Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Ko vse v življenju teče kot po maslu …

Objavljeno

V redu

»Srečnost, varnost in zaupanje, po katerih hrepenimo, ležijo v naši zaobljubi ljubezni.«
Gabrielle Bernstein

Iluzija duhovnega razcveta.

V knjigi Vesolje vas podpira avtorica Gabrielle Bernstein iskreno spregovori o iluziji duhovnega razcveta, ki ga spontano doživljamo takrat, ko nam vse v življenju teče kot po maslu in mislimo, da nas nič več ne more spraviti iz tira. Potem nas življenje preseneti in pokaže, da nismo tako zelo super, kot smo mislili. Gabriellle Bernstein je spomladi 2015 spoznala prav to. Živela je obdobje svojega življenja, v katerem je imela čudovitega moža, ki jo je podpiral, uspešno kariero, zdravo telo in ljubečo družino. Dejansko je živela lepše kot v svojih najlepših sanjah. Preživela je celo desetletje rastočega duhovnega delovanja, zdravljenja starih ran in poglabljanja zaupanja. In končno je bila svobodna oziroma tako je mislila.

Nepričakovano, sredi joge, sta jo zajela strah in bojazen. Začutila je ostro bolečino, cela leva stran obraza in roke so postale otrple, zaradi česar jo je zagrabila panika. Šla je ven, poklicala moža in se dogovorila za nujen obisk pri zdravniku. V naslednjih 24 urah je opravila preglede. Čakanje na rezultate je bil najstrašnejši čas v njenem življenju, ko so pa rezultati prišli, ni dobila nobene diagnoze za svoje fizične simptome. Na koncu so zdravniki označili zadevo kot panični napad. Zdelo se je, da ta izkušnja nima nobenega smisla, saj je živela čudovito življenje.

Tema se vedno upira svetlobi.

Usedla se je na svojo meditacijsko blazino, da bi prišla do notranje modrosti in vodenja. Iz globoke tišine je začela pisati v svoj dnevnik. Besede so ji kar letele na papir: »Gre za tvoj odpor do ljubezni in svobode. Tema v tebi se upira srečnosti.«

Štiri leta je mislila, da bo srečna in svobodna, ko bo obdelala pretekle rane. Ko si bo ustvarila občutek varnosti, bo srečna in svobodna, si je mislila. In ko enkrat poglobi duhovno povezavo, bo srečna in svobodna. Po zavezi za njeno osebno rast in duhovno pot sta prišli sreča in svoboda. Njen zunanji svet je začel odsevati njeno pozitivno notranje stanje in življenje je začelo teči čudovito. In potem je nenadoma prisotnost strahu v njej naredila vse, kar je lahko, da se je uprla ljubezni in svetlobi, ki jo je razvila, da se opre nanjo.

Zaščitni mehanizmi, ki to niso.

Po daljšem raziskovanju je ugotovila, da je naš upor ljubezni tisti, ki nas zadržuje v temi. Ta upor je odgovor na to, zakaj obtičimo v starih omejujočih vzorcih. Olajšanje sicer lahko izkusimo ob meditaciji, ob pozitivnih afirmacijah, ob terapijah ali kakšni drugi metodi za osebnostno rast. A vendar že eno samo omejeno prepričanje, negativna pripomba ali vzorec zadostuje, da ta dobri občutek spodkoplje.

Vsakič, ko se nagnemo k svetlobi, se tema v nas temu upira. Tudi če se zaobljubimo ljubezni, ugotovimo, da se je težko odreči strahu, ker smo odrasli tako, da smo od njega odvisni. Mislimo, da bolečina ima namen, in verjamemo, da sta napor in boj potrebna za uspeh, radost ali smisel življenja. Naš mehanizem za preživetje v nas razvije podzavestno prepričanje, da se je treba držati zaščitnih mehanizmov, ne glede na to, kako močno čutimo ljubezen.

Morda tega vzorca ne prepoznamo takoj, a ko ga, lahko začnemo svoje resnično potovanje k svobodi. Osnovni razlog za nesrečnost je zelo preprost: »Upiramo se temu, da bi bili srečni.« To dejstvo na prvi pogled nima nobenega smisla. Pa vendar, če pogledamo globlje, ugotovimo, da ta trditev drži. Kako je to mogoče? Odgovor je zelo preprost. Na svojo nesrečnost smo navajeni in zdi se nam, da jo imamo pod nadzorom, kar nas pripelje do napačnega sklepa, da smo v tem znanem svetu varni.

Želite biti svobodni? Najprej priznajte svoj upor.

Poleg ljubečega in čudovitega miselnega sistema, ki želi biti miren, se moramo naučiti prepoznati zametek napačnega mišljenja, ki pravi: »Ne želim biti svoboden. Ne želim se odpovedati obsojanju. Ne želim se odpovedati nadzoru.«

Prva stvar, ki jo moramo storiti, da bi se osvobodili upora do svetlobe in ljubezni, je, da jasno vidimo, kako ga ne želimo spustiti. Ko sprejmemo, da se predajamo strahu, se lahko rešimo vsega, kar se je pojavilo v preteklosti. Lahko si odpustimo, da nismo stvari opravili popolno. Lahko si odpustimo za vztrajanje pri starih vzorcih. Sprejemanje in spoštovanje te temne strani sebe je pot do ozdravljenja našega upora. Metafizično besedilo Tečaj čudežev pravi: »Ni treba iskati pomena ljubezni, ampak skušajmo odstraniti vse ovire za ljubezen.«

V primeru Gabrielle Bernstein je bil trenutek, ko je sprejela svoj strah, trenutek, ko se je panika pomirila. S sprejemanjem njenega strahu in predajo želje biti svobodna se ji je odprla celo veličastnejša pot do svobode. Danes se nič več ne upira ljubezni in zaupa, da ji je ljubeča energija Vesolja dosegljiva ves čas. Svoj strah je preobrazila v zaupanje. Njene zgodbe in univerzalne vaje dajejo okvir za odstranjevanje ovir za dostop do tega, po čemer vsak najbolj hrepeni: do srečnosti, varnosti in jasne smeri. Te naloge lahko pomagajo opustiti potrebo po nadzoru tako, da se sprostimo v občutek zaupanja in svobode. Prenehamo loviti življenje in resnično zaživimo.

Sprostite prisotnost svoje moči, da se lažje uskladite s temnimi in svetlimi deli svoje osebnosti.
Pri tem pa ne pozabite, da vas Vesolje podpira.

Več o knjigi Vesolje vas podpira na povezavi: https://www.gnostica.si/zbirke/vesolje-vas-podpira

Druge knjige Gabrielle Bernstein so dostopne na spodnjih povezavah:

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

Ste že pili ‘kavo’ iz želoda?

Objavljeno

V redu

Avtor

Pripravek iz želoda je zelo zdravilen, mnogi ga uporabljajo namesto kave. Pa vi, ste ga že pili?

Zdravilni želod so nekoč uporabljali kot moko in iz njega pekli kruh. Še dandanes se uporablja kot kavni nadomestek. Zdravilni napitek lahko pripravite sami. Pomembno pa je, da je želod pravilno obdelan.

Praženo seme želoda lahko uporabite kot kavni nadomestek. Želodova kava je priporočljiva predvsem pri ljudeh, ki imajo težave z rahitisom, boleznimi mehurja, priporoča se ga tudi pri zdravljenju driske. Pomaga tudi pri zdravljenju očesnih katarjev, ekcemov in pri oteklih bezgavkah.

»Želod je s škrobom obogatena hrana, delež škroba je približno ena tretjina. Vsebuje tudi čreslovine, sladkorje, malo beljakovin, eteričnih olj in rudnin. Želod za prehrano ni uporaben do trenutka, ko se ga pravilno obdela. Z namakanjem, spiranjem in kuhanjem sicer nekaj malega rudnin izgubimo, ohranimo pa lahko prebavljiv škrob, ki je osnovna sestavina želoda,« je povedala svetovalka za zdravo prehrano Mojca Kurent.  In dodala še: »Včasih so želod uporabljali za krepitev telesa in proti rahitisu, pili so poparek ali zavretek kot želodovo kavo.

Zavretek deluje razkuževalno, krči tkivo, ustavi krvavitve in rahlo zapira. Uporabljamo ga tudi pri glivičnih kožnih boleznih kot zunanje, lahko pri vnetju kože ali za grgranje ust in žrela. Sicer pa znižuje krvni sladkor, je dobra preventiva borelije ter uravnava delovanje ščitnice.

V kombinaciji z ječmenom je želodova kava dobra v zmanjševanju holesterola in bogata z vitamini E in B.

 Želodovo kavo pripravimo tako, da pol litru vrele vode dodamo eno do dve žlički kave, premešamo ter ponovno zavremo. Pustimo dve ali tri minute, nato pa tekočino odlijemo od gošče.«

Želod je uporaben tudi za okusno kavico. (foto: Shutterstock)

Pravilno pripravo kavnega nadomestka iz želoda opisuje v knjigi Zdravilne rastline in njih uporaba avtor Richard Willfort:

»Jeseni naberite zrel želod, ki sam odpade in ga olupite. Narežite v velikosti kavnih zrn in pražite na zmernem ognju. Med praženjem ga ne smete popariti, da ne izgubil hranilnih in zdravilnih snovi. Pražite ga kot pravo kavo, da postane temno rjav. Če je premočno pražen, izgubi okus in zdravilni učinek. Stolcite v možnarju v grob prašek takoj po praženju, ker kmalu otrdi. Ne smete ga mleti. Shranite ga v tesno zaprti stekleni posodi.«

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Kakšna kmetija je povsod, kje živim?

Objavljeno

V redu

Avtor

Take kmetije kot je zdaj ne pomnim, kmetje z zemljo vam se iskreno opravičujem, ker to kar je zadnje čase v mestih ste vi že zdavnaj prerastli.

Bogatuni oziroma wanna be bogatuni, vseznalci, fake Gucci za po kuči in oh in sploh na vsakem koraku, oni bi, a dlje od McDonldsa in Maje Šuput ne morejo.  In se nosijo in polivajo s poceni parfumi, poslušajo slovenske poperje, ki bi bili radi vsaj kot Grdović kadar so bl švoh, ko so v svojem ta hudem filmu, o ja, takrat pade Davor Borno.

In potem se grebejo za vabila in grejo na evente v plažnih havaji kratkih hlačah, japonkah in verjamejo, da je šampanjec in penina eno in isto in seveda ob tem sanjajo un štajerski špricer od prejšnjega tedna, radenska pa namizno belo. Ona pa umetne trepke, ki imajo od premetavanja po postelji trajno pa prelepljen sredinc, aja gel noht se je zlomil pa še ni prišla na vrsto.

Kamor koli se obrnem zadnje čase je to to. Kaj se dogaja. Kam so izginile elegantne ženske in urejeni moški. Kam je izginilo osnovna urejenost, osnoven dober okus pa naj gre za glasbo, oblačila, make up, vse to, kam je šel osnoven šlif?

Razočarana gospodinja

Foto: Shutterstock

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

O ja, opažam podobno. Vse se je izgubilo. Mislim, da tako slabo kot je zdaj v resnici še ni bilo pa naj gre za glasbo ali vse ostalo, kar naštevate. Predvsem manjka izvirnosti na višjem nivoju. Vsakič znova sem presenečena, saj me tudi to, da morajo ravnatelji pisno opozoriti, da naj pridejo maturanti primerno oblečeni na ustno maturo ali poslati navodila kako se obleči, urediti za obisk opere, da so naprimer kroksi prepovedani čeprav sem jih sama v tej hiši kulture in glasbe že videla.   Osnove ni in ni prav, da je tako. Ja, ja okusi so različni ampak nekatera osnovna pravila obstajajo in si zaslužijo spoštovanje. 

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Nasveti: Kako prepoznati kvalitetno oljčno olje?

Objavljeno

V redu

Avtor

Če ste ljubitelji oljčnega olja, najbrž želite kupiti najboljšega. Toda, kako prepoznati, ali je olje kvalitetno? Preberite.

Kar sedemkrat dražje plačamo oljčno olje od navadnega in zato pričakujemo tudi, da bo kvalitetno. Ampak, vedno ni tako. Mnogokrat je mešano s sojinim oljem in zato veliko slabše kvalitete.

Mešanje oljčnega olja z ostalimi olji

Pravo oljčno olje boste po okusu težko prepoznali. Proiz7vajalci namreč dodajajo olju, ki ga mešajo, razne sestavine, ki imajo enak okus, kot pravo. Dejstvo pa je, da je kar 70 odstotkov oljčnega olja, ki se prodaja po vsem svetu za pravo, ekstra deviško, mešano  s sojinimi in ostalimi olji, ki so slabše kakovosti in niso tako zdrava.

Kako prepoznati pravo oljčno olje?

Kot smo ugotovili, po okusu ne bo šlo. Vseeno pa obstajata dva načina. Prvi je ta, da pravo sto odstotno oljčno olje zagori. Če ga boste nalili v oljno svetilko, bo zagorelo.

Drugi način je bolj enostaven. Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. Postane motno in gostejše. Če pa steklenico postavimo na toplo, spet postane lepo tekoče in svetlejše barve.  Če je olju primešano sojino, bo tudi pri nizkih temperaturah ostalo enako  tekoče.

Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. (foto: freepik.com)

Kje kupiti pravo deviško oljčno olje?

Še najbolje je, da ga kupite od proizvajalca, ki ga poznate. Ali pa od takšnega, ki ima certifikat, da je olje sto odstotno oljčno.

Shranjevanje oljčnega olja

Oljčno olje mora biti shranjeno v temni steklenici, postavljeno v hladen in temen prostor.

Foto: freepik.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO