Domov Glasba Darja Gajšek: “Od sreče sem jokala …” INTERVJU

Darja Gajšek: “Od sreče sem jokala …” INTERVJU

»To, da naš pevec dobi nagrado na pomembnem hrvaškem festivalu, se ni zgodilo že dolgo, vse od časov skupine Pepel in kri.«

Glasbeni festival Melodije Istre i Kvarnera ima dolgo tradicijo, na Hrvaškem ga prirejajo že od leta 1964. Med dobitniki nagrad v zgodovini so med drugim Arsen Dedić, Radojka Šverko, Alen Vitasović, Mladen Grdović, Tedi Grubica in na ta seznam se je letos uvrstila tudi naša pevka Darja Gajšek, ki je blestela na tem glasbenem festivalu pri sosedih in prejela, kar dve nagradi.

Nagradilo jo je občinstvo z drugim mestom, dobila pa je tudi nagrado za naj debitanta.

Ponosni smo na Darjo Gajšek.

Darja Gajšek pravi, da tudi tega ne bi bilo brez avtorja in njenega mentorja Gorana Šarca, zato sta se združila tudi za ta intervju.

To je, kar velika stvar. Prvič na festivalu pri sosedih pa 2 nagradi. Kaj je bila prva misel ob razglasitvi?

Darja Gajšek: Že sam nastop, ko sem prvič v solo karieri stala na festivalskem odru, je bil zame velika odgovornost. Podala sem se v to z veliko mero poguma saj sem prepevala v Istrskem narečju jezika, ki ga ne obvladam najbolje. Zapela sem v treh različnih krajih, Opatiji, Reki in Crikvenici in vsakokratni odziv gledalcev me je spodbujal v upanju, da sem lahko nagrajena. Ko sem čakala na razglasitev me je organizator poklical naj se pripravim na izhod na oder kjer bom dobila Nagrado za najboljšega debitanta. In pomislila sem, super, to je to. Nakar mi je rekel naj ostanem v bližini, ker sem dobila še eno nagrado. In sekunde so se pretvorile v minute. Ko pa sem izvedela, da sem v skupnem seštevku osvojila drugo nagrado publike so v meni zavrela čustva. Od sreče sem jokala…

Vi ste avtor in tudi Darjin mentor. Prvič je nastopila na festivalu. Vi ste sigurno dihali z njo, kaj pa vaši občutki po nastopih in osvojenih nagradah?

Goran Šarac: Pred razglasitvijo je bilo kar stresno, saj je Darja prvič nastopala na festivalu v tuji državi, pela v tujem jeziku in imela kar močno konkurenco domačih zvezdnikov. Izjemen odziv občinstva, ki je zaradi mediteranskega okolja tudi bolj odzivno, nam je dal slutiti, da je Darja dobro oddelala nastop, da je pesem všečna. Druga nagrada občinstva pa je vsekakor nekaj,  kar smo lahko le upali in si potihem želeli. 

S pesmijo Nevestica Istarska ste osvojili publiko. Seveda tudi s svojim nastopom, interpretacijo in pojavo. Za pesmijo stoji preverjeni avtorski  trio Goran Šarac, Robert Pilepić, Aleksandar Valenčić, ki vam je več kot očitno pisan na kožo?

Darja Gajšek: Gre za ljudi katere ni potrebno posebej predstavljati. Maestro Šarac je človek, ki ima glasbo v malem prstu in kjerkoli se pojavi pozna ogromno ljudi. Zame je zbral tim najboljših sodelavcev, Robert je pisal za vse velike hrvaške zvezdnike, Aleksandar Valenčič pa je šestkratni udeleženec Eurosonga ter vodja veliko orkestrov. 

Za pesmijo stojite vi s kolegoma Robertom Pilepićem in Aleksandrom Valenčićem, seveda je nagrada tudi vaša. Kakšen občutek je biti nagrajen pri sosedih, sploh, ker imajo tako močno glasbeno sceno? 

Goran Šarac: Res je, hrvaška glasba ima v Sloveniji veliko poslušalcev med katerimi velja mnenje, da so naši pevci manj zmožni v izvedbi emotivnih pesmi, kar v glavnem drži. Darja Gajšek pa nosi tisto dodano vrednost, ki so jo pa hrvaški poslušalci prepoznali kot kvalitetno izvedbo,  kar je neke vrste paradoks. Jaz sem sicer lansko leto zmagal na festivalu, a z domačim pevcem, Tedijem Grubico. Je pa drugo mesto z Darjo toliko slajše, ker gre za slovenskega pevca. To da naš pevec dobi nagrado na pomembnem hrvaškem festivalu se ni zgodilo že dolgo, vse od časov skupine Pepel in kri.

Nagrado za naj debitanta, ki jo je tudi prejela Darja, podeljuje tamkajšnji radio. To verjetno pomeni, da se bo Nevestica Istarska vrtela v radijskem etru na Hrvaškem?

Goran Šarac: Že na dan festivala je bila na nekaterih radijih hit dneva in predvajala se je po petkrat na dan. Škoda, da naše radijske postaje, ki vrtijo takšno glasbo ne želijo zavrteti pesmi Nevestica Istrska. A to zakaj smo tako neprijazni do domačih pevcev je lahko tema nekega drugega razgovora, ker je danes dan, ko se veselimo nagrade.

Glasba in televizija, to ste vi. Kakšni so načrti, kje vas bodo spremljali vaši oboževalci?

Darja Gajšek: Sezona oddaj Poletni pozdrav se izteka, a nove plane bodo sporočili uradno s strani RTV SLO. Časa za glasbo bo dovolj pa tudi za izdajo dolgo pričakovane  CD plošče.

Darja Gajšek in Goran Šarac

Foto: osebni arhiv