Domov Življenjski Stil Pogosto me je na smrt strah – kaj se mi dogaja?

Pogosto me je na smrt strah – kaj se mi dogaja?

Obdobje koronakrize mnogim spodnaša tla pod nogami, prihodnost je negotova, sedanjost prežemata strah in občutek, da so nam iz rok spolzele vse vajeti. Nič nenavadnega ni, če se ob vsem tem srečujete z napadi tesnobe, pomembno pa je, da veste, kaj se vam dogaja in kako si lahko pomagate.

V letošnjem letu se je povečal pojav anksioznosti, tudi mnogo ljudi toži, da doživlja nepojasnjen smrtni strah in panične napade. Dobro je, da veste, da ti napadi niso nevarni, je pa potrebno razumeti, da se v človeku odvija alarm, ki mu sporoča, da je nekaj močno narobe.

Kaj natanko občuti oseba ob paničnem napadu?

Ob paničnem napadu je prisoten silovit strah, predstavlja namreč vrhunec občutka bojazni. Oseba ima lahko občutek, da bo umrla, da doživlja živčni zlom, nemalokrat pa tudi, da ima srčni napad ali denimo kap.

Kaj se med napadom dogaja v telesu?

Ob paničnem napadu človek občuti nevarnost, kar v krvni obtok sproži obilje adrenalina. Slednje vpliva na živčni sistem in povzroči nastanek številnih psihofizioloških procesov:

– dihalne težave (težko dihanje, občutek dušenja)

– povišan srčni utrip

– obilno potenje

-vrtoglavica

– omotica

-šumenje v ušesih

– mišična napetost

– povišan tlak

– tresavica

– hladno ali vroče oblivanje

– mravljinčenje okončin

– bolečina v prsnem košu

– slabost

– derealizacija

Kako ukrepati: Osebo, ki se srečuje s smrtnim strahom, je potrebno pomiriti in ji poskušati povrniti občutek varnosti. Pomembno je, da se prične panika umirjati in da se v zavest nežno vcepi zavedanje, da v resnici nismo v nevarnosti. Če je napad sprožila določena oseba, okolje ali situacija, je dobro, da osebo odpeljemo proč od stresnih dejavnikov. Koristil bo sprehod, sprva hitrejša hoja, nato upočasnitev koraka, ki bo postopoma umirjal tesnobo. Pomaga tudi osvežitev obraza s hladno vodo.

Foto: Pixabay.com