Domov Za Navdih Življenje v Vesolju – smo res sami?

Življenje v Vesolju – smo res sami?

“Obstajata dve možnosti: Ali smo sami v tem vesolju, ali nismo. Obe sta enako zastrašujoči.” ― Arthur C. Clarke

Težko si je predstavljati, da bi bili v tako širnem vesolju povsem sami. Po drugi strani pa je to tudi malo mogoče, saj je samo v rimski cesti 8.8 bilijonov planetov, ki naj bi imeli primerne pogoje za življenje. Od teh jih je veliko dokaj podobno zemlji.

Kateri sploh so potrebni pogoji za življenje?

Za ljudski standard je citat, “Kjer je voda, tam je življenje”, zelo resničen in globlji, kot si morda mislite. Ne gre samo za to, da potrebujemo vodo za hidracijo, ker smo v večjem delu sestavljeni iz vode in tudi naj bi nastali od nje.

Toda, morda ledeni planet poln vode ne bi bil dovolj. Verjetno potrebujemo še kaj več za nastanek in bivanje. Kot na primer, primerno temperaturo.

Za to imamo tako imenovano “Goldilocks Zone” ali, drugače povedano “Življenjsko območje”, v katerem so planeti, ki niso niti predaleč, niti preblizu svoji zvezdi. Tam leži Zemlja, vključno z enim od najbolj Zemlji podobnih planetov, kot je npr.- Kepler-452b.

Je morebitni obstoj vesoljcev dobra, ali slaba novica?

Je obstoj vesoljcev dobra ali slaba novica? / Foto: SHUTTERSTOCK

Ob nekdaj smo si nekateri želeli prijatelja kot je E.T, toda poleg fantazijskega sanjarjenja, nikar ne držite pesti za to, da bomo kmalu komunicirali z drugo inteligentno raso. Vidite, problem je v tem, da je Zemlja dokaj mlada v primerjavi z nešteto drugimi planeti raztrešenimi po vesolju. Če bi nekega dne celo dobili kontakt z nam podobnimi inteligentnimi bitji, bi lahko ti obstajali bilijone let pred nami. Če nas zgodovina ali ravnanje z bolj “primitivnimi” živalmi kaj uči je, da to ni nikakršen razlog za slavo.

Toda, če ste vseeno navdušeni nad idejo, da bi nam nekega dne le uspelo navezati stik z vesoljci upajmo, da bi bili le ti po svoji naravi bolj nežne narave kot smo mi sami.

Zakaj vesoljcev še nismo spoznali, če je njihova morebitna prisotnost tako možna?

Vesolje / Foto: SHUTTERSTOCK

Obstaja več teorij, toda najverjetnejša možnost je morda ta, da smo pač enostavno predaleč drug od drugega. Medtem, ko skoraj, da ni dvoma o obstoju drugih ras, je inteligentno življenje lahko prava redkost, in mi še nismo dovolj napredni, da bi temeljito raziskali planete podobne našemu od blizu. Planeti, kot je prej navedeni Kepler so v resnici na stotine svetlobnih let stran od Zemlje, kar je zelo, zelo, zelooooo daleč.