Connect with us

Življenjski Stil

Življenjski nasveti: Ozdravimo strah

Published

on

Kako nam naša notranja lučka pomaga v obdobju izzivov?

Notranja lučka je tista večno sijoča, zmeraj utripajoča stoodstotno verodostojna božanska iskra, ki jo imate v svojem najglobljem bistvu. Imenujete jo lahko moja duša, moj duh, moj resnični jaz, moja Kristusova vest, moja Budina narava, moj najvišji jaz ali moj notranji zdravilec – ta del vas je čista zavest. Tisti trenutek, ko se je sprožila zamisel o sebi, se je ta iskra prižgala in žari od takrat naprej.

Vaša notranja lučka, ki je rojstni kraj poguma, ima moč, da vse misli lažnega strahu, ki vas strašijo in vam zmanjšujejo pogum, spremeni v sporočilo, ki vas bo zacelilo iz vaše notranjosti.

Glas tega modrega dela vaše osebnosti se pojavi kot intuicija, ki ji, nasprotno kot s strahom spodbujenim mislim, lahko zmeraj zaupate vodenje svojih dejanj. Ko boste znali temu glasu prisluhniti in upoštevati njegova navodila, boste postali neverjetno pogumni.

Resnični strah je naravni mehanizem preživetja, ki vas varuje, lažni strah pa je pomembno učno orodje, ki vas razsvetljuje. Strah prizadene vse ljudi. Ni ga treba skrivati, temveč ga je vredno preučiti, da vas bo lahko usmeril k boljšemu življenjskemu slogu, vas povezal s svojim naravnim pogumom in vam pomagal do dobrega zdravja.

Vaša notranja lučka ne ugasne niti v najtemnejših časih vašega življenja, vendar lahko njen sijaj začne bledeti – in če boste izgubili stik z bistvenim delom svojega pravega jaza, boste verjetno dopustili, da bodo vaše življenje vodili lažni strahovi.

Kadar niste povezani s svojo notranjo lučko, ne morete slišati sporočil, ki vam jih poskušajo dajati lažni strahovi, in zato ne morete dopustiti, da bi vas strah pozdravil.

Kaj je pravi pogum?

Pri pogumu ne gre za neustrašnost, temveč za dopuščanje strahu, da vas preoblikuje tako, da dosežete pravilen odnos do negotovosti, se pomirite z nestalnostjo in se zaveste, kdo ste v resnici. Takšen pogum vam pomaga izbrati odločitve, ki vas ne slabijo, temveč krepijo.

Lažnemu strahu ne dopuščate obvladovati svojih odločitev in čustev, ki jih spremljajo – jeza, zamera, sovraštvo, nestrpnost, depresija, tesnoba in neprebolela žalost – pogum izvira iz notranjega miru in vam daje moč, da živite v skladu z vrednotami svoje duše.

Kaj se bomo naučili iz knjige?

Knjiga ima tri dele in vsak od njih je namenjen pogovoru z drugim delom vašega jaza. Prvi del nosi sporočilo vašemu kognitivnemu oziroma spoznavnemu umu.

V prvem poglavju prvega dela vas bo avtorica seznanila z nevroznanostjo in fiziologijo strahu, ki pojasnjujeta, kako se strah vzbujajoče misli pretvarjajo v fiziološke spremembe celega telesa.

V knjigi razpravlja tudi o tem, kako se strah in poškodba lahko polastita živčnega sistema in spodbudita samodejno sprožitev stresnega odziva, ki obide kognitivni um in se zasidra neposredno v limbični sistem ter povzroča fobije, posttravmatski stres in druge psihološke motnje, ki lahko zahtevajo strokovno pomoč, da jih premagamo.

V drugem poglavju prvega dela se bomo sprehodili po znanstvenih podatkih, ki dokazujejo, da strah povečuje tveganje za razvoj skoraj vseh bolezni, še posebej pa za največjega ubijalca sodobnega sveta – srčno bolezen.

Odkrili boste, da nenadzorovani strah skrajšuje življenjsko dobo in povzroča telesno trpljenje. Spoznanje, da neobrzdan strah povečuje nagnjenost k bolezni, vas lahko spodbudi, da se odločite in ugotovite, kako bi strah spremenili v zdravilo za telo, um in dušo.

