Kontaktirajte nas

Zanimivosti

Nasveti: Kako se hitro znebiti mravelj

Objavljeno

V redu

Ne glede na to, ali vas mravlje motijo zgolj zato, ker marširajo preko dnevne sobe, ali ne marate njihovega obiskovanja vaše shrambe, ali pa vam gre na živce njihovo rojenje, ko opremljene s krili zasedejo celo steno, se jih lahko učinkovito znebite. Ali se jih boste lotili na naraven ali nenaraven način, je vaša odločitev, ki je seveda odvisna tudi od tega, kako resna težava so mravlje v hiši.

Kako se znebiti mravelj faraonk?

Kako resna težava so mravlje v stanovanju, je odvisno od tega, za kakšne mravlje gre. V mnogih blokovskih naseljih so težava tako imenovane faraonke, male mravlje, ki merijo dva do tri milimetre.

Faraonke se prenašajo na različne načine, predvsem pa potujejo skupaj z gradbenim materialom, po »udomačitvi« v nekem okolju pa pogosto korakajo sem in tja po ceveh za toplovod in druge napeljave. Prav toplota je tisto, kar iščejo, zato jih pogosto opažamo pozimi, poleg tega pa iščejo tudi hrano. Za razliko od drugih mravelj ne želijo sladke hrane, temveč predvsem beljakovinsko, saj so mesojede. Če imate te mravlje v stanovanju, potem sami proti njim ne boste mogli kaj veliko. Potrebna je dezinfekcija celotnega stanovanjskega objekta, torej celega bloka ali pa tudi skupine blokov v naselju. Faraonke veljajo za nadležne mravlje, ki se jih je izredno težko znebiti.

Seveda je bolje kot nič tudi nastavljanje vab, s čimer se lahko njihovo število zmanjša, a običajno to ni povsem učinkovito. V enem gnezdu je ponavadi okoli 30.000 mravelj, kraljica pa ni samo ena, temveč jih leže jajčeca tudi do 200. Najboljši je torej profesionalen pristop, kajti učinkovita sredstva proti faraonkam, s katerimi se uspešno uničuje gnezda tudi na skritih mestih (v stenah itd.), niso v prosti prodaji.

Naravno zatiranje mravelj

Če mravlje v hiši korakajo sem in tja samo občasno, pa seveda ni razloga, da jih iztrebite. Ne pozabite, da so mravlje izjemno koristna bitja, ki čistijo naš svet, zato so v okolici doma zaželene, le v stanovanju jih ne želimo. To pomeni, da jim moramo preprečiti vstop.

Najprej je potrebno je ugotoviti, od kod mravlje v hiši izvirajo. Preverite, iz katere špranje prihajajo in jo zadelajte – malo mavca, silikona ali česa drugega lahko takoj odpravi težavo. Če se ob takšni rešitvi pričnejo pojavljati na drugih krajih in se zdi, da špranj in razpok nikoli ne zmanjka, lahko poskusite tudi tako, da na teh mestih namestite naravna sredstva, ki mravljam niso po volji. Katera?

1. Cimet

Te dišeče mlete skorje, ki nam tako lepo dišijo v piškotih, mravlje niti malo ne marajo. Uporabite lahko mleti cimet, ki ga potresete tam, kje mravlje najraje korakajo, ali pa tudi eterično olje cimeta, ki ga razpršite na tem mestu.

2. Limona

Če mravlje niso na mestih, kjer bi bila tla občutljiva na kislino, lahko izkoristite vsako ožeto lupino limone. Naredite si limonado, nato pa s preostalim mesom limone znotraj lupine namažite tla, kjer so mravlje. Seveda lahko limono tudi ožamete in tla popršite kar z limoninim sokom.

Foto: Shutterstock

3. Poprova meta

Če uporabljate eterično olje poprove mete za aromaterapijo in je stanovanje z njo lepo odišavljeno, bodo mravlje v hiši videle neprivlačen in zanje smrdljiv prostor. Če nekaj kapljic poprove mete nanesete tja, od koder običajno vkorakajo v vaš dom, pa zagotovo ne bodo več stopile vanj. Vsaj ne skozi ta vrata.

4. Kis

Mravljam smrdi kis. Kadar vlagate, mravlje v stanovanju običajno izginejo. Če vas vonj po kisu ne moti oziroma boste nekaj dni odsotni od doma, lahko z njim popršite tiste dele doma, kjer prihajajo na plano mravlje.

5. Kava

Sveže mleta kava, potresena po tleh, je zagotovilo, da bodo mravlje v stanovanju izginile. Če se želite znebiti mravelj, njihova zbirališča v hiši posujte s kavo.

Foto: shutterstock

Zanimivosti

Glasbeni svet žaluje, umrla je znana pevka, ki smo jo poznali vsi

Objavljeno

V redu

Avtor

Umrla je svetovno znana pevka, katere pesmi smo poznali in prepevali vsi.

Bila je dobitnica grammyja in oskarja, pevka Irene Cara se je poslovila v 64. letu starosti. Svet jo pozna po naslovni pesmi filma Flashdance, za katerega je posnela pesem What a Feeling.

Novico o njeni smrti je pred nekaj dnevi preko družbenih omrežij sporočila njena predstavnica za stike z javnostjo. Ta je dejala: »Umrla je na svojem domu v Floridi, vzrok smrti je za zdaj še neznan.«

Pevka je postala slavna, ko je dobila vlogo v filmu Fame, leta 1980, zanj je posnela tudi istoimensko pesem in tudi balado. Za vlogo, ki jo je odigrala, je bila nominirana za zlati globus, skladba pa ji je prinesla dve nominaciji za grammyja.

Tri leta pozneje je dobila oskarja za najbolj izvirno filmsko skladbo Flashdance in grammyja za najboljšo pop izvajalko.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Modrijani poskrbeli za presenečenje, ki ga nihče ni pričakoval

Objavljeno

V redu

Avtor

Že veste, kaj so storili? Tudi vas bo to zelo presenetilo.

Priljubljena slovenska glasbena skupina Modrijani je svoje moči združila s skupino Booom, ki postaja vse bolj priljubljena. Skupaj so predstavili novo pesem Spomin, ki je takoj navdušila številne.

Pod avtorje besedila se je poleg članov skupine Booom (Patrik Mrak, Matevž Derenda, Luka Cvetičanin) podpisal tudi legendarni Jan Plestenjak.

Tako Modrijani kot tudi skupina Booom so novico o skupni pesmi že delili na Instagramu, naleteli pa na zelo pozitiven odziv.

»Bravo, fantje, pesem je čudovita,« se je glasil eden izmed komentarjev.

Foto: Instagram

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Vau, hči znane pevke razkrila svoj talent in osupnila

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste vedeli, da ima ta znana slovenska pevka tako nadarjeno hči?

Da je pevka Natalija Kolšek zelo ponosna na svoje tri otroke, to večkrat poudari.  V zakonu so se ji rodili trije, sin Anej, ter hčeri Aisha Naja ter Anisa. Starejša, Aisha Naja pa je očitno po materi podedovala pevski talent, saj ima zares izjemen glas. To je pokazala v kratkem napovedniku, s katerim sta skupaj z materjo napovedali pesem, ki prihaja.

»Z največjim veseljem, skupaj s hčerko Aisho Najo, pošiljava med vas Pesem upanja,« sta povedali mati in hči, Aisha Naja pa je že v napovedniku dokazala, da ima zares čudovit glas.

Pesem, ki prihaja v začetku naslednjega meseca bo zagotovo naletela na zelo pozitiven odziv med poslušalci.

Foto: YouTube

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals