Domov Življenjski Stil Bolezen, ki povzroča krčenje prstov

Bolezen, ki povzroča krčenje prstov

Dupuytrenova bolezen je obolenje, ki se v začetni fazi kaže v obliki pojava bulic na dlani, ter zategovanja in krčenja prstov. Kaj to pomeni za bolnika in kako si lahko pomaga?

Si predstavljate, da ne bi zmogli držati kozarca v rokah, jesti s priborom ter opravljati številna opravila, ki so vam danes samoumevna? S takšnim izzivom se soočajo posamezniki, ki trpijo za dokaj neznanim obolenjem, ki ga med drugim imenujemo tudi vikinška bolezen.

Dupuytrenova ali vikinška bolezen

Dupuytrenova bolezen povzroči, da se pričnejo prsti na rokah krčiti ter postopoma lesti proti dlani. Obolenje ni življenjsko nevarno, a močno vpliva na vsakodnevno življenje bolnika, saj mu postopno krčenje prstov onemogoča vsakodnevna opravila.

V začetni fazi lahko opazimo pojav navadno nebolečih bul oz. čvrstih podkožnih vozličev.  Znak, da je pričela bolezen napredovati, je postopno krčenje prstov, kar povzroča zatrditev vezivnega tkiva v dlani. Vozlički se namreč zlijejo v vezivni trak, ki lahko sega od dlani prosti prstom.  Ko prične bolnik opažati intenzivno krčenje, zaradi katerega prstov ne more več iztegniti, je bolezen napredovala do te mere, da je potrebno spremenjeno tkivo odstraniti z operacijo. Bolniku se življenje po operaciji normalizira, saj lahko po nekaj tednih roko normalno uporablja. Saba novica je ta, da operacija ne zagotavlja trajnih rezultatov, bolezen se lahko kasneje ponovi.

Pa je v vseh napredujočih primerih potrebna operacija? Ne vedno, a o tem bo seveda odločil zdravnik. Med načine zdravljenja sodi namreč tudi injekcijska terapija z vbrizgavanjem encima, ki raztopi obolelo tkivo. Zdravnik z vbrizgavanjem encima doseže, da se tkivo raztegne, nato pa poči in omogoči ponovno gibljivost prstov.

Glavnega vzroka za pojav bolezni stroka za enkrat ne pozna, opažajo pa, da ima veliko vlogo dednost, saj ima več ko 60 – odstotkov bolnikov Dupuytrenovo bolezen v družini. Med druge vzroke, ki jih še našteva stroka, sodi tudi sladkorna bolezen, epilepsija, prekomerno uživanje alkohola ter poškodbe roke.

Foto: dupuytren.si