Sočna in aromatična jabolčna pita

<div id="midasWidget__r92"></div>

Ste za jabolčno pito? Trik za povečanje aromatičnosti je v predhodni toplotni obdelavi jabolk, saj tako postanejo še slajše, svežino pa nadevu dodate z limoninim sokom in naribano limonino lupinico.

Priprava krhkega testa ni nobena umetnost, vam pa svetujemo, da se gnetenja lotite tudi z rokami, saj boste tako lažje ustvarili želeno strukturo, ki odstopa od sten posode. S pripravo v robotskem mešalniku se namreč zlahka pripeti, da je zmes premalo kompaktna, kar sicer lahko rešimo s postopnim dodajanjem moke.

Za priprava testa potrebujete:

  • 2 jajci
  • 150 g sladkorja
  • 150 g masla (na sobni temperaturi ga pustite 15 minu)
  • 400 g presejane moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilij sladkor
  • 1 žlica ruma
  • limonina lupinica

Postopek: Najprej penasto stepite jajca, kristalni sladkor, vanilij sladkor in maslo. Zmes stresite na presejano moko, ki ste ji dodali pecilni prašek. Dodajte limonino lupinico in žlico ruma. Vse skupaj pregnetite, sprva si lahko pomagate z robotskim mešalnikom, dokončajte pa z rokami. Pri gnetenju naj vas vodi misel, da mora testo odstopiti od podlage in da mora biti dovolj kompaktno. Če bo struktura lepljiva, dodajte dodatno količino moke.

Testo razdelite na dva dela. En del boste uporabili za podlago, drugi del pa za vrhnji del pite. Najprej razvaljajte testo za podlago in ga razprostrite po namaščenem pekaču. Podlago slepo pecite 10 minut na 175 stopinj Celzija.

Priprava nadeva:

  • pet srednje velikih jabolk
  • dve žlici sladkorja
  • dve žlici drobtin
  • žlica masla
  • cimet
  • limonina lupinica
  • sok ene limone

Seveda lahko uporabite sveže naribana jabolka, a pita bo veliko bolj aromatična, če sadeže predhodno toplotno obdelate. V kozici segrejte maslo, dodajte jabolka, ki ste jih olupili in narezali na rezine ali kocke. Med mešanjem dodajte sladkor, cimet, drobtine, limonin sok in limonino lupinico. Dušite toliko časa, da odvečna tekočina izpari, s čimer boste preprečili, da bi se kasneje testo preveč razmočilo.

Peka pite

Na podlago, ki ste jo slepo pekli 10 minut, stresite sočni nadev in površino poravnajte. Preko nadeva razprostrite trakove, ki ste jih izdelali iz drugega dela testa. Pito vrnite v pečico in pecite še 30 minut oziroma toliko časa, da bo testo zlato rumeno obarvano.

Sladico po peki posladkajte s sladkorjem v prahu in še toplo postrezite.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Written By

Bum Novice