Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

5 dejstev o športu, ki bi jih morala vedeti vsaka ženska

Objavljeno

V redu

Dostop do informacij nikoli ni bil lažji. Vse, kar morate storiti, da najdete različne odgovore, vprašanje enostavno vtipkate v spletni iskalnik in čez nekaj tisočink sekunde imate vse odgovore praktično na dlani! Obstaja toliko informacij, vprašanje pa je ali so vse informacije pravilne? Danes odgovarjamo na pet pogosto zastavljenih vprašanj v zvezi s skupnimi športnimi miti.

Ali izgubljam trebušno maščobo, če vsak dan delam trebušne vaje?

Foto: SHUTTERSTOCK

Na žalost ne morete ciljati na del svojega telesa, kjer želite izgubiti maščobo. Če želite izgubiti “trebušno maščobo”, morate zmanjšati količino maščobe pri prehrani.

Praktični nasveti:

Če želite zmanjšati maščobno tkivo, morate jesti zdravo prehrano in delati vaje, ki kurijo več kalorij, kot klasične trebušne mišice. Če želite ohraniti zdravje srca, mišic in kosti, potem morate spremeniti vaje, ki jih delate. Krepitev trebušnih in zgornjih telesnih mišic krepi vašo držo, vam olajša izvajanje vsakodnevnih aktivnosti in zmanjšuje tveganje, da se poškodujete. 

Bi morali med vadbo več jesti?

Morda, ali pa ne. Odgovor je odvisen od vašega cilja.

Zdrava prehrana / Foto: SHUTTERSTOCK

Praktični nasveti:

Če ciljate na hipertrofijski trening za povečanje mišic, se raje odločite za pozitivno kalorično ravnovesje (zaužijete več kalorij, kot jih porabite na dan). Če je to vaš cilj, si po vsaki vadbi privoščite nekaj primernih prigrizkov. Če pa želite shujšati, vam ni treba jesti več kot običajno. Če vadite z veliko intenzivnostjo več kot 60 minut, lahko načrtujete svoj redni prigrizek ali pojeste del obroka takoj po vadbi, namesto da v svojo dnevno rutino dodate več kalorij.  Upoštevajte, da je uživanje kalorij veliko lažje, kot da jih pokurite.

Upoštevajte, da ta odgovor ne velja za športnike, ki potrebujejo posebno prehrano, prilagojeno njihovim potrebam.

Lahko telovadim med nosečnostjo?

Seveda Tudi če se vaš fokus spremeni, je telesna aktivnost nekoliko otežena, ostati aktivni med nosečnostjo je neverjetno koristno za vas in vašega otroka. Če pridobite dovoljenje zdravnika, lahko prenatalne vadbe zmanjšajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni in visokega krvnega tlaka zaradi nosečnosti. Prav tako zmanjšuje bolečine v hrbtu in drugo nelagodje ter preprečuje, da bi pridobili preveč teže. Vsekakor se prej posvetujte s svojim zdravnikom.

Praktični nasveti:

Izogibajte se športu, zaradi katerega lahko padete, in ne začnite dejavnosti, ki je še nikoli niste preizkusili. Ne delajte intenzivnih vaj. Namesto tega se odločite za zmerno intenzivnost. Nekatere vrste vaj so idealne v predporodnem obdobju, da telo pripravite na porod in si opomore od tega procesa. En primer je krepitev medeničnega dna in globokih trebušnih mišic. Izogibajte se drobljenju ali drugim vajam, ki so povezane z mišicami vašega “rektus abdominisa” ali po naše šestkratnika.

Je mogoče priti v formo z vadbo v nekaj minutah vadbe na dan?

Vadba / Foto: SHUTTERSTOCK

Dovolite nam, da na to odgovorimo z drugim vprašanjem: ali lahko povežete vse napore, ki bi jih vložili v enourno vadbeno sejo v sedem minut izredno intenzivne vadbe? V tem primeru boste v kratkem času dosegli impresivne rezultate. Vendar ne priporočamo vadbe s tako visoko intenzivnostjo vsak dan. Če tudi je visokointenzivni trening (HIT) učinkovit, ga kombinirajte s treningom vzdržljivosti (daljše seanse z nižjo intenzivnostjo), saj obe vrsti vaj ponujata različne prednosti.

Praktični nasveti:

med 7 minutnim treningom dajte 200% od sebe. Samo mislimo, da bi bilo bolje, če bi si vzeli več časa, da bi vmes imeli tudi čas za počitek.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

V redu

Avtor

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

V redu

Avtor

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

V redu

Avtor

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals