Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Kako ostati aktiven in zdrav?

Objavljeno

V redu

Odlašanje je lahko zelo mamljivo, ko gre za telesno aktivnost! Vsak izgovor se lahko zdi opravičen: premalo časa, preveč dela, otroci so bolni… Obstaja veliko tehtnih razlogov, zakaj se je dobro začeti bolj posvečati svojemu zdravju in počutju. Toda v nekem trenutku mora “jutri” postati “danes”! Tu je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se premaknete z mrtve točke in izboljšate svoje zdravje!

Poiščite pravo motivacijo

Obstaja lepo število število možnosti, s katerimi lahko ponovno svoje telo spravite nazaj v dobro formo in ko se lotite tega podviga, ni dovolj samo reči “želim biti zdrav”. To je preveč nejasna izjava. Natančno si namreč morate postaviti cilj in določiti razloge zakaj želite ostati zdravi! Prvi mesec po vaši odločitvi lahko vse teče gladko, toda ko življenje zaide na druge poti, se morate spomniti, zakaj točno se trudite. Je to zato, ker ste utrujeni zaradi posledic prekomerne teže, in se ne morete igrati s svojim otrokom? Ste utrujeni od bolečin v nogah? Ali pa je morda nekdo v vaši družini doživel srčni infarkt in ne želite iti skozi enako stvar? Vse to so lahko dobri razlogi za motiviranje samega sebe.

Pripravite si akcijski načrt

Razumeti morate razliko med cilji in rezultati. Rezultat je izguba teže 5 kg; To ni cilj. Eden od ciljev, ki si ga zastavite naj bo osnova za vaš akcijski načrt, ki si ga morate narediti. Najprej si poglejte svoj urnik in razmislite, kaj lahko (in bi morali) odstranili iz svojega urnika, da pridobite čas za telesno aktivnost. Izklopite Facebook in svoja druga socialna omrežja. Izklopite televizor in si organizirajte odmore za trening, tako da imate denimo trikrat na teden 30-minutni sprehod. Odložite tisto, kar ni dobro za vas, in naredite tisto, kar v vaše življenje prinaša nekaj pozitivnega.

Izberite dejavnosti, ki jih imate radi

Izberite športno aktivnost, ki jo imate radi / Foto: SHUTTERSTOCK

Lahko pričnete z jogo ali kolesarjenjem, ampak če tega nimate radi, to početje ni smiselno. Prej ali slej boste obupali. Če želite ostati aktivni, morate vaditi telesne dejavnosti, ki jih imate radi in katere si želite ponavljati čim pogosteje! Bolj ko se zabavate, bolj boste motivirani za vadbo. Pomislite na dobro počutje po opravljeni omenjeni dejavnosti! Ne odlašajte in vztrajajte dokler ne najdete tiste vrste športne aktivnosti, ki vam ustreza.

Vadite ves dan

Najboljši način, da ostanete aktivni v vsakdanjem življenju, je, da vadbo vključite v svojo rutino. Na primer naredite nekaj počepov med odmorom ob 10:00. Nimate premora? Kaj čakate? Odmor vsakih 90 minut poveča vašo produktivnost! Pojdite v šolo z otroki, namesto da se vozite (če je njihova šola oddaljena manj kot 15 minut hoje). Poizkusite to narediti že jutri in takoj boste videli koristi za zdravje.

Vadite z drugimi ljudmi

Partner za vadbo je odličen način, da ste bolj fizično aktivni. Vadbeni partner vas lahko motivira in navdihne pri doseganju ciljev. Skupna vadba je tudi odličen način za krepitev odnosov in navezovanje novih stikov. Vprašajte družinskega člana, prijatelja, soseda ali kolega, če se morda oni želijo pridružiti vašemu načrtu, da bi bili bolj aktivni. Če tega ne želijo, lahko s prijatelji najdete ljudi, ki so že vključeni v neke športne dejavnosti, katere želite preizkusiti! Prijetno boste presenečeni!

Življenjski Stil

Teh 5 modnih dodatkov nikar ne uporabljajte več

Objavljeno

V redu

Avtor

Še nedavno so bili ti modni dodatki nujni za vse ljubiteljice mode, sedaj pa je čas, da jih odstranite iz svoje garderobne omare, saj se boste z njimi le še osmešile.

Moda se menja svetlobno hitro. In če je bil še pred nekaj meseci nek modni dodatek nujen, je danes lahko že obremenjujoč. Da letošnje poletje ne boste naredile napake, si preberite, katere modne dodatke, ki so bili še lani top, nujno odstranite iz svoje omare.

Mini očala

Še lansko leto so mini očala zasedala prva mesta med modnimi dodatki, upreti se jim nista mogli niti Rihanna in Ariana Grande, letos pa so popolnoma iz mode. Modni strokovnjaki svetujejo večja očala.

Bomber jakna

Kar nekaj let so bile tako imenovane bomber jakne zelo modne. Bile so vseh barv, različnih modnih krojev, navduševale so v kombinaciji s kavbojkami. A sedaj je čas, da se od njih poslovimo. Letos prihajajo bolj elegantne jakne.

Torbice za okrog pasu

Moda, ki je bila zelo priljubljena konec devetdesetih let, se je lansko pomlad in poletje poskušala vrniti. A neuspešno. Torbice za okrog pasu so pozabljene, namesto njih pa je čas za elegantne in ženstvene torbice.

PVC obutev

Plastične sandale, ki so lansko leto poskušale izboriti prva mesta med top modo so pozabljene. Nič več jih ne obujte.

Oblačila modnih znamk

Vrhunske modne znamke oblačil so bile na vseh kosih še nekaj let nazaj dobro vidne. Ime modne znamke je bilo dobro vidno tako na modnih dodatkih kot tudi na oblačilih. Sedaj so v ospredju enobarvne majice, ki ne razkrivajo oblikovalca. Prevladujejo bele barve.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda!

Objavljeno

V redu

Avtor

Že res, da so čmrlji zaradi pozebe ostali brez hrane, a kot svarijo strokovnjaki, lahko z nastavljanjem medu ali sladkorne raztopine naredimo še več škode. Preverimo, zakaj in kako lahko čmrljem zares pomagamo.

Ker je aprilska pozeba uničila številne cvetove, ki predstavljajo naraven vir hrane čmrljem, se je po družbenih omrežjih razširila informacija, naj jim ljudje pomagajo tako, da nastavijo žlico s sladkorno raztopino. A kot pojasnjuje biolog dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za biologijo, slednje ni nasvet, ki bi čmrljem koristil – ravno nasprotno, raztopina je lahko zanje škodljiva, med pa nevaren.

Zakaj lahko med in sladkorna raztopina škodujeta čmrljem?

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda! (foto: pixabay.com)

»Čmrlji tako ponujene sladkorne raztopine v teh razmerah ne bodo koristili, ker morajo varčevati z energijo in zato v glavnem mirujejo. Obstaja nevarnost, da bi ljudje ta način krmljenja uporabili tudi kasneje. Takrat dejansko obstaja možnost, da bi se čmrlji navadili na krmilnik, kar pa bi bilo zanje škodljivo. Potrebujejo namreč kakovostno hrano, ki jo nudijo cvetovi (medičino in cvetni prah) in se ne smejo navaditi na ‘fast food’. Še slabše je, če recepturo ‘izboljšamo’ tako, da namesto sladkorja uporabimo kar med. V medu so namreč povzročitelji čebeljih bolezni, ki so nevarne za čmrlje,« pojasnjuje Bevk in dodaja, da lahko v poletnem času s takšnim krmljenjem naredimo precej škode tudi čebelarjem, saj lahko izzovemo čebelji rop.

Med in sladkor torej v resnici ne dajeta koristnih rezultatov – kar pa ne pomeni, da čmrljem ne morete pomagati na drug način. Bevk tekom spletne objave na družbenem omrežju svetuje, da lahko to storimo tako, da skrbimo, da je v okolju dovolj medovitih rastlin. »Tako bodo čmrlji imeli večje zaloge hrane in bodo lažje preživeli vremenske nevšečnosti. Varujmo torej cvetoče travnike in mejice ter ohranjajmo in sadimo avtohtone medovite rastline, ki so bolj odporne na zmrzal. Ta rešitev ni tako preprosta, vendar deluje.«

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO