Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Spanje – najbolj koristna stvar za splošno zdravje, spomin, produktivnost in dobro kondicijo

Objavljeno

V redu

Na žalost pomembnost spanja večina močno podcenjuje. Ljudje pogosto rešitve za odpravljanje težav povezanimi s spanjem iščejo v posebnih dietah, dopolnilih in zdravilih.

Najslabše pri vsem tem je, da spimo manj kot kdaj koli prej, zahvaljujoč sodobni tehnologiji pa se je znižala tudi kakovost spanja.

Danes si bomo pogledali, zakaj je spanec ključnega pomena za dobro zdravje in kondicijo.

Spanje je ključnega pomena za učinkovito izgubo maščob in ohranjanje mišične mase

V tej zanimivi študiji so raziskovalci preučili učinke pomanjkanja spanja na prizadevanja po izgubi maščobe. V okviru testiranja so bili zdravi moški in ženske podvrženi istemu protokolu hujšanja, vendar so bili razdeljeni glede na dva kriterija:

  1. Prva skupina preiskovancev je spala približno pet ur na noč.
  2. Druga skupina pa je spala spala približno osem ur na noč.

Raziskovalci so ugotovili, da je skupna preiskovancev, ki je čez noč spala več, izgubila več maščobe in manj mišic v primerjavi s tistimi, ki jim je spanca primanjkovalo.

V obeh primerih so preiskovanci izgubili približno šest kilogramov. Tisti, ki so spali več, so izgubili približno 50/50 maščob in mišičnega tkiva. Za spanje prikrajšani preiskovanci pa so izgubili približno 20/80 maščob in mišic.

če povzamemo še torej z drugimi besedami, spanje je posameznikom omogočilo, da izgubijo do 2,3-krat več maščobe.

Spanje vpliva na rast mišic in atletske zmogljivosti

Zadosten spanec je med najpomembnejšimi dejavniki rasti mišic. Med spanjem ima telo možnost, da opravi številne izmed procesov, ki delujejo na obnovo in rast mišičnega tkiva. Prav tako je to tudi čas, ko telo proizvaja rastni hormon, ki je ključnega pomena za rast mišic, izgubo maščob in ohranjanje dobrega zdravja.

Še več, športniki, ki podaljšajo čas za spanje, opazijo izboljšanje koordinacije, natančnosti, ravnotežja, moči, krepkosti in hitrosti.

Tudi če si ne želite ogromne mišične mase in si želite zgolj oblikovati svoje telo, ter tako doseči vitek in atletski videz, morate skrbno paziti na svoje spalne navade.

Pomanjkanje spanja slabo vpliva na kognitivne procese, motivacijo in sprejemanje odločitev

Pomanjkanje spanca slabo vpliva na naše počutje / Foto: SHUTTERSTOCK

Vsi smo že doživeli kaj takšnega:

Utrujeni smo se zbudili po noči slabega spanca, se počutili nemotivirane in kar nismo mogli pričeti z dnevom. V takšni situaciji se že samo umivanje v kopalnici zdi kot neke vrste izziv, čeprav je to povsem nekaj običajnega.

Res je:

Če želite delovati optimalno, se počutiti dobro, ostati motivirani, se boljše odločati in ostati pozorni, morate dobiti vsaj sedem ur spanja na noč.

Zaskrbljujoče je dejstvo, da se mnogi prikrajšani za spanje sploh ne zavedajo, kako slabo delujejo, in namesto tega mislijo, da pomanjkanje spanja nanje ne vpliva kaj dosti.

Spanje ponuja široko paleto koristi za zdravje

Če bi morali izbrati eno navado, ki bi nam zagotovila široko paleto zdravstvenih koristi, bi to vsekakor moral biti dober spanec. Obsežne raziskave so pokazale, da je dovolj spanja bistvenega pomena pri različnih stvareh, vključno z:

  • Nadzorom nad apetitom in zmanjšanju hrepenenja po hitri hrani;
  • Zmanjšanim tveganjem za prekomerno telesno težo ali debelost;
  • Zmanjšanim tveganjem za srčni infarkt ali možgansko kap;
  • Izboljšani presnovi glukoze in zmanjšanju tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2;
  • Zmanjšanim tveganjem občutenja tesnobe ali depresije;
  • Izboljšanim delovanjem imunskega sistema;
  • Izboljšano koncentracijo in sposobnost kritičnega razmišljanja;
  • Zmanjšanju vnetij;
NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

Skopuhi in večni dolžniki – ljudje, ki prinašajo slabo voljo

Objavljeno

V redu

Avtor

Med osebe, ki so v družbi zelo nepriljubljene, spadajo pretirano stiskaški posamezniki in pa tisti, ki si nenehno sposojajo denar, a ga vrnejo le redko ali celo nikoli.  

Kdo so skopuhi ali tako imenovani stiskači?

Ne, ne gre za ljudi, ki morajo zaradi šibkejše finančne situacije pošteno premisliti, kako bodo obrnili evro, da bodo prišli skozi mesec. Ali pa za varčne posameznike, ki se držijo zasnovanega finančnega plana za realizacijo zastavljenih ciljev. Tudi slednji se bodo denimo marsičemu odrekli, da bi jim uspelo kar so si zadali.

Skopuhi so navadno stiskaški ne glede na svoj finančni položaj. To so tisti, ki se po druženju vedno izognejo plačilu računa za pijačo, a so tam prvi, če vedo, da bodo lahko pili in jedli brezplačno oz. na račun nekoga drugega. Pravi stiskači namreč obožujejo brezplačne ponudbe, četudi bi si sami lahko privoščili veliko več. Čeprav bodo na obiskih z veseljem pospravili vse, kar jim boste ponudili, pa se sami kot gostitelji nikoli ne izkažejo. Nemalokrat se zgodi, da gostje obsedijo ob prazni mizi ali kozarcu vode.

‘Hej, mi lahko posodiš? Jutri ti bom vrnil, obljubim!’

Če boste posodili denar prijatelju, boste izgubili oboje. (foto: Shutterstock)

Denar in prijateljstvo ne gresta z roko v roki, zlasti če imamo opravka z osebami, ki zgolj jemljejo, ko pa je potrebno vrniti, jih moramo opominjati in malodane moledovati. Takšne osebe v prijateljske odnose vnesejo nemalo nemira. Večnih dolžnikov se zato družba izogiba, saj skorajda ne mine srečanje, da si ne bi želeli izposoditi denarja. V kolikor bi se izposojanja lotili odgovorno in poskrbeli za vračilo posojila, se jih seveda ne bi prijela grenka etiketa, tako pa gre za osebe, s katerimi okolica ne želi imeti nobenega opravka.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Mislim, da ima moj mož virtualno ljubico

Objavljeno

V redu

Avtor

Enostavno več ne vem kaj naj si mislim. Ves čas ima računalnik pri sebi, ok, delo od doma, Zoom, Skype in ne vem kaj še ampak saj ne more biti to do polnoči?

Umakne se v garderobno sobo, ker joj iz službe spet in rabi mir in potem nekaj mrmra, se hihita, napol cvili, a takoj zatem ima tisti glas, tisti nižji napol radijski, ki ga dobi tudi kadar se po dvajsetih letih zakona spet malo zmoti in mi piha na dušo. No, odkar s tem žametnim zvokom piha v garderobi, moja duša nima nič od tega.

In potem uho prislonim na vrata ampak nič ne slišim, razberem,  verjetno da še slušalke gor, ker slišati ni nič. Eno mlado »zoom pohotnico« bi pa že ujela no. In me žre in razmišljam in ga sprašujem, a bo to zdaj kar tako, da boš moral biti ves čas dosegljiv in priklopljen? Pa nekaj mrmra, da kako mi ni jasno, da so ljudje brez služb in tako naprej. Ja, seveda, vse razumem, ampak to, da tudi skoraj ob polnoči v spodnjih gatah laufa v garderobo z laptopom pod pazduho pa ne pije vode. Sem zavpila za njim, če ni malo neprimerno oblečen za v službo? Tresk, vrata so se glasno zaprla in to je to. Sem šla za njim in nežno, nežno pokljukala, zaklenjeno??? Do zdaj nisem vedela, da obstaja ključ od vrat garderobne sobe?

Ne vem kaj naj? Če ga sprašujem, se samo še bolj odmika. Če hodim za njim, se zaklepa. Najraje bi se s sodelavko zmenila in počela isto pa da vidim kako bo, ko bom z računalnikom zgoraj brez laufala v kopalnico. Kaj naj?

Razočarana gospodinja

Foto: Shutterstock

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ste me pa nasmejali, kljub temu, da vam sigurno ni smešno, ampak ste tako dobro opisali situacijo za katero sem prepričana, da ni osamljena in da je še in še takih oziroma podobnih scen. Posebne situacije privedejo do posebnih, tudi nepredvidljivih dogodkov. On se res nenavadno vede, vi pa ste tudi zagotovo bolj obremenjeni in pozorni kot bi bili, če bi normalno funkcionirali, hodili v službo, se posvečali drugim stvarem. Mislim, da je edina možnost pogovor. Skrivalnice in provokacije ne bodo pripeljale nikamor, kvečjemu še slabše je lahko.  Posedite ga za mizo, zaklenite, če bo treba, vzemite računalnik, če je pomanjkljivo oblečen nič hudega in z besedo na dan. Kar trdo ga primite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Okrepite orhideje s česnovo vodo

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste vedeli, da je česen odličen zdravilec za sobne rastline?

Česnova voda odlično vpliva na zdravje rastlin. Priljubljena je zlasti pri oskrbi lončnic, ponaša se namreč s številnimi koristnimi učinki. In kaj natanko se bo zgodilo, če boste sobne rastline zalili s česnovo vodo?

–          rastlino boste zaščitili pred boleznimi in škodljivci

–          okrepili boste koreninski sistem

–          spodbudili boste rast in cvetenje

–          pripomogli boste k splošni okrepitvi rastline

–          preprečili boste razvoj morebitnih okužb in glivičnih infekcij

Česnova voda prija orhidejam. (foto: pexels.com)

Česnova voda je priljubljena tudi za namakanje orhidej. Namesto, da bi priljubljeno lončnico namočili zgolj v postani vodi, slednji dodajte česnovo vodo. A previdno, v kolikor opazite, da orhideja nima zdravih korenin, je nikar ne namakajte v pripravku, saj lahko koncentracija česnovega soka povzroči dodatne poškodbe.

Orhideje lahko v česnovi vodi namakate dvakrat na mesec. Rezultat bo opazen že po prvem namakanju. Kot boste videli, bodo listi postali bolj sijoči, pojavile se bodo nove korenine, dva tedna kasneje pa vas lahko razveselijo že novi poganjki.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO