Kontaktirajte nas

Glasba

So Melodije morja in sonca še to, kar so bile? INTERVJU

Objavljeno

V redu

V soboto 10. julija bo Portorož v znamenju Melodij morja in sonca. Festival, ki je v svoji zgodovini prinesel veliko uspešnic, ki jih ob različnih priložnostih pojemo še danes. Nasmeh poletnih dni, Portorož 1905, Mi ljudje smo kot morje, Sive ceste, Cela ulica nori, Sen znala jes, Lahko noč Piran, Ko mene več ne bo in druge, so bogata zakladnica slovenske glasbene scene.

Letošnji Festival bo že 40-ti po vrsti. Včasih je bil to pravi poletni praznik, Portorož in Slovenija sta vsaj nekaj dni živela v duhu MMS-a in glasbe. Kako je zdaj, ko je glasba zaradi aktualne situacije malo potisnjena na stranski tir. Kako to doživlja glasbenik, ki ta festival spremlja ves čas in bo nastopil tudi letos.

Samuel Lucas, kaj je za vas Festival Melodij morja in sonca?

Moji prvi spomini na festival MMS sežejo dalec v 80-ta, ko sem prvič slišal za ta prestižni dogodek, kjer so se predstavljale pesmi velikih izvajalcev in želja vsakega izvajalca je bila nastopiti na festivalu. Res je imel svoj čar in moč. Vse izvajalce smo gledali, kot na največje zvezde, saj so to tudi bili. To je bil edini festival, ki se je lahko primerjal z italijanskim San Remom…..Je pa še vedno edini poletni festival, kjer lahko izvajalec predstavi pesem tudi v poletnem času, ko se naj ne bi izdajali novi singli, saj so vsi glasbeni uredniki tako radijskih kot televizijskih postaj na počitnicah, vsaka izid pa posameznega izvajalca ogromno stane.

Katera pesem se vam ob omembi Festivala najpogosteje prikrade v misli?

Mi ljudje smo kot morje, Solinar-Faraoni, Še si tu-Marta Zore.

Bi morali v Sloveniji skrbeti za tovrstne festivale bolje, bi morali dati več poudarka na to, kar gledano dolgoročno, takšni festivali lahko prinesejo glasbenikom in sceni?

Definitivno bi morali, saj si ta festival to zasluži in prav tako vsak nastopajoči bi se moral počutiti tako kot so se nekoč počutili…da so nekaj dosegli, ko so imeli to čast sodelovati na festivalu in biti del take prelepe in pomembne zgodbe.

Ali spremljate glasbene festivale v tujini, primerjate kdaj?

Spremljam, ko imam čas, kar se pa primerjave tiče, ne bi bilo fer če bi MMS primerjali kot smo ga lahko nekoč z italijanskim San Remom. Si pa definitivno zasluži, da bi bil bolj cenjen, prav tako vsak avtor in izvajalec.

Letos boste na nastopili skupaj s pevko Majo Založnik, kaj nam lahko že izdate, kaj lahko pričakujemo?

Močna pesem in izvedba, super realno besedilo, svečana otvoritev festivala MMS in verjamem, da si bo veliko ljudi zapomnilo prav najin nastop.

Foto: Damjan Končar

Glasba

Ob 3. obletnici smrti Oliverja Dragojevića, so njegovi ženi podarili to …

Objavljeno

V redu

Avtor

Tretja obletnica smrti Oliverja Dragojevića z otvoritvijo razstave v njegov spomin.

Odprtja razstave se je udeležilo veliko število prebivalcev Vele Luke, pa tudi obiskovalcev otoka, vsi, ki si ogledajo razstavo, si lahko ogledajo 35 izbranih fotografij Oliverja Dragojevića, ki so nastale v različnih življenjskih situacijah.

Konec julija Vela Luka postane kraj, kjer se zdi, da vsi ljudje dihajo v spomin na glasbeno legendo Oliverja Dragojevića. Ta kraj na otoku Korčula je bil Oliverju cilj, kamor se je vrnil in kjer je bival, kadar je le mogel. Dva dni pred tretjo obletnico žalostnega odhoda dragega pevca je bila uradno odprta razstava “Sidrim te u srcu” posvečena Oliverju Dragojeviću. Avtor razstavljenih del je fotograf in vodja foto in video agencije Cropix Livio Andrijić.

Čutim, da Vela Luka ni več enaka, odkar ga ni več, vendar sem vesel, da je Vela Luka kraj razstave in da so moja dela tam, kamor je zbežal, kadar je le mogel. Oliverjeva žena Vesna je želela nosilno fotografijo razstave, ki sem ji jo poklonil “je dejal avtor fotografij Livio Andrijić.

Foto: ANTE CIZMIC/CROPIX CROPIX

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

Novi pevec legendarne skupine Whitesnake prihaja s Hrvaške

Objavljeno

V redu

Avtor

Zagrebški glasbenik Dino Jelusić je postal član skupine Whitesnake.

Mladi postavni pevec Dino Jelusić je postal član kultne zasedbe Whitesnake, zaradi česar sreče ne skriva, povedal je, da je zelo vesel in potrdil veselo novico.

Whitesnake je britanska hard rock skupina, ki jo je leta 1978 ustanovil David Coverdale po odhodu iz skupine Deep Purple. Največji komercialni uspeh so dosegli v 80. letih s serijo uspešnic, kot so Here I Go Again, Is This Love, Fool For Your Loving, Still Of The Night, zdaj pa se jim pridružuje tudi ime, znano hrvaški in tudi slovenski javnosti.

‘Izjemno počaščen sem, da sem del ene meni najljubših skupin vseh časov. Telefonski klic Davida Coverdalea je tisto, o čemer lahko vsak pevec in glasbenik moje generacije le sanja in še vedno se mi zdi vse povsem nadrealistično. Komaj čakam, da grem na pot s skupino Whitesnake in kot mi je rekel veliki DC, da dam del svoje identitete zvoku te kultne skupine ‘, je čustveno zapisal Dino.

In kako ga je David Coverdale sprejel v skupini. ‘Zelo sem navdušen nad prihodom izjemno nadarjenega Dina Jelusića v skupino. Spremljamo ga, odkar smo pred dvema letoma skupaj igrali v Zagrebu. Res ti bo všeč ‘, je dejal frontman skupine Whitesnake.

Foto: DRAŽEN KOKORIĆ

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

Takšno je poletje Nina Ošlaka

Objavljeno

V redu

Avtor

Glasbenik se je to poletje podal v popolnoma drugačne vode …

Nino ne počiva. Po veliki uspešnici “KO SI Z MANO”, ki jo je predstavil tik pred poletjem, se tokrat akademski glasbenik podaja v čisto drugačne, akustične vode. V klavirsko-akustično verzijo je tako predelal svojo uspešnico, ki je bila v letu 2019 ena bolj predvajanih na radijskih valovih – RABIM TE.

Čeprav je od izida Ninovega zadnjega albuma “NEKAJ JE NA TEBI” minilo komaj slabi dve leti, vsestranski glasbenik NINO OŠLAK ustvarjalno nadaljuje tudi v tem poletju. Za leto 2022 tako napoveduje NOV ALBUM, za katerega pa se mu je porodila tudi zanimiva ideja, ki jo bo, kot pravi, izpeljal v naslednjih tednih.

A kaj se gre? Preko svojega INSTAGRAM profila bo k sodelovanju pri pisanju besedila za eno od pesmi tokrat povabil kar svoje poslušalce. Nino bo določil temo – ta bo usmerjena v srečo in vesele trenutke, ljudje pa bodo lahko prispevali svojo lepo misel, verz ali nek lep spomin iz svojega življenja.

Foto: Luka Blatnik

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO