Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Motnje hranjenja pri najstnikih

Objavljeno

V redu

Najstništvo je čas, ko se velik pomen pripisuje telesnemu videzu. Nekateri najstniki gredo celo tako daleč, da gradijo nezdravi odnos s hrano. Bi vedeli, kako prepoznati znake motnje hranjenja pri ljubljeni osebi?

Ni dvoma, da obsedenost z modno industrijo vpliva na mlade ženske po vsem svetu, saj nešteto ljudi upošteva stroge diete, da bi shujšale in izgledale kot modni modeli. Kako lahko med hujšanjem razlikujete med restriktivno prehrano in motnjo hranjenja?

Ljudje, ki imajo motnjo prehranjevanja (anoreksijo ali bulimijo), imajo skupno eno stvar: izkrivljen pogled na hrano, svojo težo in telesno podobo. To ima lahko resne posledice za njihovo fizično in duševno zdravje. Motnje hranjenja se ponavadi pojavijo v adolescenci ali zgodnji odrasli dobi, povprečna starost pa je 14 let. Anoreksija in bulimija prizadeneta ženske bolj kot moške. Dejansko moški predstavljajo le 10% primerov.

Anoreksija

Ljudje, ki prostovoljno in nevarno trpijo za anoreksijo, zmanjšajo vnos hrane in se izogibajo vsem situacijam, ki bi lahko privedle do povečanja telesne teže. Na primer, nočejo jesti nove hrane, tehtajo hrano in nočejo pustiti drugim, da jim pripravijo obroke. Včasih telovadijo pretirano.

Ljudje, ki imajo anoreksijo, imajo običajno:

 • telesno težo, ki je manjša od 85% njihove zdrave teže
 • močan strah pred pridobivanjem teže
 • napačno zaznavanje svoje telesne podobe
 • menstrualne tžave pri ženskah

Kljub nizki teži se ti ljudje vidijo kot predebeli. To lahko privede do fizičnih posledic, kot so motnje spanja in izguba spomina, in ne prenesejo prehlada in izgubijo lase. Pojavijo se lahko tudi druge, resnejše zdravstvene težave, kot so upočasnjen srčni utrip, anemija in neravnovesje elektrolitov v krvi. Konec koncev imajo anoreksiki tudi težave z bulimijo v 30 do 50% primerov.

Psihoterapija je nujna takoj, ko anoreksična oseba bolezen končno prepozna in sprejme. Na splošno imajo anoreksični ljudje težave s prepoznavanjem svojega stanja. Ponavadi ne priporočajo, da se na silo spopadajo s svojo boleznijo, pozitivnih komentarjev o njihovi teži ali videzu pa ni. Skupinski pristop številnih strokovnjakov, vključno z zdravnikom in nutricionistom, je nujen, da se lahko  vrne k zdravi teži in pozitivnemu, zdravemu odnosu do hrane.

Bulimija

Ljudje, ki trpijo zaradi bulimije, zaužijejo preveliko količino hrane in te napade nadomestijo z:

 • bruhanjem
 • z odvajali
 • vadijo pretirano, včasih do izčrpanosti

Bulimični ljudje pogosto doživljajo veliko izgubo nadzora in sramu. Diagnoza se potrdi v ponavljajočih se epizodah bulimije, tj. dva do trikrat na teden v obdobju vsaj treh mesecev.

Ljudje, ki trpijo zaradi bulimije, imajo pogosto težave z depresijo ali tesnobo. Pogoste so tudi težave z drogami in alkoholom. Ponavljajoče bruhanje lahko med drugim privede do erozije zob in vnetja požiralnika.

Nekateri načini zdravljenja tega stanja vključujejo psihoterapijo in antidepresive. Ti ukrepi se uporabljajo za zmanjšanje kompulzivnega vedenja osebe do hrane. Tako kot pri anoreksiji je tudi najbolje, če več strokovnjakov sodeluje v skupini z to osebo.

Nasveti za starše

Prisluhnite otrokovim občutkom. / Foto: SHUTTERSTOCK

Kot starš je normalno, da se počutite nemočne, če sumite ali veste, da ima vaš najstnik motnjo hranjenja. Če se znajdete v tej situaciji, je tu nekaj nasvetov, ki so lahko koristni:

 • Ne pozabite, da motnja prehranjevanja običajno skriva trpljenje vašega otroka in ne slabe namere. Z drugimi besedami, tega vaš otrok ne počne namerno.
 • Premagovanje prehranjevalne motnje je zapleten postopek, ki zahteva čas in trud.
 • Izogibajte se komentarjem glede teže ali videza, ne glede na to, ali so pozitivni ali negativni.
 • Prisluhnite otrokovim občutkom. Zavzemite se za odkrit pogovor.
 • V preteklost se ne spuščajte in ne sprašujte, kaj bi smeli ali česa niste smeli storiti. Mnogi starši se počutijo krive zaradi motnje hranjenja svojega otroka.

Življenjski Stil

Skopuhi in večni dolžniki – ljudje, ki prinašajo slabo voljo

Objavljeno

V redu

Avtor

Med osebe, ki so v družbi zelo nepriljubljene, spadajo pretirano stiskaški posamezniki in pa tisti, ki si nenehno sposojajo denar, a ga vrnejo le redko ali celo nikoli.  

Kdo so skopuhi ali tako imenovani stiskači?

Ne, ne gre za ljudi, ki morajo zaradi šibkejše finančne situacije pošteno premisliti, kako bodo obrnili evro, da bodo prišli skozi mesec. Ali pa za varčne posameznike, ki se držijo zasnovanega finančnega plana za realizacijo zastavljenih ciljev. Tudi slednji se bodo denimo marsičemu odrekli, da bi jim uspelo kar so si zadali.

Skopuhi so navadno stiskaški ne glede na svoj finančni položaj. To so tisti, ki se po druženju vedno izognejo plačilu računa za pijačo, a so tam prvi, če vedo, da bodo lahko pili in jedli brezplačno oz. na račun nekoga drugega. Pravi stiskači namreč obožujejo brezplačne ponudbe, četudi bi si sami lahko privoščili veliko več. Čeprav bodo na obiskih z veseljem pospravili vse, kar jim boste ponudili, pa se sami kot gostitelji nikoli ne izkažejo. Nemalokrat se zgodi, da gostje obsedijo ob prazni mizi ali kozarcu vode.

‘Hej, mi lahko posodiš? Jutri ti bom vrnil, obljubim!’

Če boste posodili denar prijatelju, boste izgubili oboje. (foto: Shutterstock)

Denar in prijateljstvo ne gresta z roko v roki, zlasti če imamo opravka z osebami, ki zgolj jemljejo, ko pa je potrebno vrniti, jih moramo opominjati in malodane moledovati. Takšne osebe v prijateljske odnose vnesejo nemalo nemira. Večnih dolžnikov se zato družba izogiba, saj skorajda ne mine srečanje, da si ne bi želeli izposoditi denarja. V kolikor bi se izposojanja lotili odgovorno in poskrbeli za vračilo posojila, se jih seveda ne bi prijela grenka etiketa, tako pa gre za osebe, s katerimi okolica ne želi imeti nobenega opravka.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Mislim, da ima moj mož virtualno ljubico

Objavljeno

V redu

Avtor

Enostavno več ne vem kaj naj si mislim. Ves čas ima računalnik pri sebi, ok, delo od doma, Zoom, Skype in ne vem kaj še ampak saj ne more biti to do polnoči?

Umakne se v garderobno sobo, ker joj iz službe spet in rabi mir in potem nekaj mrmra, se hihita, napol cvili, a takoj zatem ima tisti glas, tisti nižji napol radijski, ki ga dobi tudi kadar se po dvajsetih letih zakona spet malo zmoti in mi piha na dušo. No, odkar s tem žametnim zvokom piha v garderobi, moja duša nima nič od tega.

In potem uho prislonim na vrata ampak nič ne slišim, razberem,  verjetno da še slušalke gor, ker slišati ni nič. Eno mlado »zoom pohotnico« bi pa že ujela no. In me žre in razmišljam in ga sprašujem, a bo to zdaj kar tako, da boš moral biti ves čas dosegljiv in priklopljen? Pa nekaj mrmra, da kako mi ni jasno, da so ljudje brez služb in tako naprej. Ja, seveda, vse razumem, ampak to, da tudi skoraj ob polnoči v spodnjih gatah laufa v garderobo z laptopom pod pazduho pa ne pije vode. Sem zavpila za njim, če ni malo neprimerno oblečen za v službo? Tresk, vrata so se glasno zaprla in to je to. Sem šla za njim in nežno, nežno pokljukala, zaklenjeno??? Do zdaj nisem vedela, da obstaja ključ od vrat garderobne sobe?

Ne vem kaj naj? Če ga sprašujem, se samo še bolj odmika. Če hodim za njim, se zaklepa. Najraje bi se s sodelavko zmenila in počela isto pa da vidim kako bo, ko bom z računalnikom zgoraj brez laufala v kopalnico. Kaj naj?

Razočarana gospodinja

Foto: Shutterstock

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ste me pa nasmejali, kljub temu, da vam sigurno ni smešno, ampak ste tako dobro opisali situacijo za katero sem prepričana, da ni osamljena in da je še in še takih oziroma podobnih scen. Posebne situacije privedejo do posebnih, tudi nepredvidljivih dogodkov. On se res nenavadno vede, vi pa ste tudi zagotovo bolj obremenjeni in pozorni kot bi bili, če bi normalno funkcionirali, hodili v službo, se posvečali drugim stvarem. Mislim, da je edina možnost pogovor. Skrivalnice in provokacije ne bodo pripeljale nikamor, kvečjemu še slabše je lahko.  Posedite ga za mizo, zaklenite, če bo treba, vzemite računalnik, če je pomanjkljivo oblečen nič hudega in z besedo na dan. Kar trdo ga primite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Okrepite orhideje s česnovo vodo

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste vedeli, da je česen odličen zdravilec za sobne rastline?

Česnova voda odlično vpliva na zdravje rastlin. Priljubljena je zlasti pri oskrbi lončnic, ponaša se namreč s številnimi koristnimi učinki. In kaj natanko se bo zgodilo, če boste sobne rastline zalili s česnovo vodo?

–          rastlino boste zaščitili pred boleznimi in škodljivci

–          okrepili boste koreninski sistem

–          spodbudili boste rast in cvetenje

–          pripomogli boste k splošni okrepitvi rastline

–          preprečili boste razvoj morebitnih okužb in glivičnih infekcij

Česnova voda prija orhidejam. (foto: pexels.com)

Česnova voda je priljubljena tudi za namakanje orhidej. Namesto, da bi priljubljeno lončnico namočili zgolj v postani vodi, slednji dodajte česnovo vodo. A previdno, v kolikor opazite, da orhideja nima zdravih korenin, je nikar ne namakajte v pripravku, saj lahko koncentracija česnovega soka povzroči dodatne poškodbe.

Orhideje lahko v česnovi vodi namakate dvakrat na mesec. Rezultat bo opazen že po prvem namakanju. Kot boste videli, bodo listi postali bolj sijoči, pojavile se bodo nove korenine, dva tedna kasneje pa vas lahko razveselijo že novi poganjki.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO