Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Življenjski nasveti: Ozdravimo strah

Objavljeno

V redu

Kako nam naša notranja lučka pomaga v obdobju izzivov?

Notranja lučka je tista večno sijoča, zmeraj utripajoča stoodstotno verodostojna božanska iskra, ki jo imate v svojem najglobljem bistvu. Imenujete jo lahko moja duša, moj duh, moj resnični jaz, moja Kristusova vest, moja Budina narava, moj najvišji jaz ali moj notranji zdravilec – ta del vas je čista zavest. Tisti trenutek, ko se je sprožila zamisel o sebi, se je ta iskra prižgala in žari od takrat naprej.

Vaša notranja lučka, ki je rojstni kraj poguma, ima moč, da vse misli lažnega strahu, ki vas strašijo in vam zmanjšujejo pogum, spremeni v sporočilo, ki vas bo zacelilo iz vaše notranjosti.

Glas tega modrega dela vaše osebnosti se pojavi kot intuicija, ki ji, nasprotno kot s strahom spodbujenim mislim, lahko zmeraj zaupate vodenje svojih dejanj. Ko boste znali temu glasu prisluhniti in upoštevati njegova navodila, boste postali neverjetno pogumni.

Resnični strah je naravni mehanizem preživetja, ki vas varuje, lažni strah pa je pomembno učno orodje, ki vas razsvetljuje. Strah prizadene vse ljudi. Ni ga treba skrivati, temveč ga je vredno preučiti, da vas bo lahko usmeril k boljšemu življenjskemu slogu, vas povezal s svojim naravnim pogumom in vam pomagal do dobrega zdravja.

Vaša notranja lučka ne ugasne niti v najtemnejših časih vašega življenja, vendar lahko njen sijaj začne bledeti – in če boste izgubili stik z bistvenim delom svojega pravega jaza, boste verjetno dopustili, da bodo vaše življenje vodili lažni strahovi.

Kadar niste povezani s svojo notranjo lučko, ne morete slišati sporočil, ki vam jih poskušajo dajati lažni strahovi, in zato ne morete dopustiti, da bi vas strah pozdravil.

Kaj je pravi pogum?

Pri pogumu ne gre za neustrašnost, temveč za dopuščanje strahu, da vas preoblikuje tako, da dosežete pravilen odnos do negotovosti, se pomirite z nestalnostjo in se zaveste, kdo ste v resnici. Takšen pogum vam pomaga izbrati odločitve, ki vas ne slabijo, temveč krepijo.

Lažnemu strahu ne dopuščate obvladovati svojih odločitev in čustev, ki jih spremljajo – jeza, zamera, sovraštvo, nestrpnost, depresija, tesnoba in neprebolela žalost – pogum izvira iz notranjega miru in vam daje moč, da živite v skladu z vrednotami svoje duše.

Kaj se bomo naučili iz knjige?

Knjiga ima tri dele in vsak od njih je namenjen pogovoru z drugim delom vašega jaza. Prvi del nosi sporočilo vašemu kognitivnemu oziroma spoznavnemu umu.

V prvem poglavju prvega dela vas bo avtorica seznanila z nevroznanostjo in fiziologijo strahu, ki pojasnjujeta, kako se strah vzbujajoče misli pretvarjajo v fiziološke spremembe celega telesa.

V knjigi razpravlja tudi o tem, kako se strah in poškodba lahko polastita živčnega sistema in spodbudita samodejno sprožitev stresnega odziva, ki obide kognitivni um in se zasidra neposredno v limbični sistem ter povzroča fobije, posttravmatski stres in druge psihološke motnje, ki lahko zahtevajo strokovno pomoč, da jih premagamo.

V drugem poglavju prvega dela se bomo sprehodili po znanstvenih podatkih, ki dokazujejo, da strah povečuje tveganje za razvoj skoraj vseh bolezni, še posebej pa za največjega ubijalca sodobnega sveta – srčno bolezen.

Odkrili boste, da nenadzorovani strah skrajšuje življenjsko dobo in povzroča telesno trpljenje. Spoznanje, da neobrzdan strah povečuje nagnjenost k bolezni, vas lahko spodbudi, da se odločite in ugotovite, kako bi strah spremenili v zdravilo za telo, um in dušo.

Prvi del bo zadovoljil potrebo vašega kognitivnega uma, da bi razumeli, zakaj lažni strah ne sme več upravljati z vašim življenjem in zakaj mu morate dopustiti, da vas začne spreminjati.

Drugi del je namenjen vaši intuiciji. Pokazal vam bo, da je mogoče živeti tudi drugače in da je v vaši moči, da to storite.

Spoznali boste štiri strah vzbujajoče predpostavke, štiri vrste omejevalnega prepričanja, iz katerega izvirajo številni lažni strahovi. Razpravljali bomo, kako bi te vrste omejevalnega prepričanja spremenili v štiri resnice za razvijanje poguma. Na koncu vsakega poglavja drugega dela so tudi vaje za razvijanje poguma, da boste z njihovo pomočjo te resnice lažje uporabili v resničnem življenju.

Če boste svoj pogled na svet odmaknili od splošnega kulturnega pogleda na svet, kjer prevladujejo štiri strah vzbujajoče predpostavke, in jih zamenjali s štirimi resnicami za razvijanje poguma, si boste utrli pot do pravilnega odnosa do negotovosti in razvijanja zdravega odnosa do izgube.

Spoznali boste, da je negotovost polna možnosti in da je izguba lahko prehod v rast.
V tem se skriva resnično zdravilo.

V tretjem delu vas bo avtorica povabila, da svoj kognitivni um združite s svojo intuicijo in tako poskrbite za bolj osebni preobrazbeni proces. Ustvarili boste svoje zdravilo za strah, začrtali svojo pot za razvijanje poguma, osvojili šest korakov do negovanja poguma in svoji notranji lučki dovolili, da vam napiše recept za pogum, da boste lahko začeli blagoslavljati svet s svojo bleščečo svetlobo.

Ta proces ni hitra rešitev; to je duhovno potovanje, ki zahteva čas, vajo, predanost, podporo, pogum, vero in dejanja globokega sočutja, tako do sebe kot do drugih boječih bitij, na katera naletite na svoji poti. Toda ta proces ne ponuja le obliža na rano, z njegovo pomočjo se resnično zacelite.

Vaša notranja celovitost se vsak dan zelo različno preizkuša in vsak dan imate izbiro. Strah bo pripravil celo vrsto razlogov, da bi zatajili svoja načela. Prepričeval vas bo, da potrebujete varnost, gotovost, sprejetje in plačilni list. Toda kakšno ceno plačujete, če načrtno in dan za dnem izdajate svojo resnico? S tega stališča je strah lahko tudi blagoslov, saj zmeraj pokaže na napake v osebnostni celovitosti, ki jih morate popraviti.

O avtorici knjige:

Dr. Lissa Rankin, s knjigo Z umom nad medicino najbolj prodajana avtorica časopisa New York Times, je zdravnica, avtorica, govornica in ustanoviteljica Inštituta za celostno medicino, programa za usposabljanje zdravnikov in drugih izvajalcev zdravstvenih storitev.

Zavzeto raziskuje, zakaj so ljudje zdravi, kaj povzroča nagnjenost k boleznim, kako bi lahko zdravilci bolje poskrbeli za svoje bolnike in kako bi lahko bolniki bolje skrbeli zase.

Njen cilj je, da bi izboljšala zdravstveno oskrbo, pomagala bolnikom, da bi imeli dejavnejšo vlogo pri zdravljenju, da bi se od avtohtonih kultur naučila nenavadnih metod zdravljenja in spodbudila zdravstveno industrijo, da teh čudežev ne bi zavračala, temveč bi olajšala njihovo sprejemanje. Zelo jo zanima tudi, kako se duhovna rast prenaša v telesno zdravljenje in kako prebujajoča se kolektivna zavest zdravi vse nas.


Povezava do knjige Ozdravimo strah: https://www.gnostica.si/zbirke/ozdravimo-strah
Povezava do knjige Z umom nad medicinohttps://www.gnostica.si/zbirke/z-umom-nad-medicino
www.gnostica.si

Pripravila: Mirela Smajić
FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Življenjski Stil

Skopuhi in večni dolžniki – ljudje, ki prinašajo slabo voljo

Objavljeno

V redu

Avtor

Med osebe, ki so v družbi zelo nepriljubljene, spadajo pretirano stiskaški posamezniki in pa tisti, ki si nenehno sposojajo denar, a ga vrnejo le redko ali celo nikoli.  

Kdo so skopuhi ali tako imenovani stiskači?

Ne, ne gre za ljudi, ki morajo zaradi šibkejše finančne situacije pošteno premisliti, kako bodo obrnili evro, da bodo prišli skozi mesec. Ali pa za varčne posameznike, ki se držijo zasnovanega finančnega plana za realizacijo zastavljenih ciljev. Tudi slednji se bodo denimo marsičemu odrekli, da bi jim uspelo kar so si zadali.

Skopuhi so navadno stiskaški ne glede na svoj finančni položaj. To so tisti, ki se po druženju vedno izognejo plačilu računa za pijačo, a so tam prvi, če vedo, da bodo lahko pili in jedli brezplačno oz. na račun nekoga drugega. Pravi stiskači namreč obožujejo brezplačne ponudbe, četudi bi si sami lahko privoščili veliko več. Čeprav bodo na obiskih z veseljem pospravili vse, kar jim boste ponudili, pa se sami kot gostitelji nikoli ne izkažejo. Nemalokrat se zgodi, da gostje obsedijo ob prazni mizi ali kozarcu vode.

‘Hej, mi lahko posodiš? Jutri ti bom vrnil, obljubim!’

Če boste posodili denar prijatelju, boste izgubili oboje. (foto: Shutterstock)

Denar in prijateljstvo ne gresta z roko v roki, zlasti če imamo opravka z osebami, ki zgolj jemljejo, ko pa je potrebno vrniti, jih moramo opominjati in malodane moledovati. Takšne osebe v prijateljske odnose vnesejo nemalo nemira. Večnih dolžnikov se zato družba izogiba, saj skorajda ne mine srečanje, da si ne bi želeli izposoditi denarja. V kolikor bi se izposojanja lotili odgovorno in poskrbeli za vračilo posojila, se jih seveda ne bi prijela grenka etiketa, tako pa gre za osebe, s katerimi okolica ne želi imeti nobenega opravka.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Mislim, da ima moj mož virtualno ljubico

Objavljeno

V redu

Avtor

Enostavno več ne vem kaj naj si mislim. Ves čas ima računalnik pri sebi, ok, delo od doma, Zoom, Skype in ne vem kaj še ampak saj ne more biti to do polnoči?

Umakne se v garderobno sobo, ker joj iz službe spet in rabi mir in potem nekaj mrmra, se hihita, napol cvili, a takoj zatem ima tisti glas, tisti nižji napol radijski, ki ga dobi tudi kadar se po dvajsetih letih zakona spet malo zmoti in mi piha na dušo. No, odkar s tem žametnim zvokom piha v garderobi, moja duša nima nič od tega.

In potem uho prislonim na vrata ampak nič ne slišim, razberem,  verjetno da še slušalke gor, ker slišati ni nič. Eno mlado »zoom pohotnico« bi pa že ujela no. In me žre in razmišljam in ga sprašujem, a bo to zdaj kar tako, da boš moral biti ves čas dosegljiv in priklopljen? Pa nekaj mrmra, da kako mi ni jasno, da so ljudje brez služb in tako naprej. Ja, seveda, vse razumem, ampak to, da tudi skoraj ob polnoči v spodnjih gatah laufa v garderobo z laptopom pod pazduho pa ne pije vode. Sem zavpila za njim, če ni malo neprimerno oblečen za v službo? Tresk, vrata so se glasno zaprla in to je to. Sem šla za njim in nežno, nežno pokljukala, zaklenjeno??? Do zdaj nisem vedela, da obstaja ključ od vrat garderobne sobe?

Ne vem kaj naj? Če ga sprašujem, se samo še bolj odmika. Če hodim za njim, se zaklepa. Najraje bi se s sodelavko zmenila in počela isto pa da vidim kako bo, ko bom z računalnikom zgoraj brez laufala v kopalnico. Kaj naj?

Razočarana gospodinja

Foto: Shutterstock

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ste me pa nasmejali, kljub temu, da vam sigurno ni smešno, ampak ste tako dobro opisali situacijo za katero sem prepričana, da ni osamljena in da je še in še takih oziroma podobnih scen. Posebne situacije privedejo do posebnih, tudi nepredvidljivih dogodkov. On se res nenavadno vede, vi pa ste tudi zagotovo bolj obremenjeni in pozorni kot bi bili, če bi normalno funkcionirali, hodili v službo, se posvečali drugim stvarem. Mislim, da je edina možnost pogovor. Skrivalnice in provokacije ne bodo pripeljale nikamor, kvečjemu še slabše je lahko.  Posedite ga za mizo, zaklenite, če bo treba, vzemite računalnik, če je pomanjkljivo oblečen nič hudega in z besedo na dan. Kar trdo ga primite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Okrepite orhideje s česnovo vodo

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste vedeli, da je česen odličen zdravilec za sobne rastline?

Česnova voda odlično vpliva na zdravje rastlin. Priljubljena je zlasti pri oskrbi lončnic, ponaša se namreč s številnimi koristnimi učinki. In kaj natanko se bo zgodilo, če boste sobne rastline zalili s česnovo vodo?

–          rastlino boste zaščitili pred boleznimi in škodljivci

–          okrepili boste koreninski sistem

–          spodbudili boste rast in cvetenje

–          pripomogli boste k splošni okrepitvi rastline

–          preprečili boste razvoj morebitnih okužb in glivičnih infekcij

Česnova voda prija orhidejam. (foto: pexels.com)

Česnova voda je priljubljena tudi za namakanje orhidej. Namesto, da bi priljubljeno lončnico namočili zgolj v postani vodi, slednji dodajte česnovo vodo. A previdno, v kolikor opazite, da orhideja nima zdravih korenin, je nikar ne namakajte v pripravku, saj lahko koncentracija česnovega soka povzroči dodatne poškodbe.

Orhideje lahko v česnovi vodi namakate dvakrat na mesec. Rezultat bo opazen že po prvem namakanju. Kot boste videli, bodo listi postali bolj sijoči, pojavile se bodo nove korenine, dva tedna kasneje pa vas lahko razveselijo že novi poganjki.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO