Zakaj stres vpliva na kožo?

Če je videti, da doživljate več izbruhov in ste pod velikim stresom, boste morda opazili več naključij. Stres ne povzroča aken takoj, toda raziskave kažejo, da stres sproži hormonske spremembe, ki lahko poslabšajo akne pri ljudeh, ki so že nagnjeni k mozoljem. Čeprav boste morda potrebovali več pristopov k čiščenju kože, se lahko zaradi tega zmanjša raven stresa. Zato je pomembno, da se izognete drugim, pogosto resnejšim zdravstvenim težavam.

Stresni hormoni in vaša koža

Koža, ki je nagnjena k aknam, je posledica kombinacije dejavnikov, ki vodijo do zamašenih por, na katere vplivajo hormoni – na primer kortizol in androgen, kateri jih endokrini sistem izloči kot odziv na stres.

Ti hormoni stopnjujejo proizvodnjo sebuma, zaščitne mastne snovi, ki jo naravno proizvajajo žleze blizu lasnih mešičkov znotraj pilosebacealne enote kot del imunskega sistema kože. Štiri visoke populacije Propionibacterium akne, so bakterije, ki živijo na človeški koži, prehranjujejo sebum, onesnažujejo pilosebacealni kanal in katalizirajo reakcijo imunskega sistema.

Bele krvne celice, ki jih privlači ta bakterija, izločajo encim, ki lahko poškoduje steno lasnega mešička in sprosti njegovo vsebino v lasni gredi, kar povzroči vnetno reakcijo.

Vsak od teh dejavnikov posamično in skupaj prispeva k eko sistemu, ki povzroča in ohranja akne. Zanimivo je, da obstaja nekaj raziskav, ki kažejo, da lahko posamezne razlike v populaciji bakterij mikrobioma črevesja, na katere vpliva stres igrajo vlogo pri sistemski imunosti,katere vplivajo tudi na akne.

Foto: SHUTTERSTOCK

Iskanje dermatologa je najboljši način, da poiščete najboljši načrt za zdravljenje aken. Če pa se nenehno izpostavljate stresu, je dobro le upoštevati, da je to lahko glavni dejavnik za vaše akne. Čeprav ne morete jasno ugotoviti, ali stres močno vpliva na vaše akne, si zapišite, ko ste pod stresom (vodite dnevnik). Nato primerjajte ta čas in preverite, ali obstajajo kakšne korelacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com