Domov Zanimivosti Kako postati dober v “debatiranju”?

Kako postati dober v “debatiranju”?

Vsi verjetno že poznamo osnovna pravila dobrega pogovora; – Gledamo se v oči, izogibamo se besedam kot sta “am” ali “uh,” ter poskušamo zadržati svoj živalski nagon, da ne bi sogovorca polili z borovničnim sokom (in to na novo Nike majico!), ko nas le ta razjezi ali v nas zbudi neke druge neprijetne občutke.

Za to zadnje, še posebej upamo, da vam ne gre dobro od rok. Ampak dajmo šalo na stran, in se rajši posvetimo temu, kako biti dober v pogovoru z drugimi ljudmi.

Kako torej postati dober v komunikaciji z drugimi? 

Iskreno rečeno, dobri govorci se pojavljajo v mnogo različnih velikostih ter oblikah. Eni v debatah znajo tudi dobro nakladati in sogovornika manipulirati ter tako voditi njihov tok misli v željeno smer.  Ampak tokrat smo, za vas pripravili nekaj bolj enostavnih nasvetov, o ukanah pa tudi ne bomo govorili. In, zakaj ne? No, menimo, da verjetno ne boste argumentirali z politiki, temveč z znanci, prijatelji in družino. Našteli vam bomo nekaj pravil dobrih govorcev, vendar takšnih, ki jim je od zmage v debati, bolj pomembno izmenjavanje misli, ter ohranjanje dobrih odnosov. No, pa poglejmo, kaj nam svetujejo tisti, ki so umetnost debatiranja že osvojili.

1. Argumentirajte z logiko, ne z emocijami

Medtem, ko včasih z tonom glasu lahko nekateri dosežejo pri publiki, da jim prisluhe, naše argumentiranje samo nikakor ne bi smelo biti povsem bazirano na čustvih. Čeprav se morda slednje grdo sliši, je takšno argumentiranje pač nepravilno, saj so čustva velikokrat subjektivna.

2. Bodite dobro obveščeni

Vaša logika bo žal zrna vredna, če sploh ne veste za kaj se gre. Če se niste pred argumentiranjem dobro pozanimali o temi, vas naučen človek lahko kar hitro zrine v kot, ter glasno pripomne o vašem prekomernem nakladanju. Vedno lahko preprosto rečete, da nečesa pač ne veste. Inteligentni ljudje vas bodo zaradi tega imeli še rajši – saj je tudi Sokrat nekoč rekel: “Vem, da nič ne vem”. In, če pomislite, te njegove besede odzvanjajo še danes po več, kot dveh tisočletjih. Nihče namreč ne ve vsega – razen tepcev.

3. Ostanite mirni, ter spoštljivi

Če bi sogovorca res polili s pijačo (kot smo se šalili na začetku tega prispevka), vas bi verjetno malo kdo jemal resno. Tudi, če vas sogovorec sam žali, bodite bolj strpni. Še posebej če je to nekdo s katerim bi radi obdržali dober kontakt. V sebi si še vedno lahko mislite svoje.

4. Poslušajte sogovorca

V debati se naučite poslušati / Foto: SHUTTERSTOCK

Pa ne zato, da bi kasneje lahko našteli vse morebitne napake ter segli za navideznim pokalom. Poslušajte, ker morda reče nekaj, kar je res vredno razmisleka. To se morda zgodi veliko večkrat, kot si morda mislite, treba je le za trenutek prisluhniti in znati pogledati izven svojega okvirja. Poleg tega, da se s tem ‘trikom’ veliko več naučite boste v sogovorcu sprožili občutke spoštovanja do vas. Tudi profesionalni govorci izpadejo bolj vredni zaupanja, ko se na čase strinjajo z nasprotnikovim mišljenjem, namesto tega, da le porivajo svoje mnenje.

5. Zabavajte se

Ta zadnja točka sicer ni nujna, je pa priporočljivo, da vam je debata, ki jo z nekom odpirate o neki temi, prijetna. Če denimo niste ne vem kakšen govorec in vam argumentiranje pač ni všeč, ne vidimo razloga zakaj bi se v to podali. Konec koncev, ni vse za vsakogar, in argumentirane lahko zahteva velik del vaše energije (posebej velja za tiste bolj introvertne).

Za vse druge, ki pa vidite debato kot zvrst umetnosti ali pa vaše sposobnosti debatiranja nameravate nadgrajevati zaradi poslovnih razlogov pa upamo, da boste svojo umetnost argumentiranja uspešno izbrusili in se prelevili v zares dobre govorce.