Kontaktirajte nas

Glasba

Dobitnik najprestižnejše glasbene nagrade na Hrvaškem je glasbeni producent večine naših hitov

Objavljeno

V redu

Najprestižnejše glasbene nagrade na Hrvaškem so podeljene. 28 -ti, a prvi Porin na odprtem je pokazal, kako močno so si glasbeniki želeli druženja, zbiranja, pa tudi nastopa. Tudi komarji, s katerimi so se zvečer borili, niso motili odličnega vzdušja podelitve nagrad. Prestižni statut, ki je imel letos simbolično masko in je bil podeljen v 36 kategorijah, je oblikoval Ivica Propadalo, Iva Šulentić in Ivan Vukušić pa sta bila zadolžena za vodenje oddaje.

‘Počutim se fantastično! Nagrade mi vendarle nekaj pomenijo. Še posebej, če gre za nagrado za življenjsko delo, za kariero, ki traja 60 let, « je dejala vznemirjena 77-letna Zdenka Kovačiček, letošnja dobitnica Porina za življenjsko delo.

Porina v kategoriji najboljši ženski vokaln je Vanna prejela za pesem ‘Puna memorija’ medtem, ko je v isti kategoriji moških Porina prejel Damir Urban za pesem ‘Nitko osim nas’. ‘Ta Porin je ves moj svet” je evforično povedala letošnja dobitnica Porina v kategoriji debitant Albina Grčić, ki je Hrvaško zastopala na Eurosongu.

V kategoriji Album leta je Porin za album ‘Ennui’ prejela skupina Pavel, ki je letos absolutna zmagovalka s štirimi nagradami. Porin za Pesem leta je na letošnjem Porinu dobil avtor Ivan Dečak za ‘Mali krug velikih ljudi’, zapel pa jo je Massimo Savić.

Krešimir Tomec z ekipo (Nera Simić/CroPix)

V kategoriji Najboljši albumi jazz glasbe je skupaj s Cubismom in Jazz orkestrom Hrvaške radiotelevizije ter Igorjem Geržino, slavil Krešimir Tomec za album “Tumbao”. Krešo Tomec je kot soavtor in glasbeni producent podpisan pod večino aktualnih uspešnic v Sloveniji. Sicer član zasedbe Cubismo in Manouche že leta živi in dela v Sloveniji, točneje v Ljubljani kjer ima tudi svoj glasbeni studio.

foto: ŽELJKO HLADIKA/PIXSELL

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Glasba

Eva Pavli gre v poletje v dvoje, le s kom?

Objavljeno

V redu

Avtor

Po pomladni uspešnici ‘Mižim’, vstopa Eva Pavli v poletje v dvoje, v skladbi ‘Juno’ se ji je pridružil ležerni hiphop mojster Emkej.

“Ideja za skladbo je lahkotna ljubezenska zgodba, takšna, kot si je vsi želimo. Verjetno sva oba črpala navdih tudi iz svojih osebnih zgodb.”

Eva pravi: “Ko sem skladbo poslala Emkeju, mu je bila takoj všeč. Le par minut kasneje mi je nazaj poslal glasovno sporočilo in nekaj ‘zafreestylal’. Od nekdaj sem si želela sodelovati s slovenskim raperjem, saj sem ena taka ‘hip hop duša’ in kot kaže nama je bilo to sodelovanje usojeno. Emkeja že dolgo občudujem, saj so mi všeč njegova duhovita in po drugi strani družbeno kritična besedila. Zdi se mi, da ima vedno kaj pametnega za povedati, kar je bistvo rapa. In seveda znam tudi njegov del teksta že na pamet.”

Pa Emkejev zorni kot? “Ko mi je Eva poslala komad, sem takoj vedel, kaj hočem povedat. Navdih je bil takojšen in spet sem si dokazal, da se lahko kdaj dobre stvari zgodijo tudi zelo hitro. Dober komad je, večkrat ko ga poslušam, bolj se mi zdi, da je točno tak, kot mora biti. Sicer pa, ko ti Hyu pošlje dober beat, ne smeš reči ne!”

Foto: Anže Vrabl

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

Eva Pavli & Emkej predstavljata Juno

Objavljeno

V redu

Avtor

Po odličnem sprejemu skladbe ‘Mižim’ Eva Pavli že predstavlja drugi grižljaj prihajajočega 5-delnega EP-ja ‘Sreči’, ki ga je zvočno izpilil prodorni mladi producent Hyu. Tokrat se jima je v studiu pridružil še en prekaljeni hitmejker in mojster hitrojezičnih rim, Emkej, in nastala je poletna romanca ‘Juno‘.

Ko sem skladbo poslala Emkeju, mu je bila takoj všeč. Le par minut kasneje mi je nazaj poslal glasovno sporočilo in nekaj ‘zafreestylal’. Svoj tekst je spisal zelo hitro. Rekel je, da je imel zjutraj preprosto navdih in se je vse skupaj hitro zložilo. Od nekdaj sem si želela sodelovati s slovenskim raperjem, saj sem ena taka ‘hip hop duša’ in kot kaže nama je bilo to sodelovanje usojeno. Emkeja že dolgo občudujem, saj so mi všeč njegova duhovita in po drugi strani družbeno kritična besedila. Zdi se mi, da ima vedno kaj pametnega za povedati, kar je bistvo rapa. In seveda znam tudi njegov del teksta že na pamet,” pravi Eva.

Tako kot uvodni singel ‘Mižim’, je tudi ‘Juno’ dobil samosvoj ‘stop-motion lyric video’, ki sledi estetiki prvenca in ga je Eva ustvarila v svojem slikarskem ateljeju: “To tehniko sem izbrala, ker mi omogoča odlično vizualno nadgradnjo mojega glasbenega izražanja. Želim biti karseda osebno vpletena v vse dele tega multimedijskega projekta in tudi tako pokazati, da sem celostna ustvarjalka, ne le glasbenica, pevka ali slikarka. Natisnila sem kup motivov, ki jih je navdahnila pesem oz. ustvarjanje le-te, nato pa namestila fotoaparat, v roke prijela barve in čopiče ter pustila domišljiji, da me vodi skozi proces. Mi je pa Emkej tokrat res ‘dal vetra’, saj me je zasul z besedilom, kar je lahko težava, če se odločiš izdelati ročno in naslikati vsako črko in besedo posebej,” še z nasmehom pove Eva Pavli.

Foto: Ajda Kocjan in Stefan Najdovski, Artwork: Eva Pavli

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

Boštjan Velkavrh: »Svoboda je zame najvišja vrednota ali pa si deli najvišjo stopničko z ljubeznijo.« INTERVJU

Objavljeno

V redu

Mariborčan na obali, ljubezen, glasba, strast, vse to je povezano v življenju glasbenika, pesnika, izvajalca Boštjana Velkavrha. Nekdaj Lačni Franz, zdaj samostojna vendar ves čas obkrožen z ustvarjalnimi ljudmi, ljudmi, ki glasbo živijo.

Prva misel pri primerjavi glasbenika Štajerca ali glasbenika Primorca?

V šali bi rekel, pivo ali malvazija…. J Drugače pa seveda smo zelo podobni in hkrati tudi različni, po drugi strani pa zopet glasba ne pozna meja…morda pa mi je bolj všeč življenje na obali, a kar se ustvarjanja tiče se mi zdi da smo Štajerci, boljši, bolj naravni in organski. Jaz imam srečo ker sem oboje Štajerc in Primorc v enem. J

Glasbenik v srcu, duši in glavi. Lahko naštejete najpomembnejše mejnike v vašem glasbenem življenju?

Seveda  glasbenik si lahko le cel tako v duši, kot v srcu in glavi….to ni poklic za katerega se šolaš, to je poklic za katerega si poklican, ter ga čutiš in živiš.

Mejnikov je kar nekaj, začetki segajo v osnovno šolo, ko smo ustanovili prvi band, nato nabiranje izkušenj pri manj znanih in srednje znanih bandih, organizacija koncertov, ki me je pripeljala do nastopa s skupino Psiho Modo Pop, le ta pa v eno največjih skupin bivše Jugoslavije Lačni Franz, tam sem se naučil rocka and rolla….. Fantom iz LF, kot  tudi Zoranu na nek način bom zato večno hvaležen. To je velika čast in odgovornost, ki se je zavedam šele zadnja leta.

Leta 2019 ste kot Boštjan Velkavrh  izdali prvi album Potovanje.  Avtorsko vaš album, aranžmaje pa je podpisal Jadran Ogrin, takrat set omenjeni album predstavili na več koncertih od Maribora do Obale. Zdaj ste odpotovali nazaj v rodni Maribor in tam ustvarjate naprej. Kaj lahko pričakujemo, bo kakšen odtenek drugačna glasbena zgodba?

Res je. Potovanje sva ustvarila z Jadranom. A moje mnenje je, da mora človek, napredovati, rasti in se razvijati, to pa je možno le, če se premakne, tako fizično, kot v glavi. Maribor, je bil logična izbira, saj je to moje rodno mesto, iz Maribora je tudi moj band, skupina dobrih ljudi in prijateljev. Rečemo ji BV ACOUSTIC ORCHESTRA, zelo srečen sem, da jih imam, Pa tudi Danilo Ženko iz studia Bejsmen, kjer ustvarjamo novi album je prijatelj, glasbenik, producent, ter predvsem človek z mega srcem in posluhom za glasbo, kot tudi za ljudi. Seveda bo zato moj novi album drugačen, bolj moj, bolj bandovski in predvsem bolj organski.

  “Glasbenik si lahko le cel tako v duši, kot v srcu in glavi….to ni poklic za katerega se šolaš, to je poklic za katerega si poklican, ter ga čutiš in živiš.”

»Pesem svobodnega sveta« je pomenljivi naslov vašega novega singla. Kaj je za vas svoboda?

Svoboda je zame najvišja vrednota, ali pa si deli najvišjo stopničko z ljubeznijo.

Drugače pa se mi zdi svoboda predvsem razmišljanje s svojo glavo, sprejemanje in pa to, da počnemo kar nam paše dokler s tem ne škodujemo nikomur.

Karantena je zagotovo vplivala na vas tudi ustvarjalno?  To, da je bilo za glasbenike posebej težko in je še, tako ali tako vemo.

Seveda. Zelo težko je bilo in v resnici je še, saj koncertov tistih pravih še zmeraj ni,  a ostanimo pozitivni,  saj se nekaj kljub vsemu odpira in premika na bolje. Sam sem se pač bolj posvetil osnovnemu poslanstvu, ustvarjanju pesmi, tako so nastale recimo pesem o nas, dobrih ljudeh, Virus na duši, I collori del amore, pa tudi Pesem svobodnega sveta, ki bo med drugimi novimi, ki nastajajo tudi našla mesto na drugem albumu, ki izide predvidoma septembra letošnjega leta.

Se vam morda obeta kakšen koncert? Se spominjate kdaj ste imeli zadnjega?

Zadnjega smo imeli 13. februarja letos, live stream v Kulturnem domu izola, poseben občutek. Zdaj se nam obeta, kar nekaj koncertov, ki pa jih ne moremo potrditi zaradi nejasne Covid situacije.

Z veseljem in ponosom pa vas Boštjan Velkavrh in BV Acoustic orchestra vabimo na pravi koncert v živo, ki se bo zgodil v soboto 26. 06. 2021 ob 20:00 na Jurčkovem odru, na festivalu Lent v Mariboru.

Imejte se radi, bodite srečni in svobodni.

Foto: BV Press

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO