Kontaktirajte nas

Zanimivosti

Nasveti: Kako se hitro znebiti mravelj

Objavljeno

V redu

Ne glede na to, ali vas mravlje motijo zgolj zato, ker marširajo preko dnevne sobe, ali ne marate njihovega obiskovanja vaše shrambe, ali pa vam gre na živce njihovo rojenje, ko opremljene s krili zasedejo celo steno, se jih lahko učinkovito znebite. Ali se jih boste lotili na naraven ali nenaraven način, je vaša odločitev, ki je seveda odvisna tudi od tega, kako resna težava so mravlje v hiši.

Kako se znebiti mravelj faraonk?

Kako resna težava so mravlje v stanovanju, je odvisno od tega, za kakšne mravlje gre. V mnogih blokovskih naseljih so težava tako imenovane faraonke, male mravlje, ki merijo dva do tri milimetre.

Faraonke se prenašajo na različne načine, predvsem pa potujejo skupaj z gradbenim materialom, po »udomačitvi« v nekem okolju pa pogosto korakajo sem in tja po ceveh za toplovod in druge napeljave. Prav toplota je tisto, kar iščejo, zato jih pogosto opažamo pozimi, poleg tega pa iščejo tudi hrano. Za razliko od drugih mravelj ne želijo sladke hrane, temveč predvsem beljakovinsko, saj so mesojede. Če imate te mravlje v stanovanju, potem sami proti njim ne boste mogli kaj veliko. Potrebna je dezinfekcija celotnega stanovanjskega objekta, torej celega bloka ali pa tudi skupine blokov v naselju. Faraonke veljajo za nadležne mravlje, ki se jih je izredno težko znebiti.

Seveda je bolje kot nič tudi nastavljanje vab, s čimer se lahko njihovo število zmanjša, a običajno to ni povsem učinkovito. V enem gnezdu je ponavadi okoli 30.000 mravelj, kraljica pa ni samo ena, temveč jih leže jajčeca tudi do 200. Najboljši je torej profesionalen pristop, kajti učinkovita sredstva proti faraonkam, s katerimi se uspešno uničuje gnezda tudi na skritih mestih (v stenah itd.), niso v prosti prodaji.

Naravno zatiranje mravelj

Če mravlje v hiši korakajo sem in tja samo občasno, pa seveda ni razloga, da jih iztrebite. Ne pozabite, da so mravlje izjemno koristna bitja, ki čistijo naš svet, zato so v okolici doma zaželene, le v stanovanju jih ne želimo. To pomeni, da jim moramo preprečiti vstop.

Najprej je potrebno je ugotoviti, od kod mravlje v hiši izvirajo. Preverite, iz katere špranje prihajajo in jo zadelajte – malo mavca, silikona ali česa drugega lahko takoj odpravi težavo. Če se ob takšni rešitvi pričnejo pojavljati na drugih krajih in se zdi, da špranj in razpok nikoli ne zmanjka, lahko poskusite tudi tako, da na teh mestih namestite naravna sredstva, ki mravljam niso po volji. Katera?

1. Cimet

Te dišeče mlete skorje, ki nam tako lepo dišijo v piškotih, mravlje niti malo ne marajo. Uporabite lahko mleti cimet, ki ga potresete tam, kje mravlje najraje korakajo, ali pa tudi eterično olje cimeta, ki ga razpršite na tem mestu.

2. Limona

Če mravlje niso na mestih, kjer bi bila tla občutljiva na kislino, lahko izkoristite vsako ožeto lupino limone. Naredite si limonado, nato pa s preostalim mesom limone znotraj lupine namažite tla, kjer so mravlje. Seveda lahko limono tudi ožamete in tla popršite kar z limoninim sokom.

Foto: Shutterstock

3. Poprova meta

Če uporabljate eterično olje poprove mete za aromaterapijo in je stanovanje z njo lepo odišavljeno, bodo mravlje v hiši videle neprivlačen in zanje smrdljiv prostor. Če nekaj kapljic poprove mete nanesete tja, od koder običajno vkorakajo v vaš dom, pa zagotovo ne bodo več stopile vanj. Vsaj ne skozi ta vrata.

4. Kis

Mravljam smrdi kis. Kadar vlagate, mravlje v stanovanju običajno izginejo. Če vas vonj po kisu ne moti oziroma boste nekaj dni odsotni od doma, lahko z njim popršite tiste dele doma, kjer prihajajo na plano mravlje.

5. Kava

Sveže mleta kava, potresena po tleh, je zagotovilo, da bodo mravlje v stanovanju izginile. Če se želite znebiti mravelj, njihova zbirališča v hiši posujte s kavo.

Foto: shutterstock

Zanimivosti

Bo Luka Dončič postal očka? To je razkrito sedaj

Objavljeno

V redu

Avtor

Resnica je končno prišla na dan, fotografija pa vas bo navdušila.

Mnogi slovenski mediji so še pred nekaj tedni ugibali, ali je morda Anamaria Goltes, dolgoletna srčna izbranka košarkarja Luke Dončiča noseča. Kot poročajo Slovenske novice, naj bi do teh ugibanj prišlo zaradi fotografij, na katerih naj bi imela nekoliko zaobljen trebušček. A sedaj je je končno razkrito, da temu ni tako.

»Sedaj pa je govorice utišala z novo objavo na svoje Instagramu, kjer je pozirala s svojimi kužki, ki imajo mimogrede tudi svoj profil z več kot trideset tisoč sledilci. Na fotografiji je videti v formi kot še nikoli, o nosečnosti pa ni ne duha ne sluha,« namreč poroča omenjeni portal.

Zadnjo objavo Anamarije si lahko pogledate spodaj. Navdušeni boste.

Foto: Facebook

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Tragično: Svetovno znana igralka umira. To je razlog …

Objavljeno

V redu

Avtor

Njena družina je za javnost povedala to …

Vsi smo brali strašno novico, da je v začetku tedna znana ameriška igralka Anne Heche doživela hudo prometno nesrečo, trčila je v dvonadstropno hišo, njen avto je zagorel. Igralka je po izgubi zavesti padla v komo, sedaj pa njena družina sporoča tragično vest, da najverjetneje ne bo preživela.

53-letna mati dveh otrok je zaradi pomanjkanja kisika utrpela hudo poškodbo možganov, preliminarni izvidi pa so pokazali, da je imela v krvi sledi droge. Potrebni pa bodo še dodatni testi, ki bodo razkrili, ali so to zgolj substance, ki jih je dobila med hospitalizacijo.

Njena družina je sporočila še, da bodo njene organe, če bodo primerni, darovali.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Priljubljeni slovenski pevec spregovoril o izgubi očeta in povedal takšno resnico

Objavljeno

V redu

Avtor

Soočiti se je moral s svojim največjim strahom.

Priljubljeni slovenski pevec Domen Kumer je za portal Svet24 pojasnil, kako se je moral soočiti s svojim največjim strahom. Pred tremi leti je namreč izgubil očeta.

»Pred tremi leti je umrl moj oče. Takrat se je zame ogromno spremenilo, najti sem moral neki novi način razmišljanja, ker je bil moj ata moj ‘procesor v ozadju’, ogromno mi je pomagal s pogovori in nasveti. Dolgo se sploh nisem zavedal, kakšen vpliv je imel name. Karakterno sva si bila namreč zelo podobna, tako zelo, da sva si šla na že na živce, zelo hitro sva lahko reagirala eden proti drugemu. Oba sva, za razliko od mame in brata, bila kolerika, hitro sva si lahko skočila v lase, a se že naslednjo sekundo pobotala, kot da ni bilo nič.,« je med drugim povedal za omenjeni portal in razkril, da se je s tem uresničil njegov največji strah, dodal pa tudi: »Zelo ga pogrešam, še vedno se, ko ne vem, kaj bi naredil, vprašam, kaj bi mi on svetoval, kaj bi on naredil. Pred leti sem se zelo bal, kako bo, če ostanem brez staršev, in me je to žal doletelo. Vsi ostali strahovi proti temu nimajo za burek (ker še nimam otrok, to bo potem verjetno največji strah). A to je življenje, skozi različne življenjske preizkušnje se naučiš, da so problemi in vse, kar se ti zgodi, lepo in slabo, tudi del življenja.«

Foto: Facebook

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals