Kontaktirajte nas

Kulinarika

Sočna in aromatična jabolčna pita

Objavljeno

V redu

Ste za jabolčno pito? Trik za povečanje aromatičnosti je v predhodni toplotni obdelavi jabolk, saj tako postanejo še slajše, svežino pa nadevu dodate z limoninim sokom in naribano limonino lupinico.

Priprava krhkega testa ni nobena umetnost, vam pa svetujemo, da se gnetenja lotite tudi z rokami, saj boste tako lažje ustvarili želeno strukturo, ki odstopa od sten posode. S pripravo v robotskem mešalniku se namreč zlahka pripeti, da je zmes premalo kompaktna, kar sicer lahko rešimo s postopnim dodajanjem moke.

Za priprava testa potrebujete:

  • 2 jajci
  • 150 g sladkorja
  • 150 g masla (na sobni temperaturi ga pustite 15 minu)
  • 400 g presejane moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilij sladkor
  • 1 žlica ruma
  • limonina lupinica

Postopek: Najprej penasto stepite jajca, kristalni sladkor, vanilij sladkor in maslo. Zmes stresite na presejano moko, ki ste ji dodali pecilni prašek. Dodajte limonino lupinico in žlico ruma. Vse skupaj pregnetite, sprva si lahko pomagate z robotskim mešalnikom, dokončajte pa z rokami. Pri gnetenju naj vas vodi misel, da mora testo odstopiti od podlage in da mora biti dovolj kompaktno. Če bo struktura lepljiva, dodajte dodatno količino moke.

Testo razdelite na dva dela. En del boste uporabili za podlago, drugi del pa za vrhnji del pite. Najprej razvaljajte testo za podlago in ga razprostrite po namaščenem pekaču. Podlago slepo pecite 10 minut na 175 stopinj Celzija.

Priprava nadeva:

  • pet srednje velikih jabolk
  • dve žlici sladkorja
  • dve žlici drobtin
  • žlica masla
  • cimet
  • limonina lupinica
  • sok ene limone

Seveda lahko uporabite sveže naribana jabolka, a pita bo veliko bolj aromatična, če sadeže predhodno toplotno obdelate. V kozici segrejte maslo, dodajte jabolka, ki ste jih olupili in narezali na rezine ali kocke. Med mešanjem dodajte sladkor, cimet, drobtine, limonin sok in limonino lupinico. Dušite toliko časa, da odvečna tekočina izpari, s čimer boste preprečili, da bi se kasneje testo preveč razmočilo.

Peka pite

Na podlago, ki ste jo slepo pekli 10 minut, stresite sočni nadev in površino poravnajte. Preko nadeva razprostrite trakove, ki ste jih izdelali iz drugega dela testa. Pito vrnite v pečico in pecite še 30 minut oziroma toliko časa, da bo testo zlato rumeno obarvano.

Sladico po peki posladkajte s sladkorjem v prahu in še toplo postrezite.

Foto: Shutterstock

Kulinarika

Odličen trik: Med kuhanjem jajc dodajte sodo bikarbono

Objavljeno

V redu

Avtor

Že pripravljate pirhe? Ste že skuhali jajca? Poznate trik s sodo bikarbono?

Ko boste pričeli s kuhanjem jajc za pirhe, ne pozabite na odličen trik s sodo bikarbono. Vodi, v kateri jih boste kuhali, dodajte eno jedilno žlico sode bikarbone. S tem boste dosegli, da lupina jajc med kuhanjem ne bo počila, kasneje pa se bodo pirhi tudi veliko lažje lupili.

Ali veste, kakšna jajca so najbolj primerna za pirhe?

Jajca, ki jih boste uporabili za pirhe, naj bodo stara med sedem in 10 dni. Takšna se najlažje lupijo. Če so jajca zelo sveža, se bodo veliko težje lupila.

Soda bikarbona pomaga, da se pirhi lažje lupijo.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Tako pire krompir pripravijo kuharski mojstri

Objavljeno

V redu

Avtor

Tehnika priprave in skrivna sestavina – to je skrivnost slastno kremastega pire krompirja, ki ga boste zagotovo pojedli kakšno žlico več …

Ste pri vas doma oboževalci pire krompirja? Ne ravno? No, morda pa boste postali po preizkusu naslednjih trikov. Ta preprosta priloga namreč še zdaleč ni tako pusta, če jo obogatimo s pravimi dodatki in pripravimo s tehniko kuharskih mojstrov.
 
Doslej ste se najbrž priprave krompirja lotili z mečkalcem za krompir, kajne? Dodali ste še malce masla, mogoče kanček mleka, dobro pretlačili in uala, jed je bila pripravljena. Za bogato in kremasto teksturo, se naslednjič lotite dela takole, pri čemer upoštevajte tudi nasvet za kuhanje …
 
–          Krompir olupite, narežite na kocke, denite v osoljeno vodo in kuhajte zgolj toliko časa, da bo krompir kuhan. Koščki ne smejo biti razkuhani, kar se zlahka zgodi, če pustimi, da vrejo nekaj minut preveč.
–          Namesto mečkalca za krompir vzemite cedilo in lopatico, s katero gladite koščke krompirja po mrežici cedila. Skozi drobne odprtine boste dobili fino, gladko teksturo, ki je s klasičnim mečkalcem ne  moremo doseči. Tehnika je zamudnejša, a vsekakor vredna vašega časa.
–          Da bo krompir kremast, mu pogumno dodajte maslo in mleko. A ne tako malo, kot to storite običajno! Več masla boste dodali, bolj polnega okusa bo pire. Jed bo še posebej fantastična, če boste krompirju dodali sladko smetano. Vse skupaj dobro premešajte, po potrebi dosolite in postrezite skupaj z vam ljubo jedjo.





Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Na travnik po pomladni gin&tonik

Objavljeno

V redu

Avtor

Pričarajte si pomlad v kozarcu! Nikar ne recite, da vam konec tedna ne bi prijal takšen cvetlični koktajl …

Dandanes so takšni časi, da je prav fino, če si znamo sami pričarati zabavo in popestritev. Tudi v kozarcu, kakopak! In če se na razvajanje ne moremo odpraviti na sončno teraso ljubega lokala, si lahko še vedno pripravite okusno pijačo v zavetju domačega doma. Saj veste, z malce domišljije je vse mogoče. Pravzaprav je lahko vaša kreacija še bolj bogata in domiselna.

Eno takšno simpatično idejo smo za vas pripravili tudi mi. Vse kar morate storiti je, da skočite na travnik po trobentice, marjetice in vijolice. Cvetove pomladnih cvetlic splahnite s hladno vodo, nato pa jih razporedite po površini alkoholne kopeli, ki ste jo poprej natočili v kozarec. Mi smo izbrali gin&tonik, vi pa si izberite napitek po vaši želji in okusu. Pa ne pozabite na ljubke papirnate slamice!

Vas skrbi, da omenjene cvetlice niso primerne za uporabo v prehrani? Brez skrbi, marjetice, trobentice in vijolice so zdrave in užitne, iz njih si denimo lahko pripravite krožnik okusne pomladne solate. Če morda niste vedeli, vse tri cvetlice pospešujejo izločanje strupov iz organizma.

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO