Domov Življenjski Stil Športne aktivnosti ki jih lahko izvajate v zavetju vašega doma

Športne aktivnosti ki jih lahko izvajate v zavetju vašega doma

Ne glede na to kako majhen je vaš dom, obstajajo športne aktivnosti, ki jih lahko izvajate v prostem času. Morda niso tako raznolike, kot v telovadnicah ali pri vodenih vadbah pa vendar – so popolnoma dovolj, da ostanete aktivni in skrbite za splošno dobrobit vašega telesa.

Joga

Za jogo resnično potrebujete zgolj nekaj kvadratnih metrov, oziroma jo lahko s prilagojenimi gibi izvajate celo na postelji. Na voljo je ogromno brezplačnih (in plačljivih) programov, ki vas vodijo skozi začetne vadbe, če ste začetnik in želite, da vam nekdo razloži posamezne korake. Joga je odlično orodje za razgibavanje pa tudi krepitev telesa.

Tek in hoja

Tek doma / Foto: SHUTTERSTOCK

Če živite v stanovanju sosedi verjetno ne bodo najbolj veseli, če boste tekali po stanovanju, vendar imate pravzaprav na voljo odlično alternativo – stopnišče. Nekaj dnevnih krogov teka ali hitre hoje po stopnišču bo poskrbelo za zdravje vašega srca in ožilja pa tudi za krepitev mišic v vaših nogah in splošno boljše počutje. Popolnoma brezplačna vadba, ki jo lahko v skrajnem primeru izvajate kar v pižami.

Kalistentika

Kalistentika je vadba, ki za krepitev sklopov mišic v veliki večini primerov uporablja kar vašo lastno težo. Sicer so na voljo različna orodja za določene vaje, vendar lahko velik del vaj izvajate s pripomočki, ki jih najdete doma, s pomočjo partnerja ali pa kar brez vsega. Tako kot pri jogi so na voljo brezplačni programi, ki vam bodo pojasnili osnove tovrstne vadbe.

HIIT

HIIT / Foto: SHUTTERSTOCK

HIIT je kardio vadba, ki s pomočjo zelo intenzivnih intervalnih vaj po vašem telesu požene kri in adrenalin. Dodaten plus teh vaj je, da so zaradi intenzivnosti navadno časovno manj zahtevne kot nekatere druge oblike vadb. Obstajajo tudi različne stopnje, kar pomeni, da je HIIT odlična izbira tudi za začetnike. Tako kot pri ostalih vadbah je tudi tukaj na voljo ogromno programov, ki jim lahko sledite kar od doma.