Domov Življenjski Stil 5 dejstev o športu, ki bi jih morala vedeti vsaka ženska

5 dejstev o športu, ki bi jih morala vedeti vsaka ženska

Dostop do informacij nikoli ni bil lažji. Vse, kar morate storiti, da najdete različne odgovore, vprašanje enostavno vtipkate v spletni iskalnik in čez nekaj tisočink sekunde imate vse odgovore praktično na dlani! Obstaja toliko informacij, vprašanje pa je ali so vse informacije pravilne? Danes odgovarjamo na pet pogosto zastavljenih vprašanj v zvezi s skupnimi športnimi miti.

Ali izgubljam trebušno maščobo, če vsak dan delam trebušne vaje?

Foto: SHUTTERSTOCK

Na žalost ne morete ciljati na del svojega telesa, kjer želite izgubiti maščobo. Če želite izgubiti “trebušno maščobo”, morate zmanjšati količino maščobe pri prehrani.

Praktični nasveti:

Če želite zmanjšati maščobno tkivo, morate jesti zdravo prehrano in delati vaje, ki kurijo več kalorij, kot klasične trebušne mišice. Če želite ohraniti zdravje srca, mišic in kosti, potem morate spremeniti vaje, ki jih delate. Krepitev trebušnih in zgornjih telesnih mišic krepi vašo držo, vam olajša izvajanje vsakodnevnih aktivnosti in zmanjšuje tveganje, da se poškodujete. 

Bi morali med vadbo več jesti?

Morda, ali pa ne. Odgovor je odvisen od vašega cilja.

Zdrava prehrana / Foto: SHUTTERSTOCK

Praktični nasveti:

Če ciljate na hipertrofijski trening za povečanje mišic, se raje odločite za pozitivno kalorično ravnovesje (zaužijete več kalorij, kot jih porabite na dan). Če je to vaš cilj, si po vsaki vadbi privoščite nekaj primernih prigrizkov. Če pa želite shujšati, vam ni treba jesti več kot običajno. Če vadite z veliko intenzivnostjo več kot 60 minut, lahko načrtujete svoj redni prigrizek ali pojeste del obroka takoj po vadbi, namesto da v svojo dnevno rutino dodate več kalorij.  Upoštevajte, da je uživanje kalorij veliko lažje, kot da jih pokurite.

Upoštevajte, da ta odgovor ne velja za športnike, ki potrebujejo posebno prehrano, prilagojeno njihovim potrebam.

Lahko telovadim med nosečnostjo?

Seveda Tudi če se vaš fokus spremeni, je telesna aktivnost nekoliko otežena, ostati aktivni med nosečnostjo je neverjetno koristno za vas in vašega otroka. Če pridobite dovoljenje zdravnika, lahko prenatalne vadbe zmanjšajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni in visokega krvnega tlaka zaradi nosečnosti. Prav tako zmanjšuje bolečine v hrbtu in drugo nelagodje ter preprečuje, da bi pridobili preveč teže. Vsekakor se prej posvetujte s svojim zdravnikom.

Praktični nasveti:

Izogibajte se športu, zaradi katerega lahko padete, in ne začnite dejavnosti, ki je še nikoli niste preizkusili. Ne delajte intenzivnih vaj. Namesto tega se odločite za zmerno intenzivnost. Nekatere vrste vaj so idealne v predporodnem obdobju, da telo pripravite na porod in si opomore od tega procesa. En primer je krepitev medeničnega dna in globokih trebušnih mišic. Izogibajte se drobljenju ali drugim vajam, ki so povezane z mišicami vašega “rektus abdominisa” ali po naše šestkratnika.

Je mogoče priti v formo z vadbo v nekaj minutah vadbe na dan?

Vadba / Foto: SHUTTERSTOCK

Dovolite nam, da na to odgovorimo z drugim vprašanjem: ali lahko povežete vse napore, ki bi jih vložili v enourno vadbeno sejo v sedem minut izredno intenzivne vadbe? V tem primeru boste v kratkem času dosegli impresivne rezultate. Vendar ne priporočamo vadbe s tako visoko intenzivnostjo vsak dan. Če tudi je visokointenzivni trening (HIT) učinkovit, ga kombinirajte s treningom vzdržljivosti (daljše seanse z nižjo intenzivnostjo), saj obe vrsti vaj ponujata različne prednosti.

Praktični nasveti:

med 7 minutnim treningom dajte 200% od sebe. Samo mislimo, da bi bilo bolje, če bi si vzeli več časa, da bi vmes imeli tudi čas za počitek.