Connect with us

Življenjski Stil

Predstavljamo vam, nekaj nasvetov za izgubo odvečne teže

Published

on

V svetu fitnesa je bolj malo stvari tako na videz zapletenih, kot je hujšanje.

Kamor koli pogledate, obstaja veliko nasprotujočih si mnenj o tem, kaj je najboljši način za izgubo teže.

Je to odvisno od določene diete? Morda potrebujemo določeno dopolnilo? Ali kakšen posebej namenjen program za hujšanje?

Res, vse skupaj je lahko precej zmedeno. Resnica je, da je hujšanje neverjetno enostavno in v osnovi sloni na nekaj resnicah, ki jih moramo znova in znova ponavljati.

Danes bomo predstavili štiri neprecenljive nasvete za učinkovito hujšanje.

1. Uživajte več beljakovin

Beljakovine so za hujšanje ključnega pomena iz nekaj razlogov.

Prvič, telesu zagotavljajo gradnike (aminokisline), ki jih potrebuje za sanacijo in vzdrževanje mišic.

Drugič, beljakovine imajo precej visok termični učinek – ta znaša med 25 in 35 odstotki. To pomeni, da mora telo za vsakih 100 kalorij, ki jih dobite iz beljakovin, porabiti 25 do 35 kalorij za to, da jih razgradi in da se komponente absorbirajo.

Beljakovine nas zelo nasitijo, zaradi česar so dobra hrana za hujšanje. Če boste uživali več beljakovin, boste tako bolj polni in zadovoljni s svojo prehrano, zato se boste veliko manj verjetno prenajedli. Zato v svojo prehrano vključite več jajc, pustega mesa, mleka, rib in morda celo beljakovinskega praška.

2. Pred in med obrokom pijte vodo

Foto: SHUTTERSTOCK

Pitje vode nam pomaga, da se čez dan počutimo bolj polni, in se zadovoljno počutimo že z manjšimi obroki.

Na primer, po nekaterih raziskavah, so posamezniki približno 20 minut pred obrokom spili kozarec vode, ki je pri tem učinkovala, da so pojedli manj hrane. Pitje vode med samo jedjo je prav tako odličen način, da si hitreje zapolnite želodec in se tako izognete prenajedanju.

3. Jejte več zelenjave in sadja

Sadje, zlasti jabolka, jagode in lubenice, so okusne, imajo relativno malo kalorij in nas zelo nasitijo. Z njihovo pomočjo lahko čez dan zajezite svoje hrepenenje po sladkorju, se nasitite do naslednjega obroka in se izognete velikemu številu kalorij.

Solate so še eno močno orodje za hujšanje, saj nam prav tako pomagajo, da nas napolnijo in komajda dodajo kalorije v našo prehrano. Za referenco, velika posoda mešanega zelenja ima komaj 100-150 kalorij.

4. Izkoristite kavo in zeleni čaj

Foto: SHUTTERSTOCK

Kava in zeleni čaj nikakor nista čarobni kroglici, s pomočjo katerih bi lahko izgubili maščobo. Oba pa lahko strateško uporabimo za preprečevanje lakote in lažje vzdrževanje diete z omejenimi kalorijami.

Na primer, mnogi posamezniki kavo in zeleni čaj radi kombinirajo z občasnim postom. Najpogostejši način je, da zjutraj preskočite zajtrk, popijete kavo ali čaj, ter nato užijete prvi obrok dneva okoli poldneva. Številni ljudje si namesto hrane do kosila privoščijo zgolj kavo.

S tem da preskočite zajtrk, boste jedli manj obrokov, vendar bodo ti večji in bolj nasitni.

Če želite kavo in čaj uživati med obdobjem lakote ne pozabite, da oba vsebujeta kofein in lahko, kadar ju uživate pred spanjem, zmotita vaš spanec.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals