Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

5 dejstev o športu, ki bi jih morala vedeti vsaka ženska

Objavljeno

V redu

Dostop do informacij nikoli ni bil lažji. Vse, kar morate storiti, da najdete različne odgovore, vprašanje enostavno vtipkate v spletni iskalnik in čez nekaj tisočink sekunde imate vse odgovore praktično na dlani! Obstaja toliko informacij, vprašanje pa je ali so vse informacije pravilne? Danes odgovarjamo na pet pogosto zastavljenih vprašanj v zvezi s skupnimi športnimi miti.

Ali izgubljam trebušno maščobo, če vsak dan delam trebušne vaje?

Foto: SHUTTERSTOCK

Na žalost ne morete ciljati na del svojega telesa, kjer želite izgubiti maščobo. Če želite izgubiti “trebušno maščobo”, morate zmanjšati količino maščobe pri prehrani.

Praktični nasveti:

Če želite zmanjšati maščobno tkivo, morate jesti zdravo prehrano in delati vaje, ki kurijo več kalorij, kot klasične trebušne mišice. Če želite ohraniti zdravje srca, mišic in kosti, potem morate spremeniti vaje, ki jih delate. Krepitev trebušnih in zgornjih telesnih mišic krepi vašo držo, vam olajša izvajanje vsakodnevnih aktivnosti in zmanjšuje tveganje, da se poškodujete. 

Bi morali med vadbo več jesti?

Morda, ali pa ne. Odgovor je odvisen od vašega cilja.

Zdrava prehrana / Foto: SHUTTERSTOCK

Praktični nasveti:

Če ciljate na hipertrofijski trening za povečanje mišic, se raje odločite za pozitivno kalorično ravnovesje (zaužijete več kalorij, kot jih porabite na dan). Če je to vaš cilj, si po vsaki vadbi privoščite nekaj primernih prigrizkov. Če pa želite shujšati, vam ni treba jesti več kot običajno. Če vadite z veliko intenzivnostjo več kot 60 minut, lahko načrtujete svoj redni prigrizek ali pojeste del obroka takoj po vadbi, namesto da v svojo dnevno rutino dodate več kalorij.  Upoštevajte, da je uživanje kalorij veliko lažje, kot da jih pokurite.

Upoštevajte, da ta odgovor ne velja za športnike, ki potrebujejo posebno prehrano, prilagojeno njihovim potrebam.

Lahko telovadim med nosečnostjo?

Seveda Tudi če se vaš fokus spremeni, je telesna aktivnost nekoliko otežena, ostati aktivni med nosečnostjo je neverjetno koristno za vas in vašega otroka. Če pridobite dovoljenje zdravnika, lahko prenatalne vadbe zmanjšajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni in visokega krvnega tlaka zaradi nosečnosti. Prav tako zmanjšuje bolečine v hrbtu in drugo nelagodje ter preprečuje, da bi pridobili preveč teže. Vsekakor se prej posvetujte s svojim zdravnikom.

Praktični nasveti:

Izogibajte se športu, zaradi katerega lahko padete, in ne začnite dejavnosti, ki je še nikoli niste preizkusili. Ne delajte intenzivnih vaj. Namesto tega se odločite za zmerno intenzivnost. Nekatere vrste vaj so idealne v predporodnem obdobju, da telo pripravite na porod in si opomore od tega procesa. En primer je krepitev medeničnega dna in globokih trebušnih mišic. Izogibajte se drobljenju ali drugim vajam, ki so povezane z mišicami vašega “rektus abdominisa” ali po naše šestkratnika.

Je mogoče priti v formo z vadbo v nekaj minutah vadbe na dan?

Vadba / Foto: SHUTTERSTOCK

Dovolite nam, da na to odgovorimo z drugim vprašanjem: ali lahko povežete vse napore, ki bi jih vložili v enourno vadbeno sejo v sedem minut izredno intenzivne vadbe? V tem primeru boste v kratkem času dosegli impresivne rezultate. Vendar ne priporočamo vadbe s tako visoko intenzivnostjo vsak dan. Če tudi je visokointenzivni trening (HIT) učinkovit, ga kombinirajte s treningom vzdržljivosti (daljše seanse z nižjo intenzivnostjo), saj obe vrsti vaj ponujata različne prednosti.

Praktični nasveti:

med 7 minutnim treningom dajte 200% od sebe. Samo mislimo, da bi bilo bolje, če bi si vzeli več časa, da bi vmes imeli tudi čas za počitek.

Življenjski Stil

Teh 5 modnih dodatkov nikar ne uporabljajte več

Objavljeno

V redu

Avtor

Še nedavno so bili ti modni dodatki nujni za vse ljubiteljice mode, sedaj pa je čas, da jih odstranite iz svoje garderobne omare, saj se boste z njimi le še osmešile.

Moda se menja svetlobno hitro. In če je bil še pred nekaj meseci nek modni dodatek nujen, je danes lahko že obremenjujoč. Da letošnje poletje ne boste naredile napake, si preberite, katere modne dodatke, ki so bili še lani top, nujno odstranite iz svoje omare.

Mini očala

Še lansko leto so mini očala zasedala prva mesta med modnimi dodatki, upreti se jim nista mogli niti Rihanna in Ariana Grande, letos pa so popolnoma iz mode. Modni strokovnjaki svetujejo večja očala.

Bomber jakna

Kar nekaj let so bile tako imenovane bomber jakne zelo modne. Bile so vseh barv, različnih modnih krojev, navduševale so v kombinaciji s kavbojkami. A sedaj je čas, da se od njih poslovimo. Letos prihajajo bolj elegantne jakne.

Torbice za okrog pasu

Moda, ki je bila zelo priljubljena konec devetdesetih let, se je lansko pomlad in poletje poskušala vrniti. A neuspešno. Torbice za okrog pasu so pozabljene, namesto njih pa je čas za elegantne in ženstvene torbice.

PVC obutev

Plastične sandale, ki so lansko leto poskušale izboriti prva mesta med top modo so pozabljene. Nič več jih ne obujte.

Oblačila modnih znamk

Vrhunske modne znamke oblačil so bile na vseh kosih še nekaj let nazaj dobro vidne. Ime modne znamke je bilo dobro vidno tako na modnih dodatkih kot tudi na oblačilih. Sedaj so v ospredju enobarvne majice, ki ne razkrivajo oblikovalca. Prevladujejo bele barve.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda!

Objavljeno

V redu

Avtor

Že res, da so čmrlji zaradi pozebe ostali brez hrane, a kot svarijo strokovnjaki, lahko z nastavljanjem medu ali sladkorne raztopine naredimo še več škode. Preverimo, zakaj in kako lahko čmrljem zares pomagamo.

Ker je aprilska pozeba uničila številne cvetove, ki predstavljajo naraven vir hrane čmrljem, se je po družbenih omrežjih razširila informacija, naj jim ljudje pomagajo tako, da nastavijo žlico s sladkorno raztopino. A kot pojasnjuje biolog dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za biologijo, slednje ni nasvet, ki bi čmrljem koristil – ravno nasprotno, raztopina je lahko zanje škodljiva, med pa nevaren.

Zakaj lahko med in sladkorna raztopina škodujeta čmrljem?

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda! (foto: pixabay.com)

»Čmrlji tako ponujene sladkorne raztopine v teh razmerah ne bodo koristili, ker morajo varčevati z energijo in zato v glavnem mirujejo. Obstaja nevarnost, da bi ljudje ta način krmljenja uporabili tudi kasneje. Takrat dejansko obstaja možnost, da bi se čmrlji navadili na krmilnik, kar pa bi bilo zanje škodljivo. Potrebujejo namreč kakovostno hrano, ki jo nudijo cvetovi (medičino in cvetni prah) in se ne smejo navaditi na ‘fast food’. Še slabše je, če recepturo ‘izboljšamo’ tako, da namesto sladkorja uporabimo kar med. V medu so namreč povzročitelji čebeljih bolezni, ki so nevarne za čmrlje,« pojasnjuje Bevk in dodaja, da lahko v poletnem času s takšnim krmljenjem naredimo precej škode tudi čebelarjem, saj lahko izzovemo čebelji rop.

Med in sladkor torej v resnici ne dajeta koristnih rezultatov – kar pa ne pomeni, da čmrljem ne morete pomagati na drug način. Bevk tekom spletne objave na družbenem omrežju svetuje, da lahko to storimo tako, da skrbimo, da je v okolju dovolj medovitih rastlin. »Tako bodo čmrlji imeli večje zaloge hrane in bodo lažje preživeli vremenske nevšečnosti. Varujmo torej cvetoče travnike in mejice ter ohranjajmo in sadimo avtohtone medovite rastline, ki so bolj odporne na zmrzal. Ta rešitev ni tako preprosta, vendar deluje.«

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO