Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Nega mastne kože

Objavljeno

V redu

Mastna koža ni težava s katero se spopadajo izključno najstniki. K tej težavi prispeva več dejavnikov in mnoge ženske iščejo rešitve za odpravo tega problema. Če imate tudi vi težave z mastno kožo, potem si preberite naslednji prispevek.

Če ima ženska svoj čar in se ji to odraža tudi na obrazu, ni nič bolj očarljivejšega.  Ženske, ki imajo ponavadi mastno kožo, se pogosto pritožujejo, dokler ne najdejo ustrezne nege, ki je primerna za njihov specifičen tip kože.

Nega obraza / Foto: SHUTTERSTOCK

Po eni strani je za mastno kožo značilna prekomerna tvorba sebuma. To zaščitno mastno snov proizvajajo lojnice, njihova odvečna sekrecija je pogosto vidna in včasih neprivlačna: sijoča koža, razširjene pore, ogrci ali mozolji. To je v puberteti zelo pogosto zaradi hormonskih sprememb, pri katerih se derivat testosterona pripne na žleze lojnice in poveča proizvodnjo sebuma.

Na proizvodnjo sebuma iz žlez lojnic vplivajo številni drugi dejavniki:

  • slaba higiena kože
  • uporaba kozmetike, ki draži kožo
  • hormonski dejavniki: adolescenca, oralni kontraceptivi, nosečnost itd.
  • genetika
  • podnebne razmere: na primer toplota in vlaga
  • strupene snovi: na primer tobak in onesnaževanje
  • stres, strah, utrujenost

Zelo mastna koža ima sijoč videz, zlasti v območju T (čelo, nos in brada). Ko se pore povečajo, se zdi tekstura kože nepravilna. Preveč sebuma lahko zamaši pore in postane rodovitna za akne in druge težave s kožo.

Za zmanjšanje mastnega videza kože lahko storite naslednje:

Očistite ga

To se morda zdi banalno, vendar je čiščenje prvi pogoj, da boste imeli dobro kožo. Če je mogoče, si umijte obraz dvakrat na dan z zelo blagim čistilom brez vonja z nevtralnim pH. Nekateri izdelki za čiščenje so razviti posebej za mastne tipe kože. Namesto da jo močno drgnete, kožo posušite s čisto brisačo. Za širjenje por lahko nanesete tudi losjon za učvrstitev kože. Izogibajte se alkoholnim produktom, saj spodbujajo proizvodnjo sebuma. Ne pozabite vsak večer pred spanjem odstraniti ličil.

Tudi mastno kožo je treba hidrirati

Prednostni izdelki, ki imajo izjemno lahko teksturo, so brez olja in so obogateni s kompleksom, ki uravnava sebum. Ne skrbi. Izbira pravega izdelka ne bo dodala sijaja vaši koži. Dejansko bo imel nasproten učinek! Bodite previdni s toniranimi kremami, saj lahko spodbudijo izločanje sebuma in mozolje.

Zaščitite se pred sončnimi žarki s kremo za sončenje, ki je primerna za vrste mastne kože

Izogibajte se sončenju za vsako ceno. Dvakrat na teden uporabite blag piling. Občasno si privoščite nego kože v kozmetičnem salonu. Prosite kozmetičarko, naj zdravljenje prilagodi vašemu specifičnemu tipu kože.

Sprejmite zdrav življenjski slog

Zdrava prehrana / Foto: SHUTTERSTOCK

Sprejmite zdravo prehrano. Jejte veliko sadja in zelenjave. Izogibajte se mastni in sladki hrani, kot so klobase, čokolada in hitra hrana. Pijte veliko vode. Lepo spite, izogibajte se stresu in se odrečite slabi navadi kajenja!

Obraz je na splošno prvo, kar ljudje vidijo, zato je pomembno, da dobro poskrbite za to

Ker na trgu obstajajo različni izdelki za kožo, je včasih težko najti enega za vas. Ne odlašajte in se posvetujte s svojim farmacevtom ali kozmetičarko, ki vam lahko pomaga izbrati popolne izdelke za vaš tip kože.

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Slovenski vrtičkarji pridelke rešili s pomočjo sveč

Objavljeno

V redu

Avtor

To je uporaben trik, ki so se ga med aprilskim prihodom nizkih temperatur posluževali številni vrtičkarji.

Aprila nas je močno vznejevoljila vrnitev nizkih temperatur, ki so prizadele zlasti sadno drevje in vrtnine. Da bi preprečili pozebo, so se mnogi posluževali preventivnih ukrepov, vendar vsi žal niso obrodili sadov. Je pa vsekakor vredno omeniti trik za zaščito rastlin v rastlinjaku, saj so vrtičkarji z njim poželi daleč največji uspeh in odlično zaščitili vrtnine.

Ogrevanje rastlinjaka z nagrobnimi svečami

Ko se boste prihodnjič spraševali, kako vrtnine v rastlinjaku zaščititi pred nizkimi temperaturami, se spomnite na trik z nagrobnimi svečami, ki jih prižgete in čez noč namestite okoli rastlin. S tem boste dosegli, da se bo prostor segrel za kar nekaj stopinj nad ničlo, kar bo vrtnine obvarovalo pred pozebo. Da bo učinek še boljši, vrtnine prekrijte s kopreno.

Pozor! Ko nameščate sveče v rastlinjak, bodite pozorni na to, kam in kako jih boste postavili. Če bi se denimo sveča prevrnila na kopreno, lahko zlahka zanetite požar. Za varno namestitev tako poskrbite, da se bodo sveče nahajale na ravni podlagi, denimo na betonski ali kovinski plošči. Nekateri za varnost poskrbijo tudi tako, da sveče (eno ali več) postavijo v glineno ali odsluženo emajlirano posodo.

Foto: Pixabay

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Zakaj folk misli, da lahko sika na druge

Objavljeno

V redu

Avtor

Nikoli ne bom razumela zakaj nekateri, zadnje čase se mi zdi, da večina, misli, da lahko komentira, daje pripombe, sika na vsakega, ki pride mimo. Kako so si to zamislili, da si pač lahko, kar dovolijo.

Grem iz trgovine s polnim vozičkom, ker bi rada nakup odpeljala v avto in tam v miru zložila in tudi zaradi teže, pa saj to nima veze, ker tip, ki vstopa v trgovino z dvignjenim glasom reče proti meni; a boš zmogla? Halo, kdo pa si ti, da me tako ogovarjaš, da spuščaš pripombe, da me tikaš? Sem ravno hotela odgovoriti ne in mu v roke poriniti voziček pa ga že ni bilo več.  Takih je vse več, vsak dan se kakšen najde. A mislijo, da so smešni al kaj, vsemogočni? Pred pošto me je nazadnje en nahrulil, da sem bila nekam dolgo not? Ne razumem. Tega res ne razumem, s kakšno pravico se vsak, ki mu je malo dolgčas al pa bi rad dobil svojih par sekund pozornosti obregne ob prvega, ki pride mimo. Kje je olika, osnova obnašanja, spoštovanja? In ne niso vedno le moški, tudi kakšna ženska me je nahrulila, če grem v trgovino? Ja, če čakam pred trgovino zaradi omejitve  števila oseb, verjetno grem v trgovino, na uro nisem prišla gledat. No in to ni bilo takole; a čakate za v trgovino? To je bilo; a boš šla not, v trgovino al kaj čakaš?

Kljub maski se vidi, da sem gospa v zrelih letih in takšno obnašanje je zame nedopustno pa me že mika, da bi kaj rekla, ampak kaj, kaj naj pa rečem, saj ne bi razumeli oziroma z ljudmi, ki nimajo osnov obnašanja verjetno ne bi prišla daleč. Ignoriram in si mislim svoje, se mi pa zdi to skrajno neprimerno in žaljivo. Kaj menite?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ja, žal je tovrstne komunikacije vse več. Vse več dvigovanja glasu in vse več tega, da si mnogi res dovolijo preveč, ko kar tako tikajo, po vaše sikajo, imajo pripombe, komentarje. Brez osnovnega  bontona, spoštljive komunikacije, brez dober dan in tako naprej.  Vse se da z dobro komunikacijo, vse se da, če se hoče, je pa res, da se zadnje čase prav ti, ki jih opisujete počutijo še pomembnejši, saj prav tako komunikacijo slišijo vsak dan s strani tistih, ki nas dnevno nagovarjajo, tudi v medijih, žal.   

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO