Kontaktirajte nas

Zanimivosti

Nasveti: Kako se hitro znebiti mravelj

Objavljeno

V redu

Ne glede na to, ali vas mravlje motijo zgolj zato, ker marširajo preko dnevne sobe, ali ne marate njihovega obiskovanja vaše shrambe, ali pa vam gre na živce njihovo rojenje, ko opremljene s krili zasedejo celo steno, se jih lahko učinkovito znebite. Ali se jih boste lotili na naraven ali nenaraven način, je vaša odločitev, ki je seveda odvisna tudi od tega, kako resna težava so mravlje v hiši.

Kako se znebiti mravelj faraonk?

Kako resna težava so mravlje v stanovanju, je odvisno od tega, za kakšne mravlje gre. V mnogih blokovskih naseljih so težava tako imenovane faraonke, male mravlje, ki merijo dva do tri milimetre.

Faraonke se prenašajo na različne načine, predvsem pa potujejo skupaj z gradbenim materialom, po »udomačitvi« v nekem okolju pa pogosto korakajo sem in tja po ceveh za toplovod in druge napeljave. Prav toplota je tisto, kar iščejo, zato jih pogosto opažamo pozimi, poleg tega pa iščejo tudi hrano. Za razliko od drugih mravelj ne želijo sladke hrane, temveč predvsem beljakovinsko, saj so mesojede. Če imate te mravlje v stanovanju, potem sami proti njim ne boste mogli kaj veliko. Potrebna je dezinfekcija celotnega stanovanjskega objekta, torej celega bloka ali pa tudi skupine blokov v naselju. Faraonke veljajo za nadležne mravlje, ki se jih je izredno težko znebiti.

Seveda je bolje kot nič tudi nastavljanje vab, s čimer se lahko njihovo število zmanjša, a običajno to ni povsem učinkovito. V enem gnezdu je ponavadi okoli 30.000 mravelj, kraljica pa ni samo ena, temveč jih leže jajčeca tudi do 200. Najboljši je torej profesionalen pristop, kajti učinkovita sredstva proti faraonkam, s katerimi se uspešno uničuje gnezda tudi na skritih mestih (v stenah itd.), niso v prosti prodaji.

Naravno zatiranje mravelj

Če mravlje v hiši korakajo sem in tja samo občasno, pa seveda ni razloga, da jih iztrebite. Ne pozabite, da so mravlje izjemno koristna bitja, ki čistijo naš svet, zato so v okolici doma zaželene, le v stanovanju jih ne želimo. To pomeni, da jim moramo preprečiti vstop.

Najprej je potrebno je ugotoviti, od kod mravlje v hiši izvirajo. Preverite, iz katere špranje prihajajo in jo zadelajte – malo mavca, silikona ali česa drugega lahko takoj odpravi težavo. Če se ob takšni rešitvi pričnejo pojavljati na drugih krajih in se zdi, da špranj in razpok nikoli ne zmanjka, lahko poskusite tudi tako, da na teh mestih namestite naravna sredstva, ki mravljam niso po volji. Katera?

1. Cimet

Te dišeče mlete skorje, ki nam tako lepo dišijo v piškotih, mravlje niti malo ne marajo. Uporabite lahko mleti cimet, ki ga potresete tam, kje mravlje najraje korakajo, ali pa tudi eterično olje cimeta, ki ga razpršite na tem mestu.

2. Limona

Če mravlje niso na mestih, kjer bi bila tla občutljiva na kislino, lahko izkoristite vsako ožeto lupino limone. Naredite si limonado, nato pa s preostalim mesom limone znotraj lupine namažite tla, kjer so mravlje. Seveda lahko limono tudi ožamete in tla popršite kar z limoninim sokom.

Foto: Shutterstock

3. Poprova meta

Če uporabljate eterično olje poprove mete za aromaterapijo in je stanovanje z njo lepo odišavljeno, bodo mravlje v hiši videle neprivlačen in zanje smrdljiv prostor. Če nekaj kapljic poprove mete nanesete tja, od koder običajno vkorakajo v vaš dom, pa zagotovo ne bodo več stopile vanj. Vsaj ne skozi ta vrata.

4. Kis

Mravljam smrdi kis. Kadar vlagate, mravlje v stanovanju običajno izginejo. Če vas vonj po kisu ne moti oziroma boste nekaj dni odsotni od doma, lahko z njim popršite tiste dele doma, kjer prihajajo na plano mravlje.

5. Kava

Sveže mleta kava, potresena po tleh, je zagotovilo, da bodo mravlje v stanovanju izginile. Če se želite znebiti mravelj, njihova zbirališča v hiši posujte s kavo.

Foto: shutterstock

Zanimivosti

Ljubljenec žensk, pevec Matevž Šalehar Hamo ima brata dvojčka

Objavljeno

V redu

Avtor

Ljubljenec ženske publike Matevž Šalehar Hamo, pevec in frontman skupine Hamo & Tribute 2 Love, ki je tudi v času pandemije med najbolj aktivnimi slovenskimi izvajalci ima novo službo, posel ali le hobi.

Očitno je korona naredila svoje, saj po novem na zelo svojstven način razlaga in pojasnjuje tudi pomen angleških besed in s tem pomaga svojim sledilcem, oboževalcem in drugim pri razumevanju določenih izrazov povezanih z glasbeno industrijo. Še najbolj gre na roko svojemu dvojčku. Ja, ja dvojčku. Tako je namreč razbrati iz posnetka, ki ga je objavil. To, da ima brata radijskega voditelja,”toplovodarja” Mihija Šaleharja s katerim sta pred leti ustanovila rock bend Babewatch, je bolj ali manj znano, zdaj se je pojavil še dvojček. No, “2 in 1”, oboževalke bodo zagotovo vesele. 

https://fb.watch/4Ri6Xs5Uo-/

foto: Marko Alpner

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Princ Phillip je bil med drugim mojster žara

Objavljeno

V redu

Avtor

Kraljevska brata sta svojemu dedu napisala ganljiva posvetila, za njiju bo vedno ostal tudi navdih, vedno se bosta spominjala njegovega drznega humorja in vedrega duha. A tudi njegovih odličnih kulinaričnih sposobnosti.

Odhod princa Phillipa, vojvode Edinburškega, je močno pretresel britansko kraljevo družino, prijatelje in britansko javnost. Ni uspel praznovati 100. rojstnega dne, odšel je mirno, zaspal je v svoji postelji na gradu Windsor. Kot je v uradni izjavi povedal njegov sin, princ in bodoči kralj Charles, celotna družina Phillipa strašno pogreša. 

Od princa Phillipa sta se poslovila tudi od vnuka, brata, princa William in Harry, ki je priletel iz Kalifornije na zadnje slovo svojega dedka. William pa je na svojem uradnem profilu na Instagramu objavil ganljivo fotografijo svojega sina Georgea s pradedkom Phillipom in zapisal: “Vesel sem, da je bil moj dedek zgled, ki me je vodil in je bil stalno prisoten tudi v mojem odraslem življenju. Vedno bom hvaležen, da ga je moja žena lahko spoznala in za prijaznost, ki ji jo je izkazal. Nikoli ne jemljite tega kot nekaj samoumevnega, tudi posebnih spominov, ki jih bodo moji otroci vedno imeli na svojega pradedka, na primer na trenutke, ko je prišel po njih s kočijo” in dodal:”moj dedek je bil izjemen človek in del izredne generacije. S Kate bova še naprej delala, kar bi želel in kraljici stala ob strani. Pogrešal ga bom, a vem, da bi rad, da nadaljujeva z delom je William še zapisal pod fotografijo.

Ker ni prisoten na družbenih omrežjih, je princ Harry na spletno stran svoje fundacije Archewell objavil pismo svojemu dedu: 

“Moj dedek je bil mož svojega položaja, časti in izjemnega smisla za humor. Bil je izredno ostrega uma in je lahko zaradi svojega šarma pritegnil kogar koli, tudi zato, ker nikoli nisi vedel, kaj bo rekel. Spomnjali se ga bomo kot najdlje živečega partnerja Monarha, uglednega vojaka, princa in vojvodo” in dodal “ampak zame je bil moj dedek, mojster žara, legenda humorja in drznosti”.

foto:  MARK PAIN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Esmeralda iz šova Ljubezen po domače prosi za pomoč

Objavljeno

V redu

Avtor

Kot je zapisala, se je znašla v hudi življenjski stiski, zato ji drugega ne preostane ….

Esmeraldo Rupnik smo lahko spremljali v zelo gledanem šovu Ljubezen po domače. Potegovala se je za naklonjenost Franca Jarca, a iskrica ni preskočila.

Esmeralda, ki je sicer znana po tem, da je optimistična in vedra oseba, pa se je v teh dneh znašla v zelo hudi življenjski stiski. Odkar ji je umrla mati, živi le še od socialne podpore in le s težavo se prebija iz dneva v dan. zato se je odločila, da bo za pomoč prosila kar preko družbenega omrežja.

Ker živi v hiši, ima dovolj prostora, da bi pod svojo streho sprejela podnajemnika. Kot pravi, bi ta imel svojo sobo, na razpolago pa bi imel tudi souporabo kuhinje, kopalnice in stranišča. V objavi je zapisala tudi, da odvisnikov ne sprejme.

e da vas vidim koliko mi pomagate,zares nujno nujno rabim pomoč dajem sobo v najem souporaba kuhinje kupalnica wc sam da…

Objavil/a Esmeralda Rupnik dne Ponedeljek, 12. april 2021

Foto: Facebook

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO