Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Predstavljamo vam, nekaj nasvetov za izgubo odvečne teže

Objavljeno

V redu

V svetu fitnesa je bolj malo stvari tako na videz zapletenih, kot je hujšanje.

Kamor koli pogledate, obstaja veliko nasprotujočih si mnenj o tem, kaj je najboljši način za izgubo teže.

Je to odvisno od določene diete? Morda potrebujemo določeno dopolnilo? Ali kakšen posebej namenjen program za hujšanje?

Res, vse skupaj je lahko precej zmedeno. Resnica je, da je hujšanje neverjetno enostavno in v osnovi sloni na nekaj resnicah, ki jih moramo znova in znova ponavljati.

Danes bomo predstavili štiri neprecenljive nasvete za učinkovito hujšanje.

1. Uživajte več beljakovin

Beljakovine so za hujšanje ključnega pomena iz nekaj razlogov.

Prvič, telesu zagotavljajo gradnike (aminokisline), ki jih potrebuje za sanacijo in vzdrževanje mišic.

Drugič, beljakovine imajo precej visok termični učinek – ta znaša med 25 in 35 odstotki. To pomeni, da mora telo za vsakih 100 kalorij, ki jih dobite iz beljakovin, porabiti 25 do 35 kalorij za to, da jih razgradi in da se komponente absorbirajo.

Beljakovine nas zelo nasitijo, zaradi česar so dobra hrana za hujšanje. Če boste uživali več beljakovin, boste tako bolj polni in zadovoljni s svojo prehrano, zato se boste veliko manj verjetno prenajedli. Zato v svojo prehrano vključite več jajc, pustega mesa, mleka, rib in morda celo beljakovinskega praška.

2. Pred in med obrokom pijte vodo

Foto: SHUTTERSTOCK

Pitje vode nam pomaga, da se čez dan počutimo bolj polni, in se zadovoljno počutimo že z manjšimi obroki.

Na primer, po nekaterih raziskavah, so posamezniki približno 20 minut pred obrokom spili kozarec vode, ki je pri tem učinkovala, da so pojedli manj hrane. Pitje vode med samo jedjo je prav tako odličen način, da si hitreje zapolnite želodec in se tako izognete prenajedanju.

3. Jejte več zelenjave in sadja

Sadje, zlasti jabolka, jagode in lubenice, so okusne, imajo relativno malo kalorij in nas zelo nasitijo. Z njihovo pomočjo lahko čez dan zajezite svoje hrepenenje po sladkorju, se nasitite do naslednjega obroka in se izognete velikemu številu kalorij.

Solate so še eno močno orodje za hujšanje, saj nam prav tako pomagajo, da nas napolnijo in komajda dodajo kalorije v našo prehrano. Za referenco, velika posoda mešanega zelenja ima komaj 100-150 kalorij.

4. Izkoristite kavo in zeleni čaj

Foto: SHUTTERSTOCK

Kava in zeleni čaj nikakor nista čarobni kroglici, s pomočjo katerih bi lahko izgubili maščobo. Oba pa lahko strateško uporabimo za preprečevanje lakote in lažje vzdrževanje diete z omejenimi kalorijami.

Na primer, mnogi posamezniki kavo in zeleni čaj radi kombinirajo z občasnim postom. Najpogostejši način je, da zjutraj preskočite zajtrk, popijete kavo ali čaj, ter nato užijete prvi obrok dneva okoli poldneva. Številni ljudje si namesto hrane do kosila privoščijo zgolj kavo.

S tem da preskočite zajtrk, boste jedli manj obrokov, vendar bodo ti večji in bolj nasitni.

Če želite kavo in čaj uživati med obdobjem lakote ne pozabite, da oba vsebujeta kofein in lahko, kadar ju uživate pred spanjem, zmotita vaš spanec.

Življenjski Stil

Skopuhi in večni dolžniki – ljudje, ki prinašajo slabo voljo

Objavljeno

V redu

Avtor

Med osebe, ki so v družbi zelo nepriljubljene, spadajo pretirano stiskaški posamezniki in pa tisti, ki si nenehno sposojajo denar, a ga vrnejo le redko ali celo nikoli.  

Kdo so skopuhi ali tako imenovani stiskači?

Ne, ne gre za ljudi, ki morajo zaradi šibkejše finančne situacije pošteno premisliti, kako bodo obrnili evro, da bodo prišli skozi mesec. Ali pa za varčne posameznike, ki se držijo zasnovanega finančnega plana za realizacijo zastavljenih ciljev. Tudi slednji se bodo denimo marsičemu odrekli, da bi jim uspelo kar so si zadali.

Skopuhi so navadno stiskaški ne glede na svoj finančni položaj. To so tisti, ki se po druženju vedno izognejo plačilu računa za pijačo, a so tam prvi, če vedo, da bodo lahko pili in jedli brezplačno oz. na račun nekoga drugega. Pravi stiskači namreč obožujejo brezplačne ponudbe, četudi bi si sami lahko privoščili veliko več. Čeprav bodo na obiskih z veseljem pospravili vse, kar jim boste ponudili, pa se sami kot gostitelji nikoli ne izkažejo. Nemalokrat se zgodi, da gostje obsedijo ob prazni mizi ali kozarcu vode.

‘Hej, mi lahko posodiš? Jutri ti bom vrnil, obljubim!’

Če boste posodili denar prijatelju, boste izgubili oboje. (foto: Shutterstock)

Denar in prijateljstvo ne gresta z roko v roki, zlasti če imamo opravka z osebami, ki zgolj jemljejo, ko pa je potrebno vrniti, jih moramo opominjati in malodane moledovati. Takšne osebe v prijateljske odnose vnesejo nemalo nemira. Večnih dolžnikov se zato družba izogiba, saj skorajda ne mine srečanje, da si ne bi želeli izposoditi denarja. V kolikor bi se izposojanja lotili odgovorno in poskrbeli za vračilo posojila, se jih seveda ne bi prijela grenka etiketa, tako pa gre za osebe, s katerimi okolica ne želi imeti nobenega opravka.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Mislim, da ima moj mož virtualno ljubico

Objavljeno

V redu

Avtor

Enostavno več ne vem kaj naj si mislim. Ves čas ima računalnik pri sebi, ok, delo od doma, Zoom, Skype in ne vem kaj še ampak saj ne more biti to do polnoči?

Umakne se v garderobno sobo, ker joj iz službe spet in rabi mir in potem nekaj mrmra, se hihita, napol cvili, a takoj zatem ima tisti glas, tisti nižji napol radijski, ki ga dobi tudi kadar se po dvajsetih letih zakona spet malo zmoti in mi piha na dušo. No, odkar s tem žametnim zvokom piha v garderobi, moja duša nima nič od tega.

In potem uho prislonim na vrata ampak nič ne slišim, razberem,  verjetno da še slušalke gor, ker slišati ni nič. Eno mlado »zoom pohotnico« bi pa že ujela no. In me žre in razmišljam in ga sprašujem, a bo to zdaj kar tako, da boš moral biti ves čas dosegljiv in priklopljen? Pa nekaj mrmra, da kako mi ni jasno, da so ljudje brez služb in tako naprej. Ja, seveda, vse razumem, ampak to, da tudi skoraj ob polnoči v spodnjih gatah laufa v garderobo z laptopom pod pazduho pa ne pije vode. Sem zavpila za njim, če ni malo neprimerno oblečen za v službo? Tresk, vrata so se glasno zaprla in to je to. Sem šla za njim in nežno, nežno pokljukala, zaklenjeno??? Do zdaj nisem vedela, da obstaja ključ od vrat garderobne sobe?

Ne vem kaj naj? Če ga sprašujem, se samo še bolj odmika. Če hodim za njim, se zaklepa. Najraje bi se s sodelavko zmenila in počela isto pa da vidim kako bo, ko bom z računalnikom zgoraj brez laufala v kopalnico. Kaj naj?

Razočarana gospodinja

Foto: Shutterstock

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ste me pa nasmejali, kljub temu, da vam sigurno ni smešno, ampak ste tako dobro opisali situacijo za katero sem prepričana, da ni osamljena in da je še in še takih oziroma podobnih scen. Posebne situacije privedejo do posebnih, tudi nepredvidljivih dogodkov. On se res nenavadno vede, vi pa ste tudi zagotovo bolj obremenjeni in pozorni kot bi bili, če bi normalno funkcionirali, hodili v službo, se posvečali drugim stvarem. Mislim, da je edina možnost pogovor. Skrivalnice in provokacije ne bodo pripeljale nikamor, kvečjemu še slabše je lahko.  Posedite ga za mizo, zaklenite, če bo treba, vzemite računalnik, če je pomanjkljivo oblečen nič hudega in z besedo na dan. Kar trdo ga primite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Okrepite orhideje s česnovo vodo

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste vedeli, da je česen odličen zdravilec za sobne rastline?

Česnova voda odlično vpliva na zdravje rastlin. Priljubljena je zlasti pri oskrbi lončnic, ponaša se namreč s številnimi koristnimi učinki. In kaj natanko se bo zgodilo, če boste sobne rastline zalili s česnovo vodo?

–          rastlino boste zaščitili pred boleznimi in škodljivci

–          okrepili boste koreninski sistem

–          spodbudili boste rast in cvetenje

–          pripomogli boste k splošni okrepitvi rastline

–          preprečili boste razvoj morebitnih okužb in glivičnih infekcij

Česnova voda prija orhidejam. (foto: pexels.com)

Česnova voda je priljubljena tudi za namakanje orhidej. Namesto, da bi priljubljeno lončnico namočili zgolj v postani vodi, slednji dodajte česnovo vodo. A previdno, v kolikor opazite, da orhideja nima zdravih korenin, je nikar ne namakajte v pripravku, saj lahko koncentracija česnovega soka povzroči dodatne poškodbe.

Orhideje lahko v česnovi vodi namakate dvakrat na mesec. Rezultat bo opazen že po prvem namakanju. Kot boste videli, bodo listi postali bolj sijoči, pojavile se bodo nove korenine, dva tedna kasneje pa vas lahko razveselijo že novi poganjki.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO