Domov Življenjski Stil Motnje hranjenja pri najstnikih

Motnje hranjenja pri najstnikih

Najstništvo je čas, ko se velik pomen pripisuje telesnemu videzu. Nekateri najstniki gredo celo tako daleč, da gradijo nezdravi odnos s hrano. Bi vedeli, kako prepoznati znake motnje hranjenja pri ljubljeni osebi?

Ni dvoma, da obsedenost z modno industrijo vpliva na mlade ženske po vsem svetu, saj nešteto ljudi upošteva stroge diete, da bi shujšale in izgledale kot modni modeli. Kako lahko med hujšanjem razlikujete med restriktivno prehrano in motnjo hranjenja?

Ljudje, ki imajo motnjo prehranjevanja (anoreksijo ali bulimijo), imajo skupno eno stvar: izkrivljen pogled na hrano, svojo težo in telesno podobo. To ima lahko resne posledice za njihovo fizično in duševno zdravje. Motnje hranjenja se ponavadi pojavijo v adolescenci ali zgodnji odrasli dobi, povprečna starost pa je 14 let. Anoreksija in bulimija prizadeneta ženske bolj kot moške. Dejansko moški predstavljajo le 10% primerov.

Anoreksija

Ljudje, ki prostovoljno in nevarno trpijo za anoreksijo, zmanjšajo vnos hrane in se izogibajo vsem situacijam, ki bi lahko privedle do povečanja telesne teže. Na primer, nočejo jesti nove hrane, tehtajo hrano in nočejo pustiti drugim, da jim pripravijo obroke. Včasih telovadijo pretirano.

Ljudje, ki imajo anoreksijo, imajo običajno:

  • telesno težo, ki je manjša od 85% njihove zdrave teže
  • močan strah pred pridobivanjem teže
  • napačno zaznavanje svoje telesne podobe
  • menstrualne tžave pri ženskah

Kljub nizki teži se ti ljudje vidijo kot predebeli. To lahko privede do fizičnih posledic, kot so motnje spanja in izguba spomina, in ne prenesejo prehlada in izgubijo lase. Pojavijo se lahko tudi druge, resnejše zdravstvene težave, kot so upočasnjen srčni utrip, anemija in neravnovesje elektrolitov v krvi. Konec koncev imajo anoreksiki tudi težave z bulimijo v 30 do 50% primerov.

Psihoterapija je nujna takoj, ko anoreksična oseba bolezen končno prepozna in sprejme. Na splošno imajo anoreksični ljudje težave s prepoznavanjem svojega stanja. Ponavadi ne priporočajo, da se na silo spopadajo s svojo boleznijo, pozitivnih komentarjev o njihovi teži ali videzu pa ni. Skupinski pristop številnih strokovnjakov, vključno z zdravnikom in nutricionistom, je nujen, da se lahko  vrne k zdravi teži in pozitivnemu, zdravemu odnosu do hrane.

Bulimija

Ljudje, ki trpijo zaradi bulimije, zaužijejo preveliko količino hrane in te napade nadomestijo z:

  • bruhanjem
  • z odvajali
  • vadijo pretirano, včasih do izčrpanosti

Bulimični ljudje pogosto doživljajo veliko izgubo nadzora in sramu. Diagnoza se potrdi v ponavljajočih se epizodah bulimije, tj. dva do trikrat na teden v obdobju vsaj treh mesecev.

Ljudje, ki trpijo zaradi bulimije, imajo pogosto težave z depresijo ali tesnobo. Pogoste so tudi težave z drogami in alkoholom. Ponavljajoče bruhanje lahko med drugim privede do erozije zob in vnetja požiralnika.

Nekateri načini zdravljenja tega stanja vključujejo psihoterapijo in antidepresive. Ti ukrepi se uporabljajo za zmanjšanje kompulzivnega vedenja osebe do hrane. Tako kot pri anoreksiji je tudi najbolje, če več strokovnjakov sodeluje v skupini z to osebo.

Nasveti za starše

Prisluhnite otrokovim občutkom. / Foto: SHUTTERSTOCK

Kot starš je normalno, da se počutite nemočne, če sumite ali veste, da ima vaš najstnik motnjo hranjenja. Če se znajdete v tej situaciji, je tu nekaj nasvetov, ki so lahko koristni:

  • Ne pozabite, da motnja prehranjevanja običajno skriva trpljenje vašega otroka in ne slabe namere. Z drugimi besedami, tega vaš otrok ne počne namerno.
  • Premagovanje prehranjevalne motnje je zapleten postopek, ki zahteva čas in trud.
  • Izogibajte se komentarjem glede teže ali videza, ne glede na to, ali so pozitivni ali negativni.
  • Prisluhnite otrokovim občutkom. Zavzemite se za odkrit pogovor.
  • V preteklost se ne spuščajte in ne sprašujte, kaj bi smeli ali česa niste smeli storiti. Mnogi starši se počutijo krive zaradi motnje hranjenja svojega otroka.