Domov Promo Gozdovi niso le drevesa

Gozdovi niso le drevesa

Slovenija je bogata država, ki ima veliko naravnih bogastev. Posebej smo lahko ponosni na gozdove, ki obsegajo več kot polovico površine. Zavedati se moramo, da imamo privilegij, saj v energiji dreves lahko živimo, rastemo in se razvijamo. Energija lesa nas motivira, povezuje in je izjemno aktivna. Uči nas, kako živeti povezano z naravo. Že samo sprehodi v naravo, nas napolnijo s pozitivno energijo in se počutimo odlično, kajti drevesa imajo tako kot vsa živa bitja svojo energijo. Postanemo čustveno pozitivni, daje nam sposobnost ljubiti brezpogojno sebe in druge. Posebno v spomladanskem času, ko se krošnje dreves prebujajo oziroma ponovno rodijo. Takrat nastaja novo življenje. Zelena barva, je barva regeneracije, harmonije in ravnotežja, stabilnosti in vzdržljivosti.

Drevesa se ne morejo premikati, so stacionirana. Zato so bili primorani razviti poseben način zaščite pred škodljivimi dejavniki, ki jih ogrožajo. Proizvajati so začeli fitocide, ki so naravni antibiotik. Izločanje teh snovi je povečano pri napadanih drevesih, kjer jih ogrožajo glive, virusi in bakterije. Kadar so drevesa stara in bolna, kadar se ne morejo ozdraviti, jih moramo posekati. Vsakokrat pa moramo drevo nadomestiti. Zato je pomembno pogozdovanje in ne le sečnja. Kajti drevesa so za naše življenje izredno pomembna saj so glavni proizvajalci kisika. Poleg tega dajejo zavetje mnogim živalskim vrstam. V gozdu domuje preko 200 različnih vrst ptic, sesalcev, plazilcev, dvoživk. Tudi čebele rade poiščejo drevesa in si v zavetju krošenj urejajo svoja domovanja. Tako s pomočjo čebel nastaja gozdni med, ki je temnejši, močnega vonja in okusa. Čebele nabirajo medičino iz različnih dreves in gozdnih cvetlic. Gozdni med je zato precej raznolik, saj je odvisno v kakšnem gozdu čebele nabirajo medičino.

Gozdovi in drevesa nam dajejo polno pozitivne energije, oskrbujejo nas z lesom, ki je danes vse bolj priljubljen pri proizvodnji. Les uporabljamo za ogrevanje, proizvodnjo pohištva, izdelavo okrasnih in unikatnih izdelkov… Velikokrat rečemo, da se leseni izdelki »vračajo nazaj«. Res je! Ob vseh poplavah raznih izdelkov iz umetnih materialov, ki so mnogokrat škodljivi, ljudje posegajo po naravnih materialih, tako v starejših kot tudi mlajših  generacijah. Danes se stara znanja vračajo, preizkušamo stare, uporabne in učinkovite načine, da se počutimo pozitivno  in naredimo nekaj dobrega  za svoje zdravje. Zato je v naših bivalnih prostorih, vedno več lesenih proizvodov, ne le v obliki pohištva, temveč tudi kot dekoracije in  kuhinjskih pripomočkov. Vedno bolj je priljubljen tudi lesen nakit, saj imamo  ljudje na sebi vedno delček gozda, s seboj vedno nosimo naravno bogastvo, ki  nas motivira in polni z pozitivno energijo.

Tania Košir

Luna unikatni izdelki

Brezplačna objava