Domov Promo Poprova meta odpravi glavobol in lajša migreno

Poprova meta odpravi glavobol in lajša migreno

Tako dišeča in uporabna je znana že od antičnih časov. Grki in Rimljani so eterično olje uporabljali v svojih kopelih, za parfume, ga dajali v vino in omake za izboljšanje prebave. S poprovo meto so drgnili mize pred postavitvijo, ker ima ta sposobnost odganjati žuželke, zlasti mravlje.

Zaradi osvežujočega vonja so jo cenili tudi Kitajci, ki so na nek način kot nakit nosili dišeče kroglice iz metinih listov. V srednjem veku so jo uporabljali za prikrivanje neprijetnih vonjav, zaradi sposobnosti hlajenja pa kot obkladek pri pikih žuželk, bolečinah v mišicah in pri vnetjih živcev.

Danes je  poprova meta nepogrešljiva pri odpravljanju glavobola in migrene, kapljica mete v izparilniku ali v baznem olju, ki ga vtrete v senca bo pomirila napad migrene. Uporablja se tudi  za zdravljenje vnetnih stanj sklepov in mišic zaradi hladilnega učinka, za zdravljenje živčne izčrpanosti in splošne izčrpanosti kot posledice dolgotrajne bolezni. Uporablja se tudi pri prebavnih motnjah in v pripravkih za nego ustne votline

Danes je  poprova meta nepogrešljiva pri odpravljanju glavobola in migrene, kapljica mete v izparilniku ali v baznem olju, ki ga vtrete v senca bo pomirila napad migrene.

Vendar previdno, manj je več, saj majhni odmerki pomirjajo, večji pa spodbujajo in tako povzročajo nelagodje.

Avtorica prispevka Urša Mravlje, Aromatica Slovenija, je diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije.

Brezplačna objava

Foto: Photospinglavobol, MediMetry