Connect with us

Življenjski Stil

Ali lahko zaradi strahu zbolimo?

Published

on

»Dejstvo, da um vlada telesu, je najosnovnejša resnica, ki jo vemo o življenjskem procesu,
čeprav jo biologija in medicina zanemarjata.« — Franz Alexander, dr. med.

Vsi telesni odzivi na strah so prilagodljivi in vas varujejo, če je vaše življenje resnično ogroženo. Vendar se v njih skriva tudi nevarnost. Naše telo ni zasnovano tako, da bi se pogosto prestrašili, in pika.

Samoobrambni mehanizem neha pravilno delovati, če strah ostane nenadzorovan. Telo se lahko zdravi samo takrat, kadar je sproščeno in je takšen tudi um.

Ko se strah umakne in negativna čustva nadomestijo pozitivna, ko na primer zavestni možgani občutijo ljubezen, povezanost, zaupnost, zadovoljstvo, vero, pomen in upanje, takrat hipotalamus neha sprožati stresni odziv

V knjigi Z umom nad medicino avtorica navaja znanstvene podatke, da lahko čustvena stanja, kot so osamljenost, stres na delovnem mestu, pesimizem, strah, depresija in tesnoba, sprožijo stresni odziv in da pozitivno prepričanje, na primer ljubeča zveza, zdrava spolnost, kreativno ustvarjanje, druženje v duhovni skupnosti in meditacija, spodbujajo sprostitveni odziv.

Ko se strah umakne ljubezni, lahko um zaceli telo, in to ni samo neka nejasna novodobna metafizika. To je preprosta fiziologija.

Kadar strah s prstom pokaže na težave, ki jih morate v svojem življenju odpraviti, vi pa ste dovolj pogumni in mu dovolite, da vas preoblikuje, takrat je strah sposoben sprostiti živčni sistem, ker se um osredotoči na zdravilne rešitve, in ne na snovanje še hujše mračnosti in pogube.

Zaskrbljenost izvira iz naše sposobnosti, da o nečem premišljujemo in poskušamo priti do nekega zaključka. Ta sposobnost je lahko zdrava, če se osredotočimo na reševanje težave brez strah vzbujajočih misli.

Toda v trenutku, ko začne reševanje težav spodbujati namišljeni negativni izid, to ni več samo reševanje težav, temveč njihovo ustvarjanje. Tesnoba je čustveno doživljanje nervoznosti, nelagodja, strahu ali skrbi. To je tisti občutek, da se potapljamo, ki smo ga že vsi občutili, in ki nam pravi, da bi se nekaj lahko slabo končalo.

Zaskrbljenost in tesnobo lahko spremlja stres, toda ta se nanaša na fizični odziv telesa, ker je to odgovor na resnično ali zaznano nevarnost. Strah opredeljujemo kot neprijetno čustvo, ki izvira iz prepričanja, da je nekdo ali nekaj nevarno, da nam bo tisti ali tisto verjetno povzročilo bolečino ali ogrozilo našo varnost, brezskrbnost in srečo.

Strah, tesnoba, zaskrbljenost in stres imajo sicer različen slovarski pomen, kljub temu pa vsa ta čustva vzbujajo enak telesni stresni odziv.

Če vas je strah, to še ne pomeni, da imate diagnosticirano duševno bolezen. Vsako človeško bitje naravno doživlja strah kot preživitveni mehanizem. Vendar se strah pri nekaterih posameznikih stopnjuje v polno razvito duševno motnjo.

Vaša notranja celovitost se vsak dan zelo različno preizkuša in vsak dan imate izbiro. Strah bo pripravil celo vrsto razlogov, da bi zatajili svoja načela. Prepričeval vas bo, da potrebujete varnost, gotovost, sprejetje in plačilni list. Toda kakšno ceno plačujete, če načrtno in dan za dnem izdajate svojo resnico? S tega stališča je strah lahko tudi blagoslov, saj zmeraj pokaže na napake v osebnostni celovitosti, ki jih morate popraviti.

IMUNSKI SISTEM

Če se na povzročitelja stresa odzovete s strahom in tesnobo, možgani vklopijo stresni odziv in tako oslabijo delovanje imunskega sistema.

DESET ZNAKOV, DA IMATE PREVEČ STRESNIH HORMONOV

  • Imate moteno spanje?
  • Kljub dobremu spanju ste utrujeni?
  • Redite se, še posebej na področju okrog trebuha, čeprav imate zdravo prehrano in se gibljete?
  • Zlahka se prehladite ali zbolite za kakšno drugo okužbo?
  • Brez pravega razloga imate vrtoglavico?
  • Imate bolečine v hrbtu in/ali vas boli vas glava?
  • Želja po spolnosti izgine?
  • Občutite tesnobo?
  • Počutite se žalostni?

V knjigi  Ozdravimo strah avtorica ponudi sistem vaj z meditacijami za negovanje poguma.


Več v knjigi Ozdravimo strah na povezavi: https://www.gnostica.si/zbirke/ozdravimo-strah
Povezava do knjige Z umom nad medicino: https://www.gnostica.si/zbirke/z-umom-nad-medicino
www.gnostica.si

Pripravila: Mirela Smajić
FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Foto: pixabay.com, Shutterstock

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals