Domov Zanimivosti Savina Atai javno spregovorila o spolni zlorabi, ki jo je doživela

Savina Atai javno spregovorila o spolni zlorabi, ki jo je doživela

»Spolna zloraba ni smešna in ne sme biti predmet posmeha,« je s svojim zapisom na družbenem omrežju Facebook pričela priznana mojstrica joge in strokovnjakinja za zdravo življenje Savina Atai. Pojasnila je tudi, da se drži pregovora, da se ne splača ustavljati za vsakega psa, ki laja na tvoji poti, ker drugače ne prideš nikamor, a da tokrat ne more biti tiho. O njej in o spolni zlorabi, ki jo je Savina doživela pri komaj devetih letih, naj bi žaljivo pisal slovenski novinar, ki ga v svojem zapisu tudi omenja.

»Bessel Van Der Kork, psihiater in avtor NYT Bestsellerja o travmah ‘The Body Keeps its Score’ v svoji briljantni knjigi piše o tem, da je vsak PETI otrok spolno zlorabljen, eden izmed štirih pretepen in ena izmed treh žensk je doživela fizično nasilje partnerja. (Fizično nasilne so tudi ženske.) 25% vseh ljudi je odraščalo s staršem ali sorodnikom alkoholikom in eden izmed osmih otrok je priča kako en starš pretepa drugega.
Veliko hujše, kot samo grozljivo dejanje zlorabe, poudarja Van Der Kork, ki se zlorabljeni otrokom zgodi … pa je sram in gnus, ki ga čutiš do sebe. Zato se toliko zlorabljenih potem zateče v samo škodovanje ali končajo svoje življenje. Ker preprosto ne zmoreš živeti z vsem gnusom in sramom
,” opisuje Savina.

V daljšem zapisu, ki ga je delila, pa je med drugim spregovorila tudi o svoji zelo travmatični izkušnji. Kot devetletna deklica je bila namreč prvič spolno zlorabljena.
“Jaz sem bila kot deklica zlorabljena na vseh nivojih, od krščevanj v različnih verah, ekstremnih diet, potem je umrl moj bratec … vsak dan, ko sem šla v šolo sem morala iti mimo časopisov, ki so pisali o smrti podhranjenega vegana dojenčka. Moja mami je bila na tem, da izgubi še nas, preostale tri žive otroke. In ko si otrok, ti je tvoja mami sveta. Tudi meni je bila. VSE bi naredila, da bi jo zaščitila. Njen partner mi je grozil, da če bom komerkoli povedala, da skoraj VSAKO NOČ prihaja v mojo sobo, bo moja mami izgubila vse. Že tako ji je umrl otrok. Prvič ko sem videla moški spolni organ je bilo, ko mi je njen partner na silo potisnil svoj penis v moja usta. Imela sem devet let. Ko sem bila stara 16 let sem zbrala moč in posnela na kasetofon njegov nočni prihod v mojo sobo. Ter ga soočila z njim.,” je zapisala Ataijeva in dodala še: “Vem koliko let trdega dela je bilo potrebnega, da zdaj lahko o tem govorim. In moj glas je glas vseh, ki še nimajo moči, da se soočijo. S … svojim sramom.”

Njen celotni zapis si lahko preberete spodaj.

https://www.facebook.com/SavinaAtai/posts/3188379187949008

Foto: Facebook