Domov Življenjski Stil Nega mastne kože

Nega mastne kože

Mastna koža ni težava s katero se spopadajo izključno najstniki. K tej težavi prispeva več dejavnikov in mnoge ženske iščejo rešitve za odpravo tega problema. Če imate tudi vi težave z mastno kožo, potem si preberite naslednji prispevek.

Če ima ženska svoj čar in se ji to odraža tudi na obrazu, ni nič bolj očarljivejšega.  Ženske, ki imajo ponavadi mastno kožo, se pogosto pritožujejo, dokler ne najdejo ustrezne nege, ki je primerna za njihov specifičen tip kože.

Nega obraza / Foto: SHUTTERSTOCK

Po eni strani je za mastno kožo značilna prekomerna tvorba sebuma. To zaščitno mastno snov proizvajajo lojnice, njihova odvečna sekrecija je pogosto vidna in včasih neprivlačna: sijoča koža, razširjene pore, ogrci ali mozolji. To je v puberteti zelo pogosto zaradi hormonskih sprememb, pri katerih se derivat testosterona pripne na žleze lojnice in poveča proizvodnjo sebuma.

Na proizvodnjo sebuma iz žlez lojnic vplivajo številni drugi dejavniki:

  • slaba higiena kože
  • uporaba kozmetike, ki draži kožo
  • hormonski dejavniki: adolescenca, oralni kontraceptivi, nosečnost itd.
  • genetika
  • podnebne razmere: na primer toplota in vlaga
  • strupene snovi: na primer tobak in onesnaževanje
  • stres, strah, utrujenost

Zelo mastna koža ima sijoč videz, zlasti v območju T (čelo, nos in brada). Ko se pore povečajo, se zdi tekstura kože nepravilna. Preveč sebuma lahko zamaši pore in postane rodovitna za akne in druge težave s kožo.

Za zmanjšanje mastnega videza kože lahko storite naslednje:

Očistite ga

To se morda zdi banalno, vendar je čiščenje prvi pogoj, da boste imeli dobro kožo. Če je mogoče, si umijte obraz dvakrat na dan z zelo blagim čistilom brez vonja z nevtralnim pH. Nekateri izdelki za čiščenje so razviti posebej za mastne tipe kože. Namesto da jo močno drgnete, kožo posušite s čisto brisačo. Za širjenje por lahko nanesete tudi losjon za učvrstitev kože. Izogibajte se alkoholnim produktom, saj spodbujajo proizvodnjo sebuma. Ne pozabite vsak večer pred spanjem odstraniti ličil.

Tudi mastno kožo je treba hidrirati

Prednostni izdelki, ki imajo izjemno lahko teksturo, so brez olja in so obogateni s kompleksom, ki uravnava sebum. Ne skrbi. Izbira pravega izdelka ne bo dodala sijaja vaši koži. Dejansko bo imel nasproten učinek! Bodite previdni s toniranimi kremami, saj lahko spodbudijo izločanje sebuma in mozolje.

Zaščitite se pred sončnimi žarki s kremo za sončenje, ki je primerna za vrste mastne kože

Izogibajte se sončenju za vsako ceno. Dvakrat na teden uporabite blag piling. Občasno si privoščite nego kože v kozmetičnem salonu. Prosite kozmetičarko, naj zdravljenje prilagodi vašemu specifičnemu tipu kože.

Sprejmite zdrav življenjski slog

Zdrava prehrana / Foto: SHUTTERSTOCK

Sprejmite zdravo prehrano. Jejte veliko sadja in zelenjave. Izogibajte se mastni in sladki hrani, kot so klobase, čokolada in hitra hrana. Pijte veliko vode. Lepo spite, izogibajte se stresu in se odrečite slabi navadi kajenja!

Obraz je na splošno prvo, kar ljudje vidijo, zato je pomembno, da dobro poskrbite za to

Ker na trgu obstajajo različni izdelki za kožo, je včasih težko najti enega za vas. Ne odlašajte in se posvetujte s svojim farmacevtom ali kozmetičarko, ki vam lahko pomaga izbrati popolne izdelke za vaš tip kože.