Kontaktirajte nas

Kulinarika

Dva super trika za preprosto ločevanje beljaka od rumenjaka

Objavljeno

V redu

Če vam klasična tehnika ne gre od rok, uporabite domišljijo …

Medtem ko nekateri z ločevanjem rumenjaka od beljaka nimajo prav nobenih težav, se drugi vedno znova jezijo nad lastno nerodnostjo, saj jim preprosto ne uspe ločiti jajca, ne da bi se jim rumenjak ponesreči prelil v beljak. Ste med njimi tudi vi? Naj vam ne bo nerodno, z malce iznajdljivosti si lahko prihranite prav vso slabo voljo.

Če se torej klasično pretakanje jajce iz ene polovice v drugo konča s packarijo, uporabite enega izmed naslednjih dveh trikov. No, ali pa kar oba, da boste ugotovili, kateri vam bolj ustreza.

Trik s cedilom

Ta trik vam bo zlasti koristil, če morate ločiti več jajc. Jajce preprosto ubijte v cedilo, vendar izberite takšnega, ki nima preveč drobne mrežice. S cedilom zaokrožite nad posodo, v katero bo skozi luknjice iztekel beljak, medtem ko bo rumenjak ostal na dnu cedila. Hitro, učinkovito in brez packarije! A pozor, če bodo luknjice na uporabljenem cedilu preveč drobne, sluzasta snov ne bo stekla skozi v takšni meri, kot pričakujete. Izbor primernega cedila je torej ključen za izvedbo trika.

Trik s plastenko

To je trik za katerega ste zagotovo že slišali. Pa ste ga že uporabili? Dajte, ne bo vam žal. Postopek je sledeč: jajca ubijte v krožnik. Ja, tako, kar cela. Sedaj pripravite še en krožnik in čisto plastenko. Slednjo preprosto stisnite na sredini, jo prislonite ob rumenjak in sprostite. Učinek vakuma bo rumenjak nemudoma posrkal v plastenko, vi pa ga potem samo prelijte v pripravljen krožnik. Tudi ta trik je zelo uporaben, če morate ločiti večje število jajc, za namenček pa si boste z njim zagotovo prihranili kar časa. Ne verjamete? Prepričajte se v spodnjem videu …

Foto: pexels.com

Kulinarika

Odličen trik za vse, ki imate radi avokado

Objavljeno

V redu

Avtor

Preberite, kaj storiti, da prerezani avokado ne bo počrnel …

Avokado je zdrav sadež, vsebuje zdrave maščobe in je primeren tudi za vse tiste, ki so na dieti, ki uživajo le vegansko ali vegetarijansko hrano, za tiste, ki živijo zdravo.

Kadar uporabljamo avokado, največkrat uporabimo polovico, ostalo polovico pa shranimo in sredice te počrni. Seveda je avokado še vedno užiten, le pogled nanj ni najlepši.

Kaj lahko storimo, da sredica prerezanega avokada ne bo počrnela?

Avokado je zdrav in okusen. (foto: Shutterstock)

Uporabimo preprost trik. Takoj ko prerežemo avokado, po sredici kanemo nekaj kapljic oljčnega olja in ga vtremo v meso. Tako preprečimo oksidacijo in avokado ne bo spremenil barve. Hranimo ga v hladilniku in čim prej porabimo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Trik, ki bo rešili motno in preslano juho

Objavljeno

V redu

Avtor

Na pomoč, juha je motna in preveč slana. Kako si lahko pomagam?

Kako že pravijo? ‘Kdor dela, ta greši’, kajne? No, je pa fino, če si znamo pomagati, ko si zakuhamo kakšno nevšečnost. Če se torej tudi vam rado primeri, da preveč solite govejo juho ali da postane slednja tekom kuhanja motna, potem si le zapomnite, kako je potrebno ravnati …

Vaše težave bo rešil  krompir

Obe nevšečnosti boste zlahka rešili, če boste juhi dodali srednje velik krompir. Slednjega olupite in operite, nato pa prerezanega na polovico ali narezanega na rezine dodajte juhi. Kot boste videli, bo juha že po nekaj minutah bistra, krompir pa bo vase potegnil tudi vso odvečno sol. Kose krompirja lahko seveda še pred koncem priprave jedi odstranite.

Krompir je rešitev za preslano juho. (foto: pexels.com)

Da pa bi se v prihodnje izognili preslani juhi, naj vas zgolj opomnimo, da na začetku priprave juhe ni modro uporabiti preveč soli. Uporabite jo zgolj za blagi okus, dosolite pa proti koncu kuhanja, saj se lahko sicer med pripravo zaradi ostalih začimb in zelenjave razvije preveč slan okus.

Foto: Pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Odličen trik: Med kuhanjem jajc dodajte sodo bikarbono

Objavljeno

V redu

Avtor

Že pripravljate pirhe? Ste že skuhali jajca? Poznate trik s sodo bikarbono?

Ko boste pričeli s kuhanjem jajc za pirhe, ne pozabite na odličen trik s sodo bikarbono. Vodi, v kateri jih boste kuhali, dodajte eno jedilno žlico sode bikarbone. S tem boste dosegli, da lupina jajc med kuhanjem ne bo počila, kasneje pa se bodo pirhi tudi veliko lažje lupili.

Ali veste, kakšna jajca so najbolj primerna za pirhe?

Jajca, ki jih boste uporabili za pirhe, naj bodo stara med sedem in 10 dni. Takšna se najlažje lupijo. Če so jajca zelo sveža, se bodo veliko težje lupila.

Soda bikarbona pomaga, da se pirhi lažje lupijo.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO