Domov Glasba Zavrnjeno pesem Simone Weiss lahko končno slišimo vsi

Zavrnjeno pesem Simone Weiss lahko končno slišimo vsi

19. decembra bo minilo pet let, odkar nas je zapustila tako zelo priljubljena Simona Weiss, pevka in psihologinja, ki se je z vsem, kar je počela tako zelo dotaknila src poslušalcev, da so jo poimenovali »Kraljica ljudskih src«. 

V spomin na drago Simono, njeno glasbeno pot in na željo njenih poslušalcev, ki je ne morejo in ne želijo pozabiti, so njeni glasbeni kolegi in založba načrtovali »In memoriam koncert«, koncert v spomin, ki ga zaradi trenutne Covid situacije niso mogli izpeljati. Prav zato pa se je porodila ideja, da bodo njeni kolegi v prihodnjem letu posneli album njenih pesmi. Tako je pred vami prva pesem, ki ta projekt tudi napoveduje. Pesem Božične zvezdice, ki bo zagotovo marsikomu polepšala čas, ki je pred nami. 

Ta pesem s seboj nosi resnično zgodbo, ki se je Simone Weiss zelo dotaknila in je ni želela deliti z javnostjo, morda pa se je ravno zato, ker je to Simona nosila v sebi, tako zelo dotaknila ljudi.

Pesem Božične zvezdice je namreč nastala daljnega leta 1988, v prejšnji državi, ko ustvarjanje tovrstnih pesmi ni bilo zaželeno. Pesem so tako na takratnem radiu Ljubljana zavrnili, kar je Simono zelo razžalostilo, tako zelo, da je pozneje ni izvajala na svojih koncertih. A pesem je kljub temu preživela, saj so jo pozneje, ko je Božič postal Državni praznik, začeli prepevati pevski zbori po šolah.

Nova verzija pesmi, ki napoveduje album, v izvedbi Darje Gajšek pooseblja glasbeni pristop Simone Weiss, podprt z orkestralno glasbeno spremljavo v slogu Dunajske Božične tradicije. Darja Gajšek, ki je pesem prepevala zelo mlada, v času šolanja,   zelo dobro povzema njeno bistvo, spokojnost, nežnost in veselje ob Božičnem času, ko se zbere vsa družina. Ustvarjalci verjamejo, da bodo pesmi zelo veseli Simonini in  Darjini poslušalci ter vsi, ki imajo radi čarobnost Božiča ter seveda tudi oni, saj so tako dali čudoviti praznični pesmi še eno priložnost.