Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Ko vse v življenju teče kot po maslu …

Objavljeno

V redu

»Srečnost, varnost in zaupanje, po katerih hrepenimo, ležijo v naši zaobljubi ljubezni.«
Gabrielle Bernstein

Iluzija duhovnega razcveta.

V knjigi Vesolje vas podpira avtorica Gabrielle Bernstein iskreno spregovori o iluziji duhovnega razcveta, ki ga spontano doživljamo takrat, ko nam vse v življenju teče kot po maslu in mislimo, da nas nič več ne more spraviti iz tira. Potem nas življenje preseneti in pokaže, da nismo tako zelo super, kot smo mislili. Gabriellle Bernstein je spomladi 2015 spoznala prav to. Živela je obdobje svojega življenja, v katerem je imela čudovitega moža, ki jo je podpiral, uspešno kariero, zdravo telo in ljubečo družino. Dejansko je živela lepše kot v svojih najlepših sanjah. Preživela je celo desetletje rastočega duhovnega delovanja, zdravljenja starih ran in poglabljanja zaupanja. In končno je bila svobodna oziroma tako je mislila.

Nepričakovano, sredi joge, sta jo zajela strah in bojazen. Začutila je ostro bolečino, cela leva stran obraza in roke so postale otrple, zaradi česar jo je zagrabila panika. Šla je ven, poklicala moža in se dogovorila za nujen obisk pri zdravniku. V naslednjih 24 urah je opravila preglede. Čakanje na rezultate je bil najstrašnejši čas v njenem življenju, ko so pa rezultati prišli, ni dobila nobene diagnoze za svoje fizične simptome. Na koncu so zdravniki označili zadevo kot panični napad. Zdelo se je, da ta izkušnja nima nobenega smisla, saj je živela čudovito življenje.

Tema se vedno upira svetlobi.

Usedla se je na svojo meditacijsko blazino, da bi prišla do notranje modrosti in vodenja. Iz globoke tišine je začela pisati v svoj dnevnik. Besede so ji kar letele na papir: »Gre za tvoj odpor do ljubezni in svobode. Tema v tebi se upira srečnosti.«

Štiri leta je mislila, da bo srečna in svobodna, ko bo obdelala pretekle rane. Ko si bo ustvarila občutek varnosti, bo srečna in svobodna, si je mislila. In ko enkrat poglobi duhovno povezavo, bo srečna in svobodna. Po zavezi za njeno osebno rast in duhovno pot sta prišli sreča in svoboda. Njen zunanji svet je začel odsevati njeno pozitivno notranje stanje in življenje je začelo teči čudovito. In potem je nenadoma prisotnost strahu v njej naredila vse, kar je lahko, da se je uprla ljubezni in svetlobi, ki jo je razvila, da se opre nanjo.

Zaščitni mehanizmi, ki to niso.

Po daljšem raziskovanju je ugotovila, da je naš upor ljubezni tisti, ki nas zadržuje v temi. Ta upor je odgovor na to, zakaj obtičimo v starih omejujočih vzorcih. Olajšanje sicer lahko izkusimo ob meditaciji, ob pozitivnih afirmacijah, ob terapijah ali kakšni drugi metodi za osebnostno rast. A vendar že eno samo omejeno prepričanje, negativna pripomba ali vzorec zadostuje, da ta dobri občutek spodkoplje.

Vsakič, ko se nagnemo k svetlobi, se tema v nas temu upira. Tudi če se zaobljubimo ljubezni, ugotovimo, da se je težko odreči strahu, ker smo odrasli tako, da smo od njega odvisni. Mislimo, da bolečina ima namen, in verjamemo, da sta napor in boj potrebna za uspeh, radost ali smisel življenja. Naš mehanizem za preživetje v nas razvije podzavestno prepričanje, da se je treba držati zaščitnih mehanizmov, ne glede na to, kako močno čutimo ljubezen.

Morda tega vzorca ne prepoznamo takoj, a ko ga, lahko začnemo svoje resnično potovanje k svobodi. Osnovni razlog za nesrečnost je zelo preprost: »Upiramo se temu, da bi bili srečni.« To dejstvo na prvi pogled nima nobenega smisla. Pa vendar, če pogledamo globlje, ugotovimo, da ta trditev drži. Kako je to mogoče? Odgovor je zelo preprost. Na svojo nesrečnost smo navajeni in zdi se nam, da jo imamo pod nadzorom, kar nas pripelje do napačnega sklepa, da smo v tem znanem svetu varni.

Želite biti svobodni? Najprej priznajte svoj upor.

Poleg ljubečega in čudovitega miselnega sistema, ki želi biti miren, se moramo naučiti prepoznati zametek napačnega mišljenja, ki pravi: »Ne želim biti svoboden. Ne želim se odpovedati obsojanju. Ne želim se odpovedati nadzoru.«

Prva stvar, ki jo moramo storiti, da bi se osvobodili upora do svetlobe in ljubezni, je, da jasno vidimo, kako ga ne želimo spustiti. Ko sprejmemo, da se predajamo strahu, se lahko rešimo vsega, kar se je pojavilo v preteklosti. Lahko si odpustimo, da nismo stvari opravili popolno. Lahko si odpustimo za vztrajanje pri starih vzorcih. Sprejemanje in spoštovanje te temne strani sebe je pot do ozdravljenja našega upora. Metafizično besedilo Tečaj čudežev pravi: »Ni treba iskati pomena ljubezni, ampak skušajmo odstraniti vse ovire za ljubezen.«

V primeru Gabrielle Bernstein je bil trenutek, ko je sprejela svoj strah, trenutek, ko se je panika pomirila. S sprejemanjem njenega strahu in predajo želje biti svobodna se ji je odprla celo veličastnejša pot do svobode. Danes se nič več ne upira ljubezni in zaupa, da ji je ljubeča energija Vesolja dosegljiva ves čas. Svoj strah je preobrazila v zaupanje. Njene zgodbe in univerzalne vaje dajejo okvir za odstranjevanje ovir za dostop do tega, po čemer vsak najbolj hrepeni: do srečnosti, varnosti in jasne smeri. Te naloge lahko pomagajo opustiti potrebo po nadzoru tako, da se sprostimo v občutek zaupanja in svobode. Prenehamo loviti življenje in resnično zaživimo.

Sprostite prisotnost svoje moči, da se lažje uskladite s temnimi in svetlimi deli svoje osebnosti.
Pri tem pa ne pozabite, da vas Vesolje podpira.

Več o knjigi Vesolje vas podpira na povezavi: https://www.gnostica.si/zbirke/vesolje-vas-podpira

Druge knjige Gabrielle Bernstein so dostopne na spodnjih povezavah:

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

KOLUMNA: Jezi me. Sosedje dnevno mečejo hrano v smeti

Objavljeno

V redu

Avtor

Jezi me, ko vidim kako sosedje mečejo hrano v smeti. Vsak dan. Njihovi bio odpadki torej ta kontejner je poln sveže hrane, niso smeti ampak hrana, ki jo kupijo in skoraj takoj zavržejo.

To sem opazila pred časom, potem sem bila tako pogumna, da sem začela gledati v njihov kontejner. Imamo skupaj ene vrste otok za smetnjake. Hrana v smeteh izgleda tako kot, če bi jo jaz iz vrečke, ko prinesem domov namesto v hladilnik vrgla v smetnjak.

Sadje, zelenjava, solata, kruh, rogljički. Noro prav noro. In ker sem že skoraj obsedena s tem sem pogledala še v njihov smetnjak z embalažo. Mleko, sok, jogurti, ne embalaža ampak na pol, četrt uporabljeno, kakšen jogurt še neodprt in nikjer ni pretečen rok. Sploh ne razumem.   Vmes je kdaj tudi škatla piškotov, neodprta, z rokom trajanja še pol leta. Mene je groza, res.

Vem, da ne živijo v pomanjkanju, oba imata res dobri službi in vodstveni mesti ampak vse, kar je prav, toliko hrane v smeti.

Nimamo sosedskih odnosov, dober dan, dober dan, sem in tja par vljudnih stavkov in to je v glavnem to. Ne poznam jih dobro. Par dni se nekako že pripravljam, da bom šla, kar na vrata. Zdaj se sploh bolj od daleč pozdravljamo in druge možnosti skoraj ni. Mislim, da je moja dolžnost, da grem k njim in jim povem, da je to početje nesprejemljivo, če se zelo lepo izrazim, in jim poskušam dopovedati naj tega ne počnejo več. Naj raje preberejo koliko ljudi, otrok je lačnih. Kaj mislite? Si lahko drznem in to storim?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

To morate storiti. Ni važno, vtikanje gor ali dol. To je pravzaprav vaša dolžnost. Počakajte, če se morda vendarle  srečate, sicer pa pozvonite pri vratih in odraslim povejte kot je. Da ste pač opazili, da imajo dnevno veliko še dobre hrane v smetnjaku in da vas to moti in se vam zdi nesprejemljivo. Recite, da jih prosite, ker se vam zdi to, da zavržejo toliko hrane res grozno in naj s tem početjem nehajo.  Potem se pa odzovite glede na odziv, morda bo šlo lepo in ste zlepa preprečili grozno početje. Če ne bo zaleglo, še vedno lahko pokličete pristojne in prijavite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Japonska voda: Topi maščobo na trebuhu in stegnih

Objavljeno

V redu

Avtor

Japonska voda? Gre za priljubljen pripravek iz ingverja, ki spodbuja izgorevanje maščob tudi na trdovratnejših predelih, kot sta denimo trebuh in stegna.

Prek meja je v teh dneh priljubljen pripravek, ki sliši na ime japonska voda. Recept je deležen številnih delitev, kar gre nemara predpisati predvsem poimenovanju in obljubljenim učinkom. Tako imenovana japonska voda je pravzaprav ingverjev napitek ali ingverjeva voda, ki se resnično ponaša s številnimi zdravju koristnimi učinkovinami. Pijača namreč deluje tako, da pospeši metabolizem, zmanjšuje občutek lakote, pomaga pri topljenju maščobnih oblog, uravnava krvni tlak, blaži simptome prehlada in gripe, krepi imunski sistem, deluje protivnetno, odplavlja strupe iz telesa, pospešuje cirkulacijo krvi, preprečuje nalaganje holesterola, lajša bolečine v sklepih in mišicah, povečuje energijo, odpravlja utrujenost, blaži slabosti in še in še.

Ingver topi odvečno maščobo. (foto: freepik.com)

Tole se pa ne sliši slabo, kajne? Bi si ingverjev napitek želeli pripraviti tudi vi? Nič lažjega. Potrebujete liter in pol vode, sok polovice limone ter košček ingverjeve korenike (vsaj 1 cm).

Postopek priprave: Vodo zavrite, medtem olupite kos ingverja. Ko bo voda zavrela, vanjo na tanko narežite ingver. Vse skupaj lahko ugasnete ali na nizki temperaturi pokuhavate 20 min. Temu naj sledi hlajenje pripravka. V ohlajen poparek dodajte sok limone, premešajte, precedite in pretočite  v sterilno steklenico. Ingverjevo vodo lahko uživate vsak dan, zlasti je priporočljivo, da si jo privoščite na tešče.

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To je daleč najbolj šarmanten astro znak

Objavljeno

V redu

Avtor

Ali veste, v katerem astrološkem znaku so rojeni ljudje, ki slovijo po tem, da so najbolj šarmantni?

Kot pravijo astrologi, so ljudje, ki so rojeni v znamenju leva, najbolj šarmantni. To so ljudje, ki že s svojo pojavo znajo pritegniti druge. So rojeni igralci in se v življenju vedno dobro znajdejo. Kadar so v družbi, so vedno v središču pozornosti, pa jim v to sploh ni potrebno vlagati veliko truda. Ljudje jih imajo radi, saj niso vsiljivi, pa vendar zelo markantni.

So tudi zelo zabavni, vedno se znajdejo in znajo povedati pravo šalo. Kadar so v družbi, je vedno dovolj smeha in zabave. Znajo biti sproščeni in prijazni.

Ker pa se znajo tudi dobro promovirati in vnovčiti, jim je pogosto odprta tudi pot do bogastva.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO