Domov Življenjski Stil Kako podaljšati obstojnost šopka v vazi?

Kako podaljšati obstojnost šopka v vazi?

Da vas bo cvetje v vazi razveseljevalo čim dlje časa, lahko sledite naslednjim cvetličarskim nasvetom. Verjamemo, da boste presenečeni.

Preden cvetje razporedite v vazo, odstranite liste iz steblov – do tiste višine, do katere ocenjujete, da bi bili sicer potopljeni v vodi. Če slednjega ne boste storili, bodo lističi pričeli gniti, nastale bakterije pa bodo vplivale na hitrejši propad cvetja.

Zelo pomembno je tudi, da stebla ob vznožju odrežete pod čimbolj ostrim kotom. Tako boste ustvarili večjo površino, skozi katero bodo lahko cvetlice vsrkale vodo in hranilnih snovi. Rez ponovite na dva dni, saj se površina zasuši in oslabi možnost vsrkavanja.

Sladkor ohranja svežino rezanemu cvetju. (foto: pexels.com)

V vazo, ki ste jo napolnili z vodo, dodajte čajno žličko sladkorja. Zakaj? Ker je sladkor izvrstna hrana za rezano cvetje. Kot boste videli tudi sami, bo cvetje dlje časa ohranilo svež videz, spomnite se le, da je potrebno tretji dan zamenjati vodo in ji znova dodati sladkor.

Ste vedeli da baker vpliva na počasnejše cvetenje? Kar preverite! V vazo dajte bakreni kovanec, ki bo hkrati poskrbel tudi za kislost vode. Slednje je koristno zaradi tega, ker preprečuje širjenje bakterij.

Foto: Pexels.com