Domov Glasba Na Sanremu, festivalu italijanske kancone zmagali rokerji

Na Sanremu, festivalu italijanske kancone zmagali rokerji

Italijani so v šoku. 

Festival Sanremo je potekal kot običajno, le brez publike, saj zaradi aktualne Covid situacije ni šlo drugače. Odlična prireditev in upanje, saj je bilo kot včasih, zabavno, veselo, orkester, veliko dobre glasbe in aplavzov, te so sicer predvajali, a vendar. Prireditev, ki so jo tokrat vsi spremljali od doma, je prinesla dobro voljo in nekaj glamurja, čeprav so jo mnogi doma spremljali v trenirkah ali celo pižamah.

Prinesla pa je tudi šok. Na festivalu italijanske popevke so zmagali rokerji, skupina Maneskin s pesmijo Zitti e buoni. Skupina Måneskin je potrdila, da bo Italijo zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije 2021. Zanimivost je tudi to, da so z izjemo opernega tria Il Volo, postali prva skupina po letu 1979, ki bo sosednjo državo zastopala na Eurosongu, leta 1979 je za Italijo nastopila skupina Matia Bazar.
Tudi to je prvič po letu 1993, da bodo Italijo zastopali izvajalci rock glasbe, ki so zmagali v Sanremu. Bolj rokersko je na Eurosongu nazadnje zvenelo leta 1993, ko je Italijo zastopal Enrico Ruggeri s pesmijo Sole d’Europa.

Ker sta bila italijanska predstavnika na tekmovanju za pesem Evrovizije v zadnjih petih letih tokrat na Sanremu na drugem in tretjem mestu, Francesca Michielin in Ermal Meta, so ju novinarji pozvali, naj rokerjem svetujeta kako in kaj. Francesca Michielin zaradi slabe internetne povezave ni mogla pomagati, Ermal Meta pa je dejal, “da posebnih nasvetov nima, da naj gredo tja in Eurosong pripeljejo v Italijo”.

V vseh dneh Sanrema nihče ni pričakoval, da se lahko zgodi, da bodo zmagali rokerji, veliko se je govorilo o drugo in tretje uvrščenima. Zagotovo zmage niso pričakovali niti člani skupine Maneskin, saj presenečenja ob razglasitvi niso mogli skriti. Tudi mnogi oboževalci tega festivala niso mogli skriti presenečenja, bili so šokirani, saj na festivalu popevke takšnega razpleta ni nihče pričakoval, no, mnogi so razočarani in nikakor niso zadovoljni z zmagovalcem in predstavnikom. So pa tovrstna presenečenja lahko plus, spomnimo se zmage finske skupine Lordi 2006 s pesmijo Hard rock hallelujah.

foto: Ilaria Costabile, Rai