Connect with us

Življenjski Stil

Ko vse v življenju teče kot po maslu …

Objavljeno

on

»Srečnost, varnost in zaupanje, po katerih hrepenimo, ležijo v naši zaobljubi ljubezni.«
Gabrielle Bernstein

Iluzija duhovnega razcveta.

V knjigi Vesolje vas podpira avtorica Gabrielle Bernstein iskreno spregovori o iluziji duhovnega razcveta, ki ga spontano doživljamo takrat, ko nam vse v življenju teče kot po maslu in mislimo, da nas nič več ne more spraviti iz tira. Potem nas življenje preseneti in pokaže, da nismo tako zelo super, kot smo mislili. Gabriellle Bernstein je spomladi 2015 spoznala prav to. Živela je obdobje svojega življenja, v katerem je imela čudovitega moža, ki jo je podpiral, uspešno kariero, zdravo telo in ljubečo družino. Dejansko je živela lepše kot v svojih najlepših sanjah. Preživela je celo desetletje rastočega duhovnega delovanja, zdravljenja starih ran in poglabljanja zaupanja. In končno je bila svobodna oziroma tako je mislila.

Nepričakovano, sredi joge, sta jo zajela strah in bojazen. Začutila je ostro bolečino, cela leva stran obraza in roke so postale otrple, zaradi česar jo je zagrabila panika. Šla je ven, poklicala moža in se dogovorila za nujen obisk pri zdravniku. V naslednjih 24 urah je opravila preglede. Čakanje na rezultate je bil najstrašnejši čas v njenem življenju, ko so pa rezultati prišli, ni dobila nobene diagnoze za svoje fizične simptome. Na koncu so zdravniki označili zadevo kot panični napad. Zdelo se je, da ta izkušnja nima nobenega smisla, saj je živela čudovito življenje.

Tema se vedno upira svetlobi.

Usedla se je na svojo meditacijsko blazino, da bi prišla do notranje modrosti in vodenja. Iz globoke tišine je začela pisati v svoj dnevnik. Besede so ji kar letele na papir: »Gre za tvoj odpor do ljubezni in svobode. Tema v tebi se upira srečnosti.«

Štiri leta je mislila, da bo srečna in svobodna, ko bo obdelala pretekle rane. Ko si bo ustvarila občutek varnosti, bo srečna in svobodna, si je mislila. In ko enkrat poglobi duhovno povezavo, bo srečna in svobodna. Po zavezi za njeno osebno rast in duhovno pot sta prišli sreča in svoboda. Njen zunanji svet je začel odsevati njeno pozitivno notranje stanje in življenje je začelo teči čudovito. In potem je nenadoma prisotnost strahu v njej naredila vse, kar je lahko, da se je uprla ljubezni in svetlobi, ki jo je razvila, da se opre nanjo.

Zaščitni mehanizmi, ki to niso.

Po daljšem raziskovanju je ugotovila, da je naš upor ljubezni tisti, ki nas zadržuje v temi. Ta upor je odgovor na to, zakaj obtičimo v starih omejujočih vzorcih. Olajšanje sicer lahko izkusimo ob meditaciji, ob pozitivnih afirmacijah, ob terapijah ali kakšni drugi metodi za osebnostno rast. A vendar že eno samo omejeno prepričanje, negativna pripomba ali vzorec zadostuje, da ta dobri občutek spodkoplje.

Vsakič, ko se nagnemo k svetlobi, se tema v nas temu upira. Tudi če se zaobljubimo ljubezni, ugotovimo, da se je težko odreči strahu, ker smo odrasli tako, da smo od njega odvisni. Mislimo, da bolečina ima namen, in verjamemo, da sta napor in boj potrebna za uspeh, radost ali smisel življenja. Naš mehanizem za preživetje v nas razvije podzavestno prepričanje, da se je treba držati zaščitnih mehanizmov, ne glede na to, kako močno čutimo ljubezen.

Morda tega vzorca ne prepoznamo takoj, a ko ga, lahko začnemo svoje resnično potovanje k svobodi. Osnovni razlog za nesrečnost je zelo preprost: »Upiramo se temu, da bi bili srečni.« To dejstvo na prvi pogled nima nobenega smisla. Pa vendar, če pogledamo globlje, ugotovimo, da ta trditev drži. Kako je to mogoče? Odgovor je zelo preprost. Na svojo nesrečnost smo navajeni in zdi se nam, da jo imamo pod nadzorom, kar nas pripelje do napačnega sklepa, da smo v tem znanem svetu varni.

Želite biti svobodni? Najprej priznajte svoj upor.

Poleg ljubečega in čudovitega miselnega sistema, ki želi biti miren, se moramo naučiti prepoznati zametek napačnega mišljenja, ki pravi: »Ne želim biti svoboden. Ne želim se odpovedati obsojanju. Ne želim se odpovedati nadzoru.«

Prva stvar, ki jo moramo storiti, da bi se osvobodili upora do svetlobe in ljubezni, je, da jasno vidimo, kako ga ne želimo spustiti. Ko sprejmemo, da se predajamo strahu, se lahko rešimo vsega, kar se je pojavilo v preteklosti. Lahko si odpustimo, da nismo stvari opravili popolno. Lahko si odpustimo za vztrajanje pri starih vzorcih. Sprejemanje in spoštovanje te temne strani sebe je pot do ozdravljenja našega upora. Metafizično besedilo Tečaj čudežev pravi: »Ni treba iskati pomena ljubezni, ampak skušajmo odstraniti vse ovire za ljubezen.«

V primeru Gabrielle Bernstein je bil trenutek, ko je sprejela svoj strah, trenutek, ko se je panika pomirila. S sprejemanjem njenega strahu in predajo želje biti svobodna se ji je odprla celo veličastnejša pot do svobode. Danes se nič več ne upira ljubezni in zaupa, da ji je ljubeča energija Vesolja dosegljiva ves čas. Svoj strah je preobrazila v zaupanje. Njene zgodbe in univerzalne vaje dajejo okvir za odstranjevanje ovir za dostop do tega, po čemer vsak najbolj hrepeni: do srečnosti, varnosti in jasne smeri. Te naloge lahko pomagajo opustiti potrebo po nadzoru tako, da se sprostimo v občutek zaupanja in svobode. Prenehamo loviti življenje in resnično zaživimo.

Sprostite prisotnost svoje moči, da se lažje uskladite s temnimi in svetlimi deli svoje osebnosti.
Pri tem pa ne pozabite, da vas Vesolje podpira.

Več o knjigi Vesolje vas podpira na povezavi: https://www.gnostica.si/zbirke/vesolje-vas-podpira

Druge knjige Gabrielle Bernstein so dostopne na spodnjih povezavah:

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

Foto: pixabay.com

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals