Connect with us

Življenjski Stil

Nega mastne kože

Objavljeno

on

<div id="midasWidget__r92"></div>

Mastna koža ni težava s katero se spopadajo izključno najstniki. K tej težavi prispeva več dejavnikov in mnoge ženske iščejo rešitve za odpravo tega problema. Če imate tudi vi težave z mastno kožo, potem si preberite naslednji prispevek.

Če ima ženska svoj čar in se ji to odraža tudi na obrazu, ni nič bolj očarljivejšega.  Ženske, ki imajo ponavadi mastno kožo, se pogosto pritožujejo, dokler ne najdejo ustrezne nege, ki je primerna za njihov specifičen tip kože.

Nega obraza / Foto: SHUTTERSTOCK

Po eni strani je za mastno kožo značilna prekomerna tvorba sebuma. To zaščitno mastno snov proizvajajo lojnice, njihova odvečna sekrecija je pogosto vidna in včasih neprivlačna: sijoča koža, razširjene pore, ogrci ali mozolji. To je v puberteti zelo pogosto zaradi hormonskih sprememb, pri katerih se derivat testosterona pripne na žleze lojnice in poveča proizvodnjo sebuma.

Na proizvodnjo sebuma iz žlez lojnic vplivajo številni drugi dejavniki:

  • slaba higiena kože
  • uporaba kozmetike, ki draži kožo
  • hormonski dejavniki: adolescenca, oralni kontraceptivi, nosečnost itd.
  • genetika
  • podnebne razmere: na primer toplota in vlaga
  • strupene snovi: na primer tobak in onesnaževanje
  • stres, strah, utrujenost

Zelo mastna koža ima sijoč videz, zlasti v območju T (čelo, nos in brada). Ko se pore povečajo, se zdi tekstura kože nepravilna. Preveč sebuma lahko zamaši pore in postane rodovitna za akne in druge težave s kožo.

Za zmanjšanje mastnega videza kože lahko storite naslednje:

Očistite ga

To se morda zdi banalno, vendar je čiščenje prvi pogoj, da boste imeli dobro kožo. Če je mogoče, si umijte obraz dvakrat na dan z zelo blagim čistilom brez vonja z nevtralnim pH. Nekateri izdelki za čiščenje so razviti posebej za mastne tipe kože. Namesto da jo močno drgnete, kožo posušite s čisto brisačo. Za širjenje por lahko nanesete tudi losjon za učvrstitev kože. Izogibajte se alkoholnim produktom, saj spodbujajo proizvodnjo sebuma. Ne pozabite vsak večer pred spanjem odstraniti ličil.

Tudi mastno kožo je treba hidrirati

Prednostni izdelki, ki imajo izjemno lahko teksturo, so brez olja in so obogateni s kompleksom, ki uravnava sebum. Ne skrbi. Izbira pravega izdelka ne bo dodala sijaja vaši koži. Dejansko bo imel nasproten učinek! Bodite previdni s toniranimi kremami, saj lahko spodbudijo izločanje sebuma in mozolje.

Zaščitite se pred sončnimi žarki s kremo za sončenje, ki je primerna za vrste mastne kože

Izogibajte se sončenju za vsako ceno. Dvakrat na teden uporabite blag piling. Občasno si privoščite nego kože v kozmetičnem salonu. Prosite kozmetičarko, naj zdravljenje prilagodi vašemu specifičnemu tipu kože.

Sprejmite zdrav življenjski slog

Zdrava prehrana / Foto: SHUTTERSTOCK

Sprejmite zdravo prehrano. Jejte veliko sadja in zelenjave. Izogibajte se mastni in sladki hrani, kot so klobase, čokolada in hitra hrana. Pijte veliko vode. Lepo spite, izogibajte se stresu in se odrečite slabi navadi kajenja!

Obraz je na splošno prvo, kar ljudje vidijo, zato je pomembno, da dobro poskrbite za to

Ker na trgu obstajajo različni izdelki za kožo, je včasih težko najti enega za vas. Ne odlašajte in se posvetujte s svojim farmacevtom ali kozmetičarko, ki vam lahko pomaga izbrati popolne izdelke za vaš tip kože.

<div id="midasWidget__r92"></div>

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals