Connect with us

Življenjski Stil

Ideja: Popestrite svoj dom z dekorativnimi nalepkami

Published

on

Svoj dom lahko popestrite na različne načine. Preprosta ideja so dekorativne nalepke. Preberite, kako jih lahko uporabite.

1. Pripravite izbrano steno

Dekorativne nalepke se morajo skladati s celovito podobo sobe, zato izberite steno, kjer bodo prišle do izraza. Lahko se odločite za belo, ali pa poskrbite za velik kontrast – odvisno od tega, kakšen je motiv vaše nalepke in kakšen končni učinek želite. Stenske nalepke se lahko seveda namestijo tudi na steklo ali ogledalo, nikoli pa jih ne nameščajte v neposredno bližino grelnih teles, saj lahko vročina vpliva na spremembo barve ali povzroči, da se nalepke odlepijo.

2. Očistite steno

Če stene niste ravno na novo prepleskali, jo bo najverjetneje potrebno očistiti. Z nje z metlico odstranite prah ali jo obrišite z vlažno krpo. Počakajte, da se stena popolnoma osuši, sicer lepilo ne bo dobro prijelo.

3. Pripravite dekorativne nalepke

Ko prejmete stenske nalepke, jih najprej razvijte in položite na ravno podlago, po potrebi pa tudi obtežite, da se lepo zravnajo. Tako bo z lepljenjem manj težav zaradi ukrivljanja.

4. Razporedite dekorativne nalepke

Če ste steno pred naročilom nalepke dobro premerili in si zamislili postavitev, ni strahu, da se nalepke ne bi skladale z izbranim prostorom. Preden se lotite nameščanja, stenske nalepke podržite ob steni (priročnih bo več parov rok ali lepilni trak), da se še enkrat prepričate o najboljši razporeditvi oziroma izbrani poziciji na steni. Če boste uporabili več ločenih nalepk, pazite, da bodo med seboj ravno prav oddaljene. Ko vam je postavitev všeč, s svinčnikom rahlo označite izbrane pozicije, da vam bodo pri lepljenju služile kot vodilo.

5. Prilepite stenske nalepke

Nalepke namestite eno po eno. Če so majhne, lahko zadnjo plast nalepke odstranite v celoti, sicer odlepite zgolj en del nalepke, ga pritisnite na steno, in nato med lepljenjem sproti odstranjujte zadnji del. Med lepljenjem s pomočjo mehke krpe nalepko od zgoraj navzdol ali od ene proti drugi strani (odvisno od smeri lepljenja) gladite, da boste izpod nje sproti odstranili zrak. Pri nalepkah velikih dimenzij bo priročno, če se lepljenja ne lotite sami, enako pa velja tudi za nalepke zahtevnejših oziroma bolj razgibanih oblik.

6. Znebite se zračnih mehurčkov

Če se pod nalepko kljub pazljivemu nameščanju naberejo zračni mehurčki, jih z uporabo mehke krpe previdno potisnite od znotraj proti robu, da jih odstranite.

7. Pritisnite in odstranite zgornji sloj

Ko je nalepka dobro nameščena in mehurčkov ni več, jo nekoliko močneje pogladite s krpo, da se bolje prime na steno, nato pa odstranite z nje še zgornjo zaščitno plast.

8. Čiščenje dekorativnih nalepk

Tudi dekorativne nalepke se umažejo, zato je treba z njih s suho krpo odstraniti prah, vsake toliko pa jih nežno obrišite tudi z vlažno krpo.

9. Odstranjevanje stenskih nalepk

Najlaže je odstraniti tiste dekorativne nalepke, pri katerih je že ob nakupu označeno, da so namenjene večkratni uporabi oziroma jih lahko brez težav prestavljamo. Pri nalepkah, ki temu niso namenjene, pa je lepilo nekoliko močnejše. Te je najbolje odstraniti tako, da s sušilnikom za lase ogrejete rob nalepke, ter jo nato pričnete počasi odstranjevati – nalepko sproti grejete s sušilnikom ter počasi vlečete s stene. Vsekakor se vam lahko zgodi, da bo za nalepko ostalo nekaj lepila. Odvisno od tega, na kakšni osnovi je lepilo izdelano ter na kakšno podlago ste lepili, lahko lepilo odstranite kar s prsti, s pomočjo nekaj acetona, če bo potrebno pa lahko uporabite brusni papir. V primeru, da ste imeli stensko nalepko nameščeno dlje časa, s tem ne bo velikih težav, saj bo razlika v čistosti stene pod nalepko in okoli nje tako očitna, da se boste najverjetneje odločili za pleskanje.

Foto: Freepik.com

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals