Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Najlepšo novico bodo slepe in slabovidne ženske končno lahko izvedele prve

Na trgu se je končno pojavil nosečniški test za slabovidne.

Objavljeno

V redu

Čudovita novica, končno je na trgu nosečniški test za slepe in slabovidne. Slepe in slabovidne ženske so največkrat prikrajšane za to, da bi najlepšo novico izvedele prve in jo potem presrečne povedale naprej, saj morajo nekoga prositi, da jim prebere izvid testa ali pa so morale na test h ginekologu. Zdaj je temu konec. “Vsakdo ima pravico do zasebnosti” pod tem sloganom je bil narejen inovativni test za preverjanje nosečnosti za ženske, ki imajo težave z vidom.

Vsaka ženska si zagotovo zapomni vse podrobnosti trenutka, ko je opravila prvi test nosečnosti, ki ji je pokazal, da je noseča. Ta izredno intimen trenutek preživijo številne ženske same in šele kasneje se po lastni volji odločijo, kdaj in s kom bodo delile čudovito novico. Toda takšna intimnost in zasebnost do zdaj ni bila mogoča za slepe ali slabovidne ženske. Prav to je bil razlog za razvoj posebne naprave pod okriljem Britanskega nacionalnega inštituta za slepe ljudi.

Izdelan je prototip, ki je že na voljo na trgu, s tem pa imajo slepe in slabovidne ženske končno priložnost izvedeti odlično novico v intimi in zasebnosti kot vse druge ženske. Test je zasnovan tako, da je mogoče rezultate zaznati z izboklinami na določenem mestu. Kot so pojasnili oblikovalci, je mehanizem, s katerim se dobi rezultat, enak kot pri običajnih testih, vendar so na mestu običajnih črtic izbokline, ki potrdijo nosečnost.

Danielle je morala prositi za pomoč pri branju rezultatov testa nosečnosti. Zdaj bodo slepe in slabovidne ženske končno to lahko izvedele prve.

Prototip je oblikoval oblikovalec Josh Wasserman s pomočjo članov omenjene skupnosti za slepe in slabovidne, nastal pa je v okviru akcije “Oblikovanje za vsakogar“, ki spodbuja podjetja in oblikovalce k ustvarjanju izdelkov in storitev, ki so dostopni vsem.

Slepe in slabovidne predstavnice nežnejšega spola so navdušene, vse, ki so sodelovale pri ustvarjanju te inovacije, so povedale, da jim to res zelo veliko pomeni, saj je do zdaj to čudovito novico, to, da pričakuješ otroka, vedno prvi izvedel nekdo drug.

Foto: Design for Everyone, The&Partnership

Življenjski Stil

Metin čaj za bolj čisto kožo

Objavljeno

V redu

Avtor

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo mete odpravite akne in druge nepravilnosti kože? Preberite, kaj pravi raziskava!

Metin čaj je zdravilen, blagodejno vpliva na naše telo. Poleg tega, da lajša želodčne težave in odpravlja slabosti, pa dokazano upočasnjuje tudi staranje kože.

Metin čaj vsebuje številne antiosidante, ki pomagajo uravnavati tudi prebavo, čistijo in krepijo črevesje. Če je črevesje zdravo, pa se to izraža tudi na koži.

Neodvisna raziskava, ki je bila narejena pred nekaj leti je pokazala, da lahko s pomočjo ene skodelice metinega čaja na dan zmanjšamo pojav aken na obrazu za kar 25 odstotkov. Če pa vztrajamo s pitjem tri mesece, lahko polepšamo videz kože tudi za 51 odstotkov.

Meto lahko pripravimo tudi kot hladen in osvežujoč napitek.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Dobr jutrčk, dobr dančk, a boste kapučinčk, v čem je fora?

Objavljeno

V redu

Avtor

Dobr jutrčk, ok ta se še ni dobro zbudila. Dobr dančk, ta bi se že mogla. A boste kapučinčk, halo, kaj je to? Ne, z mlekcom bom. In nazadnje, najhujša, pri plačevanju s kartico je prijaznčkana gospa rekla: “A lahko prosim za pinček.” A???

Kaj se dogaja? Do zdaj še nisem nikjer prebrala, da pandemija, korona, morda virusek, ki je šel majčkeno mimo povzroča to bedarijo, to poneumljanje, to mičkeno zablodico. A je to morda nov sev, sevček?

V čem je fora? Mi lahko prosim kdo razloži, ker res ne razumem. Opažam pa že nekaj časa, da so tovrstne pomanjševalnice v modi, med odraslimi seveda. Zdi se kot neka dodana vrednost prijaznosti, a žal ne deluje tako, kvečjemu dodana vrednost neumnosti. Meni je nerodno, ko me odrasla oseba tako nagovori. “O, kako bo lep danček, dežek je ponehal?” Sploh si ne predstavljam, bolje, da ne, da te  odrasle ženske, največkrat namreč slišim njih, tako govorijo še kje drugje, v kakšnem intimnem okolju!

Lepo prosim, če me vsaj malo razsvetlite, ker sem že čist boščkana.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Boste kapučinček? (foto: Shutterstock)

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ni problemčka. Ali pa je problem, saj niti sama ne vem, zakaj je pravzaprav do tega prišlo in zakaj tisti, ki se tako izražajo mislijo, da je to fino, posrečeno. Ja, lahko je kdaj štos, bolj štosek, če je takšna, posebna priložnost sicer pa to zagotovo ni primerna komunikacija. Najmanj neprimerna, če gre za komunikacijo kot naštevate, v kavarni, pri plačevanju, pozdravu v trgovini.  Komunikacija med odraslimi ljudmi mora biti spoštljiva, tudi prijazna, a na pravi način.  In takšna je lahko brez pomanjševalnic, brez neprimernih besed ali poudarkov in takšno pogrešam tudi sama.   

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Bi radi hitreje shujšali? Jejte grenivke

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste vedeli, da spada grenivka med sadeže, ki dokazano topijo odvečno maščobo? Z njeno pomočjo lahko veliko hitreje shujšate.

Japonski strokovnjaki so potrdili – grenivka je sadež, ki je tako močan, da lahko pospeši hujšanje. Vsebuje namreč številne antioksidante, ki vplivajo na odvečno maščobo in jo pomagajo topiti.

Raziskava je pokazala, da celo tisti, ki niso na dieti in redno uživajo grenivko, lahko izgubljajo odvečne kilograme.

Študija pa je prinesla tudi odlične rezultate vseh tistih, ki so bili na dieti, vsak dan pa so pred obrokom pojedli tudi pol grenivke. Samo zaradi tega sadeža, so dodatno izgubili še 1,65 kilograma mesečno.

Raziskava je še pokazala, da obstaja povezava med grenivko in inzulinom. Kemijska sestava sadeža namreč pozitivno vpliva na raven inzulina v krvi, ga znižuje in tako pospeši hujšanje.

Kako shujšati s pomočjo grenivke?

Grenivka pospešeno topi maščobo.

Najboljši način je, če vsako jutro na tešče pojeste po en sadež. Lahko pa grenivko tudi zmešate s paličnim mešalnikom, dodate deciliter tople vode in tak napitek pijete na tešče vsako jutro. Vztrajajte nekaj tednov, zadovoljni boste!

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO