Domov Življenjski Stil Tako lahko stres načne vaše zdravje

Tako lahko stres načne vaše zdravje

Ste vedeli, da večina zdravstvenih težav izvira iz bolezni, ki so povezane s stresom? Seveda se s stresnimi situacijami vsi ne spopadamo na enak način, nekateri denimo težke situacije dojemajo kot spodbudo, na druge pa bo spopad s stresom vplival uničevalno. V kolikor sodite med skupino ljudi, ki se težje sooča s stresom, obstaja veliko možnosti, da nastalo psihološko neravnovesje vpliva tudi na vaše fizično stanje. Do zdravstvenih nevšečnosti pride zlasti tedaj, ko se stresne situacije nakopičijo in trajajo predolgo, da bi oseba lahko znova vzpostavila ravnovesje ter pomirila notranje čustvene viharje.

Motnje, ki jih povzroča dolgotrajen stres

Kakšne zdravstvene težave torej lahko povzroča dolgotrajna izpostavljenost stresu? Med najbolj pogoste sodijo prebavne motnje, kot so denimo driska, zaprtost, slabost, bruhanje, zgaga ter izguba teka ali pretirana želja po hrani.

Poleg prebavnih motenj se lahko pojavijo tudi motnje srca in ožilja, osebe, ki jih prizadene stres imajo namreč pogosto težave z visokim krvnim tlakom, motnjo srčnega utripa, oslabljenim imunskim sistemom, pojavijo pa se lahko tudi alergije in rakava obolenja.

Morda niste vedeli, a tudi številne kronične bolečine so odgovor telesa na dolgotrajen stres. Bolečine v hrbtu in mišicah ter pogosti mišični krči so morda težave, ki jih ne povzroča fizična obremenjenost ali pomanjkanje potrebnih snovi. Stres ima namreč tako silno moč, da lahko povzroči razvoj hudih, ponavljajočih se zdravstvenih težav, ki se ne odražajo le v obliki depresije in anksioznosti.

Foto: Shutterstock