjih in predavanjih.

Umirite se in si zbistrite misli.

Taj či in či gung

Metodi sproščanja izhajata iz Kirajske in sta idealni za premagovanje stresa. Vaje se izvajajo počasi, s tekočimi gibi. Cilj je spraviti v pogon energijske tokove telesa in jih obdržati.

Zaporedje 24 gibov pri taj čiju je neke vrste meditacija v gibanju. Pri tem je pomembno tudi globoko dihanje, sproščena drža telesa in trdna stoja. Če vaje izvajate pravilno, lahko zmanjšate zategnjenost, izboljšate držo telesa, gibčnost. Vaje pozitivno vplivajo tudi na živčne motnje in srčno-žilna obolenja.

Tudi metoda či gung temelji na sprejemanju energije v telo s pomočjo dihanja, ki se po energijskih poteh razporedi po vsem telesu. Vaje so prav tako počasne, prinašajo sprostitev, krepijo krvni obtok, pomirjajo, pomagajo pri nespečnosti in težavah s hrbtom.

Poznamo veliko metod sproščanja. Raziščite jih, izberite sebi primerno in jo vključite v vsakdanje življenje.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO