Domov Življenjski Stil Kako ohranimo rutino?

Kako ohranimo rutino?

V času velikega stresa vam lahko vzdrževanje rutine pomaga, da se počutite bolj organizirano in nadzorovano. Rutina je lahko v vsakem trenutku pomoč, še posebej, če poskušate vzpostaviti zdrave navade.

Motnje, ki jih povzroča pandemija COVID-19, so dramatično spremenile rutine mnogih ljudi, zaradi česar se je veliko težje spopasti s stresom, ki ga ljudje občutijo.

Obstaja nekaj načinov, kateri lahko postanejo vaš del vsakodnevne rutine

  • Bodite aktivni in redno telovadite vsak dan.
  • Poskrbite, da imate dovolj spanca.
  • Redno jejte zdrave obroke.
  • Postavite si dosegljive cilje.
  • Trudite se ostati pozitivni.
  • Pripravite se na izzive, vendar ne razmišljajte o dejanjih, katerih ne morete nadzirati.
  • Bodite v stiku s prijatelji in družinskimi člani.
  • Vzemite si čas za dejavnosti, v katerih uživate.

Naredite si svoj seznam

Naredite si svoj seznam / Foto: SHUTTERSTOCK

Koristno je sestaviti seznam dejavnosti, katere običajno počnete čez dan. Vključite vse, od dela do priprave obroka in hišnih opravil. Ko spoznate osnovne naloge, ki jih morate opraviti, lahko ustvarite splošni pregled, kaj boste primorani narediti vsak dan, da ostanete na pravi poti.

Stres lahko oteži koncentracijo. Opisovanje teh dnevnih dejavnosti vam bo pomagalo, da se osredotočite na tisto, kar je pomembno.

Čeprav je pomembno, da naredite vse, zagotovo lahko poiščete stvari, katerih se boste veselili, ali si boste morda ogledali najljubšo TV-oddajo ali pa pokličete prijatelja. Če te majhne nagrade postanejo del vaše rutine, lahko ostanete optimistični in osredotočeni, na naloge, ki vam morda niso tako všeč.

Ugotovite, kaj deluje za vas

Ali je bolje imeti strukturiran dnevni urnik ali le splošen seznam opravil? Nekaterm uspeva zelo struktuiran dnevni urnik, ki opisuje dejavnosti v določenih časovnih obdobjih, medtem ko se drugi lahko spopadejo s šibkim seznamom stvari, ki jih je treba opraviti čez dan.

Kako se odločite, kateri pristop je pravi za vas? 

Doseganje ciljev / Foto: SHUTTERSTOCK

Razmislite o svojih motivacijah in kaj morate storiti. Če je nekaj pomembnega in je potrebno storiti na določen dan, boste morda morali to vključiti v svojo rutino in ta čas izkoristiti, da se prepričate, da vam bo uspelo.

Na začetku se zdi, da je težko. Verjemite, kjer je volja je tudi cilj.