Domov Zabava Popularni Ken praznuje 60 let

Popularni Ken praznuje 60 let

Ken, moška različica priljubljene Barbie je bil ustvarjen zato, da bi imela najbolj popularna punčka dobro družbo, a si je skozi leta tudi sam pridobil celo vojsko oboževalcev.

Čeprav je pred kratkim praznoval 60. rojstni dan, je Ken videti mladosten, kot da bi bil na plastični operaciji. No, to je nekoliko hecno in res, ker je Ken lutka in je v celoti izdelan iz plastike in je bil zasnovan kot popoln spremljevalec priljubljene Barbie. A ker je mišičast in prelepega obraza ter vedno skrbno oblečen, si je kmalu pridobil lastno vojsko oboževalcev, med njimi so tudi taki  ekstremni, da so se podvrgli plastičnim operacijam, da bi bili videti kot on.

Originalna lutka je bila kupcem dostavljena skoraj gola, oblečena le v kopalke z brisačo okoli vratu.  Ken, je bila dobra marketinška poteza Elliota in Ruth Handler, ustanoviteljev podjetja Mattel, po njunem sinu je bil imenovan tudi Ken. Kupci so bili v skušnjavi, da bi mu kupili garderobo. In tako je imel Ken res vse najnovejše uspešnice z modnih brvi, večkrat pa so ga oblekli znani oblikovalci, kot je naprimer Jean Paul Gaultier. Tako kot Barbie, so tudi Kenu oboževalci, zbiratelji kupovali razna oblačila, modne dodatke in ga skrbno oblačili. Velikokrat so mamice kupovale te lutke za svoje otroke, a zagotovo tudi same uživale v nakupovanju stvari za njo in njega. Bila so leta, ko je vsaka družina imela vsaj eno Barbie s spremljevalcem Kenom. 

Še dandanašnji je Ken modna inspiracija ali pa navdih za izgled.  Za svoj 60. rojstni dan je razkošna italijanska hiša Berluti ustvarila tri elegantne kombinacije oblačil za pisarno in prosti čas, čudaški ameriški oblikovalec Dapper Dan pa je ustvaril tri komplete oblačil za milenijske hipsterje. Letos spomladi in poleti bo Ken oblekel tudi kavbojke in majice s čudaškim tiskom, trenirke in pisane srajce ter športne jakne svetle barve.

Še dandanašnji je Ken modna inspiracija ali pa navdih za izgled.  (foto:  AVALON.RED/AVALON EDITORIAL)

foto:  COURTESY OF MATTEL/MEGA/THE ME