Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Zakaj jemo, ko nismo več lačni?

Objavljeno

V redu

Medtem ko vsak dan beremo raziskave o prehrani, ima veliko ljudi težave z zdravo prehrano in ohranjanjem kondicije. To je zato, ker tudi če vemo, kaj jemo, obstajajo dodatni dejavniki, kateri vplivajo na to, koliko in kakšno hrano zaužijemo. Eden izmed teh dejavnikov je stres, ki je povezan s povečanim čustvenim prehranjevanjem. Čustveno prehranjevanje ima veliko vzrokov. Spodaj je nekaj glavnih razlogov, zakaj stresni ljudje jedo:

Hrepenenje po kortizolu

Stres lahko privede do povišane ravni kortizola, znane kot “stresni hormon”. Kortizol ima koristno funkcijo v telesu, vendar previsoka raven kortizola, ki jo povzroča kronični stres, lahko povzroči številne težave v telesu. Med drugim lahko visoka raven kortizola povzroči hrepenenje po slani in sladki hrani. V prejšnjih stoletjih je to ljudem omogočalo, da se osredotočijo na hrano, ki bi jo hranili v času pomanjkanju hrane. Vendar v sodobnem času in v industrializiranih državah, kjer hrane redko primanjkuje, ta predhodno prilagodljivi mehanizem vodi do prekomernega pridobivanja teže.

Hranjenje s prijatelji

Foto: SHUTTERSTOCK

Pogosto ljudje ko so pod stresom iščejo socialno podporo, kar je odličen način za lajšanje stresa. Na žalost pri dietah, ko se ljudje zberemo – predvsem ženske – ponavadi jemo večji obrok. Hitro se lahko znajde poleg filma, kakšna vrečka čipsa. Ko s prijatelji gledate nogometno tekmo, ne štejemo več, koliko smo pojedli, ker smo zatopljeni v tekmo. Kaj ne?

Socialna hrana lahko kratkoročno deluje bolje, vendar lahko kasneje obžalujete.

Nervoza

Ko ste pod stresom ali zaskrbljeni, mnogi postanejo “verbalno neotesani”. Včasih to vodi v grizenje nohtov,  pogosto pa pride do prehranjevanja, ko niste lačni. Mnogi ljudje samo jedo krompirček ali pijejo gazirane sladkane pijače, da bi se zaposlili iz nervoze ali dolgčasa.

Naša čustva

Na primer, ljudje, ki se ne spopadajo s težavo, se pogosteje ukvarjajo s kosom torte, kot z odprto komunikacijo. Čeprav obstaja veliko razlogov za čustveno prehranjevanje, in je sestavni del naše družbe, ni nujno, da je dobro za nas. Če ste čustveni jedec, je pomembno, da se tega zavedate, pozorno spremljajte svoje sprožilce in razvijate učinkovito obvladovanje stresa in sposobnosti obvladovanja tako, da vaše telo ostane zdravo z zdravo prehrano.

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

Ste že pili ‘kavo’ iz želoda?

Objavljeno

V redu

Avtor

Pripravek iz želoda je zelo zdravilen, mnogi ga uporabljajo namesto kave. Pa vi, ste ga že pili?

Zdravilni želod so nekoč uporabljali kot moko in iz njega pekli kruh. Še dandanes se uporablja kot kavni nadomestek. Zdravilni napitek lahko pripravite sami. Pomembno pa je, da je želod pravilno obdelan.

Praženo seme želoda lahko uporabite kot kavni nadomestek. Želodova kava je priporočljiva predvsem pri ljudeh, ki imajo težave z rahitisom, boleznimi mehurja, priporoča se ga tudi pri zdravljenju driske. Pomaga tudi pri zdravljenju očesnih katarjev, ekcemov in pri oteklih bezgavkah.

»Želod je s škrobom obogatena hrana, delež škroba je približno ena tretjina. Vsebuje tudi čreslovine, sladkorje, malo beljakovin, eteričnih olj in rudnin. Želod za prehrano ni uporaben do trenutka, ko se ga pravilno obdela. Z namakanjem, spiranjem in kuhanjem sicer nekaj malega rudnin izgubimo, ohranimo pa lahko prebavljiv škrob, ki je osnovna sestavina želoda,« je povedala svetovalka za zdravo prehrano Mojca Kurent.  In dodala še: »Včasih so želod uporabljali za krepitev telesa in proti rahitisu, pili so poparek ali zavretek kot želodovo kavo.

Zavretek deluje razkuževalno, krči tkivo, ustavi krvavitve in rahlo zapira. Uporabljamo ga tudi pri glivičnih kožnih boleznih kot zunanje, lahko pri vnetju kože ali za grgranje ust in žrela. Sicer pa znižuje krvni sladkor, je dobra preventiva borelije ter uravnava delovanje ščitnice.

V kombinaciji z ječmenom je želodova kava dobra v zmanjševanju holesterola in bogata z vitamini E in B.

 Želodovo kavo pripravimo tako, da pol litru vrele vode dodamo eno do dve žlički kave, premešamo ter ponovno zavremo. Pustimo dve ali tri minute, nato pa tekočino odlijemo od gošče.«

Želod je uporaben tudi za okusno kavico. (foto: Shutterstock)

Pravilno pripravo kavnega nadomestka iz želoda opisuje v knjigi Zdravilne rastline in njih uporaba avtor Richard Willfort:

»Jeseni naberite zrel želod, ki sam odpade in ga olupite. Narežite v velikosti kavnih zrn in pražite na zmernem ognju. Med praženjem ga ne smete popariti, da ne izgubil hranilnih in zdravilnih snovi. Pražite ga kot pravo kavo, da postane temno rjav. Če je premočno pražen, izgubi okus in zdravilni učinek. Stolcite v možnarju v grob prašek takoj po praženju, ker kmalu otrdi. Ne smete ga mleti. Shranite ga v tesno zaprti stekleni posodi.«

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Kakšna kmetija je povsod, kje živim?

Objavljeno

V redu

Avtor

Take kmetije kot je zdaj ne pomnim, kmetje z zemljo vam se iskreno opravičujem, ker to kar je zadnje čase v mestih ste vi že zdavnaj prerastli.

Bogatuni oziroma wanna be bogatuni, vseznalci, fake Gucci za po kuči in oh in sploh na vsakem koraku, oni bi, a dlje od McDonldsa in Maje Šuput ne morejo.  In se nosijo in polivajo s poceni parfumi, poslušajo slovenske poperje, ki bi bili radi vsaj kot Grdović kadar so bl švoh, ko so v svojem ta hudem filmu, o ja, takrat pade Davor Borno.

In potem se grebejo za vabila in grejo na evente v plažnih havaji kratkih hlačah, japonkah in verjamejo, da je šampanjec in penina eno in isto in seveda ob tem sanjajo un štajerski špricer od prejšnjega tedna, radenska pa namizno belo. Ona pa umetne trepke, ki imajo od premetavanja po postelji trajno pa prelepljen sredinc, aja gel noht se je zlomil pa še ni prišla na vrsto.

Kamor koli se obrnem zadnje čase je to to. Kaj se dogaja. Kam so izginile elegantne ženske in urejeni moški. Kam je izginilo osnovna urejenost, osnoven dober okus pa naj gre za glasbo, oblačila, make up, vse to, kam je šel osnoven šlif?

Razočarana gospodinja

Foto: Shutterstock

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

O ja, opažam podobno. Vse se je izgubilo. Mislim, da tako slabo kot je zdaj v resnici še ni bilo pa naj gre za glasbo ali vse ostalo, kar naštevate. Predvsem manjka izvirnosti na višjem nivoju. Vsakič znova sem presenečena, saj me tudi to, da morajo ravnatelji pisno opozoriti, da naj pridejo maturanti primerno oblečeni na ustno maturo ali poslati navodila kako se obleči, urediti za obisk opere, da so naprimer kroksi prepovedani čeprav sem jih sama v tej hiši kulture in glasbe že videla.   Osnove ni in ni prav, da je tako. Ja, ja okusi so različni ampak nekatera osnovna pravila obstajajo in si zaslužijo spoštovanje. 

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Nasveti: Kako prepoznati kvalitetno oljčno olje?

Objavljeno

V redu

Avtor

Če ste ljubitelji oljčnega olja, najbrž želite kupiti najboljšega. Toda, kako prepoznati, ali je olje kvalitetno? Preberite.

Kar sedemkrat dražje plačamo oljčno olje od navadnega in zato pričakujemo tudi, da bo kvalitetno. Ampak, vedno ni tako. Mnogokrat je mešano s sojinim oljem in zato veliko slabše kvalitete.

Mešanje oljčnega olja z ostalimi olji

Pravo oljčno olje boste po okusu težko prepoznali. Proiz7vajalci namreč dodajajo olju, ki ga mešajo, razne sestavine, ki imajo enak okus, kot pravo. Dejstvo pa je, da je kar 70 odstotkov oljčnega olja, ki se prodaja po vsem svetu za pravo, ekstra deviško, mešano  s sojinimi in ostalimi olji, ki so slabše kakovosti in niso tako zdrava.

Kako prepoznati pravo oljčno olje?

Kot smo ugotovili, po okusu ne bo šlo. Vseeno pa obstajata dva načina. Prvi je ta, da pravo sto odstotno oljčno olje zagori. Če ga boste nalili v oljno svetilko, bo zagorelo.

Drugi način je bolj enostaven. Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. Postane motno in gostejše. Če pa steklenico postavimo na toplo, spet postane lepo tekoče in svetlejše barve.  Če je olju primešano sojino, bo tudi pri nizkih temperaturah ostalo enako  tekoče.

Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. (foto: freepik.com)

Kje kupiti pravo deviško oljčno olje?

Še najbolje je, da ga kupite od proizvajalca, ki ga poznate. Ali pa od takšnega, ki ima certifikat, da je olje sto odstotno oljčno.

Shranjevanje oljčnega olja

Oljčno olje mora biti shranjeno v temni steklenici, postavljeno v hladen in temen prostor.

Foto: freepik.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO