Domači triki, ki odpravijo rjo

<div id="midasWidget__r92"></div>

Rje se lahko lotite strokovno z izdelki, ki so namenjeni odstranjevanju rje, kot tudi z nekaterimi domačimi sredstvi. Preberite, kako vam lahko uspe rjo odstraniti z naravnimi sredstvi.

1. Alkoholni kis

S pomočjo alkoholnega kisa lahko uspešno odstranite rjo. Če imate namen rjo odstranjevati z manjše kovine, ki jo lahko namočite (manjše orodje, vijaki, …) potem lahko uporabite kis. Tega nalijete v posodo, kamor boste zložili kovinske dele z rjo in jih prelijte s kisom, da bo nivo tekočine kak prst nad predmeti.

Pustite vse skupaj dan ali dva, da kislina opravi svoje, nato kovinske površine očistite in po potrebi skrtačite. Razlika bo očitna.

2. Limona in soda bikarbona

Tudi limonin sok vsebuje kislino, ki se učinkovito postavi po robu nadležni rji. Če je kovinske dele prekrila rja, enostavno vzemite limono, iztisnite nanjo kar največ soka in pustite delovati nekaj ur. Nato površino zdrgnite s krtačo ali stekleno volno. Če želite biti do kovine prijaznejši in je ne dodatno poškodovati, pa lahko podrgnete kar z limonino lupino.

V primeru, da z rezultatom ne boste zadovoljni, lahko postopku dodate še sodo bikarbono. Potresite jo po rjastem delu kovine, nato pa nanjo iztisnite limonin sok. Počakajte vsaj nekaj minut, nato pa podrgnite s krtačko.

3. Krompir

Pomaga vam lahko tudi surov krompir, a le v primeru, da je rja šele načela kovino in je ni veliko. Krompir prerežite na polovico in na ploskev dodajte nekaj pralnega ali pomivalnega praška. Rjasto kovino nato nežno drgnite s krožnimi gibi in opazujte, ali učinkuje. Bodite vztrajni, še posebej v primeru, da pričnete opažati razliko.

Tovrstna metoda je uporabna predvsem na kovinskih delih, ki so težje potopljivi v kakšno zmes ali tekočino. Denimo na okvirju kolesa, ograji in podobno. Če z rezultatom ne boste zadovoljni, pomeni, da je rja že preveč trdovratna in se je boste morali lotiti na bolj agresiven način.

4. Kokakola

Kot morda veste, je bila kokakola izumljena in dana na trg s strani farmacevta Johna Stitha Pembertona kot zdravilna učinkovina, postala pa je ena najbolj priljubljenih pijač na planetu. Danes se radi pošalimo, da ta gazirana pijača prečisti naše črevesje po težki hrani, ščiti pred bakterijami na potovanju, nekateri jo vlivajo celo v zamašene odtoke.

Dejstvo pa je, da je uporabna tudi pri odstranjevanju rje. Manjše kovinske dele, prekrite z rjo, enostavno namočite v kokakolo za 24 ur in jih naslednji dan previdno ščetkajte ali zdrgnite s krpo. Če kovinskega dela ne morete potopiti, pa ga s pijačo prelijete in prav tako pustite učinkovati čez noč.

Foto: pixabay.com

<div id="midasWidget__r92"></div>

Written By

Bum Novice