Connect with us

Kulinarika

Sočna in aromatična jabolčna pita

Published

on

Ste za jabolčno pito? Trik za povečanje aromatičnosti je v predhodni toplotni obdelavi jabolk, saj tako postanejo še slajše, svežino pa nadevu dodate z limoninim sokom in naribano limonino lupinico.

Priprava krhkega testa ni nobena umetnost, vam pa svetujemo, da se gnetenja lotite tudi z rokami, saj boste tako lažje ustvarili želeno strukturo, ki odstopa od sten posode. S pripravo v robotskem mešalniku se namreč zlahka pripeti, da je zmes premalo kompaktna, kar sicer lahko rešimo s postopnim dodajanjem moke.

Za priprava testa potrebujete:

  • 2 jajci
  • 150 g sladkorja
  • 150 g masla (na sobni temperaturi ga pustite 15 minu)
  • 400 g presejane moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilij sladkor
  • 1 žlica ruma
  • limonina lupinica

Postopek: Najprej penasto stepite jajca, kristalni sladkor, vanilij sladkor in maslo. Zmes stresite na presejano moko, ki ste ji dodali pecilni prašek. Dodajte limonino lupinico in žlico ruma. Vse skupaj pregnetite, sprva si lahko pomagate z robotskim mešalnikom, dokončajte pa z rokami. Pri gnetenju naj vas vodi misel, da mora testo odstopiti od podlage in da mora biti dovolj kompaktno. Če bo struktura lepljiva, dodajte dodatno količino moke.

Testo razdelite na dva dela. En del boste uporabili za podlago, drugi del pa za vrhnji del pite. Najprej razvaljajte testo za podlago in ga razprostrite po namaščenem pekaču. Podlago slepo pecite 10 minut na 175 stopinj Celzija.

Priprava nadeva:

  • pet srednje velikih jabolk
  • dve žlici sladkorja
  • dve žlici drobtin
  • žlica masla
  • cimet
  • limonina lupinica
  • sok ene limone

Seveda lahko uporabite sveže naribana jabolka, a pita bo veliko bolj aromatična, če sadeže predhodno toplotno obdelate. V kozici segrejte maslo, dodajte jabolka, ki ste jih olupili in narezali na rezine ali kocke. Med mešanjem dodajte sladkor, cimet, drobtine, limonin sok in limonino lupinico. Dušite toliko časa, da odvečna tekočina izpari, s čimer boste preprečili, da bi se kasneje testo preveč razmočilo.

Peka pite

Na podlago, ki ste jo slepo pekli 10 minut, stresite sočni nadev in površino poravnajte. Preko nadeva razprostrite trakove, ki ste jih izdelali iz drugega dela testa. Pito vrnite v pečico in pecite še 30 minut oziroma toliko časa, da bo testo zlato rumeno obarvano.

Sladico po peki posladkajte s sladkorjem v prahu in še toplo postrezite.

Foto: Shutterstock

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kulinarika

Vam kislo zelje povzroča težave? Preberite, zakaj!

Published

on

Kislo zelje spada med super živila, a nekaterim povzroča določene zdravstvene nevšečnosti. Vas zanima, zakaj? Preverite!

Fermentirani izdelki so zelo zdravilni, spadajo med super hrano, vsebujejo številne probiotike, ki skrbijo za zdravo črevesno floro in za razmnoževanje zdravih bakterij v črevesju.

Kislo zelje vsebuje številne zdravilne snovi, med njimi tudi vitamin K in C, železo, cink, magnezij, kalij, fosfor. A vsebuje tudi snov histamin, ki nekaterim povzroča zdravstvene težave. Če tudi vi spadate med bolj občutljive, potem veste, da po zaužitem kislem zelju lahko nastopijo vetrovi, krči v trebuhu, tudi driska. Pojavi se lahko glavobol, povišan krvni tlak. Zakaj je tako, še danes ni popolnoma jasno, so si pa strokovnjaki enotni, da je kislo zelje kljub temu zelo zdravilno.

Kislo zelje je super pomoč pri hujšanju.

Prav tako je kislo zelje tudi nepogrešljiva jed, če želite shujšati. Z njim si boste uredili prebavo in se nasitili, vsebuje pa zelo malo kalorij.

Če torej spadate med tiste, ki imajo naštete težave, potem naslednjič, ko si boste zaželeli kislega zelja, uporabite preprost trik, ki vam bo pomagal. Če boste kislo zelje kuhali, ga prej sperite pod tekočo vodo, med kuhanjem pa dodajte ščepec kumine in lovor list. Obe začimbi blažita želodčne težave.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Kulinarika

Kuharski mojstri razkrivajo, česa v restavraciji nikoli ne smete naročiti

Published

on

Se je tudi vam že zgodilo, da ste v restavraciji naročili določeno jed, potem pa ste bili nad okusom razočarani? Preberite nasvete kuharskih mojstrov in to se vam ne bo več zgodilo.

Kuharske mojstre širom sveta so vprašali, česa sami nikoli ne bi naročili v restavraciji. Preberite si njihove odgovore.

»Če sem 30 kilometrov oddaljen od morja, nikoli ne naročim morske hrane. Prav tako biftek ali steak naročim le v restavracijah, ki so za to specializirane,« je povedal priznani kuharski mojster Steve Lazarus.

»Če ste v kitajski restavraciji, ne naročajte nič drugega kot kitajske hrane. Nekoč sem naročil pire krompir in dobil neko čudno jed, ki ni niti malo spominjala na krompir,« je povedal kuhar Leonard Hiad.

»Nekoč sem dobil nasvet, naj nikoli ne naročam dnevne hišne specialitete. Na tak način naj bi nekatere restavracije reševale težavo s hrano, ki jo je nujno potrebno uporabiti,« pa je dejal kuhar Janera Soloven.

»V restavraciji nikoli ne naročim ribe ob nedeljah, saj vem, da takrat ni sveža. Restavracijam hrano namreč večinoma dobavljajo ob četrtkih ali petkih,« pa je povedal kuhar Anthony Borden.

Foto: Pixabay.com

Continue Reading

Kulinarika

Triki, ki ohranijo vitamine pri pripravi zelenjave

Published

on

Vsi vemo, da je zelenjava zelo zdrava in vemo tudi, da se s kuhanjem uničujejo vitamini. Kako jo pripraviti, da jih čim več obdržimo? Preberite nekaj nasvetov. 

Pri shranjevanju, pripravi in kuhanju zelenjave nehote počnemo napake, s katerimi pa uničujemo še kako pomembne hranilne snovi, še posebej pa vitamine. Mnogi vitamini so občutljivi na toploto. Tako s kuhanjem lahko uničimo vitamine B1, B6 in C, folno kislino. Vitamin A, riboflavin, niacin ter vlaknine pa so bolj odporni na toploto.

Režite jo na večje kose.

Kako shranjevati, pripravljati in kuhati zelenjavo, da bo le ta ohranila čim več vitaminov in mineralov?

Ko odkopljemo gomoljno zelenjavo, ko odrežemo solato, ko utrgamo paradižnik, se prične odštevanje. To pomeni, da prične zelenjava izgubljati vitamine in minerale, zato je najbolje, da jo takoj uporabimo. Seveda to vedno ni mogoče, sploh če imamo količinsko več določene zelenjave.

Kaj storiti? Pravilno jo shranite

Ko boste zelenjavo shranjevali, je nikar ne čistite. Če je možno, ji pustite korenine in liste. Tako shranjena bo dlje časa obdržala vitamine in minerale.

Shranjujte jo na hladnem in temnem, v primerni kleti ali v hladilniku.

Pripravite le toliko, kot boste pojedli.

Kuhanje

Med kuhanjem zelenjava izgublja vitamine, minerali pa se ohranjajo. Kako jo torej skuhati, da boste obdržali čim več vitaminov?

Priporoča se kuhanje nad soparo. Če pa jo boste kuhali v vodi, dolijte manj vode in kuhajte manj časa. Prav tako vode ne zavrzite, uporabite jo za jušno osnovo, saj so v njej številni vitamini.

Zelenjavo kuhajte v večjih kosih, tako boste izgubili manj vitaminov. Ne pogrevajte je, skuhajte je le toliko, kot je boste pojedli.

Foto: Pixabay.com

Continue Reading

POPULARNO