Domov Glasba Pravkar mineva 40 let od izida antologijskega albuma skupine Paraf: “A dan...

Pravkar mineva 40 let od izida antologijskega albuma skupine Paraf: “A dan je tako lijepo počeo”

Ključni album jugoslovanske ter eden od ključnih albumov kontinentalne in evropske punk – scene – “A dan je tako lijepo počeo” je izšel na današnji dan pred 40 leti –  5. junija leta 1980. Z albumom “A dan je tako lijepo počeo” so se Parafi priključili antologiji lokalne in evropske punk subkulture ter se zapisali v anale regionalne pop kulture.

To je bil prvi punk album na področju bivše države, objavljen pa je bil s časovnim zamikom – jugoslovanska Komisija za šund je namreč podvomila v projekt. Pod vplivom komisije so avtorji zamenjali naslovnico, nekatere pesmi na album sploh niso bile uvrščene, Narodna pesem na albumu je bila objavljena s spremenjenimi verzi. Album je bil označen za “šund”, za tržišče je bila določena višja cena. To ni zmanjšalo njegovega uspeha. Prva naklada je bila razprodana, vinilni album je doživel še drugi ponatis ter se prodal v skupnem številu 25.000 kopij.

https://www.youtube.com/watch?v=nKZn-iHC4VA

Četudi je od izida minilo že polnih 40 let, material na albumu še vedno zveni močno, nevarno, poletno in sveže. Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan in Dušan Ladavac Pjer so 14 pesmi, ki so uvrščene na album, uspešno obogatili s prvinsko punk enostavnostjo ter neusmiljenim mladostniškim uporom proti utapljajoči vsakdanjosti. Prav zato ta album še danes zveni tako zelo močno.

Igor Vidmar, eden od producentov albuma je izjavil: “Parafi so bili anticipacija prihajajoče krize, predvsem v smislu preteče družbene deziluzije in nastajanja družbeno podrejenih slojev, ki so želeli izraziti svojo individualnost“.

V originalni izjavi za javnost, ki je pospremila izid albuma piše:

Parafi prepevajo o ulici, ki je lahko tudi porogljiva in zajebantska, težka ter mučna ulica najstniških dilem, strasti, intimne mitologije iz zasebnega kota opazovanja….Prav zato ta plošča prinaša ironijo, porogljivost ter svoboden pristop do tabujev malomeščanskega in  mediokritetnega vsakdana. V jugoslovanski popularni glasbi takšen pristop prej sploh ni bil poznan, Parafi so si z njim zagotovili dostop na kulturološki piedestal.

Valter Kocijančič je v intervjuju z Bojanom Muščetom za booklet ob izidu četvernega CD- Box seta Sabrana djela 1976- 1987 izjavil: “Po dolgem času sem dobil klic od založnika, da se mu javim v zvezi s snemanjem albuma. Potrebno je bilo podpisati pogodo in še nekatere druge dokumente. Še vedno imam doma izvod te pogodbe, Mi smo v studio prinesli naše kitare in bobne, vendar smo za snemanje potrebovali še ostalo opremo. Ko sem dobil poziv za snemanje albuma, sem bil srečen kot prasec. Band se je zajebaval – poslušaj, zdaj gremo snemat album – zdela se nam je povsem nerealna situacija!

Ob 40-letnici izda albuma je možen nakup originalnega zbirateljskega vinila iz prve serje (1980) na webshopu založbe Dallas Records: shop.dallas.si po znižani ceni 60 eur za prvih pet kupcev. “A dan je lijepo počeo” se nahaja tudi na četvernem CD box setu “Sabrana djela 1976 – 1987”. Na CD-ju so dodane pesmi iz prve ustvarjane faze benda, vključujoč singel Rijeka/ Moj život je novi val ter originalno verzijo skladbe Narodna pjesma. Cd box set je prav tako dostopen na Dallasovem webshopu.

Slika naslovnice: Dalibor Laginja, Goran Lisica Fox in Jadranka Nemarnik Čiči – Ediscroato