Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Ideja: Popestrite svoj dom z dekorativnimi nalepkami

Objavljeno

V redu

Svoj dom lahko popestrite na različne načine. Preprosta ideja so dekorativne nalepke. Preberite, kako jih lahko uporabite.

1. Pripravite izbrano steno

Dekorativne nalepke se morajo skladati s celovito podobo sobe, zato izberite steno, kjer bodo prišle do izraza. Lahko se odločite za belo, ali pa poskrbite za velik kontrast – odvisno od tega, kakšen je motiv vaše nalepke in kakšen končni učinek želite. Stenske nalepke se lahko seveda namestijo tudi na steklo ali ogledalo, nikoli pa jih ne nameščajte v neposredno bližino grelnih teles, saj lahko vročina vpliva na spremembo barve ali povzroči, da se nalepke odlepijo.

2. Očistite steno

Če stene niste ravno na novo prepleskali, jo bo najverjetneje potrebno očistiti. Z nje z metlico odstranite prah ali jo obrišite z vlažno krpo. Počakajte, da se stena popolnoma osuši, sicer lepilo ne bo dobro prijelo.

3. Pripravite dekorativne nalepke

Ko prejmete stenske nalepke, jih najprej razvijte in položite na ravno podlago, po potrebi pa tudi obtežite, da se lepo zravnajo. Tako bo z lepljenjem manj težav zaradi ukrivljanja.

4. Razporedite dekorativne nalepke

Če ste steno pred naročilom nalepke dobro premerili in si zamislili postavitev, ni strahu, da se nalepke ne bi skladale z izbranim prostorom. Preden se lotite nameščanja, stenske nalepke podržite ob steni (priročnih bo več parov rok ali lepilni trak), da se še enkrat prepričate o najboljši razporeditvi oziroma izbrani poziciji na steni. Če boste uporabili več ločenih nalepk, pazite, da bodo med seboj ravno prav oddaljene. Ko vam je postavitev všeč, s svinčnikom rahlo označite izbrane pozicije, da vam bodo pri lepljenju služile kot vodilo.

5. Prilepite stenske nalepke

Nalepke namestite eno po eno. Če so majhne, lahko zadnjo plast nalepke odstranite v celoti, sicer odlepite zgolj en del nalepke, ga pritisnite na steno, in nato med lepljenjem sproti odstranjujte zadnji del. Med lepljenjem s pomočjo mehke krpe nalepko od zgoraj navzdol ali od ene proti drugi strani (odvisno od smeri lepljenja) gladite, da boste izpod nje sproti odstranili zrak. Pri nalepkah velikih dimenzij bo priročno, če se lepljenja ne lotite sami, enako pa velja tudi za nalepke zahtevnejših oziroma bolj razgibanih oblik.

6. Znebite se zračnih mehurčkov

Če se pod nalepko kljub pazljivemu nameščanju naberejo zračni mehurčki, jih z uporabo mehke krpe previdno potisnite od znotraj proti robu, da jih odstranite.

7. Pritisnite in odstranite zgornji sloj

Ko je nalepka dobro nameščena in mehurčkov ni več, jo nekoliko močneje pogladite s krpo, da se bolje prime na steno, nato pa odstranite z nje še zgornjo zaščitno plast.

8. Čiščenje dekorativnih nalepk

Tudi dekorativne nalepke se umažejo, zato je treba z njih s suho krpo odstraniti prah, vsake toliko pa jih nežno obrišite tudi z vlažno krpo.

9. Odstranjevanje stenskih nalepk

Najlaže je odstraniti tiste dekorativne nalepke, pri katerih je že ob nakupu označeno, da so namenjene večkratni uporabi oziroma jih lahko brez težav prestavljamo. Pri nalepkah, ki temu niso namenjene, pa je lepilo nekoliko močnejše. Te je najbolje odstraniti tako, da s sušilnikom za lase ogrejete rob nalepke, ter jo nato pričnete počasi odstranjevati – nalepko sproti grejete s sušilnikom ter počasi vlečete s stene. Vsekakor se vam lahko zgodi, da bo za nalepko ostalo nekaj lepila. Odvisno od tega, na kakšni osnovi je lepilo izdelano ter na kakšno podlago ste lepili, lahko lepilo odstranite kar s prsti, s pomočjo nekaj acetona, če bo potrebno pa lahko uporabite brusni papir. V primeru, da ste imeli stensko nalepko nameščeno dlje časa, s tem ne bo velikih težav, saj bo razlika v čistosti stene pod nalepko in okoli nje tako očitna, da se boste najverjetneje odločili za pleskanje.

Foto: Freepik.com

Življenjski Stil

Teh 5 modnih dodatkov nikar ne uporabljajte več

Objavljeno

V redu

Avtor

Še nedavno so bili ti modni dodatki nujni za vse ljubiteljice mode, sedaj pa je čas, da jih odstranite iz svoje garderobne omare, saj se boste z njimi le še osmešile.

Moda se menja svetlobno hitro. In če je bil še pred nekaj meseci nek modni dodatek nujen, je danes lahko že obremenjujoč. Da letošnje poletje ne boste naredile napake, si preberite, katere modne dodatke, ki so bili še lani top, nujno odstranite iz svoje omare.

Mini očala

Še lansko leto so mini očala zasedala prva mesta med modnimi dodatki, upreti se jim nista mogli niti Rihanna in Ariana Grande, letos pa so popolnoma iz mode. Modni strokovnjaki svetujejo večja očala.

Bomber jakna

Kar nekaj let so bile tako imenovane bomber jakne zelo modne. Bile so vseh barv, različnih modnih krojev, navduševale so v kombinaciji s kavbojkami. A sedaj je čas, da se od njih poslovimo. Letos prihajajo bolj elegantne jakne.

Torbice za okrog pasu

Moda, ki je bila zelo priljubljena konec devetdesetih let, se je lansko pomlad in poletje poskušala vrniti. A neuspešno. Torbice za okrog pasu so pozabljene, namesto njih pa je čas za elegantne in ženstvene torbice.

PVC obutev

Plastične sandale, ki so lansko leto poskušale izboriti prva mesta med top modo so pozabljene. Nič več jih ne obujte.

Oblačila modnih znamk

Vrhunske modne znamke oblačil so bile na vseh kosih še nekaj let nazaj dobro vidne. Ime modne znamke je bilo dobro vidno tako na modnih dodatkih kot tudi na oblačilih. Sedaj so v ospredju enobarvne majice, ki ne razkrivajo oblikovalca. Prevladujejo bele barve.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda!

Objavljeno

V redu

Avtor

Že res, da so čmrlji zaradi pozebe ostali brez hrane, a kot svarijo strokovnjaki, lahko z nastavljanjem medu ali sladkorne raztopine naredimo še več škode. Preverimo, zakaj in kako lahko čmrljem zares pomagamo.

Ker je aprilska pozeba uničila številne cvetove, ki predstavljajo naraven vir hrane čmrljem, se je po družbenih omrežjih razširila informacija, naj jim ljudje pomagajo tako, da nastavijo žlico s sladkorno raztopino. A kot pojasnjuje biolog dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za biologijo, slednje ni nasvet, ki bi čmrljem koristil – ravno nasprotno, raztopina je lahko zanje škodljiva, med pa nevaren.

Zakaj lahko med in sladkorna raztopina škodujeta čmrljem?

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda! (foto: pixabay.com)

»Čmrlji tako ponujene sladkorne raztopine v teh razmerah ne bodo koristili, ker morajo varčevati z energijo in zato v glavnem mirujejo. Obstaja nevarnost, da bi ljudje ta način krmljenja uporabili tudi kasneje. Takrat dejansko obstaja možnost, da bi se čmrlji navadili na krmilnik, kar pa bi bilo zanje škodljivo. Potrebujejo namreč kakovostno hrano, ki jo nudijo cvetovi (medičino in cvetni prah) in se ne smejo navaditi na ‘fast food’. Še slabše je, če recepturo ‘izboljšamo’ tako, da namesto sladkorja uporabimo kar med. V medu so namreč povzročitelji čebeljih bolezni, ki so nevarne za čmrlje,« pojasnjuje Bevk in dodaja, da lahko v poletnem času s takšnim krmljenjem naredimo precej škode tudi čebelarjem, saj lahko izzovemo čebelji rop.

Med in sladkor torej v resnici ne dajeta koristnih rezultatov – kar pa ne pomeni, da čmrljem ne morete pomagati na drug način. Bevk tekom spletne objave na družbenem omrežju svetuje, da lahko to storimo tako, da skrbimo, da je v okolju dovolj medovitih rastlin. »Tako bodo čmrlji imeli večje zaloge hrane in bodo lažje preživeli vremenske nevšečnosti. Varujmo torej cvetoče travnike in mejice ter ohranjajmo in sadimo avtohtone medovite rastline, ki so bolj odporne na zmrzal. Ta rešitev ni tako preprosta, vendar deluje.«

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO