Connect with us

Življenjski Stil

Motnje hranjenja pri najstnikih

Objavljeno

on

<div id="midasWidget__r92"></div>

Najstništvo je čas, ko se velik pomen pripisuje telesnemu videzu. Nekateri najstniki gredo celo tako daleč, da gradijo nezdravi odnos s hrano. Bi vedeli, kako prepoznati znake motnje hranjenja pri ljubljeni osebi?

Ni dvoma, da obsedenost z modno industrijo vpliva na mlade ženske po vsem svetu, saj nešteto ljudi upošteva stroge diete, da bi shujšale in izgledale kot modni modeli. Kako lahko med hujšanjem razlikujete med restriktivno prehrano in motnjo hranjenja?

Ljudje, ki imajo motnjo prehranjevanja (anoreksijo ali bulimijo), imajo skupno eno stvar: izkrivljen pogled na hrano, svojo težo in telesno podobo. To ima lahko resne posledice za njihovo fizično in duševno zdravje. Motnje hranjenja se ponavadi pojavijo v adolescenci ali zgodnji odrasli dobi, povprečna starost pa je 14 let. Anoreksija in bulimija prizadeneta ženske bolj kot moške. Dejansko moški predstavljajo le 10% primerov.

Anoreksija

Ljudje, ki prostovoljno in nevarno trpijo za anoreksijo, zmanjšajo vnos hrane in se izogibajo vsem situacijam, ki bi lahko privedle do povečanja telesne teže. Na primer, nočejo jesti nove hrane, tehtajo hrano in nočejo pustiti drugim, da jim pripravijo obroke. Včasih telovadijo pretirano.

Ljudje, ki imajo anoreksijo, imajo običajno:

 • telesno težo, ki je manjša od 85% njihove zdrave teže
 • močan strah pred pridobivanjem teže
 • napačno zaznavanje svoje telesne podobe
 • menstrualne tžave pri ženskah

Kljub nizki teži se ti ljudje vidijo kot predebeli. To lahko privede do fizičnih posledic, kot so motnje spanja in izguba spomina, in ne prenesejo prehlada in izgubijo lase. Pojavijo se lahko tudi druge, resnejše zdravstvene težave, kot so upočasnjen srčni utrip, anemija in neravnovesje elektrolitov v krvi. Konec koncev imajo anoreksiki tudi težave z bulimijo v 30 do 50% primerov.

Psihoterapija je nujna takoj, ko anoreksična oseba bolezen končno prepozna in sprejme. Na splošno imajo anoreksični ljudje težave s prepoznavanjem svojega stanja. Ponavadi ne priporočajo, da se na silo spopadajo s svojo boleznijo, pozitivnih komentarjev o njihovi teži ali videzu pa ni. Skupinski pristop številnih strokovnjakov, vključno z zdravnikom in nutricionistom, je nujen, da se lahko  vrne k zdravi teži in pozitivnemu, zdravemu odnosu do hrane.

Bulimija

Ljudje, ki trpijo zaradi bulimije, zaužijejo preveliko količino hrane in te napade nadomestijo z:

 • bruhanjem
 • z odvajali
 • vadijo pretirano, včasih do izčrpanosti

Bulimični ljudje pogosto doživljajo veliko izgubo nadzora in sramu. Diagnoza se potrdi v ponavljajočih se epizodah bulimije, tj. dva do trikrat na teden v obdobju vsaj treh mesecev.

Ljudje, ki trpijo zaradi bulimije, imajo pogosto težave z depresijo ali tesnobo. Pogoste so tudi težave z drogami in alkoholom. Ponavljajoče bruhanje lahko med drugim privede do erozije zob in vnetja požiralnika.

Nekateri načini zdravljenja tega stanja vključujejo psihoterapijo in antidepresive. Ti ukrepi se uporabljajo za zmanjšanje kompulzivnega vedenja osebe do hrane. Tako kot pri anoreksiji je tudi najbolje, če več strokovnjakov sodeluje v skupini z to osebo.

Nasveti za starše

Prisluhnite otrokovim občutkom. / Foto: SHUTTERSTOCK

Kot starš je normalno, da se počutite nemočne, če sumite ali veste, da ima vaš najstnik motnjo hranjenja. Če se znajdete v tej situaciji, je tu nekaj nasvetov, ki so lahko koristni:

 • Ne pozabite, da motnja prehranjevanja običajno skriva trpljenje vašega otroka in ne slabe namere. Z drugimi besedami, tega vaš otrok ne počne namerno.
 • Premagovanje prehranjevalne motnje je zapleten postopek, ki zahteva čas in trud.
 • Izogibajte se komentarjem glede teže ali videza, ne glede na to, ali so pozitivni ali negativni.
 • Prisluhnite otrokovim občutkom. Zavzemite se za odkrit pogovor.
 • V preteklost se ne spuščajte in ne sprašujte, kaj bi smeli ali česa niste smeli storiti. Mnogi starši se počutijo krive zaradi motnje hranjenja svojega otroka.

<div id="midasWidget__r92"></div>

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals