Connect with us

Življenjski Stil

Spanje – najbolj koristna stvar za splošno zdravje, spomin, produktivnost in dobro kondicijo

Published

on

Na žalost pomembnost spanja večina močno podcenjuje. Ljudje pogosto rešitve za odpravljanje težav povezanimi s spanjem iščejo v posebnih dietah, dopolnilih in zdravilih.

Najslabše pri vsem tem je, da spimo manj kot kdaj koli prej, zahvaljujoč sodobni tehnologiji pa se je znižala tudi kakovost spanja.

Danes si bomo pogledali, zakaj je spanec ključnega pomena za dobro zdravje in kondicijo.

Spanje je ključnega pomena za učinkovito izgubo maščob in ohranjanje mišične mase

V tej zanimivi študiji so raziskovalci preučili učinke pomanjkanja spanja na prizadevanja po izgubi maščobe. V okviru testiranja so bili zdravi moški in ženske podvrženi istemu protokolu hujšanja, vendar so bili razdeljeni glede na dva kriterija:

  1. Prva skupina preiskovancev je spala približno pet ur na noč.
  2. Druga skupina pa je spala spala približno osem ur na noč.

Raziskovalci so ugotovili, da je skupna preiskovancev, ki je čez noč spala več, izgubila več maščobe in manj mišic v primerjavi s tistimi, ki jim je spanca primanjkovalo.

V obeh primerih so preiskovanci izgubili približno šest kilogramov. Tisti, ki so spali več, so izgubili približno 50/50 maščob in mišičnega tkiva. Za spanje prikrajšani preiskovanci pa so izgubili približno 20/80 maščob in mišic.

če povzamemo še torej z drugimi besedami, spanje je posameznikom omogočilo, da izgubijo do 2,3-krat več maščobe.

Spanje vpliva na rast mišic in atletske zmogljivosti

Zadosten spanec je med najpomembnejšimi dejavniki rasti mišic. Med spanjem ima telo možnost, da opravi številne izmed procesov, ki delujejo na obnovo in rast mišičnega tkiva. Prav tako je to tudi čas, ko telo proizvaja rastni hormon, ki je ključnega pomena za rast mišic, izgubo maščob in ohranjanje dobrega zdravja.

Še več, športniki, ki podaljšajo čas za spanje, opazijo izboljšanje koordinacije, natančnosti, ravnotežja, moči, krepkosti in hitrosti.

Tudi če si ne želite ogromne mišične mase in si želite zgolj oblikovati svoje telo, ter tako doseči vitek in atletski videz, morate skrbno paziti na svoje spalne navade.

Pomanjkanje spanja slabo vpliva na kognitivne procese, motivacijo in sprejemanje odločitev

Pomanjkanje spanca slabo vpliva na naše počutje / Foto: SHUTTERSTOCK

Vsi smo že doživeli kaj takšnega:

Utrujeni smo se zbudili po noči slabega spanca, se počutili nemotivirane in kar nismo mogli pričeti z dnevom. V takšni situaciji se že samo umivanje v kopalnici zdi kot neke vrste izziv, čeprav je to povsem nekaj običajnega.

Res je:

Če želite delovati optimalno, se počutiti dobro, ostati motivirani, se boljše odločati in ostati pozorni, morate dobiti vsaj sedem ur spanja na noč.

Zaskrbljujoče je dejstvo, da se mnogi prikrajšani za spanje sploh ne zavedajo, kako slabo delujejo, in namesto tega mislijo, da pomanjkanje spanja nanje ne vpliva kaj dosti.

Spanje ponuja široko paleto koristi za zdravje

Če bi morali izbrati eno navado, ki bi nam zagotovila široko paleto zdravstvenih koristi, bi to vsekakor moral biti dober spanec. Obsežne raziskave so pokazale, da je dovolj spanja bistvenega pomena pri različnih stvareh, vključno z:

  • Nadzorom nad apetitom in zmanjšanju hrepenenja po hitri hrani;
  • Zmanjšanim tveganjem za prekomerno telesno težo ali debelost;
  • Zmanjšanim tveganjem za srčni infarkt ali možgansko kap;
  • Izboljšani presnovi glukoze in zmanjšanju tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2;
  • Zmanjšanim tveganjem občutenja tesnobe ali depresije;
  • Izboljšanim delovanjem imunskega sistema;
  • Izboljšano koncentracijo in sposobnost kritičnega razmišljanja;
  • Zmanjšanju vnetij;
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals