Domov Življenjski Stil Prekomerno izpadanje las? Preberite, zakaj

Prekomerno izpadanje las? Preberite, zakaj

Izpadanje las lahko povzroči marsikaj.

  1. Tako pri moških kot pri ženskah lahko pričnejo lasje izpadati zaradi stresa, najbolj pogosto pa pri tem opazimo, da izpadejo lasje na omejenem področju. Lasje so normalni gosti, a na določenem delu glave se naredi »luknja«, kjer lasje odpadajo v šopih.
  2. Vzrok za izpadanje las je lahko kožna bolezen, ki se kaže v obliki lišajev. Povzročitelji so največkrat glive. Ena takšnih bolezni je tako imenovana mikrosporija, s katero se lahko okužimo preko okužene mačke.
  3. Ste vedeli, da je med vzroki za izpadanje las lahko tudi uporaba kozmetike? Agresivna kozmetična sredstva vplivajo na zdravje lasnih mešičkov, prav tako pa lahko olja oziroma maščobe v kozmetiki mešičke zamašijo, kar povzroči, da lasje izpadejo in novi ne zrastejo več.
  4. Izguba las zaradi okužbe mešičkov se lahko pojavi zaradi bakterij. Pogosto gre za stafilokok, ki se pojavlja v vodi, ki ni obdelana s klorom. Tako se lahko okužimo na primer na kopališču ali v kopeli.
  5. Med vzroki za prekomerno izpadanje las najdemo seboroični dermatitis, ki prizadene kožo tam, kjer je veliko lojnic – torej lahko tudi na lasišču. Sicer se dermatitis odraža predvsem z luščenjem kože, vendar lahko prav tako povzroči izpadanje las.
  6. Težave s kožo in izpadanjem las lahko povzročijo tudi pršice, kar imenujemo demodikoza. Gre za mikroskopske obrazne pršice, ki jih imamo vsi ljudje. Pršice, ki so sicer neškodljive, se lahko prekomerno razmnožijo, kar privede do srbečih obrvi in lasišča, pojavita se luščenje kože in prhljaj, razpokana koža pa je veliko tveganje za sekundarno okužbo. Kadar je težava resna, izpadejo tudi lasje.
  7. Vzroki za izpadanje las so poleg okužb in bolezni ter psihičnega stresa tudi razne oblike fizičnega stresa. Telo se lahko odzove z izpadanjem las po poškodbi ali operaciji, pri hitri izgubi telesne teže, vendar lasje v tem primeru običajno sami ponovno zrastejo in ni potrebno zdravljenje.
  8. Pri ženskah na lase v veliki meri vplivajo hormonske spremembe zaradi nosečnosti. Med nosečnostjo se izpadanje las zaustavi, po porodu pa lasje zelo intenzivno izpadajo. Na krtači jih lahko ostane za cel šop naenkrat. Hormonske spremembe pa se lahko pojavijo tudi v menopavzi ali zaradi jemanja hormonske kontracepcije.

Foto: freepik.com