Prvi del bo zadovoljil potrebo vašega kognitivnega uma, da bi razumeli, zakaj lažni strah ne sme več upravljati z vašim življenjem in zakaj mu morate dopustiti, da vas začne spreminjati.

Drugi del je namenjen vaši intuiciji. Pokazal vam bo, da je mogoče živeti tudi drugače in da je v vaši moči, da to storite.

Spoznali boste štiri strah vzbujajoče predpostavke, štiri vrste omejevalnega prepričanja, iz katerega izvirajo številni lažni strahovi. Razpravljali bomo, kako bi te vrste omejevalnega prepričanja spremenili v štiri resnice za razvijanje poguma. Na koncu vsakega poglavja drugega dela so tudi vaje za razvijanje poguma, da boste z njihovo pomočjo te resnice lažje uporabili v resničnem življenju.

Če boste svoj pogled na svet odmaknili od splošnega kulturnega pogleda na svet, kjer prevladujejo štiri strah vzbujajoče predpostavke, in jih zamenjali s štirimi resnicami za razvijanje poguma, si boste utrli pot do pravilnega odnosa do negotovosti in razvijanja zdravega odnosa do izgube.

Spoznali boste, da je negotovost polna možnosti in da je izguba lahko prehod v rast.
V tem se skriva resnično zdravilo.

V tretjem delu vas bo avtorica povabila, da svoj kognitivni um združite s svojo intuicijo in tako poskrbite za bolj osebni preobrazbeni proces. Ustvarili boste svoje zdravilo za strah, začrtali svojo pot za razvijanje poguma, osvojili šest korakov do negovanja poguma in svoji notranji lučki dovolili, da vam napiše recept za pogum, da boste lahko začeli blagoslavljati svet s svojo bleščečo svetlobo.

Ta proces ni hitra rešitev; to je duhovno potovanje, ki zahteva čas, vajo, predanost, podporo, pogum, vero in dejanja globokega sočutja, tako do sebe kot do drugih boječih bitij, na katera naletite na svoji poti. Toda ta proces ne ponuja le obliža na rano, z njegovo pomočjo se resnično zacelite.

Vaša notranja celovitost se vsak dan zelo različno preizkuša in vsak dan imate izbiro. Strah bo pripravil celo vrsto razlogov, da bi zatajili svoja načela. Prepričeval vas bo, da potrebujete varnost, gotovost, sprejetje in plačilni list. Toda kakšno ceno plačujete, če načrtno in dan za dnem izdajate svojo resnico? S tega stališča je strah lahko tudi blagoslov, saj zmeraj pokaže na napake v osebnostni celovitosti, ki jih morate popraviti.

O avtorici knjige:

Dr. Lissa Rankin, s knjigo Z umom nad medicino najbolj prodajana avtorica časopisa New York Times, je zdravnica, avtorica, govornica in ustanoviteljica Inštituta za celostno medicino, programa za usposabljanje zdravnikov in drugih izvajalcev zdravstvenih storitev.

Zavzeto raziskuje, zakaj so ljudje zdravi, kaj povzroča nagnjenost k boleznim, kako bi lahko zdravilci bolje poskrbeli za svoje bolnike in kako bi lahko bolniki bolje skrbeli zase.

Njen cilj je, da bi izboljšala zdravstveno oskrbo, pomagala bolnikom, da bi imeli dejavnejšo vlogo pri zdravljenju, da bi se od avtohtonih kultur naučila nenavadnih metod zdravljenja in spodbudila zdravstveno industrijo, da teh čudežev ne bi zavračala, temveč bi olajšala njihovo sprejemanje. Zelo jo zanima tudi, kako se duhovna rast prenaša v telesno zdravljenje in kako prebujajoča se kolektivna zavest zdravi vse nas.


Povezava do knjige Ozdravimo strah: https://www.gnostica.si/zbirke/ozdravimo-strah
Povezava do knjige Z umom nad medicinohttps://www.gnostica.si/zbirke/z-umom-nad-medicino
www.gnostica.si

Pripravila: Mirela Smajić
FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals