Kontaktirajte nas

Glasba

Dinamitke: Neskončno zaljubljene v glasbo INTERVJU

Objavljeno

V redu

Dinamitke, so tri izjemne vsem poznane slovenske pevke, tako različne a vendar podobne, saj so neskončno zaljubljene v glasbo in vedno nasmejane. Alenka Godec, Damjana Golavšek in Simona Vodopivec Franko so polne energije, tudi poguma in tako bodo spet osvajale v Križankah.

V večkrat razprodanih so namreč očarale v muzikalu Mamma Mia in že takrat je bilo jasno, da so skupaj fantastične, polne energije, Dinamitke.

Po dolgem obdobju čakanja na oder, bodo v torek, 6. julija nastopile v Križankah.

Kaj vam Dinamitkam to pomeni?

Alenka Godec: Neizmerno veselje! Križanke imajo svoj čar, s Križankami si delimo najlepše odrske trenutke.

Damjana Golavšek:  Vseskozi verjamem v nas. Že na srednji šoli sem začutila medsebojno simpatijo. Bile smo mlade in svet nas je čakal. Vsaka po svoje smo smuknile vanj. Po precej letih nas je Simonino povabilo, da bi skupaj zaigrale v Mama Mii, ponovno združilo. Na najboljši možen način. Veliko smo prehodile in na oder smo lahko stopile neobremenjeno.  Čudovita izkušnja. Pri meni se je začela z metulji v trebuhu…še vedno se zgodi, da se med koncertom, ko uglašeno zavibriramo, naježim. Veselim se vrnitve v Križanke.

Simona Vodopivec Franko:  Vrnitev na kraj zločina 😉.  Dinamitke smo eksplodirale prav v Križankah, pred šestimi leti,  na premieri Mamma Mie.  Potem se je zgodila pravljica, o kateri si tudi sanjati nismo upale… Vrnile se bomo s hvaležnostjo in posebnim čustvenim nabojem. 

Kako močno ste pogrešale oder in seveda druga drugo?

Alenka Godec: Strast do odra ne mine kar tako in me smo manjko potešile z rednimi srečanji, vajami.

Damjana Golavšek:   Nekaj časa mi je popolni mir in vrvež okoli nastopov odgovarjal. A, iz takega testa sem, da potrebujem oder, hrano za dušo, ki je na vrtu ne znam pridelati.  Z dekleti smo se pogrešale in tudi vedele smo, da bo treba ohranjati  pevsko formo. Tisti, ki se ukvarjajo z večglasnim petjem  dobro vedo, da uglašenost ne pride sama od sebe. Treba je vaditi in uskladiti glasove, se znati poslušati. Sama sem ob sredah, po vajah, domov vedno prišla napolnjena. Najprej debel klepet ob kosilu, o tem in onem in potem fokus na note.

Simona Vodopivec Franko:  Glasbenik brez odra je kakor cvet brez vode.  Nisi popoln in veniš. Med karanteno smo se redno dobivale na vajah s kosilom, kavo in klepetom.

Kaj si od ponovnega snidenja lahko obetamo obiskovalci, poslušalci?

Alenka Godec:  Kar nekaj novosti je nastalo, tudi dve novi pesmi. En avtorska in ena priredba.

Damjana Golavšek: Pričakujete lahko veliko srčnosti, dobre glasbe, humorja, ki ga je z moškim tonom, Marjanom Buničem, lepo zapakiral  režiser Jaša Jamnik.

Simona Vodopivec Franko: Pestro paleto glasbenih stilov, ovito v aranžmaje, ki so jih pripravili najboljši glasbeniki. Zahtevne vokalne priredbe smo zaupale našemu maestru Patriku Greblo.  Najnovejšo, aktualno pesem Evropa, Evropa. Seveda bo na koncertu predstavljen tudi izdaten del iz muzikala Mamma Mia, s plesalci.

Vse imate svoje avtorske pesmi kot solistke pa kot Dinamitke in tudi osebe v muzikalu, kako boste prepletle vse to?

Alenka Godec: Vse se da, če se hoče! Dobra glasba ne pozna omejitev.😉

Damjana Golavšek: Vse smo solistke, Dinamitke in  samosvoj lik  Iz muzikala Mamma Mia. Tako kot si rekla- vse to skupaj bomo prepletle…kako…več v Križankah.

Simona Vodopivec Franko:  Pridite, pa boste slišali in videli. 😉

Bomo torej 6. julija v Križankah tudi plesali?

Alenka Godec: O, ja!

Damjana Golavšek: Ples ni prepovedan.

Simona Vodopivec Franko: Me in naši plesalci vsekakor bomo, če pa se nam bo pridružil še kdo iz občinstva, bo pa razpoloženje popolno.

Križanke z Dinamitkami torej, 6. julija letos, naj se življenje spet začne!

Foto: Urška Košir

Glasba

Takšno je poletje Nina Ošlaka

Objavljeno

V redu

Avtor

Glasbenik se je to poletje podal v popolnoma drugačne vode …

Nino ne počiva. Po veliki uspešnici “KO SI Z MANO”, ki jo je predstavil tik pred poletjem, se tokrat akademski glasbenik podaja v čisto drugačne, akustične vode. V klavirsko-akustično verzijo je tako predelal svojo uspešnico, ki je bila v letu 2019 ena bolj predvajanih na radijskih valovih – RABIM TE.

Čeprav je od izida Ninovega zadnjega albuma “NEKAJ JE NA TEBI” minilo komaj slabi dve leti, vsestranski glasbenik NINO OŠLAK ustvarjalno nadaljuje tudi v tem poletju. Za leto 2022 tako napoveduje NOV ALBUM, za katerega pa se mu je porodila tudi zanimiva ideja, ki jo bo, kot pravi, izpeljal v naslednjih tednih.

A kaj se gre? Preko svojega INSTAGRAM profila bo k sodelovanju pri pisanju besedila za eno od pesmi tokrat povabil kar svoje poslušalce. Nino bo določil temo – ta bo usmerjena v srečo in vesele trenutke, ljudje pa bodo lahko prispevali svojo lepo misel, verz ali nek lep spomin iz svojega življenja.

Foto: Luka Blatnik

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

2CELLOS razveselila z novo pesmijo, to napovedujeta

Objavljeno

V redu

Avtor

Po več kot milijardi prenosov, neštetih razprodanih koncertih in oboževalcih po vsem svetu, hrvaški duo Luka Šulić in HAUSER napovedujeta prihod njunega šestega albuma DEDICATED. Ta bo izšel v petek, 17. septembra 2021, pri Sony Masterworks, od danes naprej pa si ga lahko zagotovimo že s prednaročilom. Z DEDICATED proslavljata 10 let skupnega ustvarjanja, samo ime pa simbolizira njuno predanost drug drugemu, oboževalcem, instrumentu in samemu slogu igranja.

A to še ni vse. Danes lahko prav tako premierno slišimo njuno najnovejšo skladbo ‘I DON’T CARE’ – fantastično izvedbo uspešnice Eda Sheerana. V videospotu, ki ga duet prilaga, se skriva tudi mnogo posebnih in še nikoli videnih trenutkov iz njune 10-letne kariere.

Vabljeni k ogledu videospota ‘I DON’T CARE’:

Novica o novem albumu prihaja tik po izidu ‘DEMONS‘, »strašljivi« različici uspešnice skupine Imagine Dragons, in živahne rock klasike ‘LIVIN’ ON A PRAYER‘ večnega Bon Jovija. Po kratkem premoru, ki ga je dvojec izkoristil za razmislek o njunih dosežkih in za sprostitev, sta se ponovno znašla v studiu in pričela s snemanjem največjih pop in rock hitov, ki so sedaj del najnovejšega albuma DEDICATED. Kot pravita sama, sta pesmi izbirala po notranjem občutku, vključila pa tudi veliko raziskave.

»Pavze so dobre za refleksijo«, pravi HAUSER in dodaja, »Pogledaš nazaj na vse dosežke in se odločiš, po kateri poti želiš nadaljevati. Toliko sva potovala, da za to nikoli nisva imela časa. Sedaj je vse mnogo jasneje«. K temu Šulić dodaja, »Vrnitev je bila vedno v planu in k DEDICATED sva pristopila z novim pristopom, s svežo energijo. Že dve leti nisva stala na odru in komaj čakava, da se nanje tudi vrneva.«

DEDICATED sestoji iz raznovrstnega kataloga, ki premore njun značilni slog igranja, s katerim rušita meje glasbenih zvrsti. Zbirka vključuje njun pogled na vse, od pop uspešnic (“Bad guy” Billie Eilish, “Shallow” Lady Gaga, “Halo” Beyonce) do hudih rock skladb (“Cryin ‘” Aerosmith, “Sweet Child O ‘Mine” Guns N ‘Roses, “Wherever I Go” OneRepublic) in slavnih klasikov (“Sound of Silence” Simona in Garfunkela).

»Ko naju poslušate, upava, da se zavedate, kako vsestranski in raznolik inštrumetn je čelo, saj lahko z njim igrava tako najtrši rock kot najmehkejšo balado in najsodobnejšo glasbo. Premakne vas na enak način. Premore celo paleto čustev, vzponov in padcev. Poskušava vam dati izkušnjo, ki je ne morete dobiti nikjer drugje.«

Hauser.

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

“So ljudje okoli nas pristni in kdo vse nosi masko,” se sprašuje popularni pevec

Objavljeno

V redu

Avtor

Kdo smo pod masko in kaj si želimo od življenja, se sprašuje popularni pevec.

Kdo smo je logično vprašanje, ki si ga vsi mi postavljamo ob prelomnih točkah svojega življenja. Kaj si želimo od življenja, s kom delimo svoj čas in prostor, ali so ljudje okoli nas pristni in kdo vse nosi masko. To so fundamentalno pomembne zadeve, ki se dotikajo slehernega posameznika,” o skladbi razmišlja Samuel Lucas, ki je napisal melodijo pesmi, ki jo skupaj z Majo Založnik predstavil na letošnjem festivalu MMS.

Besedilo pesmi je napisala Vita Lunaček, sicer žena priznanega tekstopisca Roka Lunačka, ki o skladbi pravi: ‘‘Kdo smo pa sta sicer samo dve besedi, ki pa tvorita nemalokrat pomembno vprašanje, ki tvori naše misli, naša dejanja, naša dejanja pa so naše življenje. Torej pomembno vprašanje. Vesela sem, da sem lahko napisala tole besedilo. Sploh zato, ker si tudi sama velikokrat zastavim dotično vprašanje. ”

Kdo smo, je naslov pesmi v kateri sta se združila dva izjemna pevca, Maja založnik in samuel Lucas. Videospot za pesem Kdo smo je posnela ekipa Foto factory, ki je snemala na dveh lokacijah, v ljubljanskih Stožicah in v čudovitih višavah Nanosa.

Foto: Press Maja Založnik

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